Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Copiii din Corul misionar „Sf Ioan Iacob Hozevitul” au făcut parastas și au pus lumânări la mormintele „oamenilor străzii”

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, mai mulți copii care activează în cadrul Corului misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” au participat la o slujbă de pomenire, săvârșită de părintele Vasile Burlacu parohul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la „Eternitatea”, după care au mers la mormintele celor care au trăit și au murit pe străzi. Oamenii le spun „boschetari”, dar de sufletele lor știe Dumnezeu și chiar dacă nu mai au aparținători care să facă cele cuvenite după moartea lor, este îmbucurător că dragostea creștinească nu are margini.

Ideea i-a aparținut psaltului Gabriel Corolea, dascălul Bisericii  de la „Eternitatea”. Propunerea sa a fost salutată de copiii din corul pe care îl coordonează. Aceștia, cu sprijinul părinților, au dat startul unei acțiuni care tinde să aibă continuitate. Numele celor care au trecut neobservați în veșnicie, pe un carton murdar după o pubelă sau pe un pat de spital aduși „în ultimul grad” de trecători, au fost pomenite în cadrul unei slujbe speciale, specifică parastaselor. „Veșnică pomenire, veșnică pomenire, veșnica lor pomenire…” au cântat sâmbătă cu toții într-un glas, după care au împărțit celor care se aflau în cimitirul Eternitatea dulciuri, fructe și colaci.

Lumânări lângă crucile rupte

După slujba parastasului, cu toții au mers la morminte, unde au depus o floare și au aprins o lumânare, alături de creștinescul „Dumnezeu să-i ierte!”

Într-o margine de cimitir, la „Eternitatea”, sunt înmormântați oamenii străzii sau „boschetarii” cum în treacăt ne este lesne să aruncăm. Acolo îi așează în grabă o firmă care are contract cu primăria și s-a obișnuit deja să facă treaba „fâlfa-fâlfa”. Altfel nu s-ar putea explica de ce la prima vântoasă sau ploaie zdravănă, crucile „zboară” din singurul cui care prinde la mijloc cele două lemne din alcătuire. Așa că pune mâna părintele Vasile sau dascălul său, Gabriel Corolea, și le asamblează din nou cu ce au și cu ce nu au, încercând să dreagă treaba făcută de mântuială.

Daniela, Bogdan-Flavius, Gabriel, Vasile sunt doar câteva nume ale unor oameni care au trecut  prin viață chinuiți, fie din cauza unor alegeri greșite, fie din motive independente de voința lor. Nu s-a putut face nimic pentru ei ca să nu moară pe stradă precum câinii, dar se poate face ceva pentru sufletele lor. Și acești copii au dat startul, dar orice botoșănean care vrea să facă ceva creștinesc pentru sufletele oamenilor trecuți dincolo le poate urma exemplul.

Publicitate

„Roada Duhului este dragostea, facere de bine, bunătatea…”

Este de admirat gestul copiilor din Corul „Sfântul Ioan Hozevitul” care, în loc să se plimbe, să meargă la terasă sau să facă orice activitate specifică vârstei, au ales să vină la biserică să facă un parastas pentru sufletele unor oameni care au trăit hăituiți, mereu flămânzi, mulți fără acte și fără asigurare medicală. Au ales să facă o faptă creștinească, arătând tuturor că Îl iubesc pe Dumnezeu pentru că „roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea”.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Concursul „Toaca, chemarea veșniciei”, ediția I, a avut loc la Dorohoi și a reunit zeci de tineri

Publicat

Publicitate

În după-amiaza zilei de duminică, 20 octombrie, în Parohia „Sfinții Împărați” Broscăuți, Protopopiatul Dorohoi, a avut loc prima ediție a Concursului „Toaca, chemarea veșniciei”.

Organizat în cadrul Cercului misionar „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, prin participarea și implicarea preoților slujitori în parohiile din comunele Broscăuți, Dimăcheni și Corlăteni, concursul a reunit 40 de tineri talentați, pregătiți și motivați să mărturisească credința ortodoxă prin sunetul toacei, „sfintele lemne sunătoare”, numit astfel în documentele Sinodului VII Ecumenic (787), prin port traditional și prin interpretarea de pricesne.

Participanții au fost împărțiți în trei categorii – nivel primar, gimnazial și liceal, momentele de iscusință în interpretare fiind însoțite și o serie de pricesne și două momente de toacă demonstrativă, susținute de Emanuel Simean, elev la Seminarul Teologic din Dorohoi și Sebastian Iliuc, student în anul I la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. 

În interiorul bisericii parohiale, participanții și-au demonstrat talentul și pasiunea pentru tradiția creștină, transmițând prin sunetul toacei un mesaj de credință și spiritualitate. Juriul, alcătuit din pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, protopopul Protopopiatului Dorohoi, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și prof. Marilena Ciucur de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, a evaluat și premiat cele mai reușite interpretări, premiile constând în diplome, trofee, cărți și dulciuri.

„Îi mulțumesc pr. Cosmin pentru găzduire în această frumoasă biserică, îi felicit pe toți colegii preoți care au pregătit și au trimis copilași la acest concurs. Mă bucur că este mare numărul celor care participă încă din ciclul primar. Ei sunt încă la început, cu siguranță că participarea lor la acest concurs îi va motiva. Unii dintre ei sunt foarte buni încă de pe acum. Să practicați acest obicei al Bisericii de a bate toaca.”, a afirmat pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul seminarului dorohoian.

„Pentru mine, sunetul clopotelor bisericii și cel al toacei, mă duce cu gândul la cuiele care au fost bătute pe cruce în trupul lui Iisus, care mă determină să mă gândesc mai mult și mă trimite spre biserică în zilele de sărbătoare. Dragi copii, toate orele petrecute de voi pentru pregătire reprezintă un timp câștigat, pentru că azi suntem cu toții aici în casa lui Dumnezeu și El răsplătește fiecare secundă muncită de voi, fiecare lucru frumos”, a mărturisit prof. Marilena Ciucur.

Publicitate

„Ziua aceasta nu este doar un concurs, ci a devenit o sărbătoare prin tot ceea ce am auzit. Toaca este cumva specifică românilor pentru că românul a fost mereu atașat de pădure, de lemn. Și lemnul pentru noi nu a fost doar un material folosit la construcții sau pentru foc. De multe ori, în mâinile omului, lemnul a prins viață. Vedeți, în biserică, pictura este completată de mobilierul bisericii, Și vedem câtă frumusețe poate să scoată omul dintr-o bucată de lemn care în aparență nu reprezintă mai nimic. Dacă-l dai în mâinile unui om priceput, scoate din el frumuseți negândite. La fel, iată și dintr-o bucată de lemn, cu două ciocănele, câtă frumusețe pentru suflet poate să iasă din mâinile unui om mai mare sau unui copilaș dacă-și dă un pic de osteneală”, a concluzionat pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei.

Felicităm pe toți participanții și îndrumătorii lor și mulțumim Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, partenerilor – Seminarul Teologic din Dorohoi, Școlile gimnaziale din Dimăcheni, Corlăteni și Broscăuți, media TCS Broscăuți prin Costel Timofte, pr. Ionuț Crețu, Cătălin Ciobanu, preoților din parohiile cercului misionar, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a evenimentului. (pr. Vasile Crețu, pr. Cosmin Pristavu)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte, care va fi păstrată şi când este schimbat telefonul

Publicat

Publicitate

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte. WhatsApp a anunțat o nouă funcție care va permite utilizatorilor să salveze contacte direct în aplicație. Astfel, chiar dacă vă pierdeți telefonul sau conectați un dispozitiv nou la numărul dvs., veți putea vedea toate contactele stocate în cloud-ul WhatsApp, informează alba24.ro.

WhatsApp se baza până acum pe agenda telefonului pentru a sincroniza contactele. Mai exact, dacă primiți un mesaj de la o persoană nouă și doriți să îi salvați detaliile, informațiile sunt stocate local pe dispozitivul dumneavoastră.

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte

Noua funcție, care va fi disponibilă în curând, vă va permite să stocați contacte pe orice dispozitiv, inclusiv pe WhatsApp pentru web și Windows. De asemenea, puteți alege să sincronizați contactele salvate în WhatsApp cu telefonul.

Anul trecut, compania a permis utilizatorilor să se conecteze la două conturi WhatsApp pe același dispozitiv. Salvarea contactelor legate de un singur cont WhatsApp este utilă dacă doriți să mențineț separate contactele personale de cele de afaceri. În plus, dacă folosiți dispozitivul împreună cu alți utilizatori, puteți păstra propria listă de contacte asociată cu numărul dumneavoastră.

WhatsApp a declarat că a dezvoltat un nou sistem de stocare criptat numit Identity Proof Linked Storage (IPLS) pentru a permite salvarea contactelor în siguranță. Atunci când utilizatorii salvează un contact, sistemul generează o cheie de criptare pe dispozitiv. Recuperarea contactelor se bazează pe autentificarea identității dispozitivului principal.

Compania a declarat că tehnologia din spatele funcției de stocare a contactelor va permite, de asemenea, salvarea contactelor după nume de utilizator.

Publicitate

„Numele de utilizatori pe WhatsApp vor adăuga un grad suplimentar de confidențialitate, astfel încât să nu fie necesar să îți partajezi numărul de telefon atunci când trimiți mesaje cuiva”, a menționat WhatsApp, într-o postare pe blog.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani dezminte implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă

Publicat

Publicitate

Având în vedere articolele apărute în presa on-line, referitoare la informații privind percheziții la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, precum și la implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă și eliberarea unor adeverințe pentru grupe de muncă, Inspectorul-șef al ITM Botoșani – Daniela Petronela Lozneanu – dezminte aceste informații, ele neavând niciun suport real.

Menționăm faptul că ITM Botoșani și angajații acestei instituții nu au făcut obiectul vreunei percheziții sau cercetări pentru infracțiuni de corupție sau fals în acte publice sau în înscrisuri sub semnătură privată, așa cum în mod eronat a fost prezentat pe site-urile presei locale, ieri, 22 octombrie 2024.

Solicităm celor care au publicat aceste articole ca pe viitor să verifice veridicitatea informațiilor și să solicite precizări din partea instituției înainte de a deveni articole de presă.

 

Citeste mai mult

Administratie

City managerul Mircea Magdalena: „Avocata lui Iftime a avut o miză politică când a blocat evacuare chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric”

Publicat

Publicitate

Administratorul public al municipiului Botoșani, Mircea Magdalena, a precizat că demersul avocatei lui Iftime de a bloca acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric a fost motivată politic, întrucât aceasta era deja desemnată candidată PNL pentru Senat atunci când a intervenit în proces. Reprezentantul primăriei consideră că miza în acest caz o reprezintă voturile celor care urmează să fie evacuați.

„Doamna avocat Aiftincă a fost desemnată candidată la Senat, chiar de către domnul Valeriu Iftime, încă din luna septembrie! Deci știa bine din acel moment că acțiunile sale au și o conotație politică. Dacă într-adevăr nu voia să amestece profesia cu politica ar fi trebuit să se abțină să intre în proces cu Primăria. Dar miza politică a PNL e de a lua voturile chiriașilor vizați de evacuare în urma amenzilor repetate pentru încălcarea normelor de conviețuire. Trebuia deci să fie limpede pentru beneficiarii serviciilor doamnei avocat că sunt apărați de o candidată PNL, ca să știe bine unde să pună ștampila la alegeri”, a explicat Mircea Magdalena, care a precizat că retragerea ulterioară din proces a avocatei este irelevantă din punct de vedere politic întrucât mesajul a fost deja transmis.

„<<Votați-ne la alegeri și vă vom da avocați să luptați cu primarul Cosmin Andrei care vrea să evacueze!>>, acesta a fost mesajul politic al PNL, care rezultă din acțiunea doamnei avocat-candidat”, a mai precizat administratorul public.

Mircea Magdalena spune însă că aceste jocuri politice afectează grav interesul public, pentru că acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor violenți vizează apărarea celorlalți cetățeni civilizați care au fost terorizați sau chiar agresați fizic de cei care urmează să fie evacuați, cum a fost în cazul adolescentului care la finalul lunii august a fost desfigurat în bătaie de unii locatari din Centrul Vechi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending