Connect with us

Actualitate

Fenomen astronomic rar: Marea aliniere a planetelor, în 2025. În ce perioadă se va produce evenimentul și cum poate fi observat

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic rar. La finalul lunii februarie, celalalte șapte planete din sistemul solar se vor alinia alături de Terra, pe cer. Iar în a doua jumătate a lunii ianuarie, va putea fi observată alinierea a șase planete, scrie alba24.ro.

Situația în care unele planete se află în același timp de aceeași parte a Soarelui nu este una rar întâlnită, însă acum majoritatea sau toate planetele se aliniază.

Cele două momente speciale din punct de vedere astronomic sunt:

  • în 21 ianuarie – se aliniază planetele Marte, Jupiter, Uranus, Neptun, Venus și Saturn
  • în 28 februarie – se aliniază planetele Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte

Toate planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui pe un plan plat numit ecliptică. Unele dintre planete au orbite ușor înclinate deasupra sau sub acest plan, dar toate sunt mai mult sau mai puțin la același nivel, notează Science Alert, citată de antena3.ro

Fenomen astronomic rar. Cum poate fi observată alinierea planetelor

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber în zone mai puțin poluate luminos, cu ajutorul unui binoclu sau telescop. De asemenea, există mai multe aplicații pe telefon ce vor urmări fenomenul.

Publicitate

Momente similare, când mai multe planete s-au aliniat, s-au petrecut cel mai recent în iunie, respectiv august 2024. Însă la finalul lunii ianuarie 2025 este vorba despre marea aliniere a planetelor – adică a celorlalte șapte din Sistemul Solar.

Alte fenomene astronomice din 2025. Calendar

  • 4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
  • 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea)
  • 20 martie – echinocţiul de primăvară
  • 22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 21 iunie – solstiţiul de vară
  • 31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
  • 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 21 septembrie  – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 22 septembrie – echinocţiul de toamnă
  • 23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă

Patru eclipse în 2025. Ce va putea fi observat din România

În anul 2025 se vor produce patru eclipse, respectiv două de Soare şi două de Lună. Din România, va putea fi observată în bune condiții doar una dintre acestea.

În 14 martie se produce eclipsă totală de Lună. Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei.

Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09, notează Astro Bârlad.

În 29 martie va fi eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România eclipsa va vizibilă doar în partea de vest și cea de nord-vest.

În 7 septembrie 2025 va fi eclipsă totală de Lună. Va putea fi observată și din România, pe lângă Europa, Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa.

Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11, însă satelitul natural al Terrei va fi destul de jos față de orizontul sud-estic.

În 21 septembrie va fi eclipsă parțială de Soare. Se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Începe Triodul. Treptele spre Postul Mare. Temele celor patru duminici cuprinse în această perioadă

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 februarie, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului, informează basilica.ro.

Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din „tria” – trei, și „odi” – odă, deci cântare în trei ode / strofe. Termenul arată, practic, faptul că în această perioadă, rânduiala canoanelor ce se cântă la strană cuprinde trei strofe.

Numele de „Triod” este atribuit și cărții de cult în care sunt cuprinse textele și cântările specifice perioadei, majoritatea compuse de Sfântul Teodor Studitul și de fratele său, Iosif Studitul, în continuarea operei imnografice a Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul.

Triodul ține de la Duminica Vameșului și Fariseului până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni.

Treptele spre Postul Mare

Primele trei săptămâni ale Triodului constituie o perioadă premergătoare și de adaptare în mod treptat a rânduielii liturgice pentru Slujbele Postului Mare. Temele celor patru duminici cuprinse în această perioadă, a Vameșului și a Fariseului, a Întoarcerii Fiului risipitor, a Înfricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai, au un rol pedagogic succesiv.

Săptămâna ce urmează Duminicii „Vameșului și a fariseului” se numește „Săptămâna vestirii”, în ea se oferă dispensă totală de la post, asemenea Săptămânii Luminate, perioadei Cincizecimii și în timpul celor douăsprezece zile dintre Nașterea Domnului și Bobotează.

Publicitate

Duminica „Fiului Risipitor” are ca temă principală căința și puterea iertătoare a lui Dumnezeu pentru restaurarea omului.

Duminica „Înfricoșătoarei Judecăți” are un mesaj profund eshatologic și de supunere totală în fața lui Dumnezeu. Această temă este continuată în duminica următoare, a „Izgonirii lui Adam din Rai”. Mesajul final al acestei perioade premergătoare Postului are în prim-plan exemplul lui Adam cel izgonit, care nu se mai poate întoarce în rai fără să se pocăiască și să-și plângă păcatele.

Tema prin care începe Postul Mare definește această perioadă ca timp de întoarcere și restaurare prin Hristos în demnitatea originară a lui Adam

În mai puțin de o lună, creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui, numit și Postul Mare. 

Duminica aceasta începe perioada liturgică numită Triod, în care sunt incluse trei săptămâni pregătitoare pentru post. Astfel, luni, 3 martie, va fi prima zi din Postul Paștelui 2025.

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre posturi pentru că îi pregătește pe creștini de cea mai importantă sărbătoare, Învierea Domnului. De asemenea, în primele șase sâmbete din Postului Mare, se recomandă intensificarea rugăciunilor pentru cei trecuți la Domnul.

Sunt în total șase săptămâni, adică patruzeci de zile de post, amintind de perioada de post pe care a ținut-o Mântuitorul Iisus Hristos îndată după Botezul Său în Iordan.

Anul acesta, bucuria va fi sporită și de faptul că toți creștinii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, la 20 aprilie.

Întrucât în mai se împlinesc 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), Papa Francisc a declarat că este deschis pentru stabilirea unei date comune a serbării Paștelui pentru toți creștinii. Patriarhia Română a reacționat și a explicat că orice consultare referitoare la data Paștelui și o eventuală hotărâre pot avea loc numai în cadrul unui viitor Sinod pan-ortodox, prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori.

În cadrul Primului Sinod Ecumenic s-a stabilit modul de calculare a datei Paștilor. Ulterior, începând cu 1582, au fost adoptate diferite calendare și revizuiri la acestea care au făcut să existe anual două date de celebrare a Paștilor care coincid arareori. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean adus în cătușe din Germania, după ce judecătorii suceveni l-au condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare

Publicat

Publicitate

Poliția Română a adus în țară, vineri, două persoane, pe numele cărora au fost emise mandat de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 30 de ani, din Brăila, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunilor rutiere. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Brăila, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea unui an.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 33 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Curtea de Apel Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 6 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Peste 2.000 de români din străinătate, înscriși până în prezent pentru a vota prin corespondență

Publicat

Publicitate

Peste 2.000 de români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat până în prezent pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota la alegerile prezidențiale din 4 mai prin corespondență, scrie Agerpres.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate și care deține un document care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate.

Termenul limită de înscriere în registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență au venit, până sâmbătă, de la românii din: Germania (467); Marea Britanie (349); Elveția (198); Franța (145); Spania (126); SUA (111), potrivit site-ului AEP.

***
La alegerile pentru președintele României din anul 2025, alegătorul român din străinătate poate vota la orice secție de votare sau prin corespondență, în condițiile legii.

Acesta poate vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.

Publicitate

Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători, conform art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate. AGERPRES/

Citeste mai mult

Eveniment

Ce amendă primești, ca șofer, dacă asculți muzică prea tare în mașină, potrivit modificărilor din 2025

Publicat

Publicitate

Anunț important pentru șoferii din România! Anul 2025 aduce schimbări importante în Codul rutier, iar sancțiunile pentru nerespectarea legii ajung până la 4.050 de lei pentru persoanele fizice și 20.250 de lei pentru persoane juridice. Ce amendă primești, ca șofer, dacă asculți muzică prea tare în mașină spune alba24.ro.

Creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2025 a dus la majorarea punctului de amendă din Codul rutier, iar sancțiunile pentru șoferii care nu respectă lege au devenit mai mari. Dacă în 2024 valoarea unui punct de amendă era de 165 de lei, de la 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de amendă este de 202 lei. Prin urmare, sancțiunile pentru nerespectarea Codului Rutier ajung până la 4.050 lei pentru persoane fizice și 20.250 lei pentru persoane juridice.

Schimbări importante în codul rutier 2025

Nu sunt puțini șoferii care obișnuiesc să șofeze cu muzica dată foarte tare în mașină. Ei bine, legea din România prevede amenzi usturătoare pentru aceștia. Amenda este prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni. Efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți în trafic se pedepsește aspru.

Potrivit art.100, aliniatul 1, punctul 10 din Codul rutier 2025, șoferii care ascultă muzica prea tare în mașină pot fi sancționați cu 4 su 5 puncte plus 810 – 1.012 lei. Reamintim că la acumularea a 15 puncte de penalizare se va decide suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic.”, se arată în lege.

Publicitate

Care sunt clasele de sancțiuni din Codul rutier 2025

  1. Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, adică 405 -607 lei
  2. Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte amendă, adică 810 -1.012 lei
  3. Clasa a III-a –  de la 6 sau 8 puncte amendă – 1.215 – 1.620 lei
  4. Clasa a IV-a – de la 8 la 20 puncte amendă, adică 1.822 – 4.050
  5. Clasa  a V-a – de la 21 la 100 de puncte amendă, adică 4.252 – 20, 250 lei

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending