Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO: Educație rutieră la Grădinița cu program prelungit „Albă ca Zăpadă”, din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi- Biroul Rutier i-au vizitat, luni, pe copiii prezenți în grădinița cu program prelungit „Albă ca Zăpadă”, din municipiul Dorohoi.

Cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, copiii prezenți au fost învățați cum să circule în siguranță ca pietoni, care este locul lor în autoturism cum trebuie să fie asigurați în acesta, dar și cum și unde pot folosi bicicleta, rolele sau trotineta.

Micii pietoni au fost încântați de prezența polițiștilor și de modul în care aceștia au interacționat cu ei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lebăda neagră pentru PSD: Gigi Becali dezvăluie involuntar planul Ciolacu-Hrebenciuc prin care George Simion este ajutat să ajungă în turul 2

Publicat

Publicitate

Patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a susținut la Realitatea TV, că fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe George Simion în campania de la prezidențiale. Scopul acestui ajutor este de a-l duce pe liderul în turul 2 al prezidențialelor. „Eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Și mi-a zis: «Măi, nea Gigi, haide să îl băgăm pe Simion în turul doi». Am zis bine, hai să îl băgăm. A zis acum vreo lună jumate”, a declarat Becali, la emisiunea „Culisele Statului Paralel”, moderată de Anca Alexandrescu.

Dezvăluirea patronului FCSB confirmă acuzațiile la adresa PSD, potrivit cărora ar urmări un blat cu AUR la alegerile prezidențiale. Consecințele acestei înțelegeri sunt, însă, extrem de periculoase pentru România.

Mai mulți lideri liberali, inclusiv președintele PNL, au atras atenția că, prin acest scenariu pus la care de PSD, social-democrații nu fac altceva decât jocul Rusiei. Este știut faptul că Moscova șiar dori ca aderența politică a României la UE să fie una mai slabă, iar creșterea ponderii AUR în Parlament ar servi acestui interes. Sesizând pericolul, conducerea PSD a ieșit public să dezmintă informația susținută de Gigi Becali.

Reacția personală a lui Marcel Ciolacu, prin care a încercat să se delimiteze de Viorel Hrebenciuc și să sugereze că acesta ar fi mai apropiat de Mircea Geoană decât de PSD, arată însă că deranjul este unul extrem de mare în tabăra social-democraților.
Practic, informația lansată de patronul FCSB ar putea deveni ceea ce specialiștii numesc ”lebăda neagră” a campaniei, respectiv o dezvăluire care răstoarnă, prin implicațiile sale, rezultatele unor alegeri.

Citeste mai mult

Eveniment

Riscurile masive de sănătate ale postului intermitent. Care este intervalul ideal recomandat de medici în care putem mânca

Publicat

Publicitate

Specialiștii spun că cei care țin post intermitent 16/8 au un risc uriaș de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, oamenii de știință au observat că acest tip de post nu reduce riscul de deces la nicio afecțiune. Pe scurt nu are beneficii dovedite din acest punct de vedere, scrie Adevărul.

Postul intermitent este foarte la modă, inclusiv în România. Mai ales metoda 16/8, adică 16 ore de post și un interval de opt ore în care se poate mânca. Unii o cunosc drept dieta la opt ore. Beneficiile acestui tip de post intermitent sunt descrise pe larg și cuprind pierderea în greutate, îmbunătățirea sensibilității la insulină, nivelul de energie crescut, scăderea colesterolului și alte beneficii pentru organismul uman care ar duce la evitarea riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare în special.

Despre postul intermitent sau „fasting” se spune că ar ajuta inclusiv la evitarea de boli grave precum cancerul. Un grup de specialiști a prezentat la Sesiunea Științifică ”American Heart Association’s Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions”, susținută anul acesta în perioada 18-21 martie, la Chicago, au arătat pe baza studiilor că postul intermitent de tipul 16/8 poate predispune la probleme cardiovasculare serioase.

91% risc mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare

Pentru realizarea studiului s-a folosit un eșantion de peste 20.000 de adulți care urmau dieta de opt ore sau mai bine zis postul intermitent 16/8. Participanții la studiu sunt din Statele Unite și au vârsta medie de 49 de ani. Subiecții au fost urmăriți și testați pe o perioadă de minim opt ani și maxim 17 ani. Având în vedere beneficiile postului intermitent, cunoscute și popularizate mai ales în ultimul deceniu, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Mai precis, medicii și oamenii de știință implicați au observat că cei care mănâncă doar opt ore din 24 și postesc restul de 16 ore sunt predispuși la deces cauzat de boli cardiovasculare. Iar procentul de risc este uriaș. Mai precis cei care urmează dieta de opt ore au risc cu 91% mai mare, față de cei care nu țin post intermitent să moară din cauza unei afecțiuni cardiovasculare.

Am fost surprinși să observăm că cei care resticționează alimentația la acel interval de opt ore, sunt mult mai predispuși la deces ca urmare a unei boli cadriovasculare”,  precizează Victor Wenze Zhong, medic și profesor, șef al departamentului de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

În plus, aceleași studii arată că de fapt postul intermitent 16/8 nu prelungește viața și nici nu reduce riscul de deces cauzat de diferite boli. „Chiar dacă acest tip de dietă este foarte populară, datorită beneficiilor pe termen scurt, cercetările noastre arată clar că, prin comparație cu dieta normală de 12-16 ore pe zi, dieta scurtată, la opt ore, nu este asociată cu o viață mai îndelungată”, arată Zhong.

Publicitate

Postul intermitent și pietrele la vezica biliară

Pe lângă problemele cardiovasculare, cei care țin dieta de opt ore riscă să facă și pietre la vezica biliară. Doctorul Valter Longo a precizat pentru Newsinhealth că postul intermitent poate fi responsabil pentru apariția pietrelor la vezica biliară, la anumiți indivizi. Studiile au demonstrat că cei care postesc mai mult de 16 sau 18 ore au un risc mult mai crescut de apariție a pietrelor. În special la vezica biliară. În cele mai multe cazuri a fost nevoie de îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

12 ore cel mai sigur interval pentru o viață sănătoasă

În plus, studiile indică faptul că pe termen scurt, postul intermitent are beneficii. Pe termen lung în schimb pot apărea probleme serioase de sănătate. „La modul general acest studiu sugerează că alimentația restricționată în funcție de timp, poate avea beneficii pe termen scurt dar efecte adverse pe termen lung”, precizează și medicul  Christopher D. Gardner pentru newsroom.heart.org. Specialiștii au identificat faptul că echilibrul este cel mai important. Adică este bine să măncâm într-un interval de 12 ore, iar restul până la 24 de ore să „postim”. De altfel acel interval de odihnă alimentară coincide și cu perioada de somn. „Tiparul de 12 ore în care se consumă alimente este foarte obișnuit în rândul celor care bat recorduri de longevitate.”, precizează Longo.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Concursul „Toaca, chemarea veșniciei”, ediția I, a avut loc la Dorohoi și a reunit zeci de tineri

Publicat

Publicitate

În după-amiaza zilei de duminică, 20 octombrie, în Parohia „Sfinții Împărați” Broscăuți, Protopopiatul Dorohoi, a avut loc prima ediție a Concursului „Toaca, chemarea veșniciei”.

Organizat în cadrul Cercului misionar „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, prin participarea și implicarea preoților slujitori în parohiile din comunele Broscăuți, Dimăcheni și Corlăteni, concursul a reunit 40 de tineri talentați, pregătiți și motivați să mărturisească credința ortodoxă prin sunetul toacei, „sfintele lemne sunătoare”, numit astfel în documentele Sinodului VII Ecumenic (787), prin port traditional și prin interpretarea de pricesne.

Participanții au fost împărțiți în trei categorii – nivel primar, gimnazial și liceal, momentele de iscusință în interpretare fiind însoțite și o serie de pricesne și două momente de toacă demonstrativă, susținute de Emanuel Simean, elev la Seminarul Teologic din Dorohoi și Sebastian Iliuc, student în anul I la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. 

În interiorul bisericii parohiale, participanții și-au demonstrat talentul și pasiunea pentru tradiția creștină, transmițând prin sunetul toacei un mesaj de credință și spiritualitate. Juriul, alcătuit din pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, protopopul Protopopiatului Dorohoi, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și prof. Marilena Ciucur de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, a evaluat și premiat cele mai reușite interpretări, premiile constând în diplome, trofee, cărți și dulciuri.

„Îi mulțumesc pr. Cosmin pentru găzduire în această frumoasă biserică, îi felicit pe toți colegii preoți care au pregătit și au trimis copilași la acest concurs. Mă bucur că este mare numărul celor care participă încă din ciclul primar. Ei sunt încă la început, cu siguranță că participarea lor la acest concurs îi va motiva. Unii dintre ei sunt foarte buni încă de pe acum. Să practicați acest obicei al Bisericii de a bate toaca.”, a afirmat pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul seminarului dorohoian.

„Pentru mine, sunetul clopotelor bisericii și cel al toacei, mă duce cu gândul la cuiele care au fost bătute pe cruce în trupul lui Iisus, care mă determină să mă gândesc mai mult și mă trimite spre biserică în zilele de sărbătoare. Dragi copii, toate orele petrecute de voi pentru pregătire reprezintă un timp câștigat, pentru că azi suntem cu toții aici în casa lui Dumnezeu și El răsplătește fiecare secundă muncită de voi, fiecare lucru frumos”, a mărturisit prof. Marilena Ciucur.

Publicitate

„Ziua aceasta nu este doar un concurs, ci a devenit o sărbătoare prin tot ceea ce am auzit. Toaca este cumva specifică românilor pentru că românul a fost mereu atașat de pădure, de lemn. Și lemnul pentru noi nu a fost doar un material folosit la construcții sau pentru foc. De multe ori, în mâinile omului, lemnul a prins viață. Vedeți, în biserică, pictura este completată de mobilierul bisericii, Și vedem câtă frumusețe poate să scoată omul dintr-o bucată de lemn care în aparență nu reprezintă mai nimic. Dacă-l dai în mâinile unui om priceput, scoate din el frumuseți negândite. La fel, iată și dintr-o bucată de lemn, cu două ciocănele, câtă frumusețe pentru suflet poate să iasă din mâinile unui om mai mare sau unui copilaș dacă-și dă un pic de osteneală”, a concluzionat pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei.

Felicităm pe toți participanții și îndrumătorii lor și mulțumim Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, partenerilor – Seminarul Teologic din Dorohoi, Școlile gimnaziale din Dimăcheni, Corlăteni și Broscăuți, media TCS Broscăuți prin Costel Timofte, pr. Ionuț Crețu, Cătălin Ciobanu, preoților din parohiile cercului misionar, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a evenimentului. (pr. Vasile Crețu, pr. Cosmin Pristavu)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte, care va fi păstrată şi când este schimbat telefonul

Publicat

Publicitate

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte. WhatsApp a anunțat o nouă funcție care va permite utilizatorilor să salveze contacte direct în aplicație. Astfel, chiar dacă vă pierdeți telefonul sau conectați un dispozitiv nou la numărul dvs., veți putea vedea toate contactele stocate în cloud-ul WhatsApp, informează alba24.ro.

WhatsApp se baza până acum pe agenda telefonului pentru a sincroniza contactele. Mai exact, dacă primiți un mesaj de la o persoană nouă și doriți să îi salvați detaliile, informațiile sunt stocate local pe dispozitivul dumneavoastră.

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte

Noua funcție, care va fi disponibilă în curând, vă va permite să stocați contacte pe orice dispozitiv, inclusiv pe WhatsApp pentru web și Windows. De asemenea, puteți alege să sincronizați contactele salvate în WhatsApp cu telefonul.

Anul trecut, compania a permis utilizatorilor să se conecteze la două conturi WhatsApp pe același dispozitiv. Salvarea contactelor legate de un singur cont WhatsApp este utilă dacă doriți să mențineț separate contactele personale de cele de afaceri. În plus, dacă folosiți dispozitivul împreună cu alți utilizatori, puteți păstra propria listă de contacte asociată cu numărul dumneavoastră.

WhatsApp a declarat că a dezvoltat un nou sistem de stocare criptat numit Identity Proof Linked Storage (IPLS) pentru a permite salvarea contactelor în siguranță. Atunci când utilizatorii salvează un contact, sistemul generează o cheie de criptare pe dispozitiv. Recuperarea contactelor se bazează pe autentificarea identității dispozitivului principal.

Compania a declarat că tehnologia din spatele funcției de stocare a contactelor va permite, de asemenea, salvarea contactelor după nume de utilizator.

Publicitate

„Numele de utilizatori pe WhatsApp vor adăuga un grad suplimentar de confidențialitate, astfel încât să nu fie necesar să îți partajezi numărul de telefon atunci când trimiți mesaje cuiva”, a menționat WhatsApp, într-o postare pe blog.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment6 minute ago

Lebăda neagră pentru PSD: Gigi Becali dezvăluie involuntar planul Ciolacu-Hrebenciuc prin care George Simion este ajutat să ajungă în turul 2

Eveniment29 de minute ago

Riscurile masive de sănătate ale postului intermitent. Care este intervalul ideal recomandat de medici în care putem mânca

Eveniment2 ore ago

Concursul „Toaca, chemarea veșniciei”, ediția I, a avut loc la Dorohoi și a reunit zeci de tineri

Eveniment3 ore ago

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte, care va fi păstrată şi când este schimbat telefonul

Eveniment3 ore ago

ITM Botoșani dezminte implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă

Administratie3 ore ago

City managerul Mircea Magdalena: „Avocata lui Iftime a avut o miză politică când a blocat evacuare chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric”

Educație4 ore ago

FOTO: Peste 200 de elevi de la Liceul Regina Maria, din Dorohoi, au interacționat cu polițiștii în Săptămâna Altfel

Administratie4 ore ago

Parteneriat încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea lui Mihai Eminescu

Eveniment5 ore ago

Botoșani, micul Leipzig, orașul unicat din nordul Moldovei cu aer de burg german. Era al treilea oraș al Vechiului Regat ca populație și dezvoltare economică

Eveniment5 ore ago

Bani pentru producția de cipuri. Continental, Bosch și NXP semnează cu statul român un contract de 190 de milioane de euro

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending