Connect with us

Actualitate

Fermierii și apicultorii pot obține o indemnizație lunară dacă au fost afectați de Covid-19. Iată condițiile

Publicat

Publicitate

În acest an toți fermierii sau crescătorii de albine pot obține o indemnizație lunară dacă au avut activitatea întreruptă sau redusă din cauza pandemiei, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 30/2020, relatează alba24, iar acest ajutor va fi acordat de guvern.

Cuantumurile celor două indemnizații de pandemie acordate în prezent profesioniștilor au crescut ușor conform legilor bugetului de stat pe 2022, iar acordarea lor până la final de martie 2022 a fost recent oficializată informează agrointel.ro

Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată joi – 2o ianuarie,  în Monitorul Oficial, și stabilește că până pe 31 martie 2022, profesioniștii și PFA-urile pot primi o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.571 lei, dacă se află în ”situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendarea activității în baza deciziei direcției de sănătate publică ori a hotărârilor consiliului județean pentru situații de urgență sau a municipiului București.

Cuantumul a crescut cu 71 de lei, de la 4.500 lei în 2021 la 4.571 lei în 2022.

Cine poate beneficia de ”ajutorul Covid” pentru fermieri

Pot beneficia următoarele categorii de solicitanți:

Publicitate

a) profesionişti prevăzuţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;

b) persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca acestea să nu realizeze în această perioadă venituri din alte surse ori activităţi;

c) persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

Informații suplimentare se pot obține de la Agenția Pentru Plăți și Inspecție Socială a fiecărui județ.

Modalități de transmitere a documentelor:

·         în format electronic utilizând platforma aici.gov.ro

·         în format letric la Agențiile Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială.

Documentele necesare:

·         Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Copie CI

·         Copie extras de cont (deschis în calitatea pentru care se solicită indemnizația)

2.      Societăți cooperative care au încheiat convenții individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si funcționarea cooperației

Documente necesare (se vor depune de administratorul/reprezentantul legal al societății cooperative):

·         Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație – accesează aplicația aici.gov.ro

·         , selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează lista.

sursa: agrointel.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Nu e cool, e periculos”: INSP spune stop alcoolului la adolescenți

Publicat

Publicitate

INSP lansează o campanie împotriva consumului de alcool în rândul adolescenților: Semnal de alarmă privind riscurile pentru sănătate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) trage un semnal de alarmă și lansează o nouă campanie de conștientizare menită să prevină consumul de alcool în rândul adolescenților. Inițiativa își propune să informeze tinerii, părinții și cadrele didactice despre efectele nocive ale alcoolului asupra organismului aflat în dezvoltare, dar și despre riscurile sociale și psihologice asociate consumului prematur.

Consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal și de sân. Acesta are efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și aparatului digestiv, subliniază specialiștii INSP, într-o postare pe site-ul instituției în care anunță derularea campaniei ”Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!”.

”Alcoolul este o substanță care poate să provoace adicție, iar adolescenții și adulții tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectați pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă.

În ciuda efectelor negative, alcoolul continuă să fie una dintre substanțele psiho-active utilizate destul de mult, iar gradul de acceptare socială a consumului de alcool este unul ridicat. În cadrul acestei campanii lansăm o provocare pentru toți, în special pentru părinți: încercați să nu consumați deloc alcool pe parcursul lunii iunie și deveniți un model pentru copii dumneavoastră!”, a transmis INSP, citat de Agerpres.

Prevenirea consumului de alcool. Părinții joacă un rol esențial

Specialiștii evidențiază că părinții joacă un rol esențial în crearea unui climat familial favorabil, promovarea valorilor, dezvoltarea atitudinilor pozitive și formarea unor obiceiuri sănătoase, fără consum de alcool.

Publicitate

”Cu cât adolescenții întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscurilor asociate acestuia. De aceea, este esențial ca părinții să-și ajute copiii în alegerea de a nu consuma alcool. Intervenția timpurie a părinților poate preveni problemele legate de alcool la adolescenți. Aceștia trebuie să fie informați despre riscuri și sprijiniți pentru a face alegeri sănătoase”, a atenționat INSP.

Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă.

Consumul de alcool afectează sănătatea

Conform statisticilor, consumul de alcool duce la decesul a 3 milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și, totodată, afectează bunăstarea și sănătatea altor persoane din familie și comunitate. Este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, reprezentând principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.

În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur/per persoană în vârstă de 15 ani și peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obișnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total, arată statisticile.

Consumul de alcool. Riscuri

În Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenționate și intenționate. Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieții.

Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilități fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale și/sau de învățare cu posibile implicații pe tot parcursul vieții și care, spre deosebire de multe alte dizabilități, sunt 100% prevenibile.

”Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele șapte tipuri de cancer asociate. Consumul ușor până la moderat de alcool (mai puțin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23.000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european”, indică statisticile.

Consumul de alcool în România

Consumul mediu anual de alcool în România este ridicat, situându-se la 10,3 litri alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023.

”Ratele stării de ebrietate repetate în rândul adolescenților din România sunt îngrijorătoare, ele situându-se la nivelul de 17%, similar cu media UE de 18%”, mai transmite INSP

Citeste mai mult

Eveniment

Două străzi din municipiul Botoșani rămân astăzi fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea remedierii unei avarii survenite la nivelul conductei de distribuție, din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată pe strada Peco, S.C. Nova  Apaserv S.A. Botoșani, anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 06.05.2025, în intervalul orar 10:00-16:00.

Afectați de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoșani, care locuiesc pe străzile Peco și Anastasie Bașotă, inclusiv agenții economici situați în zonele menționate anterior.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Dorohoi, în toiul nopții. Autorul, tânăr băut și fără permis

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un accident de circulație.

În urma verificărilor efectuate  s-a stabilit următoarea situație de fapt:

La data de 6 mai 2025, în jurul orei 03:00, un tânăr din municipiul Dorohoi, în timp ce se deplasa cu un moped, pe o stradă din aceeași localitate, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a intrat într-un cap de pod. În urma impactului, tânărul a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult decât atât, acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Arme confiscate de polițiști în comunele Unțeni și Tudora

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au continuat activitățile de verificare a respectării legalității privind regimul armelor și munițiilor, fiind desfășurate două activități de control, în comunele Unțeni și Tudora.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost identificate două arme, de culoare neagră, lungi și două cutii cu muniție aferentă acestora.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că persoanele verificate nu sunt autorizate să deţină, să poarte și să folosească arme letale/neletale și muniția aferentă armelor letale.

 

Publicitate

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending