Miercuri, s-a desfășurat ediția a III-a a Concursului literar-artistic „Reverii eminesciene” din cadrul Festivalului Național de poezie și proză Mihai Eminescu”, organizat de Liceul Tehnologic Bucecea în colaborare cu Asociația Cultural Artistică Arlechin și Asociația Județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Centrului Cultural Bucecea și Primăria Orașului Bucecea.
Acest spectacol a fost închinat aniversării a 174 de ani de la naşterea luceafărului literaturii noastre, Mihai Eminescu. Cadrele didactice de la Liceului Tehnologic Bucecea au adus în atenție un scenariu cu ajutorul căruia i-au atras pe elevi în lumea creaţiei eminesciene.
Copiii au învățat crâmpeie din opera marelui poet și le-au transmis cu emoție, cu patos prin vers, cântec și culoare în cadrul concursului. Temele alese au fost folclorul, natura, istoria, iubirea şi timpul.
Proiectul „Concursul literar artistic – Reverii eminesciene” s-a bucurat de sprijinul dlui primar Angel Gheorghiu, dlui viceprimar Daniel Avătămăniței, dlui Flavius Damian și drei referent Alina Spatar, având ca coordonatori Proiectul cadrele didactice, dna prof. Carolina Enea, directorul școlii, dl prof Valentin Albu, directorul adjunct, dna prof. Avătămăniței Oana, dna prof. Doroftei Laura, dna prof. Filote Simona, dna prof. Ursulean Maria, dna prof. Tudoraș Geanina, dna prof. Paviliuc Daniela, dl prof. Pricop Ovidiu.
Invitat special în spectacolul Liceului Tehnologic Bucecea a fost cântărețul, textierul, poetul, compozitorul de muzică pop, rock, folk, dance, country Adrian Sărmășan. Membru al Uniunii Compozitorilor, Laureat al Premiilor Muzicale Radio România, Adrian Sărmășan este cel care împreună cu Grupul ECOU din Bîrlad au lansat Imnul tineretului eminescian.
Pe scena Centrului Cultural Bucecea au recitat elevii de la nivelul primar, gimnazial și liceal: Lișman Daria, Gavril Emma, Bărbosu Alessia Ștefania, Ciobanu Maya Elena, Rusu Lorena, Donisă Clara, Nechifor Anastasia, Duceag Maya, Vamanu Emilia, Nicolae Damaris, Sgîrcea Anabel, Ionesi Ana Maria, Romanescu Daria, Matei David, Țilică Paul, Vamanu Francesco, Burlacu Anarisa, Cucu Antonia, Plugariu Mirieam, Lungu Mirieam-Tabita, Sacu Giulia-Maria, Iftimie Alexandra Nicoleta, Avasilenei Denis Gabriel, Rusu Levi, Maraloiu Matei, Ursu Giulia, Costic Rareș, Țapu Melissa, Plugariu Ionatan Ștefan, Ioniceanu Giulia, Barbălată Karina, Nechifor Cristian, Huțu Sofia, Zaharia Eduard, Petrune Flavius, Chisăliță Rahela, Maraloiu Luca, Cotruță Victor, Ceornea Maia, Cojocel Isabela, Avasiloaie Anastasia, Tărnăuceanu Antonia, Iurcu Amalia, Grigoraș George, Cucu Iustina, Andrici Mădălina, Iovu Iulian, Cîrjaliu Maia, Iftime Andreea, Buliga Mădălina, Stoleru Elena, Cantiuc Antonia, Ursu Mihaela, Vamanu Nicoleta.
Versurile lui Eminescu sunt temelia multor lucrări muzicale, a căror audiție a încântat generații întregi de români. În spectacolul de astăzi au interpretat elevii: Huțu Elena, Cojocariu Teofil, Cojocariu Nectarie, Burlacu Sofia, Stoleru Karina, Popovici Constantin, Vamanu Ioana, Ailenei Sara, Nicolae Damaris, Popescu Nectarie, Popescu Anamaria, Cocriș Andra, Popescu Alexandra, Șurubaru Adnana, Corul clasei a IV-a A și Corul clasei a VIII-a B.
Decorul spectacolului a căpătat culoare, dinamism și expresivitate prin desenele realizate de elevi de la toate nivelurile de învățâmănt.
„Oameni ca Eminescu răsar la depărtări de veacuri în existenţa unui popor” de aceea suntem bucuroși că am reușit să îi aducem un omagiu marelui poet ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat.
Proiectul este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani și a partenerilor acesteia, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.
Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.
Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, de asemenea, aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Intervenție dificilă a pompierilor de la Săveni, în această seară, pentru stingerea unui incendiu în localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni. Apelul la 112 a fost făcut de un vecin, care a semnalat faptul că, în interiorul casei afectate de flăcări, se află o persoană greu deplasabilă.
La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună și un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.
Până la sosirea salvatorilor, femeia de 91 de ani a fost evacuată din locuință de către vecini. Aceasta a fost evaluată la fața locului de echipajele medicale deoarece suferise un atac de panica, ulterior fiind transportată la spital.
Publicitate
Intervenția a fost una dificilă deoarece incendiul se manifesta generalizat la una dintre camere și o bucătărie de vară. Salvatorii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga locuință și la o anexă din imediata vecinătate. A fost înlăturat și pericolul de explozie, din interiorul clădirii fiind scoase patru butelii.
Cel mai probabil, incendiul a pornit în jurul coșului de fum neprotejat termic de materialele combustibile.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:
– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;
– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Festivalul Filmului European revine la Botoșani pentru al treilea an consecutiv
Între 22 și 25 mai 2025, cinefilii din Botoșani sunt invitați la Cinema Unirea pentru o nouă ediție a Festivalului Filmului European (FFE). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, iar intrarea este liberă la toate proiecțiile.
Ediția din acest an propune o selecție de 10 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului. Programul cuprinde filme de familie, documentare și lungmetraje de autor, provenite din diverse colțuri ale Europei.
📅 PROGRAM FFE | 22–25 mai 2025 📍 Cinema Unirea, Botoșani 🎟️ Acces gratuit
🔵 JOI, 22 mai 19:00 – Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt 🎬 Regia: Leonardo van Dijl 🎞️ Belgia, Suedia | 2024 | 97’ 📌 Gala de deschidere
🔵 VINERI, 23 mai 15:00 – Vestita invazie a urșilor în Sicilia 🎬 Regia: Lorenzo Mattotti 🎞️ Franța, Italia | 2019 | 82’ | Film de familie
Publicitate
17:00 – Femei pe fugă / Gone Running 🎬 Regia: Gábor Herendi 🎞️ Ungaria | 2024 | 105’
19:00 – Oase și nume / Bones and Names 🎬 Regia: Fabian Stumm 🎞️ Germania | 2023 | 104’
🔵 SÂMBĂTĂ, 24 mai 15:30 – Dilili la Paris / Dilili in Paris 🎬 Regia: Michel Ocelot 🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2018 | 95’ | Film de familie
17:30 – Dahomey 🎬 Regia: Mati Diop 🎞️ Franța, Senegal | 2024 | 68’ | Documentar
19:00 – Terapie de familie / Family Therapy 🎬 Regia: Sonja Prosenc 🎞️ Slovenia, Italia, Norvegia, Croația, Serbia | 2024 | 122’
🔵 DUMINICĂ, 25 mai 15:00 – Și porcii merg în Rai / Even Pigs Go to Heaven 🎬 Regia: Goran Dukić 🎞️ Croația, Macedonia | 2022 | 86’
17:00 – Niciodată să nu spui niciodată / Never Say Never 🎬 Regia: Branislav Misík 🎞️ Slovacia, Cehia | 2023 | 104’
19:00 – Limbă străină / Foreign Language 🎬 Regia: Claire Burger 🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2024 | 105’
Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acasă. Ajuns pe fântână, capacul din lemn a cedat sub greutatea animalului, iar acesta s-a prăbușit în gol aproximativ opt metri. Un vecin, martor la întâmplare, a încercat să îl salveze, dar neavând mijloacele necesare, a apelat la sprijinul salvatorilor botoșăneni.
Un echipaj din cadrul Stației Săveni s-a deplasat de urgență la fața locului, iar cu ajutorul kitului de salvare din medii ostile, un pompier a coborât în fântână și a reușit extragerea iedului în siguranță, acesta fiind predat cu bine la suprafață.
Operațiunea a durat aproape jumătate de oră, iar animalul a fost predat proprietarului.
Felicitări echipei de intervenție pentru promptitudine, profesionalism și grija față de fiecare viață.
DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracțiuni de corupție.
La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul anterior, în care se vede cum, în fața sălii de judecată, inculpatul Radu Judele s-a apropiat de un martor cu care nu avea voie să comunice și a vorbit cu acesta pentru scurt timp, instanța urmând să se pronunțe marți cu privire la înlocuirea controlului judiciar.
‘Doar am salutat. Nu mi-am imaginat că s-ar putea interpreta. Consider că a fost o întâlnire accidentală în fața sălii de judecată’, a afirmat Radu Judele în fața instanței.
Procurorul DNA a precizat că întâlnirea celor doi a durat aproximativ 30 de secunde, motiv pentru care nu s-ar putea considera că a fost una accidentală. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a invocat faptul că inculpatul a inițiat întâlnirea și că ar fi avut astfel o atitudine sfidătoare față de organele judiciare.
Avocatul Liviu Bran consideră că inculpatul Radu Judele nu a greșit cu nimic salutând martorul din dosar și a subliniat că întâlnirea a avut loc în cadrul procesului, pe holul tribunalului, lucru care nu ar trebui să ridice vreo suspiciune.
‘Nu s-a întâlnit în alt cadru decât cel procesual. (…) Suntem oameni, nu animale, ne salutăm. Cred că încă suntem normali din toate punctele de vedere. A spune că acest om a încălcat o dispoziție printr-un simplu salut este absurd. Are dreptul la viață, la demnitate, nu putem să-i călcăm acest drept’, a afirmat apărătorul lui Judele.
Publicitate
Liviu Bran a solicitat, totodată, ca ședințele următoare din dosar să fie secrete și a invocat presiunea mediatică în acest caz, cererea fiind respinsă de judecător.
La solicitarea unuia dintre avocații lui Dumitru Buzatu, instanța a interzis publicarea de către reprezentanții mass-media a unor informații importante din declarațiile pe care martorii din dosar le dau în fața instanței, invocând faptul că prezentarea unor astfel de date în presă ar putea influența martorii audiați ulterior.