Connect with us

Actualitate

Festivalul – Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, ediția a XII-a, la Centrul Cultural Coșula

Publicat

Publicitate

Din vremuri vechi, colindele, datinile si obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevarată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frățietate si de bună înțelegere.

Așișderea păstorilor care au venit la peștera luminată, călăuziți de stea, unde S-a născut Pruncul Iisus și bucurându-se au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori, ne dorim și noi să vestim venirea Mântuitorului în lume printr-un festival dedicat colindelor.

Din cauza faptului că anul trecut nu a fost posibil să se realizeze acest festival, anul acesta, deși tot în condiții de limitare bugetară, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură a Consiliului Județean Botoșani, a căutat soluții astfel încât în data de 20.12.2024 va organiza Festivalul – Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, ediția a XII-a, la Centrul Cultural Coșula, în parteneriat cu Primăria Comunei Coșula.

Pot participa elevi ai liceelor de artă sau școlilor teologice, soliști vocali amatori, cântăreți bisericești, preoți, iubitori de colinde, fără limită de vârstă:

– formații corale feminine/bărbăteşti/mixte;

– formații pe voci egale (fete/băieți, femei/bărbați);

Publicitate

– grupuri vocale armonice (care vor cânta colinde religioase din repertoriul național);

– grupuri vocale tradiționale (care vor interpreta colinde autentice reprezentative zonei etnofolclorice pe care o reprezintă).

Concursul se va desfăşura pe 4 secţiuni:

  1. Licee de artă și seminare teologice;
  2. Coruri pe 1-2 voci;
  3. Coruri pe 3-4 voci;
  4. Creaţie.

Repertoriul va cuprinde colinde, atât religioase, cât și laice;

Formaţiile vor prezenta 2 sau 3 lucrări muzicale, cu o durată de maximum 12 minute.

Așteptăm înscrieri până la data de 7.12.2024 la adresa de e-mail: muzica@centrulcreatieibt.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie a fost găsită moartă pe calea ferată ce leagă Botoşani de localitatea Vereşti

Publicat

Publicitate

O femeie a fost găsită moartă pe calea ferată ce leagă Botoşani de localitatea Vereşti. Pentru ca echipajele medicale să poată ajunge la locul tragediei a fost nevoie de mobilizarea unui buldoexcavator și a unei șenilate din cauza terenului accidentat pe care nu se putea ajunge cu maşina. Polițiștii încearcă acum să stabilească circumstanțele în care s-a produs tragedia, relatează observatornews.ro.

Accesul autorităților și al echipajelor de salvare la locul tragediei a fost extrem de dificil, din cauza terenului accidentat. Pentru a putea interveni, a fost nevoie de mobilizarea unui buldoexcavator și a unei șenilate. Angajații primăriei din localitate au ajutat echipajele medicale, transportându-le cu buldoexcavatorul până la locul tragediei.

Polițiștii încearcă să determine circumstanțele în care s-a întâmplat totul. Femeia avea asupra ei actele de identitate şi a fost identificată rapid. Acum urmează să se stabilească dacă a fost lovită de tren în timp ce mergea pe lângă linie sau dacă s-a aruncat intenționat.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, mai precizează observatornews.ro.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un Volkswagen Polo a luat foc în mers, pe o şosea din Iaşi. Şoferul a scăpat

Publicat

Publicitate

Un autoturism a ars ca o torţă în aseara în localitatea Sârca, judeţul Iaşi. Maşina se afla în mers când șoferul a observat fum ieșind de sub capotă.

Bărbatul a oprit autovehiculul şi s-a autoevacuat înainte de a avea loc vreo tragedie. Flăcările au cuprins rapid întreaga maşină care a ars complet. Pompierii au intervenit imediat pentru a stinge flăcările însă nu ai mai putut salva nimic din autoturism.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Tragedie la Călărași! O femeie de 77 de ani a murit într-un incendiu care i-a mistuit casa

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 77 de ani, din localitatea Călărași, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins casa.Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns echipajele de intervenție, locuința, de aproximativ 80 de metri pătrați, ardea în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, pompierii au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, femeia a fost găsită decedată într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, o ambulanță SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași.

Incendiul a fost observat și anunțat cu întârziere.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Publicitate

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă.
▪️nu supraîncălziți soba.
✔️ Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.
✔️Stingeți focul pe timpul nopții.
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol

Publicat

Publicitate

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai mari predicatori ai ortodoxiei Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai mari predicatori ai ortodoxiei.

La 27 ianuarie , calendarul creștin ortodox pomenește Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului din surghiunul unde a murit și așezarea lor în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului, pe vremea împăratului Arcadiu (395-408) și a împărătesei Eudoxia, fiind considerat una din cele mai importante figuri ale patrologiei creștine.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, în anul 354, s-a călugărit la numai 14 ani, în anul 368 și a fost preoțit de episcopul Flavian în 386, prilej cu care a primit și misiunea de predicator. La moartea patriarhului Nectarie al Constantinopolului, în 397, Sf. Ioan a fost numit patriarh al Capitalei prin influența lui Eutropiu, ministru atotputernic pe lângă slabul împărat Arcadie. Sfântul Ioan Gură de Aur devine repede cunoscut prin geniul și arta sa oratorică, predicile sale din toate bisericile din Antiohia și din împrejurimi, aducând pe calea cea dreptă mulți credincioși.

Râvna sa de reformator implacabil, tonul tăios și neiertător al predicilor sale i-au adus mulți dușmani printre care și curtea imperială. Astfel, după două demiteri din funcția de patriarh, Eutropiu și Eudoxia, reușesc să-l deporteze la Pityus, un mic oraș pe malul de est al Mării Negre. El a murit pe drum spre această localitate, la Comana, în Pont, în ziua de 14 septembrie 407 cu aceste cuvinte pe buze: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”. După 31 ani, adică la 27 ianuarie 438, împăratul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, îndrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moaștele sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea Comana la Constantinopol.

Când racla cu sfintele moaște a ajuns în portul capitalei imperiale, toți locuitorii, în frunte cu împăratul și patriarhul, au ieșit cu lumânări aprinse în întâmpinarea marelui păstor al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur. În momentul când preoții au ridicat racla pentru a o aduce în cetatea Constantinopolului, împăratul Teodosie al II-lea s-a așezat în genunchi sub racla Sfântului și a cerut iertare în numele părinților săi, împăratul Arcadius și împărăteasa Eudoxia: „Iartă, părinte,greșeala ce ți s-a pricinuit ție din invidie!”.

Racla cu Sfintele Moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaștele Sfântului Grigorie Teologul

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending