Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa. Cupola de căldură va acoperi întâi Europa Centrală și de Est, arată datele meteorologilor europeni, care au realizat o analiză a condițiilor meteo care generează valurile de căldură care lovesc continentul, scrie alba24.ro.
Modelul meteorologic general asupra Europei se schimbă și ploile se vor opri, dar va declanșa un val de căldură excesiv în sudul, centrul și estul Europei.
Prognozele meteorologilor europeni arată un val fierbinte care va cuprinde Europa în a doua parte a lunii iulie.
Se estimează că temperaturile vor urca la mijlocul ei până la 40 de grade în multe țări, inclusiv în cele nordice.
Cele mai anormale temperaturi sunt prognozate pentru Europa centrală și peninsula Balcanică.
Acest tipar meteo se va extinde în toată Europa, spre weekend, potrivit unei analize a severe-wheather și va marca toată luna iulie.
Apoi, o turbulență majoră se va forma în vestul Europei și ar putea readuce furtuni puternice.
Heat Dome sau domul de căldură este un fenomen meteo de fundal, asemănător unei cupole, care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an.
Vara trecută, au avut loc canicule deosebit de puternice, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de recorduri înregistrate la toate stațiile din Europa, iar anomaliile de temperatură au fost adesea în afara graficelor.
La scară globală, temperaturile din ianuarie până în iunie au fost cu mult peste mediile pe termen lung.
Heat Dome este acea caracteristică care duce la aceste evenimente extreme de căldură. De obicei, domul de căldură este principala și cea mai dominantă caracteristică a modelelor meteorologice de vară în Europa și America de Nord.
Totuși, poate apărea și în toamnă, așa cum ne confruntăm în acest an, mai precizează cei de la Severe-wheather.
Auzim termenul dom de căldură atunci când se dezvoltă temperaturi extrem de ridicate și anormale.
Iată cum funcționează și de ce este important să o înțelegem de la o scară mai mare. Masa de aer cald la altitudini mai înalte formează de obicei domul de căldură.
Dacă evenimentul este deosebit de stabil și extrem, de obicei rămâne acolo câteva zile sau săptămâni.
Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa: ca un capac pe o oală
Domul de căldură funcționează ca un capac pe o oală. Cupola extinsă de căldură captează o masă de aer semnificativ mai caldă la toate nivelurile de dedesubt.
Prin urmare, masa de aer devine uscată și se încălzește semnificativ pe măsură ce atinge cele mai joase cote.
Un val de căldură asociat cu un dom de căldură creează vreme bună, stabilă și o masă de aer adesea arid, cu șanse minime pentru precipitații sau chiar nori.
Acest lucru se întâmplă din cauza curenților de aer care se scufundă în centrul domului de căldură, ducând la creșterea temperaturii.
O cupolă de căldură este adesea de vină pentru valurile de căldură mortale din întreaga lume, deoarece căldura arzătoare și excesivă durează de obicei o perioadă foarte lungă.
Astfel de evenimente generate de un dom de căldură au adus temperaturi record în multe țări din întreaga lume în vara anului 2023, extinzându-se și în anotimpurile de toamnă.
Temperaturile medii și maxime zilnice sub domul de căldură sunt de obicei semnificativ peste medie.
Când domul de căldură este deosebit de puternic, provoacă înregistrările istorice existente, așa cum am văzut la nivel global în acest an.
Acest lucru devine deosebit de izbitor atunci când această caracteristică se dezvoltă la începutul verii sau toamna.
Primul val de căldură semnificativ din vara anului 2024 se dezvoltă în Europa Centrală și de Est.
Situația generală a vremii din Europa indică o schimbare în condiții mai stabile, dar semnificativ mai calde.
Odată cu întărirea și extinderea unui dom de căldură din regiunea mediteraneană în Europa Centrală și de Est, masa de aer va fi mult mai caldă decât la începutul acestei luni.
O mare parte a continentului european se va scălda într-o masă de aer cald, care va cuprinde toată zona dintre Italia către Balcanii centrali, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și România.