Au pășit pragul clasei cu emoții covârșitoare, frumoși, eleganți, dornici să schimbe impresii, să afle lucruri noi. În pragul ușii i-a așteptat nerăbdător și la fel de emoționat „domnul diriginte”, bucuros să îi revadă după o vacanță lungă…
Tabloul acesta este cu atât mai emoționant cu cât protagoniștii sunt oameni ajunși la vârsta înțelepciunii, cărunți, dar plini de viață, care după 50 de ani de când au terminat ciclul gimnazial s-au întâlnit în formulă incompletă pentru că unii au plecat în veșnicie, dar încă persistă amintirea și pecetea pe care au lăsat-o în vatra satului.
Este vorba despre promoția 1973 a fiilor satului Ionășeni care s-au revăzut după 50 de ani, ce-i drept mai puțini decât odinioară, dar la fel de plini de viață. Mulți au ajuns ingineri, cadre militare, educatori, profesori și s-au împrăștiat în toate colțurile țării. În pragul şcolii i-a aşteptat „domnul diriginte”, profesor Traian Spataru, care ani buni a predat fizică și chimie și a fost responsabil al clasei a VIII-a B, profesor Stela Baciu, învățătorul pensionar Adrian Rebenciuc, soția acestuia fosta educatoare Veronica Rebenciuc.
A făcut parte din „comitetul de primire” și primarul comunei Trușești, Petru Grișa Ailenei și Elena Chiponcă, proprietarul Muzeului etnografic din Trușești. De asemenea „doi tineri” îmbrăcați în costume naționale au primit oaspeții cu pâine și sare și au înmânat fiecărui participant câte o insignă personalizată.
Întîlnirea a avut loc sâmbătă, 9 septembrie 2023, în locul de adunare de altădată al elevilor școlii generale din satul Ionășeni, comunei Trușești, iar cel care a luat inițiativa și a organizat întâlnirea este președintele Asociației „Fiii satului Ionășeni”, Dumitru Cernescu, o structură de altfel foarte activă în decursul timpului.
În sunetul plin de rezonanţă al clopoţelului şi-au îndreptat paşii spre fosta sală de clasă pentru ora de dirigenţie. Din cei 50 de elevi ai claselor a VIII a A și B, au răspuns prezent unsprezece, o parte dintre ei nu au putut fi contactați, unii au probleme de sănătate iar alți șase au plecat la Domnul. În
amintirea lor şi a profesorilor stinşi, precum lumânările ce se topesc întru luminarea minţilor elevilor, preotul George Claudiu Crupă a ţinut o slujbă de pomenire la biserica din centrul
satului.
Activitatea a început cu intonarea imnului național, moment urmat de o slujbă de mulțumire oficiată de preotul George Claudiu Crupă. Nu a putut lipsi momentul emoționant în care s-a strigat catalogul.
Publicitate
Foștii elevi au făcut o retrospectivă asupra propriilor drumuri pe care viața i-a purtat, după care a fost lansată cartea ,,ÎNTÂLNIREA DE AUR” coordonată de foștii elevii Sarmiza Curcă (Pistol) și Dumitru Cernescu. Lucrarea conține nouă capitole, unul mai interesant decât altul, nota asupra
ediției fiind scrisă de un cercetător științific, doctor în istorie, Sorin Marcel Colesniuc. În paginile cărții se regăsesc mai multe anexe cu fotografii și documente. Nu a putut lipsi tradiționala ședință foto în fața școlii, după care întâlnirea s-a mutat la biserică pentru slujba de pomenire a înaintașilor satului, preoților, dascălilor și elevilor decedați.
Partea a doua a întâlnirii a inclus o vizită la Muzeul Etnografic ,,Elena și Marin Chiponcă” Trușești. Într-o atmosferă deosebită Elena Chiponcă a descris spaţiul ce te poartă înapoi la rădăcinile satului românesc, toți cei prezenți admirând fiecare obiect din interiorul muzeului care are povestea lui. Cămăşuţe din in, broboada, catrinţa, batista de pus la brâu pe care gospodina casei o broda şi pentru ea şi pentru soţ, toate sunt aşezate cu grijă. Pernele cu dantelă la capete sunt aranjate perfect pe lada de zestre. Covoarele sunt ţesute în casă, iar unul dintre ele este estimat a avea în jur de 200 de ani
După această lecție de istorie, seara s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, unde au depănat amintiri și s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu că sunt încă ,,pe cale” și au realizat că ,,mai mare minune decât viața nu există”.
„Doamne ce tineri şi inocenţi erau elevii acelui început! Şi cât de silitori erau! Ce bine le stătea în uniformă. Nu aveau nevoie de telefoane sau tablete. Aveau cuvântul dascălilor lor care le mergea la suflet şi le lumina mintea. Şi erau dascălii aceia plini de elanul tinereţii, porniţi să desluşească, pentru elevii lor tainice şi ascunse înţelesuri din toate domeniile cunoașerii. Numele domniilor lor sunt dăltuite în inima aducerii aminte a fiecărui elev de atunci și bunic de acum. Ţinta, pe care fiecare tânăr de atunci şi-a propus-o, a fost aceea de a deveni OM. Dacă a fi OM însemnă să devină specialist de înaltă calificare într-un anumit domeniu, toţi ca unul, au impresionat la locurile de muncă fiind garanţii învăţământului de calitate ce se făcea în vremea aceea la Școala Generală din satul Ionășeni”, a descris președintele Dumitru Cernescu vremurile de odinioară.
Cuvintele acestui om respectat al comunității au menirea să ne întristeze. Dacă nu vom prețui adevăratele valori pe care ni le relevă încă acești oameni, care poartă în suflete tot ce este sfânt, vor lua cu ei la Cer pe Dumnezeu și vom rătăci în era tehnologiei avansate în care găsim de toate, mai puțin empatie, curaj, responsabilitate și mai ales calitatea de a fi OM.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin telefon, cazuri în care infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor și le cer cetățenilor transfer de bani în cont ”sigur”, scrie alba24.ro.
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”.
Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor.
În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
Tentative de fraudă prin telefon. Dosar penale
Publicitate
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Atenționările polițiștilor
Poliția Alba transmite recomandări pentru protecția cetățenilor:
Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani
Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate
Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).
Micuții botoșăneni sunt invitați în această săptămână la Teatrul „Vasilache” pentru a viziona spectacolul „Tigrişorul Pietrek”, după H. Januszewska, adaptare de Maria Baciu, în zilele de:
– joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00,
– duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30
Regia artistică Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica îi aparţine lui Constantin Panaite.
Distribuţia: Andrei Iurescu, Ioana Buta, Ana Apetrei, Adelina Cojocariu și Pavel Petraşi
Publicitate
Vă invităm la teatru să vedeți cât de fricos este puiul de tigru, să urmăriţi călătoria Tigrişorului Pietrek, aventurile prin care trece şi lecţia de viaţă pe care o primeşte! De aceea, Tigrișorul Pietrek a fost pedepsit de Regele Tigrilor şi alungat din junglă. Tigrişorul Pietrek îşi pierde dunguliţele, iar ca să şi le recapete trebuie să dovedească un act de curaj! Își va recăpăta dungulițele? Rămâne să aflați doar dacă veți veni la spectacol!
Spectacolul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând de luni, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Potrivit unui comunicat al AEP, până la ora 11.00 au fost primite patru cereri de vot prin corespondență, precizează sursa citată.
Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.
Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23,59.
De asemenea, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menționează că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
Publicitate
Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23,59.
Alegătorii pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului cu opțiunea sa de vot își pot exercita dreptul de vot la acel scrutin la secțiile de votare.
Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, mai precizează AEP. AGERPRES
Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală care includ taxa pe stâlp și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „proiectul de ordin pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal” potrivit Termene.ro.
Anexele acestuia includ noile variante ale formularelor 010 (pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică), 013 (pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente) și 700 (pentru mențiuni ulterioare înregistrării fiscale).
Noile formulare de înregistrare fiscală au fost modificate astfel încât să reflecte modificările fiscale intrate în vigoare în lunile trecute, mai precis cele două noi impozite ce vor fi achitate de contribuabilii vizați: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții speciale.
În referatul de aprobare se menționează că având în vedere noile prevederi legale, este necesară completarea vectorului fiscal cu două noi categorii de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:
impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit;
impozitul pe construcții.
Noile formulare de înregistrare fiscală
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementează categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe construcții, respectiv:
Publicitate
– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europen
Patru noi taxe introduse pentru companii în 2024 și 2025
Din cauza deficitului bugetar excesiv, statul a introdus anul trecut și anul acesta patru noi taxe pentru marii contribuabili.
Astfel, introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.
Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.
Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.
În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.