Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Biserica din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, salvată de zeci de studenți din țară și o mână de meșteri

Publicat

Publicitate
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, a fost refăcută de voluntarii Ambulantei pentru monumente Moldova Nord care a ajuns, vara aceasta, în judeţul Botoşani. Peste 50 de voluntari din ţară, coordonaţi de un arhitect, au prelungit viaţa unei biserici de lemn cu acoperișul găurit prin care ploua de ani buni. Preotul Claudiu Crupă, din Ionăşeni, a căutat sprijin în toate părțile și a primit ajutor de la Asociaţia Actum. Înfiinţată în 2019, Ambulanţa pentru monumente pune în siguranţă clădiri de patrimoniu aflate în pericol sau în colaps, pe care statul le-a uitat.

S-a încheiat o nouă intervenție a Ambulantei pentru monumente Moldova Nord – Schimbarea învelitorii din șindrilă la Biserica de lemn din Ionașeni (județul Botoșani) cu hramul Sfântul Dumitru.

Timp de 4 săptămâni, s-au desfășurat lucrări intense la care au participat 3 serii de voluntari , în total peste 60 de studenți de la diferite facultăți , 7 meșteri specialiști in șindrilă , peste 20 de oameni săritori din comunitatea locală , și nenumărate gospodine care si-au dat concursul pentru a asigura mesele zilnice, se arată pe pagina de socializare a asociației.

„Asociația ACTUM , prin reprezentanții săi : Nicole Caba Gheorghiu , Filip Ciobănașu , Radu Andrei , Manole Andrei Florin , Cozmin Bradu , împreună cu Asociația MONUMENTUM se bucură pentru oportunitatea de a contribui încă o dată la salvarea patrimoniului .
Mulțumim in primul rând Parohia Ionășeni pentru implicarea deosebită în acest proiect prin preotul Claudiu, Claudiu-Ecaterina Crupă . Acesta ne-a asigurat o comunicare și o colaborare deosebită cu comunitatea din Ionășeni. Mulțumim lui Iosif Cârstean de la Dranița de Bucovina pentru șindrila furnizată, și totodată meșterului Vasile Cîrciu din Straja care a început alături de voluntarii noștri Intervenția de schimbare a învelitorii . Mulțumim lui Alexandru Bucălău , lui Razvan Stanciu , care a asigurat front de lucru voluntarilor prin verificarea elementelor suport de lemn ale șarpantei, pentru montajul șindrilei . Mulțumim Celina Georgiana Gora – specialist internațional în drănițuire – pentru coordonare, implicare și dedicare alături de Ramona Costea care a asigurat suport logistic pentru voluntari”, au precizat coordonatorii proiectului menționat.

Publicitate

„Binefăcătorii” bisericii din IOnășeni nu ar fi reușit fără sprijinul  oamenilor de bine și al specialiștilor care își fac loc în programul extrem de încărcat pentru acțiuni de voluntariat. Printre aceștia se regăsesc meșterii Radu-Petru Petran , Dumitru Hotico , Radu Petran junior din Maramureș care și-au demonstrat măiestria și au asigurat finalizarea intervenției, după plecarea ultimei serii de voluntari . Aceștia își desfășoară activitatea în domeniul șindrilei în Maramureș la Șindrilă din lemn .

Mulțumirile se îndreaptă și spre Elena Chiponcă și conducerea Liceului Demostene Botez din Trușești pentru găzduire si pentru faptul că au înțeles că studenții voluntari sunt ușor diferiți de elevii de liceu.

Mulțumiri aducem și Asociației culturale Vasile Bal” pentru susținerea discretă în demersul nostru pentru salvarea bisericii din Ionășeni , care a cunoscut o ultimă reabilitare din grija lui Vasile Balș.
Nu putem sa nu-i menționăm aici si pe cei care ne-au susținut punctual atunci când am avut nevoie Uniunea Arhitecților din Romania , Soho AutoService , Enotecca Suceava , arhitect Haralamb Constantin și toti ceilalți cu care am avut contact în aceste ultime 4 săptămâni și si-au dat concursul în activitatea AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE în acesta minunată intervenție.
Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente” (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici (fără de care munca noastră nu ar fi posibilă): PROFI România, DEDEMAN, DEWALT. Raiffeisen Bank”, au transmis coordonatorii proiectului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 octombrie 2024:

Loto 6/49: 36, 45, 38, 30, 18, 31

Publicitate

Loto 5/40: 22, 29, 10, 21, 6, 27

Joker: 14, 30, 38, 44, 2 + 2

Noroc: 5 1 2 8 6 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 7 8 5 4 8 3

Super Noroc: 6 2 7 1 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum faci dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Drepturile și obligațiile privind locul de parcare. Ce prevede legea

Publicat

Publicitate

Una dintrecele mai mari întrebări pe care și le pune orice cetățean care locuiește la casă este ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Legislația include drepturi și obligații privind locul de parcare din fața proprietății, relatează alba24.ro. Chiar dacă accesul la proprietate nu poate fi blocat, doar în anumite situații se poate solicita îndepărtarea altor mașini din dreptul porții.

În România sunt multe cazuri în care parcarea în fața locuinței este o problemă, în principal din cauza lipsei locurilor. Sunt și situații în care spațiul este ocupat de autovehiculele vecinilor sau ale altor persoane.

Publicitate

Dacă este vorba despre spații de parcare din fața casei, unii proprietari consideră că au dreptul să ceară îndepărtarea altui vehicul parcat în acea locație. Însă legislația prevede această posibilitate doar dacă locul este închiriat de la administratorul drumului, de cele mai multe ori acesta fiind, în localități, primăria. Dacă este spațiu public, iar mașina este parcată regulamentar, proprietarul nu are această opțiune.

Când este ilegală parcarea în fața casei

Codul Rutier prevede că mașinile pot fi parcate doar dacă nu blochează circulația. Iar pe trotuare, trebuie respectată condiția spațiului suficient pentru trecerea pietonilor.

De asemenea, este interzisă parcarea mașinilor pe spațiul verde. Autovehiculele nu pot fi staționate nici dacă blochează accesul la proprietăți private (curți) sau garaje.

Publicitate

În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, poate fi solicitată ridicarea mașinilor de pe spațiul public.

Ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Sancțiuni

Dacă ți-e blocat accesul la proprietate (intrarea în curte sau garaj) ori mașina este parcată neregulamentar, poți apela la Poliția Locală, care va constata situația. Atenție, însă, dacă solicitarea este nejustificată, adică nu este vorba despre parcare neregulamentară, proprietarul poate risca și el, la rândul său, amenzi.

Dacă este vorba despre parcarea neregulamentară, amenzile pentru șofer sunt între 330 lei și 495 lei (pentru anul 2024), plus 2 sau 3 puncte de penalizare.

Publicitate

Dacă este staționare neregulamentară, amenzile sunt între 660 și 825 de lei.

Montarea semnelor de interdicție a parcării pe spațiul public de către proprietarii privați fără a avea acest drept poate fi considerată infracțiune. Se face referire la cazurile în care locurile de parcare în fața casei sunt blocate cu diverse obiecte (lăzi, pietre, scaune etc). Asta în situația în care locul respectiv nu este rezervat prin închiriere pentru care se achită o anumită sumă.

Dacă este afectată circulația sau siguranța rutieră, prin montarea semnelor de interdicție fără autorizație sau delimitarea ilegală a unui spațiu, legislația prevede amenzi sau chiar închisoare de până la doi ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Andrei Berbeci va fi înmormântat la Corlăteni, acolo unde s-a născut și a slujit lui Dumnezeu din fragedă copilărie

Publicat

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Acum, comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

Publicitate

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni.

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

A fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani. Judecătorii care vor supraveghea procesul electoral

Publicat

Publicitate

La Botoșani a fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024.

Iată componența acestuia:

Președinte: judecător TĂUTU CONSTANTIN, tel. 0712002320

Publicitate

Locțiitor: judecător MIRON SIMONA-ELENA, tel. 0790281594

Membru: judecător MANOLE ANITTA MARIA, tel. 0790281593

Reprezentant AEP: SĂVESCU CĂTĂLIN, tel. 0790238398

Publicitate

De asemenea, a fost întocmit și procesul verbal din data de 31.10.2024 privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a locțiitorilor acestora.

Cine face parte din acesta poate fi văzut AICI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending