Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Femeile social-democrate din Botoșani au sărbătorit ziua de 8 Martie alături de femeile care suferă de Parkinson

Publicat

Publicitate

Astăzi este și ziua EI, ziua femeii puternice! A celei care transformă suferința în alinare, deznădejdea în speranță, povara în binecuvântare.

A femeii care nu se lasă îngenunchiată la primul nor negru de pe cerul vieții, nici la ploaia care va urma, nici la furtuna care se transformă în uragan. Este ziua femeii care transformă tristețile în bucurii și încercările în lecții care, deși dure, au apropiat-o de durerea și suferința celorlalți.

Ziua celei care a spus EU POT, că POATE. În ciuda norilor, vântului, furtunii care au învăluit-o și au purtat-o din suferință în suferință.

Publicitate

S-a născut în orașul Săveni din județul Botoșani, într-o frumoasă zi de vară care din păcate, așa cum spune și în romanul său, momentul venirii pe lume nu a fost prea bine ales: „… ursitoarele ajunse cu întârziere la căpătâiul meu dăruindu-mi doar resturile rămase de la marele ospăț dat în cinstea altcuiva, mult mai norocos și mai alintat de soartă. Cu tolbele pline de vânt, necazuri și boli, mă priveau cu răceală și indiferență, parcă furioase că le-am întrerupt festinul bogat la care fuseseră. Figurile lor gârbovite de plictis și înăcrite de oboseală îmi vor însoți visele copilăriei, pictându-mi pe pânza vieții clipe înnegurate de tardive tristeți. Răceala cu care m-au învăluit mi s-a cuibărit în suflet ca o otravă fără antidot. Nu au zăbovit mult, au plecat grăbite, lăsând în urma lor furtună și dezastru. Atât au avut ele de oferit, poate atât am meritat ca o pedeapsă a unei greșeli.”

Boala și-a pus amprenta pe trupul său încă din primii ani de viață. Mai întâi a fost astmul bronşic, apoi, la vârsta de 43 de ani, Parkinsonul i-a devenit al doilea prieten cu care avea să conviețuiască şi care i-a oferit  lecția prin care sufletul său se călea, asemeni fierului sub căldura flacării.

După trei ani a fost diagnosticată cu două meningioame, iar în urma operației de nouă ore jumătate a rămas cu rest tumoral în sinusul torcular venos. O vorbă din bătrâni spune că „viața îți dă doar cât poți duce”, iar ea a demonstrat că este o învingătoare.

Publicitate

În decembrie 2017, a înființat la Botoșani, ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR”, un vis pe care l-a împlinit datorită senatorului LUCIAN TRUFIN, al cărui suflet vibrează la suferința semenilor. De 5 ani, Emilia-Paula Zagavei dezvoltă în Botoșani proiecte și programe pentru îngrijirea, sprijinul, recuperare medicală și psihologică a celor268 de persoane care suferă de această afecțiune. Membru al SOCIETĂȚII SCRIITORILOR FĂRĂ FRONTIERĂ- IAȘI, poetă și scriitoare, trăiește prin și pentru aceste activități care îi descoperă noi și noi resurse și îi dau puterea de a merge mai departe, cu familia alături, „izvorul puterii mele și hrana sufletului meu. Mi-a consolidat credința în mine și mi-am împlinit visele.”

Este modelul femeii puternice, căreia astăzi îi spunem, cu recunoștință, La mulți ani!

Este una dintre femeile  cu Parkinson care, împreună cu femeile social democrate au sărbătorit ziua de  8 martie.

Publicitate

Le-au dăruit lalele roșii- simbolul speranței și al bolii Parkinson, bomboane, alimente și produse  de îngrijire, de care orice femeie are nevoie.  Organizația Femeilor Social Democrate din Botoșani a dorit să marcheze astfel Ziua Internațională a Femeii pentru a transmite comunității mesajul că orice persoană trece printr-o suferință mai ușor dacă are pe cineva alături, fie și numai pentru a-i ridica moralul. Bunici cu ghiocei la tâmple, încovoiate de ani, dar cu sufletul drept, sau femei în floarea vârstei, pentru care anii sunt doar file de calendar, s-au bucurat de atenția și recunoștința pe care doamnele social democrate le-au arătat-o călcându-le pragul.

“Purtătoare de prunci, de speranțe, de griji, de ghiocei la tâmple, dătătoare de viață, învingătoare în lupte pe care nu ele le-au ales, ci soarta. Mame, soții, prietene, surori puternice, care nu s-au lăsat îngenunchiate de boală și au așteptat, cu credință, să îmbătrânească frumos, să își vadă nepoții crescând. Le-am adus primăvara și soarele în suflete, pentru că 8 martie e și ziua lor. A mamelor, soțiilor, prietenelor diagnosticate cu Parkinson. Laleaua roșie este un simbol al speranței. Am vrut să le arătăm doamnelor care suferă de Parkinson că nu sunt singure în lupta cu această boală, mai ales în astfel de vremuri, când avem nevoie unii de alții mai mult decât oricând! Și că sunt la fel de prețioase, așa cum sunt toate femeile din lumea aceasta! “ -OFSD Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două case din Iacobeni și Oneaga au fost în pericol, noaptea trecută. Pompierii au intervenit la timp

Publicat

Publicitate

Curățați coşul de fum: pericol de incendiu ⚠️

 

Două case din localitățile Iacobeni și Oneaga au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.

Publicitate

 

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperișurile caselor.

 

Publicitate

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.

 

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Publicitate

 

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

 

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

 

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

 

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Todireni! Un copil de 15 ani și un tânăr de 26 de ani au văzut moartea cu ochii

Publicat

Publicitate

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe raza localității Todireni, în urmă cu puțin timp.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând SAJ.

Publicitate

 

Victimele erau ieșite din mașină, au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bat

eriei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru-Vâlcea

Publicat

Publicitate

Cuviosul Antonie de la schitul Iezeru-Vâlcea era originar din unul din satele Olteniei. Venit pe lume într-o familie de creştini cu frica lui Dumnezeu el a mers la multele mănăstiri şi schituri din zonă. Cu această ocazie a văzut vieţuirea aleasă a călugărilor din aceste aşezări monahale şi a început să dorească să devină asemenea lor.

Pătruns de dorul după îngerescul chip al călugăriei şi la îndemnul egumenului de la schitul Iezeru-Vâlcea, a intrat ca frate în acest aşezământ. A fost călugărit primind numele de Antonie. Fiind atras de viaţa din liniştea pădurii, asemenea altor numeroşi sihastrii, cu „încredinţare de sus” şi cu binecuvântarea egumenului, în anul 1690 s-a retras la câţiva kilometri de schit, în muntele Iezeru.

Cobora numai la duminici şi sărbători la schit, pentru a asculta Sfânta Liturghie şi a se împărtăşi. Pentru toate aceste osteneli, cuviosul a primit de la Dumnezeu darul vederii înainte şi al vindecării suferinţelor omeneşti. De aceea, mulţi credincioşi, atât din Oltenia, cât şi de peste munţi (Transilvania) veneau la chilia sa pentru a-i asculta învăţăturile şi a primi binecuvântare. Prin anul 1700, schitul Iezeru, care era ctitoria domnitorului Mircea Ciobanul şi al soţiei sale doamna Chiajna, se afla în paragină.

Publicitate

La îndemnul şi cu ajutorul său, episcopul Ilarion a refăcut biserica de piatră şi chiliile, între anii 1700-1705. Cunoscându-i vieţuirea sfântă s-au strâns în jurul său mai mulţi ucenici, cărora cuviosul, de câte ori cobora din munte la schit, le dădea sfaturi folositoare pentru suflet. Dintre aceştia cel mai apropiat era Nicolae din Teiuş, care a devenit apoi preot şi duhovnic în schit. Dupa 28 de ani de viaţă aspră, în nevoinţă şi sihăstrie, avându-l alături în ultimele clipe pe acest ucenic iubit (care-l îngrijise de altfel, mai multe zile către sfârşitul vieţii), cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, în jurul anului 1714.

A fost înmormântat în uşa paraclisului săpat de el, cu mare evlavie de toată obştea schitului Iezeru şi plâns de numeroşii credincioşi veniţi de pretutindeni. Chiar şi după moarte credincioşii n-au încetat să vină la chilia sa pe care o numeau „Peştera Sfântului Antonie” şi să-l cinstească, ca pe un sfânt ridicat de Dumnezeu din neamul lor. Despre viaţa şi nevoinţele sale a scris, la câţiva ani după moartea lui, ucenicul său „duhovnicul Nicolae Ierei din Teiuş”.

Pentru toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sinodală din 20 iunie 1992, a hotărât trecerea sa în rândul sfinţilor. De atunci, el este pomenit în fiecare an, cu mare cinste, la 23 noiembrie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la Liceul ,,Demostene Botez” din Trușești au sărbătorit Săptămâna Educației Globale

Publicat

Publicitate

În cadrul Săptămânii Educației Globale, elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au desfășurat activitatea „It’s our world. Let’s heal it TOGETHER!”, fiind coordonați de către doamnele profesoare Rebeca Coșorianu, Ana-Maria Bodai, Ionescu Ana-Claudia și Gania Cătălina.

Dezbaterea a permis abordarea interdisciplinară care a unit religia cu limbile străine, istoria si geografia. Invitat la activitate a fost preotul Andrei-Ionuț Bodai care a reușit să le explice liceenilor că incluziunea reprezintă acceptarea, valorizarea și integrarea tuturor oamenilor, indiferent de diferențele dintre ei. În contextul unei planete incluzive, aceasta implică respectul pentru diversitatea culturală, religioasă, lingvistică, socială și de gândire. Diversitatea nu este despre cum ne deosebim, ci despre cum învățăm să trăim împreună.

În cadrul activității a fost explorat modul în care libertatea lingvistică, religioasă, geografică, respectul reciproc și colaborarea ne conectează și ne conduc către o lume mai incluzivă. Toleranța religioasă înseamnă să acceptăm dreptul fiecărei persoane de a-și alege credința, fără prejudecăți sau discriminare. Istoria ne învață că doar prin respect reciproc și cooperare putem depăși momentele de conflict. O planetă incluzivă este una în care toți oamenii își găsesc locul, contribuind la echilibrul social, ecologic și spiritual. Filosofia existenței ne îndeamnă să reflectăm asupra rolului nostru nu doar ca indivizi, ci și ca parte a unui întreg mai mare. Fără comunicare, nu putem crea empatie. De la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) la diverse tratate internaționale, umanitatea a luptat pentru o lume bazată pe egalitate, libertate și demnitate. Conexiunea autentică între oameni aduce progres social și personal. Întâlnirea cu Dumnezeu este o experiență profund personală, dar, în același timp, un punct comun care ne conectează pe toți. Autocunoașterea ne face să apreciem mai mult diversitatea din jurul nostru.

Publicitate

Sfatul primit de elevi a fost că trebuie să fim conectați nu doar prin tehnologie, ci prin empatie, respect și dragoste. O planetă incluzivă este posibilă dacă ne asumăm responsabilitatea de a crea legături autentice, pentru că „acolo unde iubirea există, nu există bariere!”.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending