Au pășit pragul clasei cu emoții covârșitoare, frumoși, eleganți, dornici să schimbe impresii, să afle lucruri noi. În pragul ușii i-a așteptat nerăbdător și la fel de emoționat „domnul diriginte”, bucuros să îi revadă după o vacanță lungă…
Tabloul acesta este cu atât mai emoționant cu cât protagoniștii sunt oameni ajunși la vârsta înțelepciunii, cărunți, dar plini de viață, care după 50 de ani de când au terminat ciclul gimnazial s-au întâlnit în formulă incompletă pentru că unii au plecat în veșnicie, dar încă persistă amintirea și pecetea pe care au lăsat-o în vatra satului.
Este vorba despre promoția 1973 a fiilor satului Ionășeni care s-au revăzut după 50 de ani, ce-i drept mai puțini decât odinioară, dar la fel de plini de viață. Mulți au ajuns ingineri, cadre militare, educatori, profesori și s-au împrăștiat în toate colțurile țării. În pragul şcolii i-a aşteptat „domnul diriginte”, profesor Traian Spataru, care ani buni a predat fizică și chimie și a fost responsabil al clasei a VIII-a B, profesor Stela Baciu, învățătorul pensionar Adrian Rebenciuc, soția acestuia fosta educatoare Veronica Rebenciuc.
A făcut parte din „comitetul de primire” și primarul comunei Trușești, Petru Grișa Ailenei și Elena Chiponcă, proprietarul Muzeului etnografic din Trușești. De asemenea „doi tineri” îmbrăcați în costume naționale au primit oaspeții cu pâine și sare și au înmânat fiecărui participant câte o insignă personalizată.
Întîlnirea a avut loc sâmbătă, 9 septembrie 2023, în locul de adunare de altădată al elevilor școlii generale din satul Ionășeni, comunei Trușești, iar cel care a luat inițiativa și a organizat întâlnirea este președintele Asociației „Fiii satului Ionășeni”, Dumitru Cernescu, o structură de altfel foarte activă în decursul timpului.
În sunetul plin de rezonanţă al clopoţelului şi-au îndreptat paşii spre fosta sală de clasă pentru ora de dirigenţie. Din cei 50 de elevi ai claselor a VIII a A și B, au răspuns prezent unsprezece, o parte dintre ei nu au putut fi contactați, unii au probleme de sănătate iar alți șase au plecat la Domnul. În
amintirea lor şi a profesorilor stinşi, precum lumânările ce se topesc întru luminarea minţilor elevilor, preotul George Claudiu Crupă a ţinut o slujbă de pomenire la biserica din centrul
satului.
Activitatea a început cu intonarea imnului național, moment urmat de o slujbă de mulțumire oficiată de preotul George Claudiu Crupă. Nu a putut lipsi momentul emoționant în care s-a strigat catalogul.
Publicitate
Foștii elevi au făcut o retrospectivă asupra propriilor drumuri pe care viața i-a purtat, după care a fost lansată cartea ,,ÎNTÂLNIREA DE AUR” coordonată de foștii elevii Sarmiza Curcă (Pistol) și Dumitru Cernescu. Lucrarea conține nouă capitole, unul mai interesant decât altul, nota asupra
ediției fiind scrisă de un cercetător științific, doctor în istorie, Sorin Marcel Colesniuc. În paginile cărții se regăsesc mai multe anexe cu fotografii și documente. Nu a putut lipsi tradiționala ședință foto în fața școlii, după care întâlnirea s-a mutat la biserică pentru slujba de pomenire a înaintașilor satului, preoților, dascălilor și elevilor decedați.
Partea a doua a întâlnirii a inclus o vizită la Muzeul Etnografic ,,Elena și Marin Chiponcă” Trușești. Într-o atmosferă deosebită Elena Chiponcă a descris spaţiul ce te poartă înapoi la rădăcinile satului românesc, toți cei prezenți admirând fiecare obiect din interiorul muzeului care are povestea lui. Cămăşuţe din in, broboada, catrinţa, batista de pus la brâu pe care gospodina casei o broda şi pentru ea şi pentru soţ, toate sunt aşezate cu grijă. Pernele cu dantelă la capete sunt aranjate perfect pe lada de zestre. Covoarele sunt ţesute în casă, iar unul dintre ele este estimat a avea în jur de 200 de ani
După această lecție de istorie, seara s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, unde au depănat amintiri și s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu că sunt încă ,,pe cale” și au realizat că ,,mai mare minune decât viața nu există”.
„Doamne ce tineri şi inocenţi erau elevii acelui început! Şi cât de silitori erau! Ce bine le stătea în uniformă. Nu aveau nevoie de telefoane sau tablete. Aveau cuvântul dascălilor lor care le mergea la suflet şi le lumina mintea. Şi erau dascălii aceia plini de elanul tinereţii, porniţi să desluşească, pentru elevii lor tainice şi ascunse înţelesuri din toate domeniile cunoașerii. Numele domniilor lor sunt dăltuite în inima aducerii aminte a fiecărui elev de atunci și bunic de acum. Ţinta, pe care fiecare tânăr de atunci şi-a propus-o, a fost aceea de a deveni OM. Dacă a fi OM însemnă să devină specialist de înaltă calificare într-un anumit domeniu, toţi ca unul, au impresionat la locurile de muncă fiind garanţii învăţământului de calitate ce se făcea în vremea aceea la Școala Generală din satul Ionășeni”, a descris președintele Dumitru Cernescu vremurile de odinioară.
Cuvintele acestui om respectat al comunității au menirea să ne întristeze. Dacă nu vom prețui adevăratele valori pe care ni le relevă încă acești oameni, care poartă în suflete tot ce este sfânt, vor lua cu ei la Cer pe Dumnezeu și vom rătăci în era tehnologiei avansate în care găsim de toate, mai puțin empatie, curaj, responsabilitate și mai ales calitatea de a fi OM.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Biroul Electoral Central anunță că birourile electorale pentru alegerile prezidențiale din mai își continuă activitatea, chiar dacă astăzi a apărut o decizie a Curții de Apel Ploiești, care a suspendat efectele hotărârii Curții Constituționale privind anularea scrutinului prezidențial din 2024.
Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.
Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.
„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:
Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.
Un nou pas important pentru infrastructura municipiului Botoșani a fost făcut astăzi, odată cu desemnarea constructorului pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a orașului.
Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a explicat că acest proiect, considerat vital pentru scoaterea traficului greu din municipiu și pentru fluidizarea circulației, va lega zona Curtești de intersecția Lebăda, pe un traseu modern, în lungime de 10 kilometri.
Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Big Conf Botoșani, alături de Construct Com Botoșani și Straco Holding București. Valoarea totală a investiției depășește 58 de milioane de euro, din care doar 2% reprezintă contribuția municipalității, restul fiind asigurat prin fonduri europene, prin Programul de Transport 2021–2027.
Traseul centurii va cuprinde trei puncte-cheie de intersecție: un nod rutier cu pasaj suprateran în zona Baisa și două sensuri giratorii amplasate strategic la Băiceni și Lebăda, menite să asigure conexiuni rapide și sigure pentru șoferi.
În paralel cu acest proiect, autoritățile locale au anunțat că este aproape finalizată și documentația pentru etapa a doua a centurii, care va continua traseul prin comunele Bălușeni și Stăuceni, cu ieșire spre Victoria. Contractul de finanțare pentru această a doua etapă urmează să fie semnat în prima parte a lunii mai, la București.
Autoritățile locale subliniază că această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct al parlamentarilor PSD Botoșani, Doina Federovici și Marius Constantin Budăi, care au susținut demersurile de la stadiul de idee până la obținerea finanțării și atribuirea contractului.
Publicitate
Un rol esențial l-a avut și Zona Metropolitană Botoșani, care a gestionat întregul proces de licitație, analizând oferte complexe și asigurând o selecție transparentă, în beneficiul botoșănenilor.
Noua variantă de ocolire a municipiului Botoșani reprezintă una dintre cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din județ, cu un impact major asupra traficului, siguranței rutiere și dezvoltării economice pe termen lung.
Un pompier botoșănean se află în aceste zile în Sevilla, Spania, unde reprezintă România la una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate salvatorilor de la înălțime – Rescue Great Day 2025.
Plutonierul adjutant șef Ionuț Honciuc, angajat al Detașamentului de Pompieri Botoșani, face parte din echipa formată din 12 alpiniști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Alături de colegi din județele Alba, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Timiș, Ionuț își testează abilitățile în perioada 24 – 27 aprilie, într-o serie de probe tactice dificile, care simulează intervenții reale de salvare de la înălțime, utilizând corzi și alte echipamente specifice. România concurează în acest an cu 41 de echipe profesioniste din întreaga lume, fiecare dintre ele demonstrând nivelul ridicat de pregătire al salvatorilor.
Ionuț Honciuc este pompier de 17 ani, iar în 2019 a intrat pentru prima dată în contact cu alpinismul de intervenție, în cadrul unui curs organizat de IGSU. De atunci, a continuat să se antreneze constant, atât alături de colegii săi de la ISU Botoșani, cât și în cadrul taberelor naționale de pregătire. A fost remarcat rapid pentru seriozitate, putere fizică și stăpânire de sine în condiții extreme.
În ultimele luni, membrii lotului național al IGSU au participat la un program intensiv de pregătire, desfășurat între februarie și aprilie 2025, care a presupus sesiuni de antrenamente în medii simulate de risc – de la înălțimi periculoase, la puțuri, structuri metalice sau traversări dificile.
Competiția Rescue Great Day este considerată una dintre cele mai exigente din lume în domeniul salvărilor de la înălțime și oferă participanților ocazia de a-și valida pregătirea în fața celor mai buni specialiști din domeniu.
Publicitate
„Hai România! Hai Ionuț!” – este mesajul transmis de colegii de la ISU din Botoșani, mândri de participarea unui reprezentant local în elita salvatorilor internaționali.