Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din comuna botoșăneană Șendriceni califică sute de tineri de la țară în meserii căutate pe piața muncii și reușește să realizeze venituri de aproximativ un milion de lei, anual, din producție proprie. Este la un pas de a deveni centru de excelență, scrie Adevărul.
Pentru tinerii din mediul rural, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță”, din comuna Șendriceni, județul Botoșani, este singura cale de a scăpa de sărăcie, dar și de a învăța o meserie. Aici elevii sunt pregătiți în ateliere moderne, de către profesori calificați, pentru a deveni profesioniști în cele mai căutate meserii de pe piața muncii.
Elevii fac practică, prin parteneriate cu cei mai puternici fermieri din zonă, cu ateliere auto sau restaurante, pe utilaje moderne, direct în câmpul muncii. Cei mai buni ajung să facă practică și în Italia, Portugalia sau alte state europene.
Tractoriști,bucătari și mecanici auto în liceul cu tradiție seculară
Liceul Tehnologic din Șendriceni are o tradiție de peste o sută de ani și funcționează într-un vechi conac boieresc. Clădirea a aparținut familiei Cănănău și a fost donat statului pentru a o transforma în școală. În perioada interbelică, liceul de astăzi a funcționat ca școală pedagogică, formând învățători.
Odată cu venirea comuniștilor la putere, a fost transformată în liceu tehnologic. Până la sfârșitul anilor 90 a cunoscut vremuri tulburi, cu întreruperi de activitate dar și cu o scădere a calității educaționale. Au fost perioade în care la Șendriceni ajungeau elevii care nu reușeau să ajungă la liceele teoretice.
Practică mecanică auto FOTO Liceul Șendriceni
În ultimele decenii, Liceul „Alexandru Vlahuță” a reușit să se reinventeze. S-a transformat, cu investiții, într-una dintre cele mai importante unități de învățământ din mediul rural din România, mai ales la nivel tehnologic. Schimbarea s-a produs odată cu reorientarea către școala profesională, dar și către profilurile care să producă meseriași cu căutare pe piața muncii.
Publicitate
Pentru tinerii din mediul rural a fost o adevărată mană cerească, întrucât cu meseria învățată puteau să-și câștige pâinea atât în România, cât și în străinătate.
„Liceul a devenit un brand tocmai fiindcă am înțeles să trebuie să le oferim tinerilor o meserie căutată pe piața muncii. Când termină studiile, primesc o diplomă, dar și abilitățile necesare pentru a-și câștiga oriunde pâinea”, spune Viorel Dohotaru, directorul Liceului Tehnologic.
Practica la tâmplărie FOTO Liceul Șendriceni
La Șendriceni, au fost puse la dispoziția elevilor profiluri precum mecanic auto, mecanizator auto (n.red. – tractorist), bucătar, tehnician veterinar, instalator, tâmplar și multe alte meserii căutate pe piața muncii.
„Sunt 15 clase pe profil tehnologic-liceu, iar alte 15 clase la nivel de școală profesională. Pregătim prin şcoala profesională elevi pentru meseriile: mecanic auto, mecanic agricol, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar patiser şi de produse făinoase, ospătar, chelner şi tâmplar universal. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu”, spune directorul liceului.
Dotări de top și practică în câmpul muncii
De-a lungul timpului, liceul a beneficiat de numeroase dotări, cu investiții masive. Au fost făcute ateliere de mecanică agricolă, de mecanică auto, de tâmplărie și instalații. De asemenea, s-au amenajat o bucătărie ultra performantă pentru practica bucătarilor și ospătarilor și un laborator pentru determinări. Nu lipsesc nici simulatoarele auto. Un avantaj demn de luat în seamă este că cei de la profilurile auto și mecanică agricolă fac gratuit școala de șoferi.
Sălile de clasă sunt, de asemenea, bine dotate cu videoproiectoare, mobilier și materiale didactice noi.
„În halele de practică avem autoturisme, utilaje agricole. Îi punem și le desfac şi le reansamblează de zeci şi sute de ori până învaţă temeinic. Le știu ca pe ”Tatăl Nostru”. Aici se învaţă cu adevărat meserie“, spune un maistru instructor de mecanică auto.
Practică mecanică agricolă FOTO Liceul Șendriceni
De altfel, mulți elevi ai liceului au avut rezultate la olimpiade naționale tehnologice, dar sunt apreciați și după absolvire.
„Mulți au ajuns mecanici buni, căutați. O parte și-au făcut propriile ateliere”, mărturisește același instructor. Totodată, elevii fac practică pe utilaje de ultimă generație la fermieri, dar și la restaurante sau ateliere auto.
„Trebuie să meriți ca să ajungi la școala profesională”
Aceste facilități fac ca liceul din Șendriceni să fie extrem de căutat. Aici învață 800 de elevi din toate comunele județului. Anual, se organizează admitere pentru că sunt peste 1.300 de candidați, iar admiterea la școala de meseriași este considerată o adevărată onoare.
„Trebuie să meriţi ca să ajungi la profesională. Am fost nevoiţi să organizăm concursuri pentru departajare, atât de mulţi candidaţi am avut”, mărturisește directorul.
Determinări în laborator FOTO Liceul Șendriceni
În momentul de față, cu ajutorul Consiliului Județean, prin PNRR, liceul va fi modernizat și tehnologizat cu aparatură de ultimă generație, în valoare de patru milioane de lei, tocmai pentru a deveni, oficial, centru de excelență în educația tehnologică și agricolă, la nivel național.
Un milion de lei profit anual
Liceul Tehnologic din Șendriceni este una dintre putinele instituții de învățământ din România care produce suficienți bani prin resurse proprii pentru a-și putea plăti toate facturile și dotările, adică este autosustenabil, lucru extrem de rar în țara noastră.
Are propria fermă de vaci, dar și o suprafață de peste 50 de hectare de teren agricol cultivat și lucrat cu utilaje proprii si cu elevii liceului care fac astfel practică.
Activitate în cadrul Culinariada FOTO Liceul Șendriceni
Din produsele agricole și lactate, instituția reușește să scoată un profit anual de un milion de lei.
„Produsele agricole, dar și laptele de la ferma de vaci le vindem și investim apoi banii în dotările liceului. În campaniile agricole lucrează elevii practicanți ”, explică directorul.
Elevii participă alături de profesori la arat, semănat și treierat.
Potrivit directorului unității de învățământ, toți elevii de la profilul de tehnician veterinar au grijă, în perioada de practică, de vacile de lapte, sub supravegherea maiștrilor, iar laptele este recoltat prin metode moderne și trimis zilnic către procesatori. Toți banii sunt reinvestiți pentru baza materială, dotări moderne ale liceului și pentru furajarea vitelor, mai spune directorul.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).
Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani
Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.
Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.
Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.
”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.
Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.
“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO(pr. Șoptică Ciprian)
Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.
Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.
Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.
Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.
Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”
Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.
Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.
Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!