Connect with us

Eveniment

Fetiță de 7 ani, găsită în timp record de polițiștii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Miercuri, în jurul orei 15:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați de un bărbat, din municipiul Botoșani, cu privire la faptul că nu o găsește pe fiica sa, de 7 ani.

 

Aceasta ar fi trebuit să se afle în parcul din fața locuinței, însă familia nu a reușit să o găsească după căutări de zeci de minute.

 

Polițiștii s-au mobilizat, au luat toate datele necesare identificării fetiței de la părinții acesteia, inclusiv o fotografie recentă și au pornit în căutarea sa.

 

Publicitate

După doar 10 minute au reușit să identifice fetița pe un trotuar, la câteva străzi distanță de parcul în care ar fi trebuit să se afle.

 

Aceasta le-a spus polițiștilor că, împreună cu un alt copil, a mers în alt parc, față de cel în care știau părinții că se află.

 

Este o poveste cu final fericit, așa cum ne dorim să fie toate.

Există posibilitatea rătăcirii unui copil în diverse locuri și este importantă educarea acestuia cu privire la modul în care trebuie să reacționeze și ce trebuie să  facă atunci când se rătăcește. În acest fel te asiguri că, cei mici, se vor feri de pericole și vor acționa astfel încât să fie  găsiți cât mai repede.

Încercați să vorbiți cu copiii dumneavoastră despre posibilitatea de a vă pierde unul de altul și construiți împreună planuri de acțiune corespunzătoare.

 

Asigurați-vă că aveți permanent fotografii recente cu copiii dumneavoastră.

Recomandări pe care  să le transmiteți copiilor:

  • Dacă ești abordat de o persoana care ți se pare suspectă, țipă și spune-i să stea departe de tine.
  • Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
  • Nu te apropia și nu intra în mașină dacă cineva, oprește lângă tine și îți pune întrebări.
  • Învață adresa completă de acasă și numele părinților.
  • Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii unde înveți. Parolele sunt secrete și îți aparțin.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Să aprindem bucuria în inimile bătrânilor „uitați” în grija statului. Apelul făcut de Parohia Pacea din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate
Parohia Pacea din municipiul Botoșani a făcut, ieri, o invitație la empatie și grijă duhovnicească față de bătrânii din azile și bolnavii din centrele sociale. Acești oameni care s-au resemnat, după ce au fost obligați să abandoneze universul lor pentru a avea o strachină cu mâncare și un pat călduț întru-un centru specializat, au nevoie de ajutorul semenilor.
Au două trei rânduri de haine, pulovere ponosite, treninguri din care se scurg ațele de atâta spălat la „măgăoaiele” industriale. Târâie în picioare niște târlici, unul de o culoare și celalălalt pe alta, luați peste ciorapii groși, dar cu multiple „aerisiri”. Oare câtă bucurie le-ar produce un pachet cu haine pe care mulți dintre noi le-am aruncat într-o cămară, pentru că nu mai sunt în ton cu moda? Sau cât de mult ar lăcrima o bunică care ar primi în dar un batic înflorat , cu franjuri, în locul celui pe care îl poartă de amar de ani, înnodat sub barbă împreună cu mii de lacrimi? Sau poate niște șoșoni în carouri, cu blană și fermoar, despre care nici măcar nu știu că există, în schimbul gumarilor care s-au săturat de cât au fost călcați pe ștaif.
Acum este momentul să facem un bine acestor bunici, care au de mâncare și au căldură, dar au sufletul pustiit și secat de atâtea lacrimi de dor, care se rostogolesc pe pernele aspre în liniștea nopților prea lungi.

În schimbul  milosteniei, cei care donează vor avea privilegiul să vadă cum înflorește bucuria pe chipurile lor. Să vadă cum strălucesc ochii unor bunici autentici, rămași singuri pe lume sau părăsiți în centre de specialitate. Darurile noastre le pot face inimile să vibreze și ochii să se umezească, chiar dacă, poate, unii dintre ei sunt țintuiți la pat de boli grele, pentru care zilele se succed la fel.

În textul de mai jos, preluat d epe pagina preotesei Ana Maria Macuc, oamenii de bine pot găsit o listă cu cele care pot fi dăruite.

„Până DUMINICA VIITOARE (16 februarie), la Casa „Sf. Irina” , colectăm HAINE LEJERE și ÎNCĂLȚĂMINTE SPORT pentru botoșănenii din CENTRELE SOCIALE și din AZILELE DE BĂTRÂNI.
Mă gândesc adesea cât de multe lucruri avem în casele noastre și cât de puțin are un om dintr-un centru social sau dintr-un azil de bătrâni.
Majoritatea dintre noi avem o mulțime de lucruri (prin dulapuri, prin vitrine, peste tot în casă) pentru care muncim zilnic: să le îngrijim, să le aranjăm, însă acești oameni au DOAR UN PAT, 2-3 RÂNDURI DE HAINE pe care le poarta zi de zi și O SINGURĂ PERECHE DE PAPUCI de gumă (de cele mai multe ori). Atât, nimic mai mult!
Nu au alte lucruri sau amintiri personale, chiar dacă unii dintre cei aflați in azilele de bătrâni, au avut cândva familii, prieteni, case mari și funcții importante.
De ani și ani de zile, sunt nevoiți să trăiască atât de simplu!
Cei mai mulți dintre ei, mai ales cei cu dizabilități, sunt abandonați de mici în centrele sociale.
Nu au familii care să-i viziteze sau dacă au, îi vizitează foarte rar. De exemplu, într-un centru social cu 50 de beneficiari, mi-au spus că în patru ani de zile doar 5 aparținători i-au vizitat, o singura dată.
Nu au rude alături de care să se bucure de sărbători sau de zilele de naștere…
Personalul și colegii de salon/de centru au devenit marea lor familie.
Chiar dacă Statul încearcă să le ofere cele necesare, ei duc lipsa familiei, a prietenilor, a vizitatorilor, a ieșirilor din centru și din păcate, unii duc și lipsa acelor puține haine de care au nevoie și de încălțăminte.
Chiar dacă primesc haine, acestea sunt insuficiente, întrucât unii dintre ei , din cauza bolilor de care suferă, distrug repede îmbrăcămintea și încălțămintea.
Mergând prin zeci de centre sociale, vizitând aproape toate centrele sociale și medicale, respectiv azilele de bătrâni, din județul Botoșani, am întâlnit angajați cu inima mare, care mi-au povestit cum aduc și ei de acasă, de la rude, de la vecini, haine pentru beneficiari, pentru că-i văd că au nevoie.
Așadar, haideți să ne gândim puțin la acești oameni (sunt sute) și să facem ordine prin casele noastre pentru a le dărui din ceea ce avem în plus și se află într-o stare bună: haine lejere, treninguri, pijamale, încălțăminte lejeră (șlapi, adidași) și inclusiv geci ușoare – pentru cei care pot ieși în curte.
De asemenea, sunt centre unde au nevoie de saltele antiescare ( împotriva rănilor), de SCUTECE ADULȚI și de TRAVERSE.
Până DUMINICA VIITOARE le vom colecta la Biserica Pacea, dupa care le vom distribui acolo unde este nevoie.
Program Casa „Sf. Irina” ( Biserica din cimitirul Pacea): Marți-Vineri 9:00-16:30, Sâmbăta-Duminica 13:30-16:30, Luni închis . Telefon voluntar: +40722179366
Vă rugăm insistent ca toate hainele donate să fie curate, împăturite, întoarse pe față, preferabil să fie puse în saci transparenți și să scrieți pe pachete: „AZIL , F (femei)/B ( barbati) și mărimea (de ex. nr. 40-42 sau M-L)” pentru a le distribui mult mai ușor.
Ne rezervăm dreptul de a nu primi hainele care nu sunt curate.
Vă rugăm ca până pe 16 FEBRUARIE să aduceți doar haine pentru azil și pentru cazurile punctuale, pentru care vom avea nevoie.
De mult timp m-am tot gândit la acești oameni, uitați de mulți dintre noi, doar că din lipsa de spațiu, n-am reușit să-i ajutam…
Spațiul pe care-l avem la casa ” Sf. Irina” și pe care-l folosim la maxim s-a dovedit a fi insuficient pentru a putea ajuta, în mod bine organizat și-n același timp, categorii sociale diferite din județul Botoșani: copii salvați de la avort, copii orfani, mame singure cu copii, bătrâni singuri, familii defavorizate, oameni bolnavi de cancer și alte boli grave sau imobilizați la pat, copiii defavorizați cărora le organizăm lunar ziua de naștere, miri cu posibilități financiare reduse, copiii și adulții din centrele sociale și din azilele de bătrâni…
Din fericire, de puțin timp, mai avem niște spații mici, dar care ne sunt de foarte mare ajutor, unde putem depozita donațiile primite, iar în această săptămână, voluntarii, vor munci pentru a selecta și organiza ceea ce avem deja, pentru a le putea dona apoi, într-un mod bine organizat.
ÎMPREUNĂ putem fi alături de sutele de botoșăneni care au mult mai puțin decât noi!
ÎMPREUNĂ putem face o lume mai frumoasă și mai bună!”, a scris Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult

Eveniment

Nu mai sunt iernile de altădată dar va fi rece la Botoșani: Temperaturi scăzute și dimineți geroase în următoarea săptămână

Publicat

Publicitate

Botoșănenii trebuie să se pregătească pentru o săptămână cu vreme rece, mai ales dimineața și seara, când temperaturile vor coborî chiar și până la -8°C. Nu mai sunt iernile de altădată, dar este rece, arată Administrația Națională de Meteorologie.  

Pe timpul zilei, maximele vor fi cuprinse între 0 și 6°C, dar senzația de frig va fi amplificată de vântul slab până la moderat.

Potrivit prognozei meteo, cerul va fi variabil, cu perioade de însorit alternate cu înnorări, dar fără ninsori semnificative. Pe alocuri, în special în zonele joase, ar putea apărea ceață asociată cu depuneri de chiciură, ceea ce ar putea afecta traficul rutier.

Până la mijlocul lunii februarie, vremea se va menține rece, dar meteorologii estimează o încălzire treptată spre finalul intervalului.

Botoșănenii sunt sfătuiți să se îmbrace adecvat pentru a face față dimineților geroase și să fie atenți la condițiile de drum, mai ales în zonele unde se poate forma polei.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

3,2,1, START: Un nou centru pentru copii se construiește la Darabani, cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Orașul Darabani se află în plin proces de dezvoltare, iar o nouă investiție a demarat în aceste zile. Este vorba de Centrul de activități pentru copii, un proiect finanțat din fonduri europene și inițiat de Primăria Darabani.

Centrul va fi construit pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va oferi un spațiu modern pentru activități educaționale și recreative destinate copiilor din comunitate.

Primarul Mihai-Alin Gîrbaci a subliniat că acest proiect este parte a unei strategii mai ample de modernizare a infrastructurii educaționale și de sprijinire a generațiilor tinere.

„Au început lucrările de execuție la un nou proiect cu finanțare europeană de utilitate și importanță pentru Orașul Darabani! Centrul de activități pentru copii, un proiect scris de Primăria Darabani, se va realiza pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va veni în sprijinul copiilor din comunitatea noastră. Doamne ajută!”, a transmis primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Proiectul vine în contextul unei serii de investiții realizate în ultimii ani în oraș, care au vizat îmbunătățirea infrastructurii urbane, modernizarea spațiilor publice și crearea unor locuri de joacă pentru copii.

În paralel, administrația locală a reușit să atragă finanțări pentru modernizarea infrastructurii educaționale, demonstrând că fondurile europene pot fi un motor de dezvoltare locală.

Publicitate

Lucrările la noul centru sunt deja în desfășurare, iar autoritățile locale își propun ca acesta să devină un punct de referință pentru activitățile dedicate copiilor din Darabani. Proiectul nu doar că va oferi un spațiu sigur pentru învățare și recreere, dar va contribui și la consolidarea unei comunități mai unite și mai implicate în creșterea și educarea micuților din Darabani.9

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai puțini: Numărul pensionarilor a scăzut cu 6.781 persoane în ianuarie 2025. Pensia medie a fost de 2.752 de lei

Publicat

Publicitate

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 miliarde lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.771.876 de persoane, dintre care 2.166.872 femei, în timp ce pensia medie era de 3.070 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2025, un număr de 4.926 de persoane (3.883 de lei pensie medie), pensie anticipată parțială 89.499 de persoane (2.723 de lei, pensia medie) și pensie de invaliditate 390.829 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.384 de persoane pentru gradul I de invaliditate (973 lei, pensie medie).

În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 439.333 persoane (1.462 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 105 pensionari (540 de lei, în medie).

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending