Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fermierii și apicultorii pot obține o indemnizație lunară dacă au fost afectați de Covid-19. Iată condițiile

Publicat

În acest an toți fermierii sau crescătorii de albine pot obține o indemnizație lunară dacă au avut activitatea întreruptă sau redusă din cauza pandemiei, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 30/2020, relatează alba24, iar acest ajutor va fi acordat de guvern.

Cuantumurile celor două indemnizații de pandemie acordate în prezent profesioniștilor au crescut ușor conform legilor bugetului de stat pe 2022, iar acordarea lor până la final de martie 2022 a fost recent oficializată informează agrointel.ro

Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată joi – 2o ianuarie,  în Monitorul Oficial, și stabilește că până pe 31 martie 2022, profesioniștii și PFA-urile pot primi o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.571 lei, dacă se află în ”situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendarea activității în baza deciziei direcției de sănătate publică ori a hotărârilor consiliului județean pentru situații de urgență sau a municipiului București.

Cuantumul a crescut cu 71 de lei, de la 4.500 lei în 2021 la 4.571 lei în 2022.

Cine poate beneficia de ”ajutorul Covid” pentru fermieri

Pot beneficia următoarele categorii de solicitanți:

a) profesionişti prevăzuţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;

b) persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca acestea să nu realizeze în această perioadă venituri din alte surse ori activităţi;

c) persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

Informații suplimentare se pot obține de la Agenția Pentru Plăți și Inspecție Socială a fiecărui județ.

Modalități de transmitere a documentelor:

·         în format electronic utilizând platforma aici.gov.ro

·         în format letric la Agențiile Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială.

Documentele necesare:

·         Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Copie CI

·         Copie extras de cont (deschis în calitatea pentru care se solicită indemnizația)

2.      Societăți cooperative care au încheiat convenții individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si funcționarea cooperației

Documente necesare (se vor depune de administratorul/reprezentantul legal al societății cooperative):

·         Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul

·         Lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație – accesează aplicația aici.gov.ro

·         , selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează lista.

sursa: agrointel.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rafila, la Adunarea Generală a ONU: Oamenii au nevoie, când sunt bolnavi, de empatie! Profesioniştii din sănătate fac diferenţa

Publicat

Accesul universal la servicii de sănătate, eliminarea tuberculozei până în anul 2030 şi pregătirea statelor membre în caz de criză sanitară sunt temele plenarelor şi panelurilor din cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, de la New York, la care participă şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis, vineri, AGERPRES, Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei.

“Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate e o datorie a guvernelor pe care trebuie sa o îndeplinim până în anul 2030! Dezvoltarea medicinei primare şi a serviciilor specializate ambulatorii reprezintă cheia pentru a reuşi! Investiţiile în sănătate nu sunt doar cele în infrastructură, ci şi în asigurarea resurselor umane calificate, care nu vor putea fi înlocuite niciodată de tehnologii sau inteligenţa artificială! Oamenii au nevoie, atunci când sunt bolnavi, de grijă, compasiune şi empatie! Profesioniştii din sănătate fac diferenţa! Să încurajăm tinerii sa îmbrăţişeze profesiunile medicale, să îi ajutăm să profeseze şi în zone mai puţin atractive, dar în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Tot în cadrul vizitei din Statele Unite, cei doi demnitari vor continua discuţiile cu reprezentanţii Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii şi cei ai FBI pentru semnarea unui Memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătăţii pentru reducerea practicilor de corupţie în proiectele gestionate cu fonduri internaţionale.

În urmă cu câteva săptămâni, la Timişoara a avut loc primul eveniment despre practici anticorupţie în achiziţiile publice din domeniul sănătăţii, dintr-o serie de şase, la care au participat reprezentanţi ai FBI şi ai Departamentului de Justiţie din Statele Unitate ale Americii. AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

La nivel naţional, câştigul salarial mediu net a crescut în anul 2022 cu 385 de lei, la 3.801 lei

Publicat

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, în timp ce câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei, relatează alba24.ro.

Cele mai mari valori ale câștigurilor salariale medii nete lunare înregistrate în 2022 au fost în următoarele domenii:

  • Informații și Comunicații (+102,4%)
  • Intermedieri Financiare și Asigurări (+65%)
  • Producția și Furnizarea de Energie Electrică și Termică, Gaze, Apă Caldă și Aer Condiționat (+57,4%)
  • Administrație Publică (+46,5%)
  • Industria Extractivă (+44,0%)
  • Activități Profesionale, Științifice și Tehnice (+26,2%)

Pe de altă parte, câștigurile salariale medii nete lunare sub media pe economie au fost înregistrate în următoarele domenii:

  • Hoteluri și Restaurante (-43%)
  • Alte Activități de Servicii (-37,4%)
  • Tranzacții Imobiliare (-27,7%)
  • Activități de Servicii Administrative și Activități de Servicii Suport (-23,4%)
  • Distribuția Apei, Salubritate, Gestionarea Deșeurilor, Activități de Decontaminare (-18,8%)
  • Activități de Spectacole, Culturale și Recreative (-15,3%)
  • Comerț cu Ridicata și cu Amănuntul;
  • Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor (-15,2%)
  • Agricultură, Silvicultură și Pescuit (-14,5%)
  • Industria Prelucrătoare (-9,5%)
  • Transport și Depozitare (-8,8%)
  • Construcții (-7,8%)

Disparități de gen în câștiguri

Datele INS arată că există și diferențe semnificative între câștigurile salariale ale bărbaților și femeilor. În medie, femeile au câștigat cu 3,5% mai puțin decât bărbații în expresie brută și cu 6,3% mai puțin în expresie netă.

Aceste diferențe au fost mai pronunțate în anumite domenii, cum ar fi intermedieri financiare și asigurări, industria prelucrătoare, și informații și comunicații.

Distribuția regională

Câștigul salarial mediu net lunar în 2022 a variat semnificativ în funcție de regiune.

Cele mai scăzute câștiguri au fost înregistrate în județele: Teleorman, Vrancea, Harghita, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Botoșani, în timp ce cele mai ridicate câștiguri au fost înregistrate în București și în județele Cluj, Timiș, Ilfov și Iași.

Costul mediu lunar al forței de muncă

Costul mediu lunar al forței de muncă a înregistrat o creștere de 10,8% comparativ cu anul precedent, ajungând la 6.426 de lei pe salariat. Această creștere a fost mai pronunțată în sectoare precum hoteluri și restaurante, producția și furnizarea de energie electrică și termică, comerț cu ridicata și cu amănuntul, precum și agricultură.

Numărul mediu al salariaților

Numărul mediu al salariaților a crescut cu 115.200 de persoane în 2022, ajungând la 5,209 milioane de persoane. Acesta a fost dominat în continuare de bărbați, care reprezentau 52% din totalul salariaților.

Datele INS pentru anul 2022 arată o creștere semnificativă a câștigurilor salariale în România, cu diferențe notabile între diverse sectoare, regiuni și genuri.

Cu toate acestea, aceste date oferă o imagine detaliată a evoluției economiei și a forței de muncă din țară și pot fi utile pentru formularea politicilor publice și pentru luarea deciziilor în mediul de afaceri.

Citeste mai mult

Eveniment

Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Publicat

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat vineri, la Târgu Jiu, că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă, relatează alba24.ro.

Ministrul a menţionat că prin acordarea bursei se încearcă şi prevenirea separării mamei de copil.

„Mamele minore beneficiază de acea bursă de 700 lei (…). Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare.

Să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor ‘sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă’.

Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă. Încercăm să le ajutăm pe aceste minore care au ajuns în această situaţie şi care trebuie de acum să-şi ia viaţa în piept, în mâini, nu doar viaţa lor, ci şi viaţa copilului pe care sau copiilor, poate sunt şi cazuri de gemeni, pe care ele le-au i-au adus pe lume.

Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală şi da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Tinerii pot accesa programe de sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani

Natalia Intotero a adăugat că tinerii pot accesa programe de sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani în cazul în care aleg să şi continue studiile sau să se angajeze.

„Şi apoi, mai departe toate celelalte programe de sprijin, şi anume după împlinirea vârstei de 18 ani – şi acesta a fost încă un motiv pentru care noi am demarat în urmă cu aproximativ o lună o campanie la nivel de minister, campania se numeşte 17 plus şi mame minore, încercând să discutăm cu toţi minorii instituţionalizaţi în momentul în care au împlinită vârsta de 17 ani, să ştie că o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani ei pot să acceseze nişte drepturi.

În acest an ei au posibilitatea să se gândească ce accesează, să-şi continue studiile superioare şi vor primi în fiecare lună peste 2.800 lei şi posibilitatea să rămână cazaţi în locaţiile unde sunt acum sau să primească la împlinirea vârstei de 18 ani o sumă de 9.000 lei, posibilitatea de a munci în două locuri oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, prin implicarea societăţilor comerciale, inclusiv CONAF, cu locuri de muncă pe ceea ce ei cunosc până acum şi s-au pregătit şi de asemenea şi aducerea la cunoştinţă mamelor minore a acestor forme de sprijin şi spun că este nevoie de informare, pentru că repetiţia este mama învăţăturii”, a explicat ministrul.

Mai multe programe, derulate pentru reducerea abandonului şcolar, sprijinirea tinerilor şi a familiilor

Ministrul Natalia Intotero a punctat că pentru reducerea abandonului şcolar, sprijinirea tinerilor şi a familiilor sunt în derulare mai multe programe.

„Şi în cadrul ministerului avem multe programe de de susţinere a reducerii abandonului şcolar, începând de la programe de susţinere a familiilor, cardul familiilor numeroase, programele de creditare, Family Student Invest, acele centre de zi, peste 150 de centre unde familiile vulnerabile au posibilitatea să-şi ducă copiii după finalizarea cursurilor de învăţământ, să facă ore remediale, masă caldă, discuţii cu psihologi”, a arătat Intotero.

Citeste mai mult

Eveniment

ANSVSA anunță controale ample pentru depistarea drogurilor în produsele alimentare

Publicat

ANSVSA anunță controale la nivel național care vizează utilizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive, phihotrope și stupefiante în produse de origine non-animală.

ANSVSA anunță controale ample pentru depistarea drogurilor

Verificările vizează importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar și procesatori și comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unități de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală.

“Precizăm că, la aceasta dată legislația specifică, în domeniul produselor alimentare, permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Prezența tetrahidrocanabinol (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții.

În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute in Programul ANSVSA de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor”, anunță ANSVSA.

Cum va acționa ANSVSA

Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.

Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor.

În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate, nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor aplica sancțiuni contravenționale și, după caz, vor reține oficial produsele neconforme, vor suspenda sau interzice activitate unităților respective și vor fi informa celelalte autorități competente.

În conformitate cu prevederile Legii nr 194/2011, orice operator care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, are obligaţia de a solicita la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), o autorizaţie, care va fi acordată după avizul unei comisii alcătuite din reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne.

După autorizare, A.N.S.V.S.A. ţine şi actualizează un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi; datele din registru se fac publice prin afişare pe pagina de internet a instituţiei.

Precizăm faptul că, până în prezent, ICPBMV nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011.

„ANSVSA participă, împreună cu alte autorităţi şi instituţii publice abilitate, la elaborarea normelor specifice din domeniu, precum şi la acţiuni de combatere a operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia specifică.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este determinată să își aducă contribuția în lupta împotriva drogurilor.

Prin intensificarea acțiunilor noastre specifice de control, ne angajăm alături de celelalte instituții ale statului să protejăm sănătatea publică și să contribuim la combaterea acestui flagel, cu consecințe dezastruoase pentru întreaga societate”, a afirmat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending