Connect with us

Eveniment

„Florăria cu luminile aprinse” din Botoșani, locul binecuvântat de părintele Ionică Alupoaiei înainte să plece în veșnicie

Publicat

Publicitate

Plecarea părintelui Ionică Alupoaiei la cele veșnice a fost regretată de un județ întreg, iar acum, la trei luni de la tragicul eveniment, durerea încă persistă dublată de un dor fără margini resimțit de fiii săi duhovnicești, dar mai ales de preoteasa sa, Eusebia și fiica sa Teofana, sprijnită necontenit de soțul Ovidiu.

Poate puțini dintre noi ne întrebăm ce cale alege o preoteasă după ce soțul rânduit de Dumnezeu pleacă la Domnul și se trezește brusc fără misiune, fără venituri, fără prieteni. Preoteasa puternică, care a jertfit tot pentru slujirea preotului, care trebuie să-și împartă dragostea pentru ea cu dragostea pentru Hristos, Biserică, oameni, cum poate merge înainte? La această întrebare poate răspunde cu certitudine preoteasa Eusebia Alupoaiei, care s-a jertfit cu adâncă smerenie, cu timp și fără timp, mai mult Marta decât Maria, abandonând cu mult timp în urmă chiar și meseria de asistent medical.

Florăria „Sofia” și comoara din suflet

La câțiva pași de Biserica „Izvorul Tămăduirii” se află Florăria „Sofia”, un loc în care florile spun o poveste despre sentimente și emoții într-un mod unic și inconfundabil. Acest loc este ultimul binecuvântat de părintele Ionică Alupoaiei înainte ca boala să îl răpună. Poate că, în chip negrăit, cu harismele despre care se spune că le primise de la Bunul Dumnezeu pentru jertfa sa pentru cele sfinte și pentru semeni, părintele Ionică a vrut să asigure viitorul financiar al soției și fiicei sale, Teofana și a amenajat această locație în care micuța florărie se luptă să reziste în hățișul legislativ, dar și în contextul neloial al economiei de piață.

„Florăria Sofia s-a născut din ideea lui Ionică care a văzut-o pe fiica noastră că făcea aranjamente florale în casa noastră. Într-un an, a făcut ornamente pentru Crăciun de a umplut sufrageria. Când a văzut că sunt frumoase, Ionică a propus să-și deschidă o florărie. Tot el a găsit și acest loc în care suntem acum. Era bucuros că Teofana are un loc acum unde să arate lumii talentul său ”, a povestit preoteasa Eusebia. Spiritul său de sacrificiu a îndemnat-o să se dăruiască visului Teofanei și a devenit sufletul Florăriei SOFIA și cine a intrat măcar o dată în locul cochet de pe strada Grivița poate da mărturie despre blândețea și căldura cu care sfătuiește și oferă florile sau cadoul dorit și, mai ales, potrivit.

O mulțime de cadouri pentru toate vârstele și preferințele sunt așezate pe rafturi într-o strategie a bunului simț, selectate după colorit și după … poveste.

Publicitate

Pentru a intra în tainele acestei frumoase meserii, preoteasa Eusebia și fiica sa, Teofana, au urmat cursurile unui cunoscut trust de profil din București, unde au descoperit secretele aranjamentelor florale care pot descuia orice inimă împietrită, folosind doar puterea și frumusețea lor.

Preoteasa Eusebia Alupoaiei, un chip blând și o inimă smerită, iubește orhideele, un secret smuls cu greu din sufletul ei. Dar nu vrea nimic pentru sine. Își dorește să poată bucura semenii în continuare. Își primește clienții cu vorbă domoală și răspândește o lumină care nu poate veni decât din suflet.

Pentru botoșănenii care vor să ajute Florăria „Sofia” să rămână „cu luminile aprinse”, fiica părintelui Ionică Alupoaiei are un mesaj în care a adunat tot dorul și toată nădejdea că, de acolo de Sus, părintele ei veghează și nijlocește la Dumnezeu să trimită binecuvântări peste cei care pășesc pragul spațiului care pare să spună o poveste.

O poveste despre un preot și familia lui care au renunțat la propria viață pentru binele semenilor. Este vremea să le răsplătim dragostea și jertfa. Să trecem pragul Florăriei SOFIA, convinși că interesul nostru va arăta preotesei Eusebia și fiicei sale că nu sunt singure. Și trebuie să meargă mai departe!

„Dragul nostru client,

Oprește-te puțin din călătoria ta, vino pe la noi și primește sărbătoarea în suflet! Am împachetat cu drag cadouri pentru sufletul tău, am împodobit brazi peste care a nins, am lucrat cele mai frumoase aranjamente pentru tine! Suntem tineri și vrem să împodobim drumurile pe care trecem cu flori!Te așteptăm cu surprize la Florăria Sofia Decor, de pe strada Grivița nr. 13, vis a vis de Școala 8, Florăria cu luminile aprinse!”, transmite tuturor Teofana, fiica părintelui Alupoaiei.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Ce meci! FC Botoșani – Universitatea Craiova 2-2: Botoșănenii egalează în minutul 90+3, prin Pavlovic

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.

FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.

Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.

În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.

Citeste mai mult

Eveniment

Părohia Dămideni, Săveni, care l-a pierdut de timpuriu pe părintele Andrei Berbeci, la doar 37 de ani, are un nou paroh

Publicat

Publicitate

În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.

Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:

Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.

Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.

sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță încă o noapte geroasă. Pompierii botoșăneni avertizează din nou: Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare

Publicat

Publicitate
Se anunță încă o noapte cu temperaturi negative, iar mijloacele de încălzire vor fi utilizate la capacitate maximă în toate gospodăriile.
❗Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă ❗️
Pentru a preveni incendiile, respectați următoarele recomandări:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending