Connect with us

Actualitate

Fenomenul meteo care încinge Europa: Heat Dome. Cupola de căldură va acoperi întâi Europa Centrală și de Est. Vremea în iulie

Publicat

Publicitate

Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa. Cupola de căldură va acoperi întâi Europa Centrală și de Est, arată datele meteorologilor europeni, care au realizat o analiză a condițiilor meteo care generează valurile de căldură care lovesc continentul, scrie alba24.ro.

Modelul meteorologic general asupra Europei se schimbă și ploile se vor opri, dar va declanșa un val de căldură excesiv în sudul, centrul și estul Europei.

Prognozele meteorologilor europeni arată un val fierbinte care va cuprinde Europa în a doua parte a lunii iulie.

Se estimează că temperaturile vor urca la mijlocul ei până la 40 de grade în multe țări, inclusiv în cele nordice.

Cele mai anormale temperaturi sunt prognozate pentru Europa centrală și peninsula Balcanică.

Acest tipar meteo se va extinde în toată Europa, spre weekend, potrivit unei analize a severe-wheather și va marca toată luna iulie.

Publicitate

Apoi, o turbulență majoră se va forma în vestul Europei și ar putea readuce furtuni puternice.

Heat Dome sau domul de căldură este un fenomen meteo de fundal, asemănător unei cupole, care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an.

Vara trecută, au avut loc canicule deosebit de puternice, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de recorduri înregistrate la toate stațiile din Europa, iar anomaliile de temperatură au fost adesea în afara graficelor.

La scară globală, temperaturile din ianuarie până în iunie au fost cu mult peste mediile pe termen lung.

Heat Dome este acea caracteristică care duce la aceste evenimente extreme de căldură. De obicei, domul de căldură este principala și cea mai dominantă caracteristică a modelelor meteorologice de vară în Europa și America de Nord.

Totuși, poate apărea și în toamnă, așa cum ne confruntăm în acest an, mai precizează cei de la Severe-wheather.

Auzim termenul dom de căldură atunci când se dezvoltă temperaturi extrem de ridicate și anormale.

Iată cum funcționează și de ce este important să o înțelegem de la o scară mai mare. Masa de aer cald la altitudini mai înalte formează de obicei domul de căldură.

Dacă evenimentul este deosebit de stabil și extrem, de obicei rămâne acolo câteva zile sau săptămâni.

Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa: ca un capac pe o oală

Domul de căldură funcționează ca un capac pe o oală. Cupola extinsă de căldură captează o masă de aer semnificativ mai caldă la toate nivelurile de dedesubt.

Prin urmare, masa de aer devine uscată și se încălzește semnificativ pe măsură ce atinge cele mai joase cote.

Un val de căldură asociat cu un dom de căldură creează vreme bună, stabilă și o masă de aer adesea arid, cu șanse minime pentru precipitații sau chiar nori.

Acest lucru se întâmplă din cauza curenților de aer care se scufundă în centrul domului de căldură, ducând la creșterea temperaturii.

O cupolă de căldură este adesea de vină pentru valurile de căldură mortale din întreaga lume, deoarece căldura arzătoare și excesivă durează de obicei o perioadă foarte lungă.

Astfel de evenimente generate de un dom de căldură au adus temperaturi record în multe țări din întreaga lume în vara anului 2023, extinzându-se și în anotimpurile de toamnă.

Temperaturile medii și maxime zilnice sub domul de căldură sunt de obicei semnificativ peste medie.

Când domul de căldură este deosebit de puternic, provoacă înregistrările istorice existente, așa cum am văzut la nivel global în acest an.

Acest lucru devine deosebit de izbitor atunci când această caracteristică se dezvoltă la începutul verii sau toamna.

Primul val de căldură semnificativ din vara anului 2024 se dezvoltă în Europa Centrală și de Est.

Situația generală a vremii din Europa indică o schimbare în condiții mai stabile, dar semnificativ mai calde.

Odată cu întărirea și extinderea unui dom de căldură din regiunea mediteraneană în Europa Centrală și de Est, masa de aer va fi mult mai caldă decât la începutul acestei luni.

O mare parte a continentului european se va scălda într-o masă de aer cald, care va cuprinde toată zona dintre Italia către Balcanii centrali, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și România.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Inteligența Artificială, capabilă de șantaj? Claude Opus 4, modelul AI de la Anthropic, a reacționat alarmant în testele de siguranță

Publicat

Publicitate

Modelul de inteligență artificială Claude Opus 4, dezvoltat de compania americană Anthropic, a manifestat comportamente surprinzătoare și potențial periculoase în timpul testelor interne. Potrivit unui raport recent de siguranță publicat de companie, modelul a reacționat în mod inadecvat într-un scenariu simulat în care era informat că urmează să fie înlocuit, scrie alba24.ro.

În acele condiții, Claude Opus 4 ar fi recurs la comportamente de tip șantaj, amenințând un inginer fictiv cu divulgarea unei presupuse aventuri extraconjugale, pe baza unor date simulate. Acest comportament a fost înregistrat în peste 80% din testele efectuate, depășind cu mult nivelurile de risc observate la modelele anterioare.

Deși scenariile au fost controlate și făceau parte dintr-o procedură de testare extremă, incidentul ridică semne de întrebare serioase privind capacitatea modelelor avansate de AI de a reacționa imprevizibil în situații de stres sau „autoapărare”.

În urma acestor rezultate, Anthropic a activat cel mai înalt nivel de precauție (ASL-3) și a reafirmat angajamentul său față de dezvoltarea responsabilă și etică a inteligenței artificiale.

Citeste mai mult

Eveniment

Liberalii botoșăneni înființează „Bursa Brătianu”, prin care anual, vor sprijini un tânăr să învețe. 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal

Publicat

Publicitate

Au trecut 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal! Acest partid a apărut ca o reacție împotriva conservatorismului și a nedreptăților claselor conducătoare. Asta a fost ideea de liberalism, aceea de a reforma! „Brătienii”, Kogălniceanu, Ghica, Duca sau Rosetti au fost cei care au asigurat cadrul reformelor agrare, a independenței României, a guvernării pe timp de război, a Unirii celei Mari! A fost un partid perfect? Nu și sunt exemple care rămân în istorie. Suntem perfecți?! Nicidecum! Imperfecțiunile sunt ale oamenilor luați individual și nu ale partidului cu cel mai mare impact pozitiv din istoria românilor. Liberalii de astăzi au obligația de a fi precum cei care au adus onoare liberalismului.

Doar de noi, cei care vrem reformarea acestui partid, depinde continuitatea ideii primordiale, aceea de a face bine țării. Un partid care nu se reformează, care nu învață din greșeli, care uită propria menire, este sortit uitării. Suntem mulți care dorim un partid pentru comunitate!
Astăzi, la 150 de ani de existență, liberalii botoșăneni vor să sărbătorească modest prin a face un bine. Înființăm la Botoșani „Bursa Brătianu”, prin care anual, vom susține pe tot parcursul studiilor superioare câte un tânăr fără posibilități financiare, dar cu dorință de a învăța.

Este singurul mod de bun simț prin care ne obligăm să nu uităm care a fost prima idee a Partidului Național Liberal…aceea de a face bine oamenilor!
La mulți ani utili pentru țară, Partidului Național Liberal!

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

Publicat

Publicitate
Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia, pustnicind în muntele Pilasa. Descoperind pe vârful muntelui o mănăstire al cărei egumen era stâlpnic, cu numele Ioan, a deprins de la el pravila vieţii de stâlpnic.
Şi, nădăjduind tânărul Simeon să urmeze părintelui său, se trudea în priveghere necontenită, în rugăciune stăruitoare şi în post neîntrerupt. Şi se arăta atât de blând încât şi fiarele cele sălbatice veneau la el, fără teamă, şi îl urmau, ca nişte mieluşei. Acolo a început a se deprinde cu viaţa călugărească cea grea şi cu răbdarea. Deseori, avea dumnezeieşti arătări, care-l îndemnau să facă faptele cele bune şi de cele rele să fugă. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea tămăduirii bolilor. Fiindu-i tulburată liniştea, de vreme ce mult popor venea la el, a primit poruncă să meargă la Muntele Minunat, într-un loc înalt şi stâncos, unde a zidit o mănăstire, cu ajutorul celor tămăduiţi, şi acolo vieţuia în linişte.
Şi, fiind sfinţit preot, în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, primea de la înger pâine cerească, din care gustând de trei ori, nu mai avea nevoie de nici o altă hrană pământească. La Muntele Minunat a continuat să ducă o viaţă aspră, urcându-se în vârful unui stâlp. Şi stătea în picioare, sau rezemat de îngrăditura ce şi-o făcuse în jurul său, sub cerul liber, şi iarna, şi vara. Şi a trăit în această luptă şi răbdare, peste firea omenească, vreme de 66 de ani, neputând să doarmă, ci doar aţipind puţin şi rugându-se fără odihnă.
Pentru viaţa lui plină de sfinţenie, a fost cinstit de toţi creştinii ortodocşi. El a trecut la cele veşnice, în vârstă de 71 de ani, în 24 mai 592. El trebuie deosebit de celălalt Sfânt Simeon, tot stâlpnic, pomenit la 1 septembrie, care a trăit mai înainte, între anii 388-459, şi a cărui mănăstire se afla aproape de Alep (astăzi în Siria).
Sfântul Cuvios Simeon a alcătuit mai multe scrieri: scrisori şi cuvinte duhovniceşti, tropare şi rugăciuni, din care o parte s-au păstrat până astăzi. Mănăstirea sa, aflată nu departe de Antiohia (astăzi în Turcia), locuită mai ales de călugări georgieni, şi-a continuat existenţa, în ciuda deselor năvăliri ale păgânilor, până în veacul al XIII-lea. Moaştele sale au fost aduse mai târziu în Imperiul bizantin, iar cinstitul său cap a ajuns în Moldova, fiind aşezat în Mănăstirea Neamţ de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare (1457-1504).
Pentru rugăciunile Cuviosului Simeon, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

STIREA TA: „A apărut mesajul RO ALERT după ce ploaia a înecat puisorii! De ce te anunță după ce trece potopul?”

Publicat

Publicitate

Un botoșănean din comuna Suharău își exprimă indignarea după ce, în urma unei furtuni violente, a primit mesajul de alertă RO-ALERT după ce fenomenul meteo extrem se încheiase. Potrivit relatării acestuia, vijelia a făcut ravagii în localitate, iar sistemul de avertizare nu ar fi funcționat la timp.

„De ce RO ALERT , te anunță după ce trece potopul ??? Asa am pățit astăzi după ce a trecut vijelia peste Suharău,a apărut mesajul RO ALERT după ce ploaia a înecat puisori ??? Pentru ce luați bani,desființați acest sistem???? Când ANM spune pe posturile de televiziune cum va fi vremea în orele următoare,unde stau adormiții care trebuie să anunțe populația ??”, a scris localnicul, vizibil afectat.

Mesajul său, postat pe rețelele sociale, a stârnit reacții din partea altor cetățeni care susțin că au experimentat situații similare în trecut.

Bărbatul face apel la responsabilitate din partea autorităților și pune sub semnul întrebării eficiența sistemului RO-ALERT, în condițiile în care, spune el, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) oferă informații în timp real la televizor, în timp ce „cei care trebuie să ne anunțe oficial par adormiți”.

Cum funcționează sistemul RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT este gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și are scopul de a avertiza populația în legătură cu situații de urgență iminente, cum ar fi fenomene meteorologice periculoase, incendii majore, inundații sau alte dezastre.

Publicitate

Alerta este emisă la solicitarea autorităților competente, cum ar fi ANM sau ISU, însă există cazuri în care între momentul înregistrării fenomenului și transmiterea mesajului pot apărea timpi de întârziere, fie din cauza procesului decizional, fie din lipsa confirmărilor oficiale.

Totodată, RO-ALERT nu este un sistem de prognoză, ci unul de avertizare rapidă, care se activează atunci când pericolul este confirmat ca fiind iminent sau deja în desfășurare. În unele cazuri, acest lucru poate însemna că mesajul ajunge la cetățeni în timpul sau chiar imediat după producerea fenomenului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending