Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO: Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene”, din cadrul Festivalului Național de poezie și proză „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Miercuri, s-a desfășurat ediția a III-a a Concursului literar-artistic „Reverii eminesciene” din cadrul Festivalului Național de poezie și proză Mihai Eminescu”, organizat de Liceul Tehnologic Bucecea în colaborare cu Asociația Cultural Artistică Arlechin și Asociația Județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Centrului Cultural Bucecea și Primăria Orașului Bucecea.

Acest spectacol a fost închinat aniversării a 174 de ani de la naşterea luceafărului literaturii noastre, Mihai Eminescu. Cadrele didactice de la Liceului Tehnologic Bucecea au adus în atenție un scenariu cu ajutorul căruia i-au atras pe elevi în lumea creaţiei eminesciene.
Copiii au învățat crâmpeie din opera marelui poet și le-au transmis cu emoție, cu patos prin vers, cântec și culoare în cadrul concursului. Temele alese au fost folclorul, natura, istoria, iubirea şi timpul.
Proiectul „Concursul literar artistic – Reverii eminesciene” s-a bucurat de sprijinul dlui primar Angel Gheorghiu, dlui viceprimar Daniel Avătămăniței, dlui Flavius Damian și drei referent Alina Spatar, având ca coordonatori Proiectul cadrele didactice, dna prof. Carolina Enea, directorul școlii, dl prof Valentin Albu, directorul adjunct, dna prof. Avătămăniței Oana, dna prof. Doroftei Laura, dna prof. Filote Simona, dna prof. Ursulean Maria, dna prof. Tudoraș Geanina, dna prof. Paviliuc Daniela, dl prof. Pricop Ovidiu.
Invitat special în spectacolul Liceului Tehnologic Bucecea a fost cântărețul, textierul, poetul, compozitorul de muzică pop, rock, folk, dance, country Adrian Sărmășan. Membru al Uniunii Compozitorilor, Laureat al Premiilor Muzicale Radio România, Adrian Sărmășan este cel care împreună cu Grupul ECOU din Bîrlad au lansat Imnul tineretului eminescian.
Pe scena Centrului Cultural Bucecea au recitat elevii de la nivelul primar, gimnazial și liceal: Lișman Daria, Gavril Emma, Bărbosu Alessia Ștefania, Ciobanu Maya Elena, Rusu Lorena, Donisă Clara, Nechifor Anastasia, Duceag Maya, Vamanu Emilia, Nicolae Damaris, Sgîrcea Anabel, Ionesi Ana Maria, Romanescu Daria, Matei David, Țilică Paul, Vamanu Francesco, Burlacu Anarisa, Cucu Antonia, Plugariu Mirieam, Lungu Mirieam-Tabita, Sacu Giulia-Maria, Iftimie Alexandra Nicoleta, Avasilenei Denis Gabriel, Rusu Levi, Maraloiu Matei, Ursu Giulia, Costic Rareș, Țapu Melissa, Plugariu Ionatan Ștefan, Ioniceanu Giulia, Barbălată Karina, Nechifor Cristian, Huțu Sofia, Zaharia Eduard, Petrune Flavius, Chisăliță Rahela, Maraloiu Luca, Cotruță Victor, Ceornea Maia, Cojocel Isabela, Avasiloaie Anastasia, Tărnăuceanu Antonia, Iurcu Amalia, Grigoraș George, Cucu Iustina, Andrici Mădălina, Iovu Iulian, Cîrjaliu Maia, Iftime Andreea, Buliga Mădălina, Stoleru Elena, Cantiuc Antonia, Ursu Mihaela, Vamanu Nicoleta.
Versurile lui Eminescu sunt temelia multor lucrări muzicale, a căror audiție a încântat generații întregi de români. În spectacolul de astăzi au interpretat elevii: Huțu Elena, Cojocariu Teofil, Cojocariu Nectarie, Burlacu Sofia, Stoleru Karina, Popovici Constantin, Vamanu Ioana, Ailenei Sara, Nicolae Damaris, Popescu Nectarie, Popescu Anamaria, Cocriș Andra, Popescu Alexandra, Șurubaru Adnana, Corul clasei a IV-a A și Corul clasei a VIII-a B.
Decorul spectacolului a căpătat culoare, dinamism și expresivitate prin desenele realizate de elevi de la toate nivelurile de învățâmănt.
„Oameni ca Eminescu răsar la depărtări de veacuri în existenţa unui popor” de aceea suntem bucuroși că am reușit să îi aducem un omagiu marelui poet ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat.
Proiectul este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani și a partenerilor acesteia, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.
Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.
Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, de asemenea, aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult

Eveniment

Scoși afară din casă de polițiști după ce și-au bătut iubitele de Paște. 11 botoșăneni, evacuați și ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ieri, 6 mai 2024, un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, pentru faptul că a avut un comportament agresiv față de concubina sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de victimă.

“În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcarea a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate”, a transmis IJP într-un comunicat.

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie-lovire sau alte violențe, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

De asemenea, tot în zilele acestea, polițiștii au emis nu mai puțin de 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Iar ne-am apucat de cumpărat mașini second-hand: Ponderea autoturismelor second-hand din total înmatriculări a ajuns la 71%

Publicat

Publicitate

Românii s-au apucat din nou de cumpărat mașini second-hand, iar din datele Institutului Național de Statistică reiese că înmatriculările noi la această categorie a crescut cu 4,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Ponderea autoturismelor second-hand importate din total înmatriculări a ajuns la 71%, relatează alba24.ro.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile

Publicitate
  • mopede ṣi motociclete, cu 16,1%
  • autoturisme cu 4,2%
  • autobuze și microbuze cu 2,8%.

Mai puține înmatriculări de autoturisme noi

Situația înmatriculărilor noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor arată că au fost înregistrate creṣteri la categoriile:

  • autobuze ṣi microbuze cu 41,2%
  • mopede ṣi motociclete cu 17,2%.

Au fost cumpărate mai puține autoturisme noi. Înmatriculările au scăzut cu cu 10,1%.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere la:

Publicitate
  • vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 2,7%
  • vehiculele pentru transportul mărfurilor, cu 11,3%

Înmatriculările de camioane

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri:

  • autotractoare cu 11,4%
  • remorci ṣi semiremorci cu 9,8%
  • autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoriile:

  • autocamioane (inclusive vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2%
  • remorci ṣi semiremorci cu 11,5%.

Au scăzut înmatriculările la categoria autotractoare, cu 5,6%.

Publicitate

Situația pe norme de poluare

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2024.

  • vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 – 62,4%
  • vehicule cu norma de poluare Non-Euro – 10,6%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%.

Pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3.

Publicitate

Pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%. Cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%.

Pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending