Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Duhovnic nou în satul din județul Botoșani cu cei mai mulți copii

Publicat

Publicitate
Credincioșii din localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Albești, județul Botoșani, s-au strâns cu bucurie în Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), în Biserica cu Hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în jurul noului păstor de suflete care îi succede fostului paroh Ioan Apetri,  nevoit să se îndrepte spre altă misiune din rânduială divină, mai aproape de locurile natale.
Prin Decizia Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nr. 185/2024, părintele Felix-Petru Prisecariu a fost numit preot paroh începând cu 1 aprilie.
Ceremonia de instalare a noului duhovnic din satul Tudor Vladimirescu a fost supervizată de părintele protopop Petru Fercal care a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a dat citire deciziei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Momentul instalării este unul de trecere și recunoaștere a slujirii părintelui precedent, Pc Pr Ioan Apetri, care și-a dedicat aproape nouă ani din viață păstorind această comunitate. Enoriași au avut ocazia să își exprime recunoștința pentru slujirea sa și să primească binecuvântare de la cel care le-a călăuzit sufletele aproape un deceniu
Părintele Felix este născut în zona Hârlăului. A fost hirotonit preot în anul 2019,pe seama unei parohii din Palanca, Republica Moldova, la granita cu Ucraina spre Odessa. Doi ani a slujit apoi la Mănăstirea Sfântul Nicolae Lacuri, Deleni-Harlau, iar de la 1 aprilie anul acesta este duhovnicul creștinilor din satul Tudor Vladimirescu, Albești, Botoșani. Preoteasa puternică din spatele preotului Felix Prisecariu, Elena-Paula, este educatoare și a fost directorul Casei de Cultură în parohia în care a activat. Împreună au doi copilași cu nume de sfinți grabnic ajutători și tămăduitori, Pantelimon care împlinește 2 ani și Parascheva care are deja 4 ani.

Părintele Felix-Petru Prisecariu preia acum frâiele parohiei cu misiunea de finalizare a lucrărilor de construcție a bisericii și continuarea proiectelor începute. Prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, acest nou început aduce speranță și un nou elan comunității, în calea credinței și slujirii.

 

Satul Tudor Vladimirescu, pe lângă cele 142 de familii de ortodocși, locuiesc și peste 280 de familii de penticostali, şapte familii de baptiști și trei familii de adventiști. Este numit și satul cu cei mai mulți copii, peste 600 de micuți.

Publicitate

Fotul paroh, preotul Ioan Apetri, s-a născut la data de 19 septembrie 1983 în orașul Târgul Neamț, județul Neamț. Este absolvent al Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț, promoția 2003 și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae” Iași, promoția 2008. A fost hirotonit diacon de către Preasfințitul Calinic Botoșănenaul, în data de 18 iulie 2015, la Parohia Talpa, județul Botoșani, În data de 5 august 2015, la Mânăstirea Neamț, a fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul mitropolit Teofan pe seama Parohiei Tudor Vladimirescu, județul Botoșani. În data de 22 noiembrie 2020 a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor de către Preasfințitul Calinic Botoșănenaul, cu prilejul sfințirii casei parohiale și a troiței de la parohia Tudor Vladimirescu. De numele părintelui Ioan Apetri se leagă construcția noii biserici din sat, după ce lăcașul vechi a fost afectat de un incendiu.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 16 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 mai 2024:

Loto 6/49: 24, 22, 43, 26, 16, 37

Publicitate

Loto 5/40: 30, 12, 27, 15, 25, 21

Noroc: 2, 4 ,2, 1, 5 , 5, 0

Noroc Plus: 7, 7, 8, 8, 6, 1

Publicitate

Super Noroc: 6, 1, 1, 5, 3, 4

Joker: 18, 41, 9, 4, 6 +8

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce altceva nu știm? MApN a recunoscut că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit la Unțeni, în Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit în judeţul Botoşani, în urmă cu aproape trei luni, la finele lui februarie 2024. Acesta era de proveniență civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, precizează instituția.

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut acest lucru abia după ce cazul a fost făcut public astăzi de către jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani, după o amplă anchetă în comuna Unțeni, loc în care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN a transmis într-un comunicat că face următoarele precizări:

Publicitate

“În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru cercetarea și analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localității Unțeni, jud. Botoșani, ca urmare a sesizării făcute de un cetățean.

Echipa formată din specialiști ai MApN și ai altor instituții din Sistemul Național de Apărare a executat, în cursul aceleiași zile, cercetări la fața locului și a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică.

În urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de proveniență civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar și nici armament sau muniție”, a transmis MApN.

Publicitate

Instituția nu a precizat însă despre ce tip de aparat de zbor este vorba și nici dacă era “fără pilot” în sensul că nu avea pilot uman la bord sau dacă era o dronă comandată de la distanță.

Citeste mai mult

Eveniment

O bătrână a pus oala pe foc și s-a culcat. Șoc și fum într-un cartier din Botoșani. Speriați, vecinii au sunat la ISU

Publicat

Publicitate

Fumul dens a alertat, în această după-amiază, locatarii unui bloc de pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Când și-au dat seama că ar putea să fie vorba despre un incendiu izbucnit într-un apartament situat la parter, vecinii au sunat la 112. a transmis ISU Botoșani.

Îngrijorarea acestora era și mai mare pentru că proprietara nu răspundea la ușă.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparținând SAJ Botoșani.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că fumul provenea de la o oală cu mâncare uitată în cuptorul aflat în funcțiune.

Proprietara, în vârstă de 79 de ani, a fost găsită într-una dintre încăperi, dormind. Aceasta nu a avut de suferit în urma întâmplării, dar a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

Publicitate

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

Publicitate

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Discriminările salariale din sistemul bugetar, subiect de PROTEST la Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoșani

Publicat

Publicitate

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani au declanşat, joi, un protest spontan împotriva discriminării salariale din sistemul bugetar, relatează agerpres.ro.

Aceştia au decis întreruperea activităţii pentru câteva ore, ieşind în faţa sediului instituţiei. Ei au susţinut că sunt afectaţi de discriminările salariale, de salariile mici comparativ cu volumul mare de muncă, de personalul insuficient, de echipamentele folosite uzate moral.

“Nemulţumirea este legată de faptul că procedura de avizare a proiectului de Lege PL-x nr. 67/2024, privind aprobarea OUG nr. 128*) din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară este mult întârziată în comisiile de specialitate. În prezent, din cele 7 avize necesare, proiectul mai necesită doar avizul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, pentru a putea fi depus la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială în vederea depunerii rapoartelor pentru votul în plenul Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea raportului – 19.03.2023 a fost depăşit. Precizăm faptul că OUG 128/2023 nu a inclus şi sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecţiei mediului, ceea ce a condus la apariţia unor diferenţe salariale faţă de alte sectoare de activitate bugetară”, au transmis reprezentanţii APM.

Publicitate

Funcţionarii APM sunt decişi să recurgă la toate formele de protest prevăzute de normele legale în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending