Au pășit pragul clasei cu emoții covârșitoare, frumoși, eleganți, dornici să schimbe impresii, să afle lucruri noi. În pragul ușii i-a așteptat nerăbdător și la fel de emoționat „domnul diriginte”, bucuros să îi revadă după o vacanță lungă…
Tabloul acesta este cu atât mai emoționant cu cât protagoniștii sunt oameni ajunși la vârsta înțelepciunii, cărunți, dar plini de viață, care după 50 de ani de când au terminat ciclul gimnazial s-au întâlnit în formulă incompletă pentru că unii au plecat în veșnicie, dar încă persistă amintirea și pecetea pe care au lăsat-o în vatra satului.
Este vorba despre promoția 1973 a fiilor satului Ionășeni care s-au revăzut după 50 de ani, ce-i drept mai puțini decât odinioară, dar la fel de plini de viață. Mulți au ajuns ingineri, cadre militare, educatori, profesori și s-au împrăștiat în toate colțurile țării. În pragul şcolii i-a aşteptat „domnul diriginte”, profesor Traian Spataru, care ani buni a predat fizică și chimie și a fost responsabil al clasei a VIII-a B, profesor Stela Baciu, învățătorul pensionar Adrian Rebenciuc, soția acestuia fosta educatoare Veronica Rebenciuc.
A făcut parte din „comitetul de primire” și primarul comunei Trușești, Petru Grișa Ailenei și Elena Chiponcă, proprietarul Muzeului etnografic din Trușești. De asemenea „doi tineri” îmbrăcați în costume naționale au primit oaspeții cu pâine și sare și au înmânat fiecărui participant câte o insignă personalizată.
Întîlnirea a avut loc sâmbătă, 9 septembrie 2023, în locul de adunare de altădată al elevilor școlii generale din satul Ionășeni, comunei Trușești, iar cel care a luat inițiativa și a organizat întâlnirea este președintele Asociației „Fiii satului Ionășeni”, Dumitru Cernescu, o structură de altfel foarte activă în decursul timpului.
În sunetul plin de rezonanţă al clopoţelului şi-au îndreptat paşii spre fosta sală de clasă pentru ora de dirigenţie. Din cei 50 de elevi ai claselor a VIII a A și B, au răspuns prezent unsprezece, o parte dintre ei nu au putut fi contactați, unii au probleme de sănătate iar alți șase au plecat la Domnul. În
amintirea lor şi a profesorilor stinşi, precum lumânările ce se topesc întru luminarea minţilor elevilor, preotul George Claudiu Crupă a ţinut o slujbă de pomenire la biserica din centrul
satului.
Activitatea a început cu intonarea imnului național, moment urmat de o slujbă de mulțumire oficiată de preotul George Claudiu Crupă. Nu a putut lipsi momentul emoționant în care s-a strigat catalogul.
Publicitate
Foștii elevi au făcut o retrospectivă asupra propriilor drumuri pe care viața i-a purtat, după care a fost lansată cartea ,,ÎNTÂLNIREA DE AUR” coordonată de foștii elevii Sarmiza Curcă (Pistol) și Dumitru Cernescu. Lucrarea conține nouă capitole, unul mai interesant decât altul, nota asupra
ediției fiind scrisă de un cercetător științific, doctor în istorie, Sorin Marcel Colesniuc. În paginile cărții se regăsesc mai multe anexe cu fotografii și documente. Nu a putut lipsi tradiționala ședință foto în fața școlii, după care întâlnirea s-a mutat la biserică pentru slujba de pomenire a înaintașilor satului, preoților, dascălilor și elevilor decedați.
Partea a doua a întâlnirii a inclus o vizită la Muzeul Etnografic ,,Elena și Marin Chiponcă” Trușești. Într-o atmosferă deosebită Elena Chiponcă a descris spaţiul ce te poartă înapoi la rădăcinile satului românesc, toți cei prezenți admirând fiecare obiect din interiorul muzeului care are povestea lui. Cămăşuţe din in, broboada, catrinţa, batista de pus la brâu pe care gospodina casei o broda şi pentru ea şi pentru soţ, toate sunt aşezate cu grijă. Pernele cu dantelă la capete sunt aranjate perfect pe lada de zestre. Covoarele sunt ţesute în casă, iar unul dintre ele este estimat a avea în jur de 200 de ani
După această lecție de istorie, seara s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, unde au depănat amintiri și s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu că sunt încă ,,pe cale” și au realizat că ,,mai mare minune decât viața nu există”.
„Doamne ce tineri şi inocenţi erau elevii acelui început! Şi cât de silitori erau! Ce bine le stătea în uniformă. Nu aveau nevoie de telefoane sau tablete. Aveau cuvântul dascălilor lor care le mergea la suflet şi le lumina mintea. Şi erau dascălii aceia plini de elanul tinereţii, porniţi să desluşească, pentru elevii lor tainice şi ascunse înţelesuri din toate domeniile cunoașerii. Numele domniilor lor sunt dăltuite în inima aducerii aminte a fiecărui elev de atunci și bunic de acum. Ţinta, pe care fiecare tânăr de atunci şi-a propus-o, a fost aceea de a deveni OM. Dacă a fi OM însemnă să devină specialist de înaltă calificare într-un anumit domeniu, toţi ca unul, au impresionat la locurile de muncă fiind garanţii învăţământului de calitate ce se făcea în vremea aceea la Școala Generală din satul Ionășeni”, a descris președintele Dumitru Cernescu vremurile de odinioară.
Cuvintele acestui om respectat al comunității au menirea să ne întristeze. Dacă nu vom prețui adevăratele valori pe care ni le relevă încă acești oameni, care poartă în suflete tot ce este sfânt, vor lua cu ei la Cer pe Dumnezeu și vom rătăci în era tehnologiei avansate în care găsim de toate, mai puțin empatie, curaj, responsabilitate și mai ales calitatea de a fi OM.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu.
Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut.
Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comandantul Grupului de Pompieri „Nicolae Iorga „al Judeţului Botoșani, în perioada 17.07.1985 – 15.11.1995.
„Ne este greu să vorbim la timpul trecut despre acest om de o aleasă ţinută morală, care a slujit, cu dragoste şi devotament, Arma Pompierilor.
Tot ce putem face este să păstrăm în suflet amintirea sa și să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică.
Transmitem sincere condoleanțe familiei și putere pentru a depăși aceste clipe grele.
Trupul neînsuflețit al col ( r ) Ilie Bălăceanu va fi depus mâine, începând cu ora 12:00, la capela Bisericii Militare din municipiul Botoșani”, au transmis pompierii.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 06 aprilie a.c., începând cu ora 12.00.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de MuncăBotoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de muncă și Securității și sănătății în muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.
Obiectivele acestei întâlniri au fost:
– comunicarea condițiilor în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național și de a prezenta drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori/angajați, respectiv prevederile legale referitoare la legislația muncii ;
– prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre ;
– informarea angajatorilor referitor la trecerea de la Revisal la REGES-ONLINE; angajatorilor li s-a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților, respectiv care sunt obligațiile pe care le au în legătură cu tranziția la REGES-ONLINE;
– informarea angajatorilor referitor la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere la revenirea fizică a salariaților la locul de muncă; importanța adoptării de către angajatori a unor măsuri interne pentru adaptarea salariaților la activitatea prestată în cadru organizațional ;
Publicitate
– informarea angajatorilor referitor la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social ;
– informarea angajatorilor cu privire la riscurile psihosociale la locurile de muncă, consecințele aferente pentru sănătatea psihică și fizică și măsurile de prevenire necesare ;
Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 8 societăți participante, prezenți la această întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.
Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani- d-l Ioan Ioanașciuc- Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani .
Sesiunea de întrebări și răspunsuri a captat atenția participanților, care au prezentat interes în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legislative și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de muncă și Securitate și sănătate în muncă.
Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani, și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.
Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat, scrie alba24.ro.
Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.
O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 2 aprilie.
Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, PSD și minorități, proiectul legislativ umăreşte să accesibilizeze procesul de obţinere a permisului de conducere, prin eliminarea obligativităţii susţinerii repetate a probei teoretice pentru persoanele care au deja un permis dintr-o categorie apropiată.
Permisul auto va putea fi obținut mai ușor
Astfel, candidaţii care au promovat examenul teoretic pentru o categorie inferioară (de exemplu, A1 – A2 – A sau B1 – B) nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obţină permisul pentru o categorie superioară.
„Această măsură urmăreşte simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obţinerii permisului şi eliminarea unor bariere birocratice inutile.
Publicitate
Finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităţilor competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor
teoretice, dar şi creşterea eficienţei procesului de obţinere a permisului de conducere fără a compromite siguranţa rutieră”, au explicat inițiatorii.
Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații
Potrivit proiectului, persoanele care deţin permis de conducere categoria B1, obţinut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice la obţinerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege.
De asemenea, persoanele care au obţinut permisul de conducere pentru categoria A1 şi solicită obţinerea categoriei A2 sau A, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte conditii prevăzute de lege.
Situația actuală
Confom legislaţiei actuale, vârsta minimă pentru obţinerea permiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sau B1, B este stabilită progresiv, ceea ce asigură un parcurs logic de învăţare şi acumulare a experienţei. Proba teoretică aferentă acestor categorii este identică ca structură, incluzând acelaşi număr de întrebări şi aceleaşi domenii de examinare, în
confomitate cu prevederile Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificările şi
completările ulterioare.
Mai exact, confom prevederilor art.10, alin. (2) din ordinul menţionat mai sus:
(2) Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:
a) pentru categoriile AM, A1 , A2 şi A, testul cuprinde 20 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 minute. Se declară <admis> candidatul care răspunde corect la cel puţin 17 întrebări;
b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;
Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obţină un permis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susţină din nou examenul teoretic, chiar dacă au
promovat anterior această probă pentru o categorie similară.
Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani de mâine, 05 aprilie a.c., ora 15:00, până pe 6 aprilie a.c., ora 03:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
Publicitate
✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.
Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.
Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.