Connect with us

Eveniment

FOTO: 22 de polițiști angajați din sursă externă. Marți au depus jurământul

Publicat

Publicitate

În ultima parte a anului 2021 au fost demarate procedurile pentru încadrarea posturilor de specialiști, ajutor șef de post și personal contractual, prin recrutare din sursă externă.

 

De astăzi, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, și-au început activitatea 4 ofițeri de poliție, 12 agenți de poliție-ajutori șef de post și 6 persoane din categoria personalului contractual.

22 de polițiști angajați din sursă externă. Marți au depus jurământul

Aceștia au depus jurământul de credință în prezența d-lui comisar șef de poliție Șerbănoiu Viorel, șeful Inspectoratului de Poliție Județan Botoșani, care le-a urat succes și le-a transmis să prețuiască valorile profesiei căreia au ales să se dedice.

 

Publicitate

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric

Publicat

Publicitate

Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative, arată primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio.

Conform raportului, care a analizat populația școlară din toate ciclurile de învățământ, primar, gimnazial și liceal, analfabetismul numeric se plasează la peste o treime (36%) dintre elevi, cu aproape 16% având dificultăți marcante.

Literația numerică reprezintă capacitatea de a înțelege, interpreta și utiliza informații matematice în diverse contexte ale vieții cotidiene, profesionale și sociale.

Raportul arată că analfabetismul numeric crește constant, de la o medie de 25% la clasele primare, la o medie de 36% la clasele gimnaziale și de 46% la clasele liceale.

Băieții prezintă, în general, un nivel mai bun de funcționalitate numerică față de fete, diferența menținându-se constantă de la un ciclu școlar la altul.

‘S-au observat diferențe crescute ale analfabetismului funcțional numeric în funcție de mediul de proveniență. Astfel, elevii din mediul rural prezintă cele mai ridicate niveluri de analfabetism numeric, cu 58,16%, în timp ce elevii din urbanul mare înregistrează cele mai scăzute niveluri, de 22,23%. În ciclul primar, analfabetismul numeric este deja foarte ridicat în rural (42,86%), comparativ cu urbanul mare (15,45%). Diferențele persistă și se accentuează pe măsură ce elevii avansează în ciclurile următoare, de gimnaziu și liceu’, mai arată raportul.

Publicitate

Rezultatele mai evidențiază și o corelație strânsă între statutul socio-economic și nivelul de funcționalitate numerică.

Astfel, elevii din categoria cu cel mai crescut statut prezintă cele mai scăzute procente de analfabetism numeric, în timp ce elevii din categoria cu cel mai scăzut statut socio-economic au cel mai ridicat nivel de analfabetism numeric, cu diferențe marcante între extreme.

În dezvoltarea testului au fost definite cinci mari domenii de evaluare, care sunt comune tuturor nivelurilor școlare: algebră, statistică, geometrie, măsurare, proprietăți ale numerelor. Pentru fiecare domeniu și subdomeniu și pentru fiecare ciclu de învățământ au fost realizați aproximativ 100 de itemi – mai exact, un total de 6.681 de itemi. Fiecare item a fost expus de cel puțin 30 de ori (majoritatea de 70-80 ori) pentru analiza statistică.

Pilotarea a implicat administrarea itemilor la un eșantion de 9.719 participanți, selectați prin eșantionare stratificată proporțională dintr-un set inițial de aproximativ 16.000 de administrări ale testului.

Cele aproape 16.000 de administrări ale testului au fost realizate în perioada octombrie – decembrie 2024, la nivel național, în baza unei eșantionări care a vizat aproape 600 de școli din întreaga țară. Distribuția dintre fete și băieți a fost echilibrată în mod deliberat, asigurând o proporție de 50% – 50%, iar distribuția demografică a acoperit toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Peste treizeci de botoșăneni agresivi s-au ales cu brățări electronice, în numai trei luni

Publicat

Publicitate

Înregistrând 1.399 de infracțiuni, violența intrafamilială este o formă a criminalității cu un puternic impact atât în plan fizic, cât și emoțional, cu grave consecințe asupra dezvoltării și evoluției victimelor acestui gen de fapte.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, se constată că 541(-13) de fapte au fost comise în mediul urban și 858(-15) de fapte au fost comise în mediul rural, 1161(-48) fapte au fost comise la domiciliu și 238 (+22) de fapte au fost comise în spaţiul public.

În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 389 ordine de protecție provizorii, din care 387  au fost confirmate de către procuror, reprezentând o rată de confirmare de 99,40%, iar 135 de ordine de protecție provizorie au fost transformate în ordine de protecție, reprezentând 37,4% din total.

Pentru implementarea cu succes a prevederilor Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, începând cu data de 01.10.2024, la nivelul județului Botoșani,  a fost operaționalizat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.

De la momentul operaționalizării și până la sfârșitul anului 2024 au fost gestionate activitățile specifice de monitorizare pentru 32 de brățări electronice montate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

SchoolHUB: Elevii, profesorii și părinții pot apela la o linie telefonică gratuită de sprijin psihologic, în cazuri de violență

Publicat

Publicitate

Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat recent SchoolHUB, o linie de suport psihologic gratuită destinată elevilor, părinților și profesorilor. Aceasta oferă sprijin specializat pentru combaterea bullying-ului, anxietății, violenței fizice și altor probleme emoționale din mediul școlar.

Linia de suport psihologic SchoolHUB – 0374.078078 – este disponibilă 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, 7 zile pe săptămână.

Aceasta oferă suport de urgență prin intermediul unei echipe de psihologi specializați, având ca principal scop gestionarea situațiilor de criză și redirecționarea către specialiști în funcție de gravitatea cazului:

  • Psihologi clinicieni și psihoterapeuți – pentru consiliere de lungă durată
  • Psihiatri – pentru evaluări medicale și intervenții specializate
  • Poliție – pentru cazurile ce necesită intervenție imediată
  • Asistență socială și instituții medicale – pentru protecția și sprijinul copiilor vulnerabili

Măsura vine în urma unor statistici îngrijorătoare privind violența în școli, subliniate și de ministrul Educației, de Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli.

„Peste jumătate dintre elevi se plâng că sunt victime ale diverselor forme de violență. Este un număr de neacceptat, când avem o mulțime de hotărâri, ordine de ministru, metodologii, instrucțiuni”, a declarat ministrul Educației, Daniel David.

sursa: sigurantascolara.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii. Recomandări INSP

Publicat

Publicitate

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii pentru cetățeni și unități de învățământ.  Infecțiile respiratorii sunt frecvente mai ales în sezonul rece, și se pot răspândi rapid dacă nu luăm măsurile de prevenire corespunzătoare. Aceste măsuri sunt simple, dar eficiente și pot ajuta la limitarea răspândirii bolilor respiratorii, atât în comunitate, cât și în școli, scrie alba24.ro.

În continuare, veți găsi recomandări pentru cetățeni și pentru unitățile de învățământ, pentru a menține un mediu sănătos și sigur.

Spitalului „Mavromati” Botoșani limitează accesul aparținătorilor la bolnavii internați. Vizitatorii răciți nu au voie să intre pe secții

Infecțiie respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru cetățeni

Pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni răspândirea bolilor respiratorii, este important să respecți câteva măsuri simple, dar eficiente. Iată ce poți face, potrivit InfoCons:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ai fost în locuri publice;
  • Respectă regulile de igienă atunci când tușești sau strănuți: folosește un șervețel pe care să-l arunci imediat după utilizare sau acoperă-ți nasul și gura cu pliul cotului;
  • Aerisește zilnic încăperile, pentru a menține un aer curat și sănătos;
  • Evită locurile aglomerate, mai ales în perioadele cu risc crescut de îmbolnăvire;
  • Mergi la medicul de familie dacă apar simptome respiratorii, pentru a primi recomandările necesare;
  • Stai acasă dacă ai simptome precum febră, tuse, strănut, dureri în gât sau musculare, pentru a evita transmiterea virusului altor persoane.

Infecțiile respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru unitățile de învățământ

Pentru a proteja sănătatea copiilor și a personalului din unitățile școlare, este important ca școlile să aplice câteva măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. Iată ce măsuri trebuie luate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Realizarea triajului observațional zilnic al elevilor, pentru a identifica din timp eventualele simptome de boală;
  • Informarea părinților despre semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de a izola acasă copiii care prezintă simptome;
  • Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor din școală;
  • Aerisește periodic încăperile pentru a menține un mediu curat și sănătos;
  • Utilizarea batistei de unică folosință pentru tuse sau strănut.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending