Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Biserica din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, salvată de zeci de studenți din țară și o mână de meșteri

Publicat

Publicitate
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din Ionășeni, construită în secolul al XVIII-lea, a fost refăcută de voluntarii Ambulantei pentru monumente Moldova Nord care a ajuns, vara aceasta, în judeţul Botoşani. Peste 50 de voluntari din ţară, coordonaţi de un arhitect, au prelungit viaţa unei biserici de lemn cu acoperișul găurit prin care ploua de ani buni. Preotul Claudiu Crupă, din Ionăşeni, a căutat sprijin în toate părțile și a primit ajutor de la Asociaţia Actum. Înfiinţată în 2019, Ambulanţa pentru monumente pune în siguranţă clădiri de patrimoniu aflate în pericol sau în colaps, pe care statul le-a uitat.

S-a încheiat o nouă intervenție a Ambulantei pentru monumente Moldova Nord – Schimbarea învelitorii din șindrilă la Biserica de lemn din Ionașeni (județul Botoșani) cu hramul Sfântul Dumitru.

Timp de 4 săptămâni, s-au desfășurat lucrări intense la care au participat 3 serii de voluntari , în total peste 60 de studenți de la diferite facultăți , 7 meșteri specialiști in șindrilă , peste 20 de oameni săritori din comunitatea locală , și nenumărate gospodine care si-au dat concursul pentru a asigura mesele zilnice, se arată pe pagina de socializare a asociației.

„Asociația ACTUM , prin reprezentanții săi : Nicole Caba Gheorghiu , Filip Ciobănașu , Radu Andrei , Manole Andrei Florin , Cozmin Bradu , împreună cu Asociația MONUMENTUM se bucură pentru oportunitatea de a contribui încă o dată la salvarea patrimoniului .
Mulțumim in primul rând Parohia Ionășeni pentru implicarea deosebită în acest proiect prin preotul Claudiu, Claudiu-Ecaterina Crupă . Acesta ne-a asigurat o comunicare și o colaborare deosebită cu comunitatea din Ionășeni. Mulțumim lui Iosif Cârstean de la Dranița de Bucovina pentru șindrila furnizată, și totodată meșterului Vasile Cîrciu din Straja care a început alături de voluntarii noștri Intervenția de schimbare a învelitorii . Mulțumim lui Alexandru Bucălău , lui Razvan Stanciu , care a asigurat front de lucru voluntarilor prin verificarea elementelor suport de lemn ale șarpantei, pentru montajul șindrilei . Mulțumim Celina Georgiana Gora – specialist internațional în drănițuire – pentru coordonare, implicare și dedicare alături de Ramona Costea care a asigurat suport logistic pentru voluntari”, au precizat coordonatorii proiectului menționat.

„Binefăcătorii” bisericii din IOnășeni nu ar fi reușit fără sprijinul  oamenilor de bine și al specialiștilor care își fac loc în programul extrem de încărcat pentru acțiuni de voluntariat. Printre aceștia se regăsesc meșterii Radu-Petru Petran , Dumitru Hotico , Radu Petran junior din Maramureș care și-au demonstrat măiestria și au asigurat finalizarea intervenției, după plecarea ultimei serii de voluntari . Aceștia își desfășoară activitatea în domeniul șindrilei în Maramureș la Șindrilă din lemn .

Mulțumirile se îndreaptă și spre Elena Chiponcă și conducerea Liceului Demostene Botez din Trușești pentru găzduire si pentru faptul că au înțeles că studenții voluntari sunt ușor diferiți de elevii de liceu.

Mulțumiri aducem și Asociației culturale Vasile Bal” pentru susținerea discretă în demersul nostru pentru salvarea bisericii din Ionășeni , care a cunoscut o ultimă reabilitare din grija lui Vasile Balș.
Nu putem sa nu-i menționăm aici si pe cei care ne-au susținut punctual atunci când am avut nevoie Uniunea Arhitecților din Romania , Soho AutoService , Enotecca Suceava , arhitect Haralamb Constantin și toti ceilalți cu care am avut contact în aceste ultime 4 săptămâni și si-au dat concursul în activitatea AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE în acesta minunată intervenție.
Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente” (http://ambulanta-pentru-monumente.ro), proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici (fără de care munca noastră nu ar fi posibilă): PROFI România, DEDEMAN, DEWALT. Raiffeisen Bank”, au transmis coordonatorii proiectului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de furtuni puternice. Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto

Publicat

Publicitate

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică. Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în cursul acestor zile, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave, informează alba24.ro.

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică:

  • Dacă vă aflați la volan, păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele dinainte, nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este udă sau chiar acoperită cu peliculă de apă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Atenție la gradul de risc ridicat de producere a fenomenului de acvaplanare!
  • Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă generată de precipitații.
  • Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
  • Pietonilor le reamintim necesitatea de a se asigura înainte de a traversa partea carosabilă, să traverseze doar la culoarea verde a semaforului care le este destinat și să nu pătrundă pe carosabil decât după ce au observat că șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Purtați haine deschise la culoare și cu elemente reflectorizante, pentru a fi reperați mai ușor și mai repede de către șoferi.
  • Celor care circulă pe două roți le transmitem să se deplaseze atent, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în intersecții.
  • Fiți prudenți și dați dovadă de responsabilitate! În trafic și nu numai!

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending