Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Construirea blocului de locuințe de serviciu pentru specialiști, scoasă la licitație de ANL

Publicat

Publicitate

Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani intră în linie dreaptă!,Construirea unui nou bloc de locuințe de serviciu, prin intermediul ANL, a fost scoasă la licitație.

„Construirea de locuințe pentru specialiști face parte din programul pe care l-am propus și implementat la Consiliul Județean. Am depășit toate piedicile birocratice pentru cel de-al doilea bloc de locuințe din Strada Ștefan cel Mare (faza a II-a a proiectului), iar Agenția Națională pentru Locuințe a demarat procedura de licitație pentru realizarea acestuia”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ofertele pot fi depuse în cadrul licitației până pe 18 noiembrie.

Noul bloc va avea un regim de înălțime S+P+3E și o suprafață desfășurată de 2.008,18 metri pătrați. Acesta va fi compus din 20 de unități locative: 15 apartamente cu două camere și 5 cu o cameră.

Clădirea va fi conformă cu standardele actuale NZEB de eficiență energetică ridicată, fiind dotată cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru asigurarea apei calde menajere și a căldurii. De asemenea, bloc va fi dotat cu sisteme de ventilare cu recuperare de căldură descentralizate, care vor fi amplasate în camerele de locuit ale apartamentelor.

Valoarea totală a acestui proiect finanțat de Agenția Națională pentru Locuințe, inclusiv TVA și realizarea documentațiilor tehnice, este de 13,8 milioane de lei.

Publicitate

„Continuăm dezvoltarea județului! Atragem fonduri naționale și europene pentru fiecare domeniu de activitate în parte. Județul Botoșani are nevoie de proiecte care să se și concretizeze. Ceea ce am promis, am și realizat în acest mandat de președinte al Consiliului Județean”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Oaia cu pielicele unicat în lume, preferata lui Ceaușescu. A fost creată la una dintre cele mai importante instituții de cercetare

Publicat

Publicitate

România se află în topul european ca număr de ovine și caprine. Iar vârful de lance românesc în cercetare și dezvoltare de noi variații și rase în domeniul ovin, se află în județul Botoșani. Stațiunea de Cercetare de la Popăuți este unicat în Europa reușind să creeze o super-oaie, scrie Adevărul

Conform statisticilor oficiale, România se află pe locul doi la nivel european privind numărul de oi și capre, după Spania. Cu alte cuvinte, miorița reprezintă o adevărată bogăție națională. Și asta în condițiile în care tradiția creșterii oilor pe teritoriul României are o vechime de peste două milenii iar mioarele românești, mai ales anumite specii, sunt preferate pe piața arabă. Iar vârful de lance al cercetării și creerii de rase și variații performante la ovine este o stațiune de cercetare din județul Botoșani. Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți este una dintre cele mai performante instituții de cercetare ale zootehniei românești. Specialiștii spun că este o adevărată șansă a țării noastre la nivel european, mai ales că instituția de cercetare de la Popăuți ar urma să fie recunoscută oficial la nivel european. Aici a fost creată, genetic, o rasă unicat în Europa, o adevărată delicatesă în țările arabe, una dintre cele mai cerute la export.

Cercetare în domeniul ovinelor cu o tradiție de aproape opt decenii

Creșterea animalelor a fost o ocupație tradițională a localnicilor de pe teritoriul județului Botoșani de astăzi. În plus, Botoșaniul era o zonă agricolă de tradiție, cu mari moșieri și crescători de animale. În plus, datorită comerțului și a dezvoltării zonei încă de la începutul secolului al XIX lea, în Botoșani au fost înființate primele insituții de cercetare și dezvoltare în domeniul zootehnic. Propriu-zis, stațiunea de Cercetare de la Popăuți a fost înființată în 1909. Dar pe atunci era mai degrabă depozit pentru tauri din rasa Sura de Stepă. Abia în anul 1947 s-a înființat Institutul de Cercetări Zootehnice și, mai apoi, stațiuni de Cercetare în toată țara. La Botoșani a fost înființată Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, comuna Răchiți, având ca obiect de activitate, exact cum îi spune și denumirea, cercetarea acestor specii. Propriu-zis cercetătorii aveau ca scop să îmbunătățească rasele și să le facă mai performante. Și asta au și făcut.

Super-oaia din laboratoarele de cercetare de la Botoșani

Reprezentativă pentru Stațiunea de Cercetare de la Popăuți este o rasă de oaie unică în Europa. Se numește Karakul de Botoșani și este o creație genetică a specialiștilor de la această instituție. Totul începe în anul 1925 când câțiva mari fermieri și cu fonduri de la Ministerul Agriculturii, de la aceea vreme aduc primii 75 de berbeci karakul din Rusia. Karakul este o rasă specifică Asiei Centrale, cu o serie de caracteristici aparte, în special părul lung, capul alungit și grăsimea abundentă de la coadă. Până în anul 1948, efectivele au crescut ajungându-se pânăa câteva sute de capete. Odată cu hotărârea specificului Stațiunii de Cercetare de la Popăuți, cercetătorii s-au apucat de treabă încă din anul 1948. Scopul era să realizeze o nouă rasă de oaie, prin încrucișarea dintre mioarele autohtone, din rasa țurcană și berbecii karakul din Asia Centrală, mai relatează Adevărul.

Berbeci din rasa karakul de Botoșani FOTO adevărul
Berbeci din rasa karakul de Botoșani FOTO adevărul

Prin încrucișări genetice realizate la modul științific s-a ajuns, după aproximativ patru decenii de cercetare și muncă, la o nouă rasă, karakul de Botoșani. Aceată rasă a fost omologată în anul 1988 și a rămas, datorită calităților sale deosebite, unicat la nivel european. Avea rezistența rasei autohtone la care se adăugau caracteristicile extraordinare ale karakulului asiatic. Era o rasă apreciată în special pentru pielicele de o frumusețe unică.  „Este unică la nivel mondial, din punct de vedere al paletei de culori, dar și al calității. Nu există o altă rasă cu așa mare varietate de culori“, spune Ionică Nechifor, director al Stațiunii de Cercetare Popouți, dar și crescător de oi karakul. Totodată, karakul de Botoșani a ajuns faimoasă în țările arabe, unde este o delicatesă datorită gustului cărnii dar și a grăsimii. Conform standardelor, o femelă karakul ajunge la 45 de kilograme, iar berbecii ajung și la 75 de

Pielicele de top la nivel mondial l-au fermecat până și pe Ceaușescu

Cercetarea la Popăuți nu s-a oprit odată cu omologarea rasei. De mai bine de patru decenii se caută în permanență soluții de ameliorare și de diversificare a acestei rase. Inclusiv crearea unor rase noi. Una dintre cele mai mari realizări este diversificarea paletei de culori la pielicele, tot prin încrucișări și studii genetice. Este o oaie unicat ca diversitate de culori a pielicelelor. De altfel, karakul de Botoșani este renumită pentru culoarea neagră, lucioasă, strălucitoare a pielicelei, din care se făceau căciuli de  „Astrahan”.

Publicitate
Ionică Nechifor cu un miel din rasa karakul FOTO Adevărul
Ionică Nechifor cu un miel din rasa karakul FOTO Adevărul

„Este cea mai valoroasă linie din cadrul rasei karakul. Nu se mai întâlneşte la nicio altă rasă din cadrul speciei ovine şi este o linie extrem de rară, care nu se întâlneşte oriunde. În România nu mai există asemenea linie“, spune directorul Stațiunii de Cercetare. Varietatea este foarte mare. Există inclusiv o varietate de pielicele roz, rezultate evident din încrucișări și cercetări genetice. Această pielicică roz face furori la târgurile de profil. Căciulile, cojoacele și pielicele de karakul de Botoșani sunt căutate efectiv peste tot în lume. Dar mai ales în Germania, Canada, Rusia și Ucraina. Pielicele de karakul au câștigat un premiu important, în 2009, la Messe Berlin, un târg expozițional, aflat în top 10 mondial. O haină din pielicele de astrahan costă și 3000 de euro.”Nicio stațiune nu a reușit să omologheze șase linii de culoare în cadrul unei rase la specia ovină”

Cu toate aceste realizări, Stațiunea de Cercetare de la Popăuți s-a zbătut, după anii ’90, într-o subfinanțare cruntă, acumulând datorii enorme. La începutul anilo 2000 ajunsese în paragină. Salvarea a venit acum șapte ani, atunci când statul român, prin Ministerul Agriculturii, a achitat datoriile istorice ale stațiunii iar conducerea instituției a elaborat un plan de redresare foarte eficiente. Având în vedere că stațiunea de cercetare deține suprafațe întinse de teren, aproximativ 1000 de hectare, s-a investit masiv în utilaje agricole. Mai precis, s-au investit patru milioane de lei în utilaje agricole performante.

Pământul a fost cultivat la modul profesionist, modern, ajungându-se la recolte bune. În anul 2021, stațiunea avea un excedent de un milion de lei, obținut din exploatarea terenurilor agriciole. S-au făcut și reparații, plus investiții. Stațiunea a renăscut. În plus, găzduiește și evenimente științifice, dar și târguri pentru fermieri. La toate acestea se adaugă numeroase proiecte, de câteva milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor de cercetare și alte modernizări.

Publicitate

Datorită cercetărilor și a rezultatelor obținute, Stațiunea de Cercetare de la Popăuți este considerată una dintre cele mai importante stațiuni de cercetare zootehnice din România. Ba chiar, conducerea vrea să o omologheze la nivel european. „Nicio o altă stațiune nu a reușit să omologheze șase linii de culoare în cadrul unei rase la specia ovină”, spune Ionică Nechifor.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere sociale 2024: Ce trebuie să faci dacă nu intră banii pe card. Data de la care se fac plătile în octombrie

Publicat

Publicitate

Cardurile sociale destinate persoanelor vulnerabile din programul ”Sprijin pentru România” vor fi încărcate în luna octombrie cu o nouă tranșă de 250 de lei. Plățile se fac și în 10 zile după calendarul oficial.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că peste 2,6 milioane de români vor beneficia de acest sprijin destinat achiziționării de alimente esențiale. Cardurile beneficiarilor vor fi încărcate în această lună începând cu data de 15 octombrie.

Programul a început în 2023, cardurile fiind încărcate anul acesta în lunile februarie, aprilie, iunie și august. După tranșa din octombrie, ultima încărcare din acest an va avea loc în decembrie. Valoarea totală acordată fiecărei persoane în 2024 este de 1.500 de lei, distribuită în șase tranșe de câte 250 de lei, acordate o dată la două luni.Programul va continua până în 2027, oferind sprijin material pentru cei care se află în situații economice dificile. De asemenea, beneficiarii sunt sfătuiți să păstreze cardurile chiar și după finalizarea programului, în eventualitatea unei reluări ulterioare a acestuia.

Acest ajutor financiar are un rol esențial în susținerea celor mai vulnerabile categorii sociale, asigurând accesul la alimente și bunuri de bază într-o perioadă de dificultăți economice.

Din 2025, valoarea voucherelor sociale va fi redusă la jumătate.

Per total, în acest an, beneficiarii de vouchere sociale mai au de încasat 500 de lei, în două tranșe.

Publicitate

De menționat că după recalcularea pensiilor, Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale. Noul plafon este acum de 2.210 lei.

Vouchere sociale: Când intră banii pe octombrie și ce se întâmplă dacă nu le folosești corect

După data la care intră banii pe voucherele sociale, va fi urmărită respectarea indicațiilor de folosire a lor.

Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect aceste carduri sociale.

Publicitate

Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei (persoane fizice), dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Ce trebuie sa faci dacă ai pierdut cardul de alimente sau nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut sau nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Cine beneficiază de carduri sociale în 2024

  • a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Indieni identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la Rădăuți -Prut. Voiau să ajungă într-un într-un stat din vestul Europei

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut au identificat şi reţinut, cu ajutorul aparaturii de observare pe principiul termoviziunii, doi bărbați, care au încercat să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În data de 12 octombrie a.c., în jurul orei 00.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi, aflați în executarea unei misiuni cu ajutorul aparaturii de observare pe principiul termoviziunii, au observat pe direcția localității de frontieră Mitoc doi cetățeni care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat peste râul Prut, cu intenţia de a intra pe teritoriul național.
Imediat un echipaj din cadrul sectorului a identificat și reținut bărbații, iar în urma verificărilor efectuate, colegii noștri au stabilit că aceștia sunt cetățeni indieni, cu vârste de 32, respectiv 34 de ani, care au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul unui cetățean român.
Bărbații erau coordonați prin telefon de către cetățeanul român, un bărbat din județul Iași, care a fost identificat de polițiștii de frontieră în momentul în care urma să îi preia pe cei doi indieni cu autoturismul proprietate, pentru a-i transporta spre Iași.
Cercetările sunt în curs de desfășurare, în vederea stabilirii întregii arii infracționale.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce să nu lași încărcătoarele în priză, atunci când nu sunt utilizate

Publicat

Publicitate

De ce să nu lași încărcătoarele în priză, atunci când nu sunt utilizate. Principalul element care trebuie luat în calcul este cel care ține de siguranță. Este o mare diferență între încărcătoarele omologate, de calitate, și cele foarte ieftine, fără măsuri de siguranță, care pot provoca accidente grave, informează alba24.ro

Lăsarea încărcătoarelor în priză poate prezenta riscuri de siguranță, cum ar fi supraîncălzirea, care în cazuri extreme poate duce la incendii.

În plus, unele încărcătoare de calitate inferioară nu sunt dotate cu sisteme de protecție adecvate împotriva supratensiunilor, scrie howtogeek.com.

Chiar dacă nu sunt conectate la un dispozitiv, încărcătoarele consumă o cantitate mică de energie (așa-numitul consum în stand-by).

Acest consum este redus, dar dacă multe încărcătoare sau dispozitive sunt lăsate constant în priză, poate crește factura de energie în timp.

Publicitate

De ce să nu lași încărcătoarele în priză: uzura

De luat în calcul este și uzura lor. Chiar și atunci când nu este conectat la un dispozitiv, încărcătorul poate suferi o uzură lentă a componentelor interne, ceea ce îi reduce durata de viață.

Consumul de energie, chiar și în mod pasiv, contribuie indirect la creșterea cererii de energie și, în consecință, la poluare.

Deconectarea încărcătoarelor atunci când nu sunt folosite poate contribui la reducerea consumului global de energie.

Publicitate

Prin urmare, este o practică mai eficientă și mai sigură să deconectezi încărcătoarele atunci când nu sunt utilizate.

De știut atunci când împrumutați un cablu de la un străin: 

Ați putea presupune că un cablu de încărcare este un accesoriu inofensiv. La urma urmei, este doar un cablu care furnizează energie telefonului tău, nu? Din păcate, aceasta nu este imaginea completă.

Hackerii au dezvoltat instrumente sofisticate pentru a manipula ceea ce pare a fi un cablu de încărcare obișnuit. Aceste cabluri aparent nevinovate pot fi armate cu software rău intenționat care oferă hackerilor acces la dispozitivul dvs. în câteva secunde.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending