Connect with us

Eveniment

FOTO: Campania „Bucuria de a dărui 1.500 de zâmbete”, derulată de Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ipotesti și Parohia Pacea Botoșani, s-a încheiat de Sf. Nicolae

Publicat

Publicitate
Zeci de copiii, coordonați de preoteasa Ana-Maria Macuc, și-au sensibilizat și mobilizat părinții pentru a oferit o clipă de bucurie și un zâmbet acelor persoane care au fost înghenuncheați de boală, de bătrânețe, de neputință sau de dificultăți financiare.
Pe pagina sa de socializare, preoteasa care este și profesoară de religie face dezvăluiri din culisele acestei campanii care a presupus și un efort considerabil pe lângă contribuția financiară a oamenilor de bine.
„Va multumim tuturor celor ce ne-ati ajutat sa ajutam!
De Sfantul Nicolae, Scoala Gimnaziala ” Mihai Eminescu” Ipotesti si Parohia Pacea Botoșani a încheiat campania S.N.A.C. ” Bucuria de a darui peste 1.500 de zambete”.
Cu ajutorul lui Dumnezeu si a dv, in perioada 25 noiembrie- 6 decembrie, în jur de 200 de elevi de la cele 6 structuri ale Scolii Gimn. ” Mihai Eminescu” Ipotesti si copii si adulti de la Biserica Pacea, au donat, au vizitat, au colindat si au oferit peste 1.500 de pachete, cu fructe si dulciuri ( in jur de 2 tone), copiilor și adulților din centrele sociale din judetul Botosani, batranilor din azilele de batrani din județ, bolnavilor de cancer sau alte afectiuni din spitale si au oferit pachete, cu alimente neperisabile ( aproximativ o tona), la zeci de familii cu probleme de sanatate sau cu posibilitati financiare reduse.
Ne-am indreptat atentia acolo unde am simțit ca este mai mare nevoie de astfel de bucurii, de astfel de vizite.
In aceste zile, de dimineata pana seara, am vizitat aproape toate centrele sociale si azilele de batrani din municipiul Botoșani și din judetul Botosani: Adaseni, Suharau, Frumusica, Stefanesti, Varfu Campului, Podriga, Trusesti, Flamanzi, Sulita, Vladeni, Rachiti, Ionaseni, Dorohoi, Saveni, Bucecea, Mihaileni s.a.
Am fost primiti cu caldura, cu inima deschisa, cu privirea plina de recunostinta si chiar cu lacrimi in ochi de catre unii batrani, ca ne-am gândit la ei, iar la final ne-au rugat frumos sa mai revenim.
Mai mult decât darul nostru material, a contat vizita noastra, faptul ca am pasit pragul „casei lor”, ca i-am colindat, ca am stat puțin de vorba cu ei.
Unii dintre ei, pe care i-am vizitat si-n anii precedenti, asteptau de un an de zile aceasta vizita…
„DARUIND VEI DOBANDI!”
Bucuria a fost reciproca, s-au bucurat si ei, ne-am bucurat si noi ca am putut sa aducem un licar de lumina pe fetele lor.
Elevii au simtit ca MAI MARE ESTE BUCURIA DE A DARUI, DECAT DE A PRIMI și au învățat SA PRETUIASCA mai mult CEEA CE AU si mai ales FAMILIA PE CARE O AU.
În fiecare zi am mers cu alt grup de elevi si copii, dar unii dintre ei au fost atat de impresionati si bucurosi c-au putut face un bine cu mâinile lor si cu vocea lor, prin colind, încât si-au dorit sa ne insoteasca si-n alte zile.
Sunt foarte multi beneficiari din centrele sociale, de stat, pe care nu-i mai viziteaza nimeni… Mulți dintre ei, cu deficiente, au fost abandonati de mici in orfelinate și acum, adulti fiind, sunt în centre sociale pentru adulti cu dizabilitati, fără sa fie căutați vreodată de vreun membru al familiei…
Niciodata, nu au avut parte, măcar de o imbratisare calda din partea mamei sau a unui membru al familiei.
Intr-un C.I.A.P.A.D. (Centrul de îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi) de pe malul Prutului, dar totusi la doar 1 h distanta de Botosani, in 4 ani de zile doar 5 vizite au fost facute de catre aparținători, iar grupuri, cum am fost noi, nu i-au vizitat de foarte multi ani, poate chiar de peste 10 ani…
Statul le oferă material ceea ce poate, dar este dureros ca acesti oameni, parca-s uitati de noi, de lume, deși doar sa-i vizitezi nu te costa nimic.
Dacă noi, oamenii, am fi uniti în bine, am putea aduce multă bucurie si mângâiere celor aflati in suferinta.
O simpla vizita si sa stai putin de vorba cu ei, contează enorm pentru cei care n-au mama, tata, sora, frate…
Multi dintre angajați au devenit ca și familia beneficiarilor, pentru ca nu au pe altcineva pe lumea aceasta caruia sa-si planga suferinta, sa-si spuna oful…
Mulți dintre ei, stau non stop doar între patru pereti ( mai ales daca-s imobilizati la pat) sau doar in aceste cladiri, in aceste centre sociale ( ies doar când merg la spital) si orice interacțiune cu cineva din exterior este o mare bucurie.
În azilele de batrani am intalnit oameni care au avut funcții inalte in armata, altii au fost inspectori scolari, profesori, cadre medicale, juristi….
Din pacate, nici unul dintre noi, inclusiv cei care citim aceste rânduri, nu știm cum si unde vom ajunge candva din cauza bolii sau a neputinței.
” DAR DIN DAR SE FACE RAI!”
Va mulțumim tuturor celor ce ne-ati fost alături si ne-ati ajutat sa putem ajuta și bucura pe cei din jurul nostru!
Multumim mult d-lui director prof. Eugen Vasiliu de la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Ipotesti, profesorilor coordonatori de la cele 6 structuri ale scolii și tuturor profesorilor care s-au implicat!
Multumim mult parintilor, elevilor si enoriasilor parohiei Pacea care au donat si celor care au participat efectiv la distribuirea acestora!
Multumim mult S.C. Doma Catamaresti pentru cele 1.000 de pungi de pufarini, donate!
Multumim mult unui sponsor de la Parohia Pacea ce ne-a oferit fructe si dulciuri in valoare de 10.000 lei!
Multumim elevilor si mamicilor ce au împachetat cele 1.500 de pachete!
Va mulțumim mult tuturor celor ce ati donat!
Fără dv nu am fi reusit sa oferim atatea zambete, atâtea raze de lumina!
IMPREUNA cu dv am reusit sa oferim aceste sute de zambete!
Milostivul Dumnezeu sa va rasplateasca si sa va inmulteasca darurile oferite!
În preajma sărbătorilor de Crăciun, ne vom strădui sa aducem alte bucurii celor de langa noi!
Sănătate și numai bine tuturor!”
https://www.youtube.com/watch?v=xA1dUhYi5y8

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Secțiile de vot, asigurate pe timpul nopții de efectivele MAI

Publicat

Publicitate

Datele centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, arată că misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile de votare s-au desfășurat conform graficului, fără să fie înregistrate probleme.

Pe timpul nopții, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor asigura protecția secțiilor de votare, având obligația să le predea mâine dimineață președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au fost sesizate cu privire la un posibil incident electoral de continuare a propagandei electorale, care, în urma verificărilor efectuate, nu s-a confirmat.

Așa cum vă anunțam dimineață, pe parcursul acestei zile serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program cu publicul pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețineau documente de identitate valabile și doreau să voteze mâine. Astfel, astăzi, au intrat în posesia unui act de identitate cu care pot vota, 94 de persoane.

Efectivele MAI rămân mobilizate pentru menținerea ordinii publice și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul sesizării unor incidente electorale. Totodată, așa cum v-am obișnuit, în spiritul transparenței, pe parcursul zilei de mâine, vă vom comunica în timp real informațiile de interes public din competența structurilor MAI.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 40.000 de români, printre care și botoșăneni, s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sf. Elena aduse de la Veneția

Publicat

Publicitate

Aproximativ 40.000 de români s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sfintei Elena aduse de la Veneția.

Arhim. Serafim Baciu, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Alexandriei și Teleormanului, transmite că Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde sunt depuse moaștele sfintei spre cinstire, rămâne deschisă permanent pentru închinători până la finalul acestui pelerinaj deosebit.

„Pelerinajul la moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Mănăstirea Pantocrator se află în a treia zi. Până astăzi, conform datelor furnizate de Jandarmeria Teleorman, pe la racla cu cinstitele moaște au trecut aproximativ 40.000 de pelerini”, transmite părintele arhimandrit.

„În fiecare zi, mănăstirea a fost deschisă în permanență, pentru a putea primi pe toți pelerinii și închinătorii, urmând ca și de astăzi înainte să rămână deschisă, până pe 8 mai, la plecarea cinstitelor moaște către Veneția.”

În ultimele două zile de pelerinaj, Mănăstirea Pantocrator a împărțit peste 5.000 de sticle de apă pelerinilor, iar cele patru protopopiate ale Episcopiei Alexandriei și Teleormanului distribuie zilnic câte 1.000 de sandvișuri și apă plată.

În cursul serii de sâmbătă, la Mănăstirea Pantocrator este programat și un concert susținut de Corul Academic Byzantion din Iași și grupul psaltic al sfântului așezământ. Programul complet al manifestărilor liturgice și culturale poate fi consultat aici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Precizări AEP

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.

La 4 mai, ora 7:00, începe votarea în țară, secțiile fiind deschise până la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul până cel mai târziu la ora 23:59.

Alegeri prezidențiale 2025: ce documente de identitate sunt acceptate pentru a vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025. Unde se poate vota

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizeaz ăcă, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.

Persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

Alegeri prezidențiale 2025. Votul multiplu se sancționează

Alegătorii votează o singură dată la scrutinul din 4 mai. Tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituie infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În ziua votului, cetățenii care vin la urne își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În cazul în care SIMPV semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, președintele biroului electoral al secției va lua următoarele măsuri:

  • informează alegătorul că SIMPV a semnalat faptul că s-a mai prezentat la vot la același scrutin
  • aduce la cunoștința alegătorului prevederile legale potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Citeste mai mult

Eveniment

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează duminică, 4 mai 2025, începând cu orele 13.00, comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu și sfințirea casei memoriale a muzicianului din comuna natală.

Obiectivul muzeal a fost recent restaurat în cadrul proiectului ‘History and Music – Values that Bring Us Together’ (MUHIS, 1.HARD/2.1/101), finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, lucrările de reabilitare infrastructurală finalizându-se în 2023.

Manifestările se vor desfășura în incinta Casei Memoriale ‘George Enescu’ din Liveni, fiind organizate în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi și Primăria Comunei George Enescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending