Sute de persoane din aziluri de bătrâni și spitale din Botoșani au intrat deja în atmosfera sărbătorilor de iarnă, după ce zilele au primit bucurie din suflete curate de copii.
Elevii Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Ipotesti, in parteneriat cu Parohia ” Nasterea Maicii Domnului” Botosani ( Parohia Pacea ), îndrumați de preoteasa Ana Maria Macuc, coordonator SNAC al Școlii „ Mihai Eminescu” Ipotesti si profesor de religie in toate satele din comună, au oferit o lecție despre altruism, generozitate și milă față de aproapele. Micuții și-au luat părinții ca aliați și au strâns cantități consistente de alimente neperisabile, fructe, legume și altele, oferindu-le apoi bătrânilor singuri sau beneficiarilor cu dizabilități ai căminelor din Botoșani.
În schimbul milosteniei, copiii au avut privilegiul să vadă cum înflorește bucuria pe chipurile unor mămici alungate din căsuțele lor cu bebeluși în brațe. Au putut să vadă cum strălucesc ochii unor bunici autentici, rămași singuri pe lume sau părăsiți în centre de specialitate. Darurile lor au făcut să vibreze inimile și să se umezească ochii mai multor botoșăneni țintuiți la pat de boli grele, pentru care zilele se succed la fel.
„Elevii Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Ipotesti in parteneriat cu Parohia ” Nasterea Maicii Domnului” Botosani ( Parohia Pacea ), au reusit zilele acestea, sa daruiasca 1.000 DE ZAMBETE oamenilor aflati in suferinta.
Incepand cu data de 20 noiembrie ( cand a inceput Saptamana S.N.A.C., saptamana fructelor si a legumelor donate) si pana azi, elevii din cele sase structuri ale Scolii Gimnaziale ” Mihai Eminescu” Ipotesti s-au mobilizat minunat impreuna cu parintii lor, profesorii diriginti si invatatori si au donat fructe, legume si alimente neperisabile.
Li s-au alaturat si SPONSORI din afara scolii:
– Ciprian Borfotina de la Restaurant Magic Land a donat pizza pentru cateva sute de persoane,
– Pufarini Doma a donat 250 de pungi de pufarini si 1.000 lei ptr fructe si dulciuri,
– Imprim Plast Consult a donat saci si pungi ptr pachete,
– cateva persoane de la Biserica Pacea au donat fructe si dulciuri in valoare de 8.000 lei.
Produsule au fost oferite individual, la 800 de BENEFICIARI din mai multe INSTITUTII SOCIALE din judetul Botosani si la ZECI DE FAMILII.
Darurile au fost OFERITE DIRECT, de catre o parte dintre elevii care le-au donat. Din cei aproximativ 450 de elevi ai scolii, au donat in jur de 300 de elevi si aproximativ 120 de elevi s-au deplasat cu microbuzul scolii ( in zile diferite) si i-au incantat pe beneficiari, in primul rand, prin simpla lor prezenta ( ca le-au pasit pragul ” casei” si ca s-au gandit la ei), apoi cu darurile oferite si cu colindele cantate din inimile lor curate de copii, dand astfel startul colindelor de Craciun.
Cu ajutorul lui Dumnezeu si a oamenilor cu suflet mare, elevii scolii au ajuns in urmatoarele institutii:
Elevii Scolii Gimn. Nr.1 CATAMARESTI DEAL au mers in vizita la:
– C.I.A.P.A.D ( Centrul de Ingrijire si Asistenta de Persoane Adulte cu Dizabilitati) Stauceni (49 de beneficiari)
– Casa de batrani ” Sf. Petru” Bt ( 20 de batrani)
– S.J.U. Mavromati, Sectia VI Cronici Psihiatrie ( 70 de bolnavi)
– S.J. U. Mavromati , Sectia Psihiatrie Pediatrica ( 10 copii)
– Gradinita sociala Girotondo ( 66 de copii)
– Caminul de batrani
Maria, Bt ( 20 de batrani)
– Caminul de batrani „Sf. Ecaterina” Bt ( 36 de beneficiari)
– Caminul de batrani Cristina ( 25 de batrani)
– S.J.U. Mavromati, Maternitatea Botosani ( 20 de mamici)
– Centru de zi Bt ( 22 de beneficiari)
Elevii Scolii Gimn. ” Mihai Eminescu” IPOTESTI au mers in vizita la:
– C.I.A.P.A.D Leorda ( 50 de beneficiari)
– C.I.A.P.A.D. Bucecea ( 16 beneficiari).
Elevii Sc. Gim. ” Petru Rares” CERVICESTI au mers in vizita la:
– Asociatia H.A.P.P.Y – Casa Nicolae, Frumusica ( 52 de beneficiari)
– Azilul de batrani Flamanzi ( 47 de beneficiari)
– Azilul de batrani ” Sf. Maria” Bt ( 39 de batrani)
– Azilul de batrani ” Sf. Mihail” Bt ( 57 de batrani)
– Azilul de batrani ” Sf Parascheva” Bt ( 40 de beneficiari)
Elevii Scolilor Primare STANCESTI, CATAMARESTI VALE, CUCORANI au mers in vizita la:
– Centrul Maternal ” Micul Print” Bt ( 7 mame si 7 copii)
– C.P.R.U. Bt ( 10 copii)
– C.I.T.O Bt ( 35 de beneficiari)
– Complexul de case de tip familial Sf. Mina Botoșani
(46 beneficiari)
Eu impreuna cu copiii mei ( elevii fiind liberi incepand de joi) am dus darurile elevilor la diferite familii si la:
– Caminul pentru persoane varstnice Trusesti ( 40 de beneficiari)
– Centrul de plasament ” Sf.Nicolae” Trusesti ( 9 copii)
– Unitatea de asistenta medico-sociala Stefanesti ( 35 de bolnavi).
Fiecare din cei 800 de beneficiari a primit o punguta cu: 1 mar, 2 banane, 1 portocala, 6 clementine, 1 pachet de biscuiti, 1 eugenie, 1 punga de pufarini, 5 bomboane tip jeleu, 1 punga de pufuleti si fiecare familie a primit pachete cu: ulei, orez, zahar, faina de grau, faina de porumb, fasole, paste fainoase, paste de tomate, conserve, dulciuri, fructe, borcane de compot, dulceata, zacusca si tocana de legume.
La unele centre sociale, unde pot gati, le-am daruit legume si alimente ptr gatit.
M-A BUCURAT foarte mult dorinta elevilor de-ai vizita si modul in care s-au mobilizat parintii elevilor si au daruit cu dragoste si generozitate.
M-A SENSIBILIZAT privirea plina de recunostinta a batranilor care ne-au rugat sa revenim.
Nu voi uita bucuria cu care copiii din centre ne-au primit, caldura si ospitalitatea cu care ne-a primit personalul din aceste institutii.
Mi-am dorit ca ELEVII sa mearga si SA DARUIASCA CU MANA LOR pentru:
– a simti ca „mai mare este bucuria de a darui, decat de a primi”,
– sa pretuiasca si mai mult ceea ce au d.p.d.v. material si mai ales
– sa pretuiasca iubirea si caldura familiei lor (in centre sunt copii si adulti, abandonati de mici, care n-au simtit niciodata dragostea familiei biologice ).
Multi dintre BENEFICIARII pe care i-am vizitat sunt BOLNAVI, ABANDONATI, „uitati” de familia biologica sau sunt vizitati o data la cativa ani.
Cei mai multi AU DOAR ATAT… un pat si-un mic „raft cu haine” pus la comun cu ale celorlalti beneficiari.
Zilele acestea elevii au daruit din munca si generozitatea parintilor lor, dar imi doresc, ca atunci cand vor creste, sa nu uite si sa viziteze astfel de oameni si sa daruiasca din munca lor, din banii castigati de ei.
ELEVII au ramas IMPRESIONATI cand au vazut batrani, care vroiau sa le daruiasca din punga cu dulciuri ce tocmai o primise.
O batranica de 104 ANI a insistat sa-si imparta clementinele si bomboanele cu elevii.
Am intalnit in azilele de batrani, seniori ce ne povesteau cu lacrimi in ochi ce au fost si ce-au ajuns… Unii fusesera directori de firme, altii profesori, inspectori scolari, medici, asistenti medicali…
Unii ne povesteau cati copii au si ca-s bine realizati, dar sunt departe de tara si nu i-au mai vazut de ani de zile si daca nu ajungeau la azil ar fi riscat sa moara flamanzi, insetati si inghetati in casa ( fiind bolnavi).
Un senior imobilizat la pat si fara un picior ne-a zis ” am cinci copii, patru sunt medici…, dar fiecare cu familia si serviciul lui”.
Din pacate pe cei mai multi dintre ei nu-i mai viziteaza nimeni.
In centrele sociale am vazut foarte multi oameni, grav bolnavi, imobilizati la pat si-am constientizat si mai mult ce daruri minunate avem noi, ca suntem sanatosi.
Un senior ne-a povestit despre familia sa frumoasa si la un moment dat ne-a spus ” inca o zi mai stau aici, MAINE VINE FIICA MEA SI MA IA ACASA”… Din pacate au trecut ani de zile, sute de zile de zile de cand spune asta si nu doar ca nu l-a mai luat nimeni acasa, dar nici nu l-a mai vizitat nici un membru al familiei…
Eu sunt obisnuita sa merg in vizita prin spitale ( mai ales de psihiatrie), centre sociale, azile de batrani care sunt de stat, cele care apartin de D.G.A.S.P.C., de D.A.S. insa anul acesta, pentru prima data, am intrat in mai multe azile de batrani private… NU MI-AM PUTUT IMAGINA ca-n Botosani sunt atat de multe azile de batrani private. Am aflat zilele acestea de 11 azile din Botosani ( posibil sa fie si mai multe), din care am reusit sa vizitez 8.
M-a durut C-AM TRECUT DE ” N” ORI PE LANGA ELE, fara sa stiu ca dincolo de gard, sunt zeci de oameni, unii foarte bolnavi, care se bucura nespus de mult de vizita unui om, pe care poti sa-i bucuri doar mergand sa stai de vorba cu ei sau doar sa le canti un colind… Regret ca n-am stiut mai demult de ei…
Am scris mai sus, lista centrelor pe care le-am vizitat si numarul de beneficiari gandindu-ma ca poate unii dintre dv VETI DORI SA-I VIZITATI si sa stiti exact unde sunt si cate persoane sunt. Ii puteti vizita si sa le duceti doar cate o punga de pufuleti si tot se vor bucura, nespus de mult, ca le-ati pasit pragul ” casei” lor.
MULTUMIM MULT pentru toata sustinerea dl-ui director Eugen Vasiliu de la Scoala Gimnaziala ” Mihai Eminescu” Ipotesti si profesorilor coordonatori de la celelalte cinci structuri:
– Sc. Gim. Nr.1 Catamaresti Deal ( prof. coord. Teofilia Atanasoae ),
– Sc. Catamaresti Vale ( prof. coord. Catalina Baiceanu ),
– Sc. Stancesti ( prof. coord. Lori-Stefi Tudorache ),
-Sc. Gim. ” Petru Rares” Cervicesti ( prof. coord. Malus Niculai ),
– Sc. Cucorani ( prof. coord. Dorina Lerca ).
Multumim profesorilor diriginti, profesorilor invatatori si-n mod special tuturor parintilor care au donat cu dragoste si generozitate ( unii au donat din putinul lor pentru a-i bucura si pe altii).
Multumim d-nei Elena Buturas , mama unui elev, care a fost mereu alaturi de noi, a facut sute de pachete impreuna cu eleviu si a insotit zilnic elevii in toate centrele pe care le-au vizitat.
Elevii s-au deplasat cu microbuzul scolar, fiind insotiti si de alte cadre didactice din cele sase structuri ale Scolii Gimn. ” Mihai Eminescu” Ipotesti, dar si de parintii care s-au deplasat cu masinile personale.
Multumim si domnului sofer al microbuzului scolar ( „nea Titi” ii zicem noi) care a avut deschidere si dragoste fata de acesti beneficiari.
Imi doresc sa fim cu totii empatici cu suferinta celor din jur si sa nu uitam ca punand putin cate putin,impreuna, le putem insenina zilele celor ce au mai putin decat noi si le putem alina suferinta.
Imi doresc din suflet ca aceste activitati caritabile SA CONTINUE si sa putem reveni macar la o parte dintre beneficiari, pana la Craciun, cu icoane pentru toate camerele unde este nevoie si cu sosete noi de sarbatori pentru toti cei ce au nevoie.
Milostivul Dumnezeu sa rasplateasca si sa inmulteasca darurile si dragostea tuturor celor ce au donat!”, se arată într-un comunicat remis de inițiatoarea proiectului, preoteasa AnaMaria Macuc.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Luna Nouă și Luna Plină în februarie 2025: Ce să faci și ce să eviți. Luna Nouă și Luna Plină marchează două momente astrale importante, iar pentru februarie 2025, acestea vor avea loc în 12 februarie (Luna Plină) și 28 februarie (Luna Nouă), potrivit meteoradar.ro.
Luna Plină este un moment de intensitate maximă, în care culegem roadele acțiunilor începute la Luna Nouă anterioară, în timp ce Luna Nouă ne oferă oportunitatea unui nou început, fiind ideală pentru stabilirea obiectivelor și schimbările importante, relatează alba24.ro.
Luna Nouă
Luna Nouă marchează începutul unui nou ciclu și este momentul ideal pentru a iniția acțiuni importante.
Astronomic, este alinierea Lunii cu Soarele, iar astrologic, acest moment favorizează începuturile noi.
În jurul Lunii Noi (aproximativ 5 zile), Luna nu este vizibilă, iar energia noastră este mai scăzută. Este recomandat să ne odihnim, să reflectăm la trecut și să planificăm viitorul.
Este o perioadă potrivită pentru schimbări majore, precum renunțarea la obiceiuri nesănătoase, mutări, schimbări profesionale sau călătorii.
Publicitate
Studiile arată că acțiunile începute în această perioadă au mai multe șanse de succes.
Este un moment cu o putere de manifestare ridicată și trebuie să fim atenți la ceea ce gândim și ne dorim.
Este important să evităm excesele, să fim responsabili și să fim receptivi la semnele din jur, deoarece acest moment poate aduce mesaje importante pentru viitorul nostru, anunță centrulnepsis.ro
Luna Plină
Luna Plină simbolizează împlinirea și concretizarea a ceea ce a fost început la Luna Nouă. Este momentul de maximă energie, când realizările materiale, emoționale și sentimentale devin evidente.
În această fază, Luna strălucește puternic pe cer și influența sa amplifică atât stările pozitive, cât și pe cele negative. De aceea, este recomandat să evităm deciziile importante, deoarece rațiunea poate fi afectată de intensitatea emoțiilor.
Luna Plină influențează natura și corpul uman: organismul asimilează mai ușor toxinele, iar intervențiile chirurgicale, extracțiile dentare și vaccinările sunt de evitat din cauza riscului crescut de sângerare.
Este o zi ideală pentru post și detoxifiere, iar plantele medicinale culese acum au efecte mai puternice.
Joi, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 13 Poliție au pus în aplicare două mandate de aducere, în județul Botoșani, emise pe numele a doi tineri, în vârstă de 19, respectiv 21 de ani, față de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată.
Din datele și probele administrate în cauză, de către polițiști din cadrul Secției 13 Poliție a rezultat presupunerea rezonabilă că doi tineri, în vârstă de 19, respectiv 21 de ani, ar avea preocupări de natură infracțională, pe linia faptelor de înșelăciune.
Din cercetări, s-a stabilit că, la începutul lunii ianuarie a anului 2025, cei doi ar fi postat pe un site, un anunț privind vânzarea unui aparat fotografic, context în care, la data de 6 ianuarie 2025, ar fi purtat discuții pe platforma site-ului menționat cu un bărbat, pe care l-ar fi convins să achiziționeze bunul respectiv, cu livrare prin intermediul unei firmei de curierat.
Astfel, la data de 7 ianuarie 2025, cei doi bănuiți ar fi trimis persoanei vătămate un bun nevaloros, în locul aparatului fotografic, iar aceasta ar fi ridicat coletul de la un easybox, la data de 16 ianuarie 2025, plătind ramburs 5.000 de lei.
De asemenea, la începutul lunii ianuarie, bănuiții ar fi postat, din nou, un anunț privind vânzarea unui aparat fotografic, iar la data de 12 ianuarie 2025, ar fi determinat un alt bărbat să achiziționeze bunul respectiv, astfel că, cei doi ar fi trimis prin intermediul firmei de curierat un bun nevaloros, în locul aparatului fotografic. Bărbatul ar fi intrat în posesia coletului la data de 15 ianuarie 2025, pentru care ar fi plătit ramburs 3.200 de lei.
La data de 30 ianuarie, au fost puse în aplicare două mandate de aducere, emise pe numele celor doi bănuiți, aceștia fiind depistați și conduși la audieri.
Publicitate
În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propuneri legale.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 13 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
În multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană și Statele Unite, legile privind siguranța alimentară impun ca toate produsele destinate consumului uman să fie etichetate cu o dată de expirare sau de valabilitate. Aceste reguli se aplică și apei îmbuteliate, chiar dacă aceasta nu se alterează ca alte alimente sau băuturi, scrie alba24.ro.
Astfel, deși apa nu are o durată de valabilitate propriu-zisă, ambalajul în care este depozitată și condițiile de păstrare pot influența calitatea acesteia.
De ce apa îmbuteliată are termen de valabilitate
Data de expirare a apei îmbuteliate variază în funcție de legislația fiecărei țări și de producător, însă, în general, majoritatea sticlelor de apă au un termen de valabilitate de 1 până la 2 ani de la data îmbutelierii.
Recipientele din sticlă sunt, în general, mai sigure și mai durabile pentru păstrarea apei pe termen lung, dar sunt mai fragile. Cele din plastic sunt mai ușor de transportat și rezistente la șocuri, dar pot afecta calitatea apei în condiții de depozitare improprii.
Indiferent de material, apa trebuie păstrată într-un loc răcoros, întunecat și uscat.
Teorii conspiraționiste legate de calitatea apei îmbuteliate
Da, există mai multe teorii conspiraționiste legate de calitatea apei îmbuteliate. Iată câteva exemple frecvente:
Publicitate
Teorie:
Producătorii ar îmbutelia apă de la robinet fără să o trateze, apoi ar vinde-o la prețuri exorbitante sub pretextul că este „pură”.
Realitate:
Unele branduri folosesc apă de la robinet ca sursă, dar aceasta este tratată, filtrată și mineralizată conform standardelor stricte.
Etichetele sunt obligate să menționeze originea apei (de exemplu, „apă de izvor”, „apă minerală naturală” sau „apă purificată”), iar în unele țări, reglementările impun teste riguroase pentru a verifica puritatea și compoziția minerală.
Apa îmbuteliată trebuie să respecte reglementări stricte, adesea mai dure decât cele pentru apa potabilă de la robinet.
„Apa îmbuteliată conține substanțe toxice adăugate intenționat pentru a controla populația”
Teorie:
Unele persoane cred că apa îmbuteliată conține substanțe precum fluorura sau alte chimicale care ar afecta sănătatea mintală, fertilitatea sau ar facilita „controlul maselor”.
Realitate:
Majoritatea apelor îmbuteliate nu conțin fluor, decât dacă este specific menționat pe etichetă. Fluorura este, de obicei, adăugată doar în apa de la robinet în unele țări, pentru prevenirea cariilor dentare.
Substanțele detectate în apa îmbuteliată (precum urme de plastic sau minerale) apar în concentrații foarte mici, adesea sub nivelurile considerate dăunătoare pentru sănătate.
Studiile independente și reglementările guvernamentale monitorizează conținutul apei pentru a asigura siguranța consumatorilor.
„Apa îmbuteliată este contaminată intenționat cu microplastice”
Teorie:
Se crede că producătorii de apă îmbuteliată permit contaminarea cu microplastice pentru a afecta sănătatea consumatorilor.
Realitate:
Microplasticele pot fi prezente în apă din cauza procesului de îmbuteliere și a utilizării ambalajelor din plastic, dar acest lucru nu este intenționat.
Concentrația microplasticelor este investigată în mod activ de comunitatea științifică, iar până în prezent nu există dovezi clare că acestea sunt toxice la nivelurile detectate în apă.
Brandurile serioase încearcă să minimizeze contaminarea prin îmbunătățirea proceselor de producție și utilizarea materialelor de calitate mai bună.
„Apa îmbuteliată este un complot pentru a distruge accesul la apa potabilă gratuită”
Teorie:
Susținătorii acestei idei cred că marile corporații încearcă să monopolizeze sursele de apă potabilă pentru a forța populația să cumpere apă îmbuteliată.
Realitate:
Există cazuri documentate în care companii mari au extras cantități mari de apă din surse naturale, afectând comunitățile locale, dar acestea sunt reglementate și sancționate în multe țări.
Apa de la robinet rămâne principala sursă de apă pentru majoritatea populației, iar organizațiile internaționale promovează accesul gratuit la apă potabilă ca drept fundamental.
„Apa îmbuteliată conține bacterii periculoase”
Teorie:
Unele persoane cred că apa îmbuteliată nu este sterilă și poate conține bacterii care dăunează sănătății.
Realitate:
Într-adevăr, apa îmbuteliată nu este sterilă, dar este supusă unor standarde stricte pentru a limita conținutul bacterian.
Bacteriile detectate sunt, de obicei, inofensive, iar cazurile de contaminare gravă sunt extrem de rare și investigate rapid de autorități.
Cum pot fi combătute teoriile conspiraționiste
Transparență și reglementări:
Producătorii de apă îmbuteliată trebuie să respecte reglementări stricte privind calitatea și siguranța, iar autoritățile efectuează inspecții regulate.
Testări independente:
Numeroase organizații de consumatori testează frecvent apa îmbuteliată pentru a verifica respectarea standardelor.
Educație publică:
Informarea consumatorilor despre diferențele dintre tipurile de apă (minerală naturală, de izvor, purificată) și despre procesul de îmbuteliere ajută la demontarea miturilor.
Deși pot exista cazuri izolate de probleme cu apa îmbuteliată, majoritatea teoriilor conspiraționiste nu sunt susținute de dovezi științifice și sunt combătute prin reglementări stricte și teste independente.
Cum poate fi afectată calitatea apei în funcție de recipientul în care este îmbuteliată
Recipiente din plastic (PET):
Eliberarea de substanțe chimice: La temperaturi ridicate sau în condiții de depozitare necorespunzătoare, plasticul poate elibera substanțe care pot modifica gustul apei și pot ridica îngrijorări privind sănătatea.
Oxigenul și lumina: Plasticul nu este complet impermeabil la oxigen și lumină. În timp, acestea pot provoca degradarea apei și favoriza formarea algelor dacă apa este expusă la lumină directă.
Modificarea gustului: Plasticul poate absorbi mirosuri sau substanțe din mediul înconjurător, afectând gustul apei.
Recipiente din sticlă:
Interacțiune redusă cu apa: Sticla este inertă chimic, astfel încât nu eliberează substanțe în apă. De aceea, este considerată un ambalaj mai sigur pentru păstrarea gustului și calității apei.
Fragilitate: Sticla poate crăpa sau se poate sparge mai ușor, ceea ce poate duce la contaminarea apei dacă nu este bine protejată.
Depozitarea și lumina: Dacă sticla este transparentă și expusă la lumină directă, pot apărea modificări, cum ar fi formarea algelor (în special la lumina soarelui). Sticlele închise la culoare reduc acest risc.
Factori comuni care pot afecta apa în ambele tipuri de recipiente:
Expunerea la temperaturi extreme: Căldura poate accelera degradarea ambalajului, iar frigul extrem poate provoca fisurarea recipientului.
Depozitare prelungită: Apa îmbuteliată, mai ales dacă este depozitată prea mult timp, poate căpăta un gust de „stătut” din cauza interacțiunilor cu ambalajul sau a absorbției mirosurilor din mediu.
Contaminare externă: Dacă sigiliul recipientului este compromis, există riscul contaminării cu bacterii sau alte substanțe.
Recomandări pentru păstrarea apei îmbuteliate
Pentru a păstra apa îmbuteliată în condiții optime pentru o perioadă cât mai lungă, este esențial să urmați câteva reguli simple legate de depozitare și manipulare.
evitați expunerea apei la lumina directă a soarelui, deoarece căldura poate accelera degradarea sticlelor din material plastic și poate favoriza dezvoltarea algelor în cazul apei nefiltrate
cel mai bine este să păstrați apa la o temperatură între 10 și 20 grade Celsius, într-un loc ferit de surse de căldură
sticlele de sticlă sunt cele mai sigure pentru păstrarea pe termen lung, deoarece nu eliberează substanțe chimice în apă
recipientele din plastic (PET) sunt mai sensibile la temperatură și pot începe să elibereze microplastice sau alte substanțe în apă dacă sunt păstrate prea mult timp
după deschiderea unei sticle, apa trebuie consumată în câteva zile pentru a evita contaminarea bacteriană
dacă folosiți recipiente mai mari (ex. bidoane de 5-10 litri), turnați apa într-un pahar și închideți bine capacul după fiecare utilizare
evitați depozitarea apei îmbuteliate în apropierea substanțelor toxice, cum ar fi combustibili, vopsele, detergenți sau produse de curățenie
plasticul poate absorbi mirosuri din mediu, afectând gustul apei
sticlele PET de unică folosință nu sunt recomandate pentru refolosire, deoarece se pot zgâria și deveni medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor
Dacă aveți o sticlă de apă îmbuteliată care a depășit termenul de expirare, verificați mirosul și gustul înainte de a o consuma.
Pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Concești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum defect.
Informare preventivă:
Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Publicitate
Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.