Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO Botoșani: Scumpirea medicamentelor și drama pensionarilor de la țară. „Ori mănânc, ori cumpăr pastile”

Publicat

Publicitate

Scumpirea medicamentelor în România, de la 1 august, i-a afectat grav mai ales pe bătrânii cu pensii de CAP, care nu depășesc 1.000 de lei lunar. Mulți dintre aceștia riscă să moară cu zile fiindcă pur și simplu nu-și permit nici măcar rețetele compensate, relatează ADEVĂRUL.

Pe data de 1 august, prețul medicamentelor a explodat în România, fiind vorba despre un prag istoric de scumpiri la produsele farmaceutice, cu o medie de 20%. Oficial, producătorii de medicamente au explicat majorările de preț prin creșterea costurilor materiilor prime la majoritatea produselor, în industria farmaceutică. Scumpirea medicamentelor înseamnă o adevărată tragedie pentru pensionarii din județele sărace.

În Botoșani, de exemplu, sunt în jur de 90.000 de pensionari. Dintre aceștia, o treime sunt foști lucrători agricoli în cadrul CAP-urilor, adică au o pensie de aproximativ 1.000 de lei. Cu acești bani trebuie să-și plătească utilitățile, să se hrănească și, în plus, să cumpere medicamente. Oamenii care îi monitorizează pe acești pensionari mărturisesc că se așeaptă la adevărate drame, mai ales că unii dintre ei au renunțat deja la tratamentele prea costisitoare.

Publicitate

„Ori mor de foame, ori mor de boală! Da de murit tot mor”
În județul Botoșani, satele sunt foarte îmbătrânite. Mulți tineri au plecat la muncă în străinătate, lăsând gospodăriile în grija bătrânilor și copiilor. Majoritatea covârșitoare a bunicilor de la sat au lucrat toată viața în agricultură, motiv pentru care au pensii foarte mici și se descurcă cum pot. Cei mai mulți au boli cronice.

Moș Damian, este bolnav cu inima, are diabet tip II și este hipertensiv. Beneficiză de rețetă compensată, dar lunar trebuie să mai pună încă 200 de lei pentru a-și cumpăra medicamentele.

„Dacă nu era rețeta trebuia să plătesc 500 de lei. Așa dau numai 200. Dar îi mult tare. Eu am 1300 de lei pensie. Îmi mai rămân 1100 de lei. Lemne de unde? Curent și alte dări de unde?”, spune bătrânul.

Publicitate

În situația sa sunt mii de alți pensionari. Tanti Anica, o altă fostă CAP-istă, spune că uneori e nevoită să renunțe la medicamente, mai ales iarna. Acum, odată cu scumpirea, este decisă să renunțe complet la tratament.

„Trebuie să plătesc vreo 300 de lei, pe lângă rețetă. Sunt bolnavă. Dar nu mai pot, gata! S-au scumpit și nu mai pot. Păi ori mănânc, ori cumpăr pastille. Că de amâdouă văd că nu se poate. Ori mor de foame, ori de boală! Da de murit, tot mor”, spune botoșăneanca.

Lucrurile s-au schimbat dramatic și odată cu scumpirea alimentelor.

Publicitate

„Păi 300 pe medicamente, 600 pe pe niste vreascuri, lumina de plătit, impozitul și iaca, mă împrumut deja! Și de mâncare nici nu mi-am cumpărat. Îți vine să pui mâinile pe piept și să închizi ochii. Nu mai este de trăit”, spune moș Damian.

„E o dramă a acestor oameni cuminți și muncitori”
Alina Axinie este un mediator sanitar comunitar, adică o persoană care monitorizează starea de sănătate a populației, inclusiv la sat. Are în jur de 50 de ani și de aproximativ șapte ani are grijă de bătrânii din Adășeni. A mers ani de zile, pe jos, câțiva kilometric ca să le scoată rețetele compensate de la medicul de familie din comuna vecină, Avrămeni. Alina Axinie spune că scumpirea medicamentelor este un dezastru pentru pensionarii de la țară, mai ales pentru cei cu pensii de CAP.

„Este extrem de greu pentru ei. Era greu și înainte, abia se îndurau să cumpere medicamente.  Acum ce să le mai spun? Că s-a scumpit totul. Nu le mai ajung banii pentru traiul zilnic, darămite pentru tratamente” Cu toate acestea, facem toate eforturile să-i ajutăm”, spune Alina Axinie.

Publicitate

Mulți pensionari își iau tratamentul pe sărite. „O lună își ia medicamentele, alta nu! Atâta își pot permite! Dacă vor mai fi scumpiri, nu-și vor mai permite deloc!”, spune Alina Axinie.

Localnicii mai tineri sunt impresionați de situația dramatică în care au ajuns vârstnicii. „Este o dramă a acestor oameni cuminți și muncitori. Pentru că toată viața s-au trezit cu noaptea în cap și au muncit. Și suferă până închid ochii”, mărturisește emoționată o localnică de aproximativ 30 de ani, din Avrămeni.

Puține cabinete medicale la țară
Grav este că multe comune nu au medic de familie, ceea ce înseamnă că pensionarii săraci nu beneficiază nici de acele rețete compensate. De exemplu, la Adășeni, Manoleasa sau Dimăcheni nu există niciun medic de familie, iar localnicii trebuie să bată zeci de kilometric ca să-și ia o rețetă. În alte cazuri, trebuie să ajungă la medicul specialist de la Botoșani, adică la peste 50 de kilometric depărtare.

De mila bătrânilor, sunt nediatori sanitari comunitari inimoși care, din proprie inițiativă și pe cheltuială proprie, merg să le aducă rețetele atât de necesare.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending