Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Doina Federovici: Educația – temelia pe care ne construim viitorul

Publicat

Publicitate

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși!” Această profundă reflecție a pedagogului John Dewey ne amintește, zi de zi, de importanța educației în viețile noastre, dar mai ales astăzi, când sărbătorim Ziua Mondială a Educației.

„Îmi exprim recunoștința și respectul față de toți dascălii, elevii și părinții din județul Botoșani, care, prin dedicarea lor, contribuie la prestigiul județului nostru. Fiecare premiu obținut de elevii botoșăneni la olimpiadele naționale și internaționale este o dovadă vie a calității educației pe care o oferă școlile noastre. Noi, ca autorități locale, avem datoria de a susține necontenit acest proces esențial pentru viitorul nostru, pentru că este temelia pe care ne construim viitorul. De aceea, prin eforturi constante, am atras fonduri semnificative pentru modernizarea și dotarea școlilor din județul nostru”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ieri, împreună cu secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Ionel-Florian Lixandru, viceprimarul Bogdan Buhăianu și parlamentarii social-democrați Marius Budăi și Alexandra Hutu, Doina Federovici a efectuat o vizită de lucru în școlile aflate într-un amplu proces de modernizare, reabilitare și dotare la cele mai înalte standarde. „Felicit echipa de la Primăria Botoșani, care a atras 27,5 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea școlilor. La aceste sume se adaugă cofinanțările asigurate din bugetul local, care nu sunt de neglijat. De altfel, la nivelul județului Botoșani, sunt 35 de proiecte, în valoare de peste 42 de milioane de euro, care vizează modernizarea unităților de învățământ. Este un efort pe care trebuie să-l facem pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

De asemenea, tot pe PNRR, au fost depuse spre finanțare 104 proiecte prin care școlile din întregul județ vor beneficia de mobilier modern și echipamente IT, asigurând astfel condițiile necesare pentru educația viitorului.

Un alt pas important a fost realizat în domeniul transportului elevilor. Consiliul Județean Botoșani a atras, din fonduri europene și guvernamentale, 11 milioane de euro, din care se achiziționează 54 de microbuze școlare ecologice, dintre care 36 electrice și 18 hibride. „Primele 26 de microbuze școlare electrice, pentru care am semnat contractele de achiziție, vor fi livrate începând din această lună. Din economiile rezultate din prima licitație, achiziționăm încă 10 microbuze școlare electrice. Acum evaluăm ofertele depuse în cadrul licitației. De asemenea, săptămâna viitoare vom semna contractul pentru livrarea celor 18 microbuze hibride. Aceste microbuze sunt necesare pentru a facilita accesul la educație al tuturor copiilor, mai ales al celor din mediul rural”, a susținut Doina Federovici, adăugând că programul guvernamental „Masă sănătoasă” a devenit „o realitate pentru 12.300 de elevi din 28 de școli botoșănene”.

„În încheiere, dragi profesori, vă transmit toată aprecierea mea pentru devotamentul și eforturile dumneavoastră. Prin munca și pasiunea cu care educați generațiile viitoare, contribuiți esențial la construirea unei societăți mai bune. Vă doresc multă putere de muncă și cât mai multe realizări alături de elevii dumneavoastră, pentru că, așa cum spunea Aristotel, «Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe»”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

VIDEO: Ansamblul folcloric „Floare Albastră” din Joldești a obținut TROFEUL Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul Artelor” Pașcani 2024

Publicat

Publicitate

Ansamblul folcloric „Floare Albastră” din Joldești, unitate arondată Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, a reprezentat cu mândrie județul Botoșani la cea de-a VII-a ediție a Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul Artelor”, desfășurat la Pașcani, pe data de 19 octombrie 2024 și a câștigat marele trofeu al festivalului.

Evenimentul, care a avut loc la Casa Municipală de Cultură „Mihail Sadoveanu”, a fost dedicat promovării tradițiilor și artei populare în rândul tinerilor și copiilor.

Ansamblul a participat la secțiunea de dans popular românesc, destinată categoriei de vârstă 7-10 ani, unde a reușit să impresioneze publicul și juriul prin autenticitatea și energia dansurilor prezentate.

Publicitate

La competiție au participat 27 de formații din diverse județe, precum Pașcani, Bacău, Suceava, Neamț și Botoșani, fiecare încercând să pună în valoare frumusețea și specificul zonei folclorice din care provine.

Datorită pregătirii intense și talentului micilor dansatori, ansamblul „Floare Albastră” a reușit să obțină Trofeul festivalului, cea mai înaltă distincție, marcând astfel o nouă reușită pentru cultura și tradițiile din Joldești.

Acest succes este rezultatul muncii dedicate a întregii echipe, ansamblul fiind coordonat de învățătorul Mihalache Mitică și de instructorul Axinte Anton, care s-au ocupat cu grijă de pregătirea artistică a copiilor.

Publicitate

Trofeul câștigat la Pașcani adaugă o nouă recunoaștere la palmaresul ansamblului și este o dovadă a talentului și pasiunii acestor copii, dar și a importanței păstrării și transmiterii tradițiilor populare autentice către generațiile tinere.

Iată și câteva imagini de la acest festival:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Ioan de la Mănăstirea Popăuți va sluji, sâmbătă, la Biserica „Sfântul Nectarie” Botoșani, cu prilejul hramului

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, prilej deosebit pentru biserica micuță, dar încăpătoare duhovnicește și sufletește, din curtea Spitalului de Pediatrie din municipiul Botoșani să-și sărbătorească ocrotitorul spiritual.

„Am vorbit ieri de dimineață cu părintele Ioan și spunea că nu poate veni la hram pentru că este  sinaxă monahală și că a fost și astăzi. Și mi-a zis: Părinte, este mare minune că pot veni la hram. Și cu mila lui Dumnezeu, părintele Ioan de Popăuți va veni să slujească în această biserică. Niciodată nu am încetat a spus că această biserică este rodul binecuvântării părintelui, așa cum preoția mea este rodul binecuvântărilor părintelui. De aceea îl așteptrăm cu atât de mult drag și atât de mult dor în biserica aceasta pentru a sluji împreună și vor mai fi câțiva preoți alături de părintele. Programul este acesta: la ora  7.00 este mezonoptica, la ora 7 jumătate Ceasurile, la ora 8.00 Utrenia, la ora 8.50 vom săvârși Sfânta Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Apoi mâine după amiază , vecernia”, a spus părintele paroh Marius Ciobanu.

 

Publicitate

Scurt istoric

În februarie 2009 după îndelungi stăruințe mai ales pentru obținerea aprobărilor necesare s-au început săpăturile pentru zidirea unei noi biserici în curtea Spitalului de Copii Botoșani. În anul 2010 biserica a fost sfințită. S-a reușit aducerea la biserică a unei părticele din Sfintele Moaște ale Sf. Ier. Nectarie din Eghina, în anul 2012, care acum se află la închinare așezate într-o raclă din argint

Paroh al acestei biserici este părintele Marius Ciobanu, hirotonit diacon la 31 decembrie 2000, iar de la 1 ianuarie 2001 preoțit pe seama Parohiei Deleni I, Protopopiatul Vaslui, Episcopia Hușilor. În iulie 2006 a fost numit preot de caritate la Spitalul Sf. Cuv. Parascheva Botoșani Protopopiatul Botoșani. În data de 1 februarie 2011 a fost numit în funcția de preot paroh la parohia nou-înființată cu aceeași dată.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Decizie majoră în piața de energie: statul trebuie să returneze companiilor sume estimate la 27 miliarde de lei

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a decis, pe data de 7 noiembrie, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, hotărâtă prin OUG 27/2022, este neconstituțională, scrie alba24.ro.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că statul ar fi încasat cca. 27 miliarde lei în ultimii 2 ani (5,43 mliarde de euro), la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă cca. 3 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).

CCR: Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituțională
„Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Publicitate

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se precizează în decizia CCR.

Președintele AEI susține că această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finațare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate.

„Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai este de achitat cca 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie face necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?

Publicitate

Deschiderea unor procese în instanță de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curții Constituționale), probabil vor duce la necesitatea plății acestor sume, dar mai ales la necesitatea obținerii resurselor necesare.

Creșterea prețurilor la gaze și energie este una din puținele moduri de a obține aceste fonduri. Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creșterii prețului de mâine”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD Botoșani îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să participe la consultarea publică organizată  de primarulCosmin Andrei cu privire la evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să participe la consultarea publică organizată  de primarul Cosmin Andrei cu privire la evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

 

PSD Botoșani susține campania derulată de Primarul Cosmin Andrei pentru consultarea publică a cetățenilor din Municipiul Botoșani în legătură cu acțiunea de evacuare a chiriașilor agresivi din Centrul Istoric.

Publicitate

Tentativa PNL Botoșani de a bloca această a acțiune a Primăriei, cu scopul de a obține voturile chiriașilor vizați de evacuare, trebuie să primească un răspuns puternic din partea celorlalți locuitori care ani la rând au fost terorizați de situația din Centrul Vechi. Este inacceptabil ca locuitorilor să le fie teamă să circule în centrul orașului lor!

Îi îndemnăm pe cetățenii din municipiu să participe la consultarea publică, să vină alături de primarul Cosmin Andrei și să transmită un mesaj ferm celor de la PNL că siguranța publică și recâștigarea Centrului Vechi nu pot fi monedă de schimb în jocurile lor electorale.

În următoarele săptămâni, botoșănenii vor fi apelați telefonic sau la domiciliu pentru a participa la un sondaj de opinie pe tema evacuării chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi. Îi îndemnăm să răspundă la întrebările din chestionar și să susțină continuarea acțiunii primarului de a-i evacua pe chiriașii din locuințele Primăriei care încalcă în mod repetat normele de conviețuire socială.

Publicitate

 

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending