Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fenomen astronomic FASCINANT în luna august: Perseidele, spectacol de ”stele căzătoare” pe cerul de vară

Publicat

Publicitate

Maximul curentului de meteori Perseide va putea fi observat în acest an în luna august.

Cele mai multe ”stele căzătoare” vor fi în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4.00 TLR. Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Publicitate

Fenomenul de „stea căzătoare” este foarte bine cunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi meteor (stea căzătoare), produs de particula de praf cosmic care arde în atmosferă. Pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Activitatea Perseidelor a început, ca de altfel în fiecare an, pe data de 17 iulie şi se va încheia la 25 august. În perioada maximă, pe un cer senin, se pot observa 100 de meteori într-o oră, potrivit NASA.

În mod constant, Pământul întâlneşte un nor de praf şi pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle, în acelaşi punct al orbitei planetei noastre, adică în aceeaşi perioadă a anului, iulie-august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei şi atmosfera terestră atinge chiar 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc şi ionizează o lungă coadă de aer în drumul lor.

Publicitate

„Ploaie de stele” are radiantul în constelaţia Perseu, de unde i se trage şi numele. Constelaţia Perseu (în latină Perseus) este o constelaţie din emisfera nordică traversată de Calea Lactee, potrivit www.timeanddate.com. Este bogată în stele, printre care şi steaua dublă Algol. Aceasta este prima stea variabilă descoperită, ea fiind observată şi de către arabi.

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut, de populaţia întregului Pământ, dintre toţi curenţii majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2000 de ani), cât şi pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu – punctul cel mai apropiat de Soare – ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide. Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori.

Publicitate

Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursă: Agerpres

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Gheorghe, este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului, sărbătorit de ortodocși la 23 aprilie, dar și patronul spiritual al municipiului Botoșani.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru, 26 octombrie, este vara păstorilor, începutul anului pastoral.

Publicitate

Sfântul Gheorghe este cunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor săraci și al celor bolnavi. Este patronul forțelor terestre, scrie alba24.ro.

Este un sfânt îndrăgit, după numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, dar și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Publicitate

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că dacă ieşi cu capul descoperit te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă. Se luptă cu meliţele din gospodăria omului şi fură laptele vacilor.

Publicitate

Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul

De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua „somnul mieilor”.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

Credințe popular și tradiții de Sfântul Gheorghe:

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Publicitate

Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor.

Fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Exista şi obiceiul ca în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coroniţe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coroniţe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Brazdele şi coroniţele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiş în pădure pentru a culege mătrăguna şi năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi.

Flăcăii căutau în dimineaţa zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de ei ştiut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită.

Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Ce se spune când cântă broaștele

În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.

Dacă e ploaie – se face grâu şi fân.

Citeste mai mult

Eveniment

Operațiune la Botoșani și în cinci județe. Obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au anunțat astăzi că la data de 23 aprilie a.c., cu sprijinul polițiștilor Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Botoșani, Cluj, Mureș, Bihor, Bacău și Bistrița au efectuat 29 de percheziții domiciliare, în judeţele Botoșani, Sălaj, Cluj, Bihor, Bacău și Bistrița, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii  infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2022, persoanele cercetate și-ar fi constituit mai multe societăți comerciale, în județul Sălaj, preluând totodată societăți comerciale din alte județe, în scopul obținerii de fonduri publice, respectiv a ajutorului de minimis, printr-un program de finanțare. Totodată, s-a stabilit faptul că, încă de la înființare, respectivele societăți comerciale nu ar fi desfășurat niciodată o activitate economică și nu ar fi întreprins nicio măsură asumată în planurile de afaceri, folosindu-se în acest scop de documente false. De asemenea, persoanele cercetate ar fi indus în eroare diverse unități bancare, în vederea obținerii unor credite punte.

În urma celor 29 de percheziții domiciliare efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 45.000 de euro, 19.070 de lei, carduri bancare, laptopuri, telefoane mobile, documente contabile, precum și alte înscrisuri utile cauzei.

Publicitate

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de peste 2.300.000 de lei.

Au fost puse în executare mai multe mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării materialului probator, 3 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Publicitate

Mâine, 24 aprilie a.c., cele 3 persoane vor fi prezentate unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Serviciului Criminalistic, ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Zalău – Biroul de Investigații Criminale și Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, cei din cadrul Secțiilor de Poliție Rurală Zalău și Nușfalău, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj continuă cercetările, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate în cauză.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum funcționează ȚEAPA cu ”coletul la 9,93 de lei”. O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Publicitate

O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele a apărut e internet. Mai exact, a primit chiar și un nume: Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”, în fond, o tentativă de fraudă online în numele Poștei Române, relatează alba24.ro.

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!” Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de fraudă online, menită să păcălească cetățenii care vor să cumpere chilipiruri.

Publicitate

Pagina de Facebook are un link, care duce de asemenea pe o pagină care utilizează imaginea Poștei Române.

Atenție însă: numele linkului nu se potrivește nici pe departe cu adresa Poștei Române.

Reprezentanții insitituției au confirmat pentru Alba24 că nici contul Facebook și nici linkul pe care duce nu aparțin Poștei Române.

Publicitate

Atenție la detalii

Infractorii știu foarte bine ce fac și sunt atenți la detalii. La fel de atenți trebuie să fiți și dumneavoastră.

Sub postare, primul comentariu este au unui cetățean mulțumit. El este din Bratislava, dar comentariul său este în română.

”Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim Poșta Română pentru că ne-ați dat posibilitatea de a obține lucruri utile la doar 9,93 lei. Uscător de păr, ceas, laptop, lucruri de la branduri celebre. A fost un cadou frumos pentru fiecare din familia noastră” a scris acesta, în încercarea de a induce oamenii pe o pistă falsă.

Publicitate

La fel sunt și restul comentariilor, unele dintre ele cu poza unor așa zise produse cumpărate de la Poșta Română.

”Wow, am primit un macbook nou-nouț cu 9,93 lei, sunt șocată! Mulțumesc foarte mult, sunt incredibil de fericit”, a scris un bărbat, care se pretinde client și care a postat și o fotografie cu ”produsul”.

De pe site, sunteți redicționați spre un chestionar, după care trebuie să încercați cutii.

Publicitate

După ce dați click pe o cutie, vă apar ”premiile”, tot felul de obiecte, fiecare cu prețuri reale foarte mari.

Ulterior sunteți redirecționat spre o pagină unde ar trebui să plătiți 15 lei și să vă introduceți toate datele personale, inclusiv ale cardului.

Evident, dacă o faceți, veți rămâne rapid fără toți banii în cont.

Reclamele false de acest fel sunt distribuite fără restricții de Facebook și sunt chiar sponsorizate, pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Citeste mai mult

Economie

Cât de mult și CUM vor fi afectate CULTURILE de câmp și speciile pomi-viticole, după fluctuațiile recente ale vremii

Publicat

Publicitate

Specialiștii au descris într-o analiză realizată de Agerpres impactul fluctuațiilor meteorologice asupra culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole. Ploile care au căzut sunt foarte bune în zona Moldovei, însă, nu sunt de ajuns pentru nevoile din agricultură.

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a ţării, astfel că procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, potrivit prognozei agrometeo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 26 aprilie.

În depresiunile din centrul ţării ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Publicitate

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 şi 13 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, şi 5 – 13 grade în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 şi 18 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 0 şi 10 grade în toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 – 12 grade în aproape toată ţara, valori favorabile desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară, precum şi efectuării semănatului la speciile prăşitoare.

Publicitate

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol în cea mai mare parte a regiunilor.

Cum vor fi afectate culturile de câmp

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în estul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi sudul Olteniei, în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei şi, izolat, în estul Moldovei şi al Dobrogei.

Publicitate

Va fi apă suficientă

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Crişana şi Transilvania, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în centrul şi sud-vestul Dobrogei şi, izolat, în nord-estul Banatului.

În Oltenia şi Maramureş, local în nordul, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, în nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, în nordul, estul, centrul şi sudul Moldovei, izolat în vestul şi sudul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din centrul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Publicitate

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) şi înspicarea (10-30%), cu o stare de vegetaţie medie şi bună.

În semănăturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

În sudul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, rapiţa se va afla în faza de înflorire (10-50%), iar în restul zonelor de cultură se va înregistra alungirea tulpinii, butonizarea şi apariţia inflorescenţelor (30-100%).

În toate plantaţiile pomicole, la speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais), se vor continua legarea rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea, butonizarea şi înflorirea.

La viţa-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, creştere a frunzelor şi lăstarilor, izolat fiind posibilă apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă, îndeosebi în podgoriile din jumătatea de sud a ţării.

Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrările agricole de semănat se vor desfăşura pe suprafeţe agricole extinse, în aproape toată ţara.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea şi răsărirea (10-90%), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge încolţirea şi răsărirea.

„Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii”, dau asigurări specialiştii ANM.

Aceştia recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp şi aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending