Connect with us

Economie

Facturile la apă-canal ar putea să nu mai fie titluri executorii

Publicat

Propunerea legislativă pentru abrogarea alineatului (6 indice 1) al articolului 42 din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006, precum și pentru abrogarea alineatului (17) al articolului 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 21 decembrie, informează alba24.ro. Facturile emise pentru serviciile de utilități publice, de exemplu, apă-canal, alimentare cu energie termică în sistem centralizat, salubrizare sau iluminat public ar putea să nu mai fie considerate titluri executorii.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, printre care și deputatul de Alba, Beniamin Todosiu, propun ca facturile fiscale emise de operator către utilizator să nu mai constituie titlu executoriu. Pentru recuperarea creanţelor cuprinse în facturi, în caz de refuz al plăţii de către utilizator, operatorul ar urma să se adreseze instanţelor judecătoreşti potrivit procedurii de drept comun, prilej cu care ar urma să fie analizat întregul raport juridic şi modul de executare al obligaţiilor ambelor părţi.

„Într-o procedură de încuviinţare a executării silite, operatorul va depune o cerere la biroul unui executor judecătoresc, la care va anexa ca titlu executoriu factura fiscală pe care a emis-o în mod unilateral. Executorul judecătoresc va primi cererea, va deschide un dosar de executare silită şi va solicita încuviinţarea către instanţa de executare competentă.

În faza încuviinţării executării silite instanţa nu face o analiză asupra fondului cauzei, iar debitorul nu se poate apăra în mod corespunzător. Nu este analizat contractul de prestări servicii/furnizare încheiat între operator şi debitor şi nici modul în care acest contract ori prevederile din Legea nr. 51/2006 au fost respectate de către operator.

Instanţa de executare doar analizează dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru a fi cerută executarea silită, putând respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat, hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu, înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege sau alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege, creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă, debitorul se bucură de imunitate de executare, titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită sau există alte impedimente prevăzute de lege.

Astfel, posibilitatea operatorului de a pune în executare un act unilateral, fără ca debitorul să se poată apăra de aceasta în cadrul aceleiaşi proceduri, încalcă vădit un principiu de bază al dreptului procesual civil, cel al egalităţii armelor. Deşi nu este consacrat în mod expres de Constituţia României, principiul egalităţii armelor este atât o componentă cât şi o condiţie de sine stătătoare a dreptului la un proces echitabil, consacrat expres de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, tratat internaţional la care România este parte”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă ar urma să abroge din Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare alineatul ce prevede că „factura individuală pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie titlu executoriu”.

De asemenea, proiectul propune eliminarea din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice a prevederii care stabilește că „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Tot mai periculoși: Infractorii cibernetici folosesc inteligența artificială pentru fraude online

Publicat

Noile tentative de fraudă din mediul online identificate la început de an au la bază texte în limba română din ce în ce mai bine scrise și adaptate rigorilor limbii, relatează alba24.ro.

Este un semn clar că atacatorii folosesc tehnologie din ce în ce mai avansată pentru a obține o rată de succes mult mai mare, inclusiv inteligența artificială, spun specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Astfel, mesajele-capcană devin aproape imposibil  de depistat doar prin analiza textului.

Printre cele mai utilizate metode folosite de infractori cibernetici pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor, se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”.

Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe platformele de social media și motoarele de căutare.

În trecut, greșelile gramaticale și exprimările neadecvate reprezentau semnale de alarmă care dădeau în vileag mesajele frauduloase. Odată cu apariția platformelor de inteligență artificială ce traduc sau pregătesc texte pe baza unor cerințe, tentativele de fraudă devin mai greu de detectat.

Sursă: dnsc.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, dispărut de ieri după ce a plecat de acasă, este căuta de familie cu poliția

Publicat

Familia și polițiștii din Flămânzi caută un bărbat din Frumușica dispărut în urmă cu o zi și care nu a mai dat niciun semn de viață, înciuda apelurilor disperate ale familiei.

La data de 28 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.8 Flămânzi au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 69 de ani, din comuna Frumușica, a părăsit domiciliul, la data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 17:00, iar până în prezent nu a revenit.

ROHOZEANU CONSTANTIN are aproximativ 1,80 m înălțime, păr grizonat, ochi căprui, constituție  astenică.

Vestimentație la momentul plecării era geacă de culoare închisă, hanorac de culoare portocalie, cu glugă, pantaloni închiși la culoare, în picioare purta adidași de culoare alb cu albastru.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO. Cosmin Andrei despre lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu: Avem parte de un constructor foarte serios

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a inspectat astăzi șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora, și dă asigurări că lucrările sunt în grafic.

Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, pentru a se asigura că această dată va fi respectată, constructorii erau la datorie și astăzi în ciuda temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile, desfășurându-și  activitatea cu precădere în interior, a explicat municipalitatea de la Botoșani.

Cosmin Andrei spune lucrările sunt în grafic iar până acum s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior, în timp ce la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari.

De asemenea, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite, în timp ce instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate. De asemenea, se lucrează la restul acoperișului și la refacerea sălii de spectacole, ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

“Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Edilul botoșănean a dat asigurări că va depune toate diligențele pentru ca toate plățile să fie efectuate la timp, astfel ca lucrările să se desfășoare fără întreruperi.

Citeste mai mult

Eveniment

“Pirat” auto, blocat în trafic de polițiști la Botoșani: Transporta șapte pasageri și nu avea nici asigurare obligatorie

Publicat

Un pirat auto a fost sancționat pentru transport public neautorizat iar mașina i-a fost blocată în trafic de polițiștii rutieri după ce a fost prins transportând nu mai puțin de șapte pasageri și nici măcar nu avea asigurare obligatorie.

La data de 27 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Citește și Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Astfel, în timp ce se aflau pe drumul național D.N. 29 D, în municipiul Botoșani, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 7 persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Mai mult decât atât, acesta nu deținea polița de asigurare obligatorie pentru autoturismul pe care îl conducea.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate