Connect with us

Eveniment

FOTO: Câștigătorii concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa”, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu

Publicat

Publicitate

„Cu viața mea apăr viața” concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu

Peste 50 de elevi au participat, astăzi, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flămânzi.

Concursul a avut ca scop cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc ce pot genera situaţii de urgenţă sau dezastre, a modului de acţiune în cazul iminenţei producerii unei situaţii de urgenţă, precum și formarea spiritului de solidaritate şi implicarea în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în astfel de cazuri.

Concurenții au avut de susținut trei probe: una teoretică şi două practice. La proba teoretică, elevii au completat un chestionar cu întrebări din domeniul protecţiei civile. Probele practice au constat în transportarea unei persoane accidentate pe targă pe o distanță de 50 m și deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contracronometru.

La final, clasamentul se prezintă astfel:

Publicitate

Categoria gimnaziu băieți/ mixt:

Locul I – Școala Gimnazială „Spiru Haret ” Dorohoi

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Locul III – Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu ” Ibănești

Categoria gimnaziu fete:

Locul I – Școala Gimnazială nr.1 Leorda

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

La categoria liceu băieți/mixt:

Locul I – Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Locul III – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani

Categoria fete liceu

Locul I – Liceul cu Program Sportiv Botoșani.

Competiția s-a încheiat cu o festivitate de premiere, la care au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, dar și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Câștigătorii au primit diplome, medalii și cupe.

Adresăm felicitări tuturor elevilor care au participat și instituțiilor de învățământ din care aceștia au făcut parte: Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani, Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Dumbrăvița, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi și Școala Gimnazială nr. 1 Leorda.

Competiția a fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani, a Filialei Județene a Societății Naționale de Cruce Roșie Botoșani, voluntarilor din cadrul programului național „Salvator din Pasiune ” și Liceului cu Program Sportiv Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânărul de 32 de ani, mort în accidentul de la Suceava, se întorcea la muncă în Italia, după ce a petrecut cu familia de Sărbători. Care este cauza care a dus la tragedie

Publicat

Publicitate

Tânăr de 32 de ani decedat pe loc.  Acum familia se pregătește de înmormântare. Pasagerii din tragedia rutiera de la Ciumârna de vineri dimineață  erau din Vicovu de Sus, Straja și Brodina.  Cu toții mergeau la muncă în Italia. Venise să petreacă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou acasă, alături de familie.

Din nefericire, pentru un localnic din Vicovu de Sus destinul a fost frânt. Toți ceilalți au ajuns pe patul de spital.

Viteza excesivă, cauza producerii accidentului rutier mortal

Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 despre producerea unui accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism și în care se află mai multe persoane.
Astfel, o echipa operativă formată dintr-un agent de poliție rutieră și tehnician criminalist, care s-au deplasat la fața locului, iar cu ocazia primelor verificări au fost constatate următoarele:
Astazi, în jurul orei 07:45,  REUȚ VASILE de 43 ani din orașul Vicovu de Sus, județul Suceava în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen Caravelle pe D.N. 17A, în afara localitatea  Ciumârna, județul Suceava, având direcția de deplasare spre  Vatra Moldoviței, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul autoturismului și a fost proiectat în vegetația din afara părții carosabile.
Ca urmare a impactului a rezultat decesul lui  COSTEA VIOREL-ILIE,de 32 ani, din orașul Vicovu de Sus, care ocupa în calitate de pasager locul din dreapta față, fiindu-i aplicate în prealabil manevre de resusictare de către echipajul medical sosit la fața locului.

Totodată, în urma impactului au suferit leziuni și au fost transportați la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc  HASNA IOAN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), CÎRCIU COSMIN (diagnosticat cu ,,contuzionat”), JURAVLE OCTAVIA ELENA (diagnosticată cu ,,contuzionat”), CÎRSTEAN ELENA (diagnosticată cu ,,traumatism cranio cerebral,contuzie coloană lombară”), cea din urmă fiind transferată la Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru investigații suplimentare, unitate spitalicească la care a fost transportat și numitul HASNA PETRU (diagnosticat cu ,,traumatism cranio cerebral, traumatism coloană cervicală”). – RĂNIȚI UȘOR.

Conducătorul auto REUȚ VASILE a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, ulterior, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc fiindu-i recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Publicitate

stiridinbucovina.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o sută de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele trei zile

Publicat

Publicitate

În perioada 31 decembrie 2024 – 02 ianuarie 2025, pompierii botoșăneni au avut 84 de misiuni.

Acestea au vizat:

▪ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 55 situații;

▪ 25 alte intervenții (asigurare măsurilor p.s.i. pe timpul unor manifestări cu public numeros, transport persoane supraponderale, deblocare uși, prevenirea izbucnirii unor incendii în urma producerii unor accidente );

▪ stingerea a patru incendii produse în locuințe / gospodării, astfel:

– 31 decembrie 2024, la un bloc din localitatea Darabani. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea izolația peretelui exterior și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga fațadă, acoperișul blocului, dar și la apartamente. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 20 de metri pătrați. Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Publicitate

– 31 decembrie 2024, în municipiul Botoșani, unde o afumătoare a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii militari din Botoșani au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se exindă la casă și alte clădiri din apropiere.

– 02 ianuarie 2025, în localitatea Orășeni Deal, unde acoperișul unei cabane din lemn a luat foc în urma unui scurtcircuit. Incendiul a fost stins de pompierii militari de la Detașamentul Botoșani.

– 02 ianuarie 2025, la o casă din localitatea Brăești, unde s-a aprins funinginea depusă pe pereții interior ai coșului de fum. Incendiul a fost stins de pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, înainte de a produce pagube materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Cât timp poate fi ținută salata de boeuf în frigider. Cum păstrăm corect preparatele din carne

Publicat

Publicitate

În fiecare an, după mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion, românii își pun întrebarea: cât timp pot consuma preparatele tradiționale rămase în frigider? Printre acestea, salata de boeuf ocupă un loc de cinste, fiind nelipsită de pe mesele de sărbători din casele românilor. Însă această delicatesă vine la pachet cu provocări atunci când vine vorba de păstrare și consum, scrie cancan.ro.

Preparată cu grijă din legume fierte, carne, castraveți murați și maioneză, salata de boeuf este o adevărată bombă calorică. Totuși, această combinație gustoasă poate deveni un pericol pentru sănătate dacă nu sunt respectate câteva reguli simple de depozitare.

Cât timp rezistă salata de boeuf la frigider

În primul rând, salata de boeuf trebuie acoperită întotdeauna în frigider. Expunerea la aer nu doar că o usucă, dar accelerează procesul de oxidare al maionezei, care devine principalul factor de risc. Dacă observați că maioneza formează o crustă deasupra sau că salata capătă un miros neplăcut, este semnul clar că nu mai trebuie consumată.

Durata maximă recomandată pentru consumul salatei de boeuf este de 48 de ore de la preparare, cu condiția să fie păstrată la o temperatură optimă, între 4 și 6 grade Celsius.

Maioneza, un ingredient esențial în salata de boeuf, este extrem de perisabilă, mai ales dacă este preparată în casă. Datorită conținutului ridicat de ou crud, aceasta reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase. O greșeală frecventă este păstrarea salatei mai mult timp decât este sigur, ceea ce poate duce la probleme digestive severe.

Publicitate

Cum păstrăm corect preparatele din carne

Deși salata de boeuf este vedeta, alte preparate tradiționale trebuie și ele păstrate cu atenție. Friptura de porc, de exemplu, nu rezistă mai mult de 48 de ore în frigider după ce a fost gătită. Carnea gătită de pui, la rândul său, este extrem de sensibilă și poate atrage bacterii precum Salmonella sau Campylobacter, responsabile pentru simptome precum diaree, greață și dureri abdominale.

Pentru preparatele din carne care nu pot fi consumate rapid, congelarea este cea mai sigură soluție. Șunca de porc, de exemplu, poate rezista mai mult timp dacă este păstrată într-un recipient bine închis sau gătită într-o crustă de sare, care îi prelungește durata de viață.

Temperatura din frigider joacă un rol esențial în păstrarea alimentelor. Pentru a preveni alterarea, este important să verificăm constant setările frigiderului și să ne asigurăm că temperatura este adecvată. De asemenea, evitarea supraîncărcării frigiderului permite aerului să circule liber, menținând o răcire uniformă.

Citeste mai mult

Eveniment

Vechimea în muncă s-a scumpit de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie 2025, vechimea în muncă a suferit o modificare semnificativă în România, având în vedere că se vor aplica noi reglementări privind calculul acesteia. Măsura vizează ajustarea sistemului de calcul al pensiilor și a altor drepturi sociale, în concordanță cu modificările legale recente.

Romanii trebuie să dea mai mulți bani pentru plata retroactivă a contribuțiilor. De la data de 1 ianuarie 2025, plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensie va crește din cauza majorării salariului minim brut pe economie la 4.050 de lei. Astfel, angajații și angajatorii vor trebui să țină cont de aceste schimbări la raportarea și evidențierea perioadelor de activitate, ceea ce ar putea influența în mod direct valoarea drepturilor de pensionare și alte beneficii legate de vechimea în muncă.

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Nu avem inca actul normativ emis dar din cate se vehiculeaza si in toata presa, aceasta crestere a cresterii valorii punctului de referinta se va produce la 1 ianuarie. Acest lucru inseamna ca acum avem in plata 81 lei, o crestere cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salarului mediu brut. Din cate am vazut si eu estimarile sunt ca de la 81 lei brut vom merge undeva spre 91 lei. Se aplica in sistem automat. Noi, Casa de Pensii nu vom emite niciun document de la 1 ianuarie, adica in sistemul informatic central pur si simplu se inlocuieste 81 de lei care apare pe cuponul de pensie cu noua valoare a punctului de referinta”

Maria Andronache, Director Casa Județeană de Pensii Iași:

“Vor fi situatii in care aplicand noua valoare la numarul total de puncte sa rezulte din calcul o pensie mai mica decat pensia minima si persoanele respective sa ramana in continuare in pensia minima. Si aici vorbim in special de pensionari mai tineri, care clar, neavand vechime mare in munca, n-au nici numar mare de puncte acumulate, pensii de urmas la fel.

Publicitate

Noua lege a pensiilor permite in continuare cumpararea de vechime ca si pe ordonanta anterioara, 6 ani maxim in anumite conditii. Sunt conditiile pe care oamenii le afla in momentul in care vin la noi si trebuie sa completeze o declaratie. Nu trebuie sa fi fost asigurata in perioada respectiva, sa cumpere vechimea dupa varsta de 18 ani, sa nu fi lucrat intr-un stat cu care Romania are acorduri sau regulamentul european. Sunt mai multe conditii acolo dar in principiu legea perimite cumpararea de vechime cu plata intr-un an de zile”

În prezent, suma plătită pentru o lună de vechime este de 925 lei, însă odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, contribuția va crește și ea. Astfel, contribuția va fi calculată la 25% din salariul minim brut, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a costului achiziționării vechimii. Această schimbare va afecta persoanele care doresc să își completeze perioadele de vechime pentru pensie sau alte drepturi sociale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending