Connect with us

Cultura

FOTO: Bienala de Pictură și Grafică „Ștefan Luchian” la Botoșani, ediția I

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani – Secția de Artă Plastică și Etnografie găzduiește, în perioada 7 februarie – 6 martie 2023, Bienala de Pictură și Grafică „Ștefan Luchian”, ediția I, eveniment expozițional organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani.

Vor fi expuse lucrări de pictură și grafică realizate de artiști de vârste diferite, majoritatea membri ai U.A.P.R., dar și tineri absolvenți de studii de artă proveniți din întreg arealul geografic românesc.

Evenimentul, curatoriat de Liviu Șoptelea și prezentat de prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artă, este un prilej de întâlnire sau reîntâlnire cu artiștii: Dănuț Aconstantinesei, Rodica Amalia Ailincăi, Marcel Alexa, Aurel Azamfirei, Sorin Baciu, Ionuț Barbu, Olimpia Barbu, Marieta Besu, Cristian Bîrzoieș, Costin Brăteanu, Floarea Bulduș, Nicoleta Cristina Cărare, Anca Caba, Mihai Chiuaru, Dorina Cioplea-Văduva, Elena Cîmpian, Gheorghe Coman, Marius Coman-Sipeanu, Olimpia Coman-Sipeanu, Iulian Copăcel, Adrian Corcăcel, Lidia Corladi, Lavinia Coșovliu, Mihai Coțovanu, Emil Craioveanu, Horia Cristina, Petru Diaconu, Adina Dogaru, Eugen Dornescu, Codruț Duduman, Marinella Dumitrescu, Sabin Dumitriu, Lucica Filimon, Marius Frățilă, Georgeta Gheorghiu, Antonela Giurgiu, Daniela Grapă, Talida Grunzac, Bogdan Hojbotă, Ofelia Huțul, Irinel Daniela Iacob, Mihai Cosmin Iațeșen, Florența Ionescu, Ion Isaila, Lucia Juncu, Vasile Jurje, Vladimir Kato, Stela Maria Lucici, Lila Lungulescu, Diana Matiaș Popovici, Rafael Francisc Matiaș, Emil Florian Mihăilescu, Eugen Mircea, Mioara Mitu, Sarah Raluca Miulescu, Florin Mocanu, Mircea Moldovan, Sever Moldovan, Gheorghe Mosorescu, Marilena Murariu, Valeriu-Daniel Năstase, Marina Nicolaev, Maria Ioana Oancea, Mihaela Obadă, Cristina Gloria Oprișa, Daniela Oravițanu, Sorin Otînjac, Angelica Mirela Pagu, Adrian Pal, Adrian Pal Jr., Simona Pascale, Alexandros Pintilii Karciukas, Alexandru Preda, Florin Preda-Dochinoiu, Lucia Pușcașu, Arcadie Răileanu, Dragoș Răzvan, Sînzîiana Romanescu, Ana Maria Rugescu, Liviu-Adrian Sandu, Cristian Sima, Marinela Simiraș, Stela Spătar, Eusebio Spânu, Georgiana Stănescu-Afemei, Nahum Sternberg, Ioana Lavinia Streinu, Ștefania Carmen Suceveanu, Dorică Susan, Andrea Szentkiralyi, Liviu Șoptelea, George Șpaiuc, Valentina Ștefănescu, Mihaela Tătulescu, Ion Tițoiu, Angela Tomaselli, Vasile Trandafir, Clara Livia Tudoran, Victoria Țăroi, Mădălin Daniel Țibichi, Anamaria Țîrlea, Constantin Ungureanu-Box, Cornel Vana, Lazăr Vasilică și Carmen Voisei.

În cadrul vernisajului, care va avea loc sâmbătă, 11 februarie 2023, la ora 11.30, Gabriel Graur va susține un minirecital de clarinet.

Programul de vizitare: zilnic, 9.00-16.30.

Intrarea este liberă.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer reținut în Botoșani după ce a fost prins beat criță la volan

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 35 de ani, din județul Neamț, a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii Biroului Rutier Botoșani, după ce a fost prins conducând sub influența alcoolului.

Testarea cu aparatul etilotest a arătat o alcoolemie de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat, în timp ce bărbatul se afla la volan pe o stradă din municipiul Botoșani.

Acesta a fost dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați reținuți după ce au agresat patru persoane pe o stradă din Sulița

Publicat

Publicitate

Doi bărbați din comuna Dracșani, în vârstă de 22 și 40 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiștii Secției Rurale Hlipiceni, fiind acuzați că au agresat patru persoane, pe fondul unui conflict mai vechi.

Incidentul a avut loc pe 30 iunie, pe un drum public din comuna Sulița. Cei doi ar fi lovit patru persoane cu vârste între 16 și 40 de ani, care au avut nevoie ulterior de îngrijiri medicale. După agresiune, bărbații au fugit de la fața locului pentru a evita cercetările.

Pe 2 iulie, polițiștii au făcut percheziții la locuințele suspecților, unde au găsit mai multe obiecte relevante pentru anchetă. Cei doi au fost duși în arestul IPJ Botoșani, iar cercetările continuă pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Citeste mai mult

Educație

Evaluare Națională 2025: Rezultate în creștere la Botoșani, fără medii de 10, dar cu un plus semnificativ la promovare

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie-iulie 2025. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 95,95%: 3361 de candidați prezenți dintr-un total de 3503 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3361 de candidați prezenți, 2533 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de promovare de  75,4%, mai mare cu 10,1% față de anul trecut, când procentul a fost de 65,3%

În județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10 (zece).

La proba de Limba și literatura română, 2769 de candidați (82,20%) au obținut note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 2 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 2254 de candidați (67,02%) au note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 8 candidați au obținut nota 10 (zece).

Publicitate

Contestațiile pot fi depuse la Centrele de examen, astăzi, 3 iulie 2025, în intervalul orar 17:00 – 18:00, precum și în zilele de 4 și 5 iulie (în intervalul orar 9:00 – 17:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor, însă în situația în care se optează pentru contestarea notei/notelor, elevii completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că sunt informați cu privire la faptul că nota rezultată în urma reevaluării poate modifica nota inițială, prin creștere sau descreștere, după caz. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor.

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia națională de bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, elevii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse astăzi, 3 iulie 2025, în intervalul orar 14,00 – 17,00, la unitatea de învățământ care a fost Centru de examen. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Rezultatele au fost afișate/publicate pe baza codului unic alocat și comunicat fiecărui candidat, în acord cu prevederile specifice din Regulamentul general privind protecția datelor personale (GDPR).

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 10 iulie.

„Rezultatele obținute de elevii din județul Botoșani la examenul de Evaluare Națională, în anul școlar 2024-2025, reflectă o creștere semnificativă, cu un plus de 10,1% față de anul precedent. Această evoluție este rodul muncii susținute a elevilor, dedicării cadrelor didactice și implicării constante a părinților.

Această creștere se datorează, cred eu, și faptului că, la nivelul județului Botoșani, inspectoratul școlar a organizat și desfășurat, pe lângă simularea națională a examenului, două simulări județene și o testare inițială cu subiect unic în toate unitățile cu învățământ gimnazial.

Felicit întreaga comunitate educațională pentru eforturile depuse și pentru încrederea că performanța se construiește zi de zi, cu răbdare și pasiune. Rezultatele de anul acesta demonstrează că împreună putem face pași concreți spre un învățământ de calitate, adaptat nevoilor reale ale elevilor.” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

Publicat

Publicitate

Campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfășurare și de aceea este foarte important ca pe timpul acestei activități să fie respectate toate măsurile de prevenire a incendiilor. Fumatul în apropierea culturilor agricole, focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau chiar defecțiunile tehnice la mașinile și utilajele folosite la recoltat pot provoca incendii.

 

Acestea se extind într-un timp foarte scurt și, pe lângă pagubele materiale, pot pune în pericol locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

Pentru a preveni incendiile, proprietarii de terenuri și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

Publicitate

§ respecte interdicțiile privind fumatul şi utilizarea focului deschis;

 

§ verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, recipiente cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

§ remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

§ alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

§ asigure prezența tractoarelor cu plug sau disc și a cisternelor cu apă în punctele de recoltare;

 

§ asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri, păduri sau căi ferate adiacente;

 

§ strângă paiele rezultate în urma recoltării.

 

Respectarea acestor măsuri contribuie la desfășurarea în siguranță a campaniei agricole și la protejarea mediului înconjurător.

 

Reamintim faptul că, potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

 

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

 

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

 

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending