Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Heliportul medical devine o realitate la Botoșani

Publicat

Constructorii au finalizat lucrările la zidul pe care vor fi montate panourile sonice și au conturat platforma heliportului. Potrivit acestora, în perioada următoare se va face cablarea sistemului de ghidaj al heliportului și lucrările la structura platformei, astfel ca în acest an să fie finalizate lucrările de construcții montaj, care se ridică la o valoare de 1,4 milioane de lei, cu tot cu TVA.

„Este un proiect pe care l-am demarat în 2018 și pentru care, alături de autoritățile locale, din postura de senator, m-am luptat pentru a fi implementat și la Botoșani. La sfârșitul anului trecut, echipa de la Consiliul Județean a luat legătura cu Inspectoratul General de Aviație, implementatorul proiectului, pentru a se decongestiona acest proiect, iar eforturile noastre dau roade.
Heliportul medical este doar unul dintre proiectele care vizează modernizarea sistemului sanitar botoșănean. La nivelul Consiliului Județean, avem, în diferite stadii de implementare, și alte proiecte importante, care vor contribui din plin la creșterea calității actului medical. Ne dorim o dezvoltare integrată a sistemului sanitar, în care accentul să cadă pe nevoile pacienților botoșăneni”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Construirea heliportului medical este parte a unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova, cu finanțare europeană. Proiectul vizează realizarea a șapte heliporturi, trei în România (Botoșani, Iași și Galați) și patru în Republica Moldova (Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Ilegalități electorale! MARCA PSD-PNL

Publicat

În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”.

 

PSD, neținând cont de niciun canon al fair-play-ului electoral, își manifestă prezența într-un mod ostentativ, încălcând atât spiritul cât și litera legii. „Votați” nu este doar un apel, ci o sfidare fățișă, un semnal că regulile sunt pentru cei slabi, nu pentru giganții politici.

 

PNL, deși pare să adopte o tactică mai subtilă cu „DeVotat”, nu face decât să îmbrace același gând în haine noi. Este vorba tot de un îndemn la vot, oricât de estetic ar fi el ambalat. Diferența de formă nu ascunde similitudinea de fond; ambele partide, fie că optează pentru frontalitatea brutală sau pentru eleganța lingvistică, își urmăresc același scop: maximizarea voturilor printr-un apel la acțiune, indiferent de constrângerile legale.

 

Ce devine evident în această juxtapunere este că PSD și PNL, deși luptă pentru superioritatea ideologică, nu sunt decât două fețe ale aceleiași monede. Ambiția lor de a domina scena politică le unește, folosind aceleași mijloace pentru a-și atinge scopul. Indiferent de masca pe care o poartă, ambele partide politice privesc voturile ca pe trofee de război.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe între 22 și 24°C. STUDIU

Publicat

Studiu: Temperaturile preferate de români în locuințe

  • Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe între 22 și 24°C, și chiar peste;
  • Peste 40% și-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii;
  • Foarte mulți români încearcă să își reducă facturile prin economii de consum;
  • Acestea sunt concluzii ale studiului realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect E.ON și Delgaz Grid;

 

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii și, implicit, să scadă valoarea facturilor.

 

Între metodele de eficiență energetică a căror popularitate este în creștere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuințele lor. Sub 10% dintre cei chestionați utilizează diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcție de temperaturile exterioare. În același timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuință aceeași temperatură pe tot parcursul anului.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice* realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid.

 

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă între 16 și 19°C.

 

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulți merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid și să reducă durata iluminatului (circa 44%).

 

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenții s-au împărțit în două părți egale: cei dispuși să le folosească mai rar și cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricție.

 

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcționare. La scurtă distanță sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puțin mașinile de spălat rufe – 47,4%, urmați de cei care dețin mașini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%.

 

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex, astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

Sfaturi și recomandări de eficiență energetică, cele mai importante legi și reglementări din domeniu, o amplă rubrică în care specialiștii noștri răspund întrebărilor venite din partea cititorilor, ghiduri privind alegerea și utilizarea echipamentelor electrice și a electrocasnicelor din gospodării, cele mai importante știri și noutăți, dar și un bogat conținut explicativ multimedia, sunt doar câteva dintre ancorele platformei despre-energie.ro.

Platforma a fost relansată, recent, cu un logo nou și un website redesenat, intuitiv, astfel încât să îmbunătățească experiența utilizatorilor, atât pe varianta desktop, cât și pe cea destinată dispozitivelor mobile.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua BUNICILOR ar putea fi aniversată de sărbătoarea bunicilor după trup ai Mântuitorului. Propunere legislativă

Publicat

Ziua Bunicilor ar putea fi aniversată anual în data de 9 septembrie, zi în care Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, bunicii după trup ai Mântuitorului.

Proiectul privind instaurarea Zilei Bunicilor a fost depus în Parlamentul României în decursul săptămânii trecute și are ca scop celebrarea și recunoașterea rolului pe care vârstnicii îl au în societate.

„Bunicilor li se cuvine o recunoaștere specială pentru rolul esențial pe care îl au în familie şi comunitate. Ei sunt adesea pilonii de stabilitate, oferind dragoste, înțelepciune şi sprijin generos. Bunicilor le revine responsabilitatea de a transmite valorile şi tradițiile familiei”, a declarat deputatul Valentin Făgărășian, inițiatorul proiectului legislativ.

Ziua Bunicilor va presupune organizarea anuală de evenimente culturale, ateliere, concursuri și alte activități dedicate vârstnicilor.

„Prin adoptarea acestei legi vom demonstra respectul şi preţuirea faţă de bunicile şi bunicii noştri, iar România se alătură unui grup extins de state membre ale Uniunii Europene care îşi cinstesc bunicii în cadrul unei zile speciale, dedicate acestora”, a adăugat Valentin Făgărășian.

Biserica s-a implicat activ de-a lungul timpului în pastorația și îngrijirea vârstnicilor, motiv pentru care numeroase comunități parohiale din țară și din străinătate organizează periodic proiecte și programe destinate lor.

La nivel instituțional, în anul precedent, Biserica Ortodoxă Română a acordat o atenție sporită vârstnicilor, reflectată prin declararea anului 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Basilica.ro

 

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF: Ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din închiriere şi subînchiriere

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din închirierea şi subînchirierea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul personal.

Conform unui comunicat al instituţiei, ghidul conţine informaţii privind definirea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, contractul de locaţiune şi înregistrarea fiscală a acestuia, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalităţile de plată ale impozitului şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancţiuni.

Potrivit ghidului, în categoria veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor intră veniturile din închirieri şi subînchirieri de bunuri mobile şi imobile din patrimoniul personal; arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal; închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea.

Veniturile obţinute din închirieri şi subînchirieri de bunuri imobile din patrimoniul personal sunt cele din cedarea folosinţei locuinţei, a caselor de vacanţă, garajelor, terenurilor şi altele asemenea, a căror folosinţă este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct, arendare şi altele asemenea, inclusiv a unor părţi din acestea, utilizate în scop de reclamă, afişaj şi publicitate.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a
modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte de către persoana fizică prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, pentru care impunerea este finală, au obligaţia să completeze şi să depună Declaraţia unică în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi şi respectiv până la data de 25 mai, inclusiv a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori.

De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, din una sau mai multe surse, sau venituri din alte categorii, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază anuală de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor o reprezintă: nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară; nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară; nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul reprezentând nivelul a 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice. Declaraţia se depune până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia.

Nedepunerea “Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislaţia fiscală, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending