Connect with us

Eveniment

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Vor putea fi observate circa 10-15 „stele căzătoare” pe oră

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Se produce maximul curentului de meteori Leonidele. Vor putea fi observate circa 10-15 ”stele căzătoare” pe oră.

Evenimentul se produce în noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 noiembrie).

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001.

Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024 şi ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024, când se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

În această noapte, luna va fi plină 98%, potrivit Agerpres. Acest fenomen ar putea influența observarea meteorrilor.

Ce sunt Leonidele

Publicitate

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

În 2032, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Leonidele. Cum pot fi observate

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h). Prin frecarea cu aerul, fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori”, iar publicul „stele căzătoare”, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Un loc bun este și la marginea orașelor mari. În zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 15 de meteori pe oră. Din orașe se vor vedea foarte puține stele căzătoare.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Seară Românească la ATOR Botoșani. Tinerii liceeni au demonstrat că tradițiile devin punți între trecut și viitor

Publicat

Publicitate

În seara zilei de 23 februarie, tinerii liceeni din Botoșani au fost invitați să participe la o Seară Românească organizată de filiala locală a asociației ATOR. Fiind o perioadă cu multiple semnificații pentru adolescenți, în care se gândesc mai mult la iubire și la persoanele dragi, Ator a creat cadrul necesar întâlnirii lor, găzduiți fiind de ospitalitatea parohiei Vovidenia.

Evenimentul a debutat cu Paraclisul Maicii Domnului slujit în biserică, iar apoi au urmat patru ore de program tip spectacol în cadrul căruia surprizele s-au ținut lanț. De la multitudinea interpreților și soliștilor veniți, până la diversitatea momentelor artistice prezentate, cu muzică populară (voce, dansuri și instrumente), apoi teatru, concursuri și tombolă, folk și multă voie bună.

Dintre invitații speciali ai serii s-au remarcat în mod deosebit Fetele de la Botoșani (dna. Iustina Irimia-Cenușă și dra. Simona Mazăre), Codruț Știrbu, surorile prof. Andrea și Adina Amaricăi, Ansamblul Doina Costeștilor, Oana Petrescu și alți elevi și absolvenți ai Școlii Populare de Arte, precum și colaboratori ai Centrului Creației Botoșani.

,,Prin astfel de inițiative, România și românii își păstrează sufletul viu, iar tradițiile devin punți între trecut și viitor, dându-ne tuturor motive de mândrie și apartenență”, au marturisit coordonatorii Ansablului din Costești.

Lăsatul secului nu ar fi fost desăvârșit fără o masă copioasă cu multe bunătăți, însă ,,bătaia” s-a dat pe cele vreo 1000 de sarmale, pizza și croissantele de casă de la Vorona.

Dincolo de bucuria și încântarea participanților care au rămas cu dorința de a deveni membri ai asociației, principala realizare a rămas lucrul în echipă al voluntarilor Ator, care au colaborat exemplar în organizarea evenimentului cu toate provocările și piedicile ivite. Ator-ul schimbă viețile adolescenților și chiar ,,Dă SENS TINEREȚII tale”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un incendiu violent într-o gospodărie din localitatea Zosin, comuna Coșula

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Zosin, comuna Coșula. Casa și o anexă au cuprinse de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum necurațat de funingine. Când s-a produs evenimentul, proprietarul nu era acasă. Focul a fost observant de un vecin, care a sunat la 112, după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, casa și anexa ardeau în totaliatate.

Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Pompierii au protejat de foc o altă anexă din gospodărie.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate. Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Programul concurs „Povestiri din copilărie”, prilejuit de aniversarea zilei de naștere a marelui povestitor Ion Creangă, la Teatrul Vasilache

Publicat

Publicitate

Programul concurs „Povestiri din copilărie” prilejuit de aniversarea zilei de naștere a marelui povestitor Ion Creangă (1 martie 1837) începe la Teatrul Vasilache!

O nouă ediție a programului aduce în atenția publicului zece reprezentații pe tot parcursul lunii martie.

Cei mici Teatrul „Vasilache” sunt invitați să vizioneze spectacolul „Capra cu trei iezi”, primul spectacol din Programul „POVESTIRI DIN COPILĂRIE”, pe care îl puteţi viziona în zilele de joi, 27 februarie 2025, cu începere de la ora 18:00, şi duminică, 2 martie 2025,  de la orele 11:00 şi 12:30

 

Spectacolul „Capra cu trei iezi” este o adaptare după Ion Creangă, dramatizare de Mihai Donţu. Regia artistică este semnată de Mihai Donţu, scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Cristian Lungu.

Din distribuţie fac parte actorii: Anamaria Chelaru, Renata Voloșcu, Oana Asofiei, Marius Rusu, Florin Iftode, Andrei Iurescu şi Alin Gheorghiu

Publicitate

„Toate teatrele din ţară au în repertoriu povestea Caprei şi a celor trei iezi. De ce Capra cu trei iezi? O poveste clasică în care am încercat să combin elemente moderne, giumbuşlucuri, pe placul copiilor. Deşi suntem în secolul XXI, propun o întoarcere în timp cu poveştile şi povestirile lui Ion Creangă. Au fost, sunt şi vor fi pe înţelesul copiilor” (Mihai Donţu, regizor artistic)

 

Vârsta publicului: 3-9 ani

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Economie

Fondurile de pensii facultative, în creștere cu 17% la nivelul lunii decembrie. Care a fost contribuția medie

Publicat

Publicitate

Fondurile de pensii facultative, creștere cu 17%, la nivelul lunii decembrie. Fondurile de pensii facultative aveau la finalul lunii decembrie 2024 active în valoare de 5,55 miliarde de lei, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), scrie alba24.ro.

„Cele mai multe investiții au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89%)”, se arată în raportul citat de Agerpres.

Valoarea contribuțiilor virate în luna decembrie a fost de 78,8 milioane lei, în timp ce contribuția medie a fost 185 lei.

Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,72 miliarde de lei, respectiv 67%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 1,35 miliarde de lei (24,4%). Obligațiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 214,61 milioane de lei, respectiv 3,9% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 832.538 de participanți în luna decembrie 2024.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending