Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO Drama bătrânilor părăsiți în azilurile din Botoșani. Daruri de la elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Ipotești

Publicat

Publicitate

Sute de persoane din aziluri de bătrâni și spitale din Botoșani au intrat deja în atmosfera sărbătorilor de iarnă, după ce zilele au primit bucurie din suflete curate de copii.

Elevii Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Ipotesti, in parteneriat cu Parohia ” Nasterea Maicii Domnului” Botosani ( Parohia Pacea ), îndrumați de preoteasa Ana Maria Macuc, coordonator SNAC al Școlii „ Mihai Eminescu” Ipotesti si profesor de religie in toate satele din comună, au oferit o lecție despre altruism, generozitate și milă față de aproapele. Micuții și-au luat părinții ca aliați și au strâns cantități consistente de alimente neperisabile, fructe, legume și altele, oferindu-le apoi bătrânilor singuri sau beneficiarilor cu dizabilități ai căminelor din Botoșani.

În schimbul milosteniei, copiii au avut privilegiul să vadă cum înflorește bucuria pe chipurile unor mămici alungate din căsuțele lor cu bebeluși în brațe. Au putut să vadă cum strălucesc ochii unor bunici autentici, rămași singuri pe lume sau părăsiți în centre de specialitate. Darurile lor au făcut să vibreze inimile și să se umezească ochii mai multor botoșăneni țintuiți la pat de boli grele, pentru care zilele se succed la fel.

Publicitate

„Elevii Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Ipotesti in parteneriat cu Parohia ” Nasterea Maicii Domnului” Botosani ( Parohia Pacea ), au reusit zilele acestea, sa daruiasca 1.000 DE ZAMBETE oamenilor aflati in suferinta.
Incepand cu data de 20 noiembrie ( cand a inceput Saptamana S.N.A.C., saptamana fructelor si a legumelor donate) si pana azi, elevii din cele sase structuri ale Scolii Gimnaziale ” Mihai Eminescu” Ipotesti s-au mobilizat minunat impreuna cu parintii lor, profesorii diriginti si invatatori si au donat fructe, legume si alimente neperisabile.
Li s-au alaturat si SPONSORI din afara scolii:
– Ciprian Borfotina de la Restaurant Magic Land a donat pizza pentru cateva sute de persoane,
– Pufarini Doma a donat 250 de pungi de pufarini si 1.000 lei ptr fructe si dulciuri,
– Imprim Plast Consult a donat saci si pungi ptr pachete,
– cateva persoane de la Biserica Pacea au donat fructe si dulciuri in valoare de 8.000 lei.
Produsule au fost oferite individual, la 800 de BENEFICIARI din mai multe INSTITUTII SOCIALE din judetul Botosani si la ZECI DE FAMILII.
Darurile au fost OFERITE DIRECT, de catre o parte dintre elevii care le-au donat. Din cei aproximativ 450 de elevi ai scolii, au donat in jur de 300 de elevi si aproximativ 120 de elevi s-au deplasat cu microbuzul scolii ( in zile diferite) si i-au incantat pe beneficiari, in primul rand, prin simpla lor prezenta ( ca le-au pasit pragul ” casei” si ca s-au gandit la ei), apoi cu darurile oferite si cu colindele cantate din inimile lor curate de copii, dand astfel startul colindelor de Craciun.
Cu ajutorul lui Dumnezeu si a oamenilor cu suflet mare, elevii scolii au ajuns in urmatoarele institutii:
Elevii Scolii Gimn. Nr.1 CATAMARESTI DEAL au mers in vizita la:
– C.I.A.P.A.D ( Centrul de Ingrijire si Asistenta de Persoane Adulte cu Dizabilitati) Stauceni (49 de beneficiari)
– Casa de batrani ” Sf. Petru” Bt ( 20 de batrani)
– S.J.U. Mavromati, Sectia VI Cronici Psihiatrie ( 70 de bolnavi)
– S.J. U. Mavromati , Sectia Psihiatrie Pediatrica ( 10 copii)
– Gradinita sociala Girotondo ( 66 de copii)
– Caminul de batrani
Maria, Bt ( 20 de batrani)
– Caminul de batrani “Sf. Ecaterina” Bt ( 36 de beneficiari)
– Caminul de batrani Cristina ( 25 de batrani)
– S.J.U. Mavromati, Maternitatea Botosani ( 20 de mamici)
– Centru de zi Bt ( 22 de beneficiari)
Elevii Scolii Gimn. ” Mihai Eminescu” IPOTESTI au mers in vizita la:
– C.I.A.P.A.D Leorda ( 50 de beneficiari)
– C.I.A.P.A.D. Bucecea ( 16 beneficiari).
Elevii Sc. Gim. ” Petru Rares” CERVICESTI au mers in vizita la:
– Asociatia H.A.P.P.Y – Casa Nicolae, Frumusica ( 52 de beneficiari)
– Azilul de batrani Flamanzi ( 47 de beneficiari)
– Azilul de batrani ” Sf. Maria” Bt ( 39 de batrani)
– Azilul de batrani ” Sf. Mihail” Bt ( 57 de batrani)
– Azilul de batrani ” Sf Parascheva” Bt ( 40 de beneficiari)
Elevii Scolilor Primare STANCESTI, CATAMARESTI VALE, CUCORANI au mers in vizita la:
– Centrul Maternal ” Micul Print” Bt ( 7 mame si 7 copii)
– C.P.R.U. Bt ( 10 copii)
– C.I.T.O Bt ( 35 de beneficiari)
– Complexul de case de tip familial Sf. Mina Botoșani
(46 beneficiari)
Eu impreuna cu copiii mei ( elevii fiind liberi incepand de joi) am dus darurile elevilor la diferite familii si la:
– Caminul pentru persoane varstnice Trusesti ( 40 de beneficiari)
– Centrul de plasament ” Sf.Nicolae” Trusesti ( 9 copii)
– Unitatea de asistenta medico-sociala Stefanesti ( 35 de bolnavi).
Fiecare din cei 800 de beneficiari a primit o punguta cu: 1 mar, 2 banane, 1 portocala, 6 clementine, 1 pachet de biscuiti, 1 eugenie, 1 punga de pufarini, 5 bomboane tip jeleu, 1 punga de pufuleti si fiecare familie a primit pachete cu: ulei, orez, zahar, faina de grau, faina de porumb, fasole, paste fainoase, paste de tomate, conserve, dulciuri, fructe, borcane de compot, dulceata, zacusca si tocana de legume.
La unele centre sociale, unde pot gati, le-am daruit legume si alimente ptr gatit.
M-A BUCURAT foarte mult dorinta elevilor de-ai vizita si modul in care s-au mobilizat parintii elevilor si au daruit cu dragoste si generozitate.
M-A SENSIBILIZAT privirea plina de recunostinta a batranilor care ne-au rugat sa revenim.
Nu voi uita bucuria cu care copiii din centre ne-au primit, caldura si ospitalitatea cu care ne-a primit personalul din aceste institutii.
Mi-am dorit ca ELEVII sa mearga si SA DARUIASCA CU MANA LOR pentru:
– a simti ca “mai mare este bucuria de a darui, decat de a primi”,
– sa pretuiasca si mai mult ceea ce au d.p.d.v. material si mai ales
– sa pretuiasca iubirea si caldura familiei lor (in centre sunt copii si adulti, abandonati de mici, care n-au simtit niciodata dragostea familiei biologice ).
Multi dintre BENEFICIARII pe care i-am vizitat sunt BOLNAVI, ABANDONATI, “uitati” de familia biologica sau sunt vizitati o data la cativa ani.
Cei mai multi AU DOAR ATAT… un pat si-un mic “raft cu haine” pus la comun cu ale celorlalti beneficiari.
Zilele acestea elevii au daruit din munca si generozitatea parintilor lor, dar imi doresc, ca atunci cand vor creste, sa nu uite si sa viziteze astfel de oameni si sa daruiasca din munca lor, din banii castigati de ei.
ELEVII au ramas IMPRESIONATI cand au vazut batrani, care vroiau sa le daruiasca din punga cu dulciuri ce tocmai o primise.
O batranica de 104 ANI a insistat sa-si imparta clementinele si bomboanele cu elevii.
Am intalnit in azilele de batrani, seniori ce ne povesteau cu lacrimi in ochi ce au fost si ce-au ajuns… Unii fusesera directori de firme, altii profesori, inspectori scolari, medici, asistenti medicali…
Unii ne povesteau cati copii au si ca-s bine realizati, dar sunt departe de tara si nu i-au mai vazut de ani de zile si daca nu ajungeau la azil ar fi riscat sa moara flamanzi, insetati si inghetati in casa ( fiind bolnavi).
Un senior imobilizat la pat si fara un picior ne-a zis ” am cinci copii, patru sunt medici…, dar fiecare cu familia si serviciul lui”.
Din pacate pe cei mai multi dintre ei nu-i mai viziteaza nimeni.
In centrele sociale am vazut foarte multi oameni, grav bolnavi, imobilizati la pat si-am constientizat si mai mult ce daruri minunate avem noi, ca suntem sanatosi.
Un senior ne-a povestit despre familia sa frumoasa si la un moment dat ne-a spus ” inca o zi mai stau aici, MAINE VINE FIICA MEA SI MA IA ACASA”… Din pacate au trecut ani de zile, sute de zile de zile de cand spune asta si nu doar ca nu l-a mai luat nimeni acasa, dar nici nu l-a mai vizitat nici un membru al familiei…
Eu sunt obisnuita sa merg in vizita prin spitale ( mai ales de psihiatrie), centre sociale, azile de batrani care sunt de stat, cele care apartin de D.G.A.S.P.C., de D.A.S. insa anul acesta, pentru prima data, am intrat in mai multe azile de batrani private… NU MI-AM PUTUT IMAGINA ca-n Botosani sunt atat de multe azile de batrani private. Am aflat zilele acestea de 11 azile din Botosani ( posibil sa fie si mai multe), din care am reusit sa vizitez 8.
M-a durut C-AM TRECUT DE ” N” ORI PE LANGA ELE, fara sa stiu ca dincolo de gard, sunt zeci de oameni, unii foarte bolnavi, care se bucura nespus de mult de vizita unui om, pe care poti sa-i bucuri doar mergand sa stai de vorba cu ei sau doar sa le canti un colind… Regret ca n-am stiut mai demult de ei…
Am scris mai sus, lista centrelor pe care le-am vizitat si numarul de beneficiari gandindu-ma ca poate unii dintre dv VETI DORI SA-I VIZITATI si sa stiti exact unde sunt si cate persoane sunt. Ii puteti vizita si sa le duceti doar cate o punga de pufuleti si tot se vor bucura, nespus de mult, ca le-ati pasit pragul ” casei” lor.
MULTUMIM MULT pentru toata sustinerea dl-ui director Eugen Vasiliu de la Scoala Gimnaziala ” Mihai Eminescu” Ipotesti si profesorilor coordonatori de la celelalte cinci structuri:
– Sc. Gim. Nr.1 Catamaresti Deal ( prof. coord. Teofilia Atanasoae ),
– Sc. Catamaresti Vale ( prof. coord. Catalina Baiceanu ),
– Sc. Stancesti ( prof. coord. Lori-Stefi Tudorache ),
-Sc. Gim. ” Petru Rares” Cervicesti ( prof. coord. Malus Niculai ),
– Sc. Cucorani ( prof. coord. Dorina Lerca ).
Multumim profesorilor diriginti, profesorilor invatatori si-n mod special tuturor parintilor care au donat cu dragoste si generozitate ( unii au donat din putinul lor pentru a-i bucura si pe altii).
Multumim d-nei Elena Buturas , mama unui elev, care a fost mereu alaturi de noi, a facut sute de pachete impreuna cu eleviu si a insotit zilnic elevii in toate centrele pe care le-au vizitat.
Elevii s-au deplasat cu microbuzul scolar, fiind insotiti si de alte cadre didactice din cele sase structuri ale Scolii Gimn. ” Mihai Eminescu” Ipotesti, dar si de parintii care s-au deplasat cu masinile personale.
Multumim si domnului sofer al microbuzului scolar ( “nea Titi” ii zicem noi) care a avut deschidere si dragoste fata de acesti beneficiari.
Imi doresc sa fim cu totii empatici cu suferinta celor din jur si sa nu uitam ca punand putin cate putin,impreuna, le putem insenina zilele celor ce au mai putin decat noi si le putem alina suferinta.
Imi doresc din suflet ca aceste activitati caritabile SA CONTINUE si sa putem reveni macar la o parte dintre beneficiari, pana la Craciun, cu icoane pentru toate camerele unde este nevoie si cu sosete noi de sarbatori pentru toti cei ce au nevoie.
Milostivul Dumnezeu sa rasplateasca si sa inmulteasca darurile si dragostea tuturor celor ce au donat!”, se arată într-un comunicat remis de inițiatoarea proiectului, preoteasa AnaMaria Macuc.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: O femeie de 36 de ani a a ajuns la spital, după un accident pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că nu erau persoane încarcerate. O femeie, în vârstă de 36 de ani, a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pui de bufniță salvat de jandarmii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Prin grija jandarmilor botoșăneni, un pui de bufniță a ajuns pe mâini bune, la un cabinet veterinar din municipiul Botoșani, care a acceptat să îi îngrijească rănile produse, cel mai probabil, în urma unei căzături din cuib.
O persoană a găsit ieri dimineață puiul pe Aleea Unirii și, din dragoste pentru viețuitoarele sălbatice, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a solicitat sprijinul autorităților.
Cu siguranță, în urma tratamentului primit de la medicul veterinar, puiul se va însănătoși și va continua să zboare după lăsarea întunericului, în căutarea hranei, așa cum îi dictează instinctele de vânător nocturn.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șefii structurilor MAI din județ, băgați în ședință de prefectul de Botoșani

Publicat

Publicitate

La întălnirea de lucru au participat Comisar șef Costîn Tudor – Împuternicit șef al IPJ Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru – Inspector Șef al ISU Botoșani, Colonel Cristian Boariu – Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani și Comisar șef Marian Grigoriu – șef Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.

În cadrul ședinței au fost trecute în revistă evenimentele publice cu participare numeroasă organizate în următoarea perioadă.

În această săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările publice cu participare numeroasă, cele mai de amploare fiind Festivalul ,”Satule, mândră grădină” în orașul Bucecea  pe 21 mai și Festivalul ”Floare albastră” la Ipotești în perioada 25-26 mai.

Publicitate

Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne, potrivit competențelor instituționale, vor dispune măsurile necesare în vederea prevenirii faptelor antisociale de natură penală și contravențională la mai multe manifestări cultural-artistice, respectiv Ziua comunei Coșula, Balul satului la Hudești, Întâlnirea Fiilor Satului Ionășeni.

De asemenea, efectivele de jandarmerie și poliție vor acționa pentru prevenirea consumului și comercializării ilicite de substanțe cu efect psihoactiv, conform prevederilor Legii nr.143/2000.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă: ”Ne dorim ca efectivele de ordine publică să aibă o prezență vizibilă și activă în teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite și pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale. Totodată, în perioada campaniei electorale, aferentă alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie, efectivele MAI sunt mobilizate pentru luarea tuturor măsurilor necesare prevenirii incidentelor electorale.”

Publicitate

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/sedinta-operativa-cu-sefii-structurilor-judetene-ale-mai-20-mai-2024/

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Proiectil perforant descoperit la un centru de colectare a fierului vechi din Botoșani

Publicat

Publicitate

Un proiectil perforant a fost descoperit, astăzi, la un centru de colectare a fierului vechi din municipiul Botoșani. Un angajat a observat obiectul pe rampa de sortare a deșeurilor feroase. Acesta și-a dat seama că ar putea să fie muniție neexplodată și a cerut ajutorul autorităților.

La caz s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani Botoșani. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că este vorba despre un proiectil perforant, calibru 88 mm, în perfectă stare de funcționare. Acesta a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

Publicitate

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending