Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Biserica din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, salvată de zeci de studenți din țară și o mână de meșteri

Publicat

Publicitate
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, a fost refăcută de voluntarii Ambulantei pentru monumente Moldova Nord care a ajuns, vara aceasta, în judeţul Botoşani. Peste 50 de voluntari din ţară, coordonaţi de un arhitect, au prelungit viaţa unei biserici de lemn cu acoperișul găurit prin care ploua de ani buni. Preotul Claudiu Crupă, din Ionăşeni, a căutat sprijin în toate părțile și a primit ajutor de la Asociaţia Actum. Înfiinţată în 2019, Ambulanţa pentru monumente pune în siguranţă clădiri de patrimoniu aflate în pericol sau în colaps, pe care statul le-a uitat.

S-a încheiat o nouă intervenție a Ambulantei pentru monumente Moldova Nord – Schimbarea învelitorii din șindrilă la Biserica de lemn din Ionașeni (județul Botoșani) cu hramul Sfântul Dumitru.

Timp de 4 săptămâni, s-au desfășurat lucrări intense la care au participat 3 serii de voluntari , în total peste 60 de studenți de la diferite facultăți , 7 meșteri specialiști in șindrilă , peste 20 de oameni săritori din comunitatea locală , și nenumărate gospodine care si-au dat concursul pentru a asigura mesele zilnice, se arată pe pagina de socializare a asociației.

„Asociația ACTUM , prin reprezentanții săi : Nicole Caba Gheorghiu , Filip Ciobănașu , Radu Andrei , Manole Andrei Florin , Cozmin Bradu , împreună cu Asociația MONUMENTUM se bucură pentru oportunitatea de a contribui încă o dată la salvarea patrimoniului .
Mulțumim in primul rând Parohia Ionășeni pentru implicarea deosebită în acest proiect prin preotul Claudiu, Claudiu-Ecaterina Crupă . Acesta ne-a asigurat o comunicare și o colaborare deosebită cu comunitatea din Ionășeni. Mulțumim lui Iosif Cârstean de la Dranița de Bucovina pentru șindrila furnizată, și totodată meșterului Vasile Cîrciu din Straja care a început alături de voluntarii noștri Intervenția de schimbare a învelitorii . Mulțumim lui Alexandru Bucălău , lui Razvan Stanciu , care a asigurat front de lucru voluntarilor prin verificarea elementelor suport de lemn ale șarpantei, pentru montajul șindrilei . Mulțumim Celina Georgiana Gora – specialist internațional în drănițuire – pentru coordonare, implicare și dedicare alături de Ramona Costea care a asigurat suport logistic pentru voluntari”, au precizat coordonatorii proiectului menționat.

Publicitate

„Binefăcătorii” bisericii din IOnășeni nu ar fi reușit fără sprijinul  oamenilor de bine și al specialiștilor care își fac loc în programul extrem de încărcat pentru acțiuni de voluntariat. Printre aceștia se regăsesc meșterii Radu-Petru Petran , Dumitru Hotico , Radu Petran junior din Maramureș care și-au demonstrat măiestria și au asigurat finalizarea intervenției, după plecarea ultimei serii de voluntari . Aceștia își desfășoară activitatea în domeniul șindrilei în Maramureș la Șindrilă din lemn .

Mulțumirile se îndreaptă și spre Elena Chiponcă și conducerea Liceului Demostene Botez din Trușești pentru găzduire si pentru faptul că au înțeles că studenții voluntari sunt ușor diferiți de elevii de liceu.

Mulțumiri aducem și Asociației culturale Vasile Bal” pentru susținerea discretă în demersul nostru pentru salvarea bisericii din Ionășeni , care a cunoscut o ultimă reabilitare din grija lui Vasile Balș.
Nu putem sa nu-i menționăm aici si pe cei care ne-au susținut punctual atunci când am avut nevoie Uniunea Arhitecților din Romania , Soho AutoService , Enotecca Suceava , arhitect Haralamb Constantin și toti ceilalți cu care am avut contact în aceste ultime 4 săptămâni și si-au dat concursul în activitatea AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE în acesta minunată intervenție.
Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente” (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici (fără de care munca noastră nu ar fi posibilă): PROFI România, DEDEMAN, DEWALT. Raiffeisen Bank”, au transmis coordonatorii proiectului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de colinde al diasporei române va avea loc la Iași

Publicat

Publicitate

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.

Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.

Publicitate

După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Publicitate

Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.

Sursa Doxologia.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Programul manifestărilor culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.

Programul manifestărilor:

  • depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
  • vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
  • fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi: „Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării. Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, spune că duminică botoșănenii vor avea de ales între o guvernare PSD „a păcii, a stabilității și a dezvoltării” și o guvernare a austerității de tip PNL-USR. Social-democratul spune că prezența PSD în viitoarea guvernare oferă botoșănenilor două garanții certe: creșterea veniturilor și finalizarea Autostrăzii Moldovei.

Indiferent cine va fi ales președinte, România va trebui condusă de un guvern competent care să asigure stabilitatea economică și creșterea nivelului de trai. PSD poate fi factorul de echilibru și garanția creșterii veniturilor în viitorul guvern. Știm sigur că prezența PSD în viitoarea guvernare înseamnă finalizarea Autostrăzii Moldovei care va genera investiții și locuri de muncă în județul nostru. Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării!”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Pe de altă parte, deputatul PSD spune că formarea unei coaliții a austerității de tip PNL-USR nu poate fi exclusă, pentru că PNL Botoșani deja s-a pronunțat că va vota pentru șefa USR, Elena Lasconi. „Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR, cu înghețări de pensii și de venituri, cu subfinanțarea sistemelor de educație și sănătate, dar cu achiziții inutile și la prețuri exagerate (amintiți-vă de achiziția de vaccinuri și alte lucruri din pandemie) cu liberalizarea sălbatică a prețurilor la energie. Acest scenariu sumbru nu e imposibil: PNL Botoșani a anunțat deja că va vota cu președinta USR, Elena Lasconi,”, a avertizat Budăi.

Publicitate

În final, reprezentantul PSD Botoșani îi îndeamnă pe botoșăneni ca la alegerile din 1 decembrie pentru Parlamentul României să voteze „pentru pace și dezvoltare” și să oprească austeritatea.

Citeste mai mult

Eveniment

Prognoză meteo actualizată: Crăciun și Revelion cu temperaturi anormale. ANM avertizează că urmează un GER NĂPRASNIC

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, iar veștile nu sunt deloc prietenoase pentru iubitorii de temperaturi blânde. Gerul va pune stăpânire pe întreaga țară, cu valori termice mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. În unele zone, condițiile meteo vor fi însoțite de precipitații excedentare sau deficitare, în funcție de regiune, scrie realitatea.net.

Vremea în săptămânile următoare:

25 noiembrie – 2 decembrie 2024

Publicitate

În această săptămână, temperaturile vor fi mai mici decât cele normale în sud-estul țării, în timp ce în regiunile centrale vor înregistra valori ușor mai ridicate local. În restul teritoriului, vremea va fi apropiată de media sezonieră.

Pluviometric, regiunile estice, sudice și sud-estice, dar și zonele montane, vor avea cantități de precipitații peste medie. În alte regiuni, nivelul de precipitații va fi normal pentru această perioadă.

2 decembrie – 9 decembrie 2024

Publicitate

Această săptămână va aduce un val de frig generalizat în toată țara, cu temperaturi sub media obișnuită a perioadei. Precipitațiile vor fi mai reduse în vest, nord-vest și centru, în timp ce restul regiunilor vor avea cantități normale pentru acest interval.

9 decembrie – 16 decembrie 2024

Frigul persistă, cu temperaturi medii semnificativ mai scăzute decât normalul, în întreaga țară. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi, în general, în limitele normale, fără abateri semnificative.

Publicitate

16 decembrie – 23 decembrie 2024

Cu o săptămână înainte de Crăciun, gerul își va face simțită prezența în toate regiunile. Temperaturile vor fi din nou sub media sezonieră. Precipitațiile se vor încadra în normalul perioadei, iar regiunile montane ar putea fi acoperite de zăpadă.

Vremea de Crăciun și Revelion

Deși ANM nu a oferit încă detalii exacte pentru zilele de sărbătoare, tendința generală indică un sfârșit de an rece, cu temperaturi sub valorile normale pentru decembrie. În funcție de regiunile unde precipitațiile vor fi mai abundente, există șanse ridicate de zăpadă pentru Crăciun și Revelion.

Prognoza meteo arată că lunile de iarnă își intră în drepturi, cu geruri severe și episoade de precipitații variate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending