Connect with us

Cultura

Expoziție „Expo 2024 – Grafică și sculptură”, la Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 3-28 februarie 2024, în spațiul Colecției de Artă Botoșani (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Expo 2024 – Grafică și sculptură”, cu lucrări realizate de artiștii harghiteni Vladimir Kato (grafică), Péter Kádár-Dombi și Robert Sebestyen (sculptură).

Sculptorul Péter Kádár-Dombi s-a născut în 1955, la Mărtiniș (Harghita). A absolvit Institutul Superior Pedagogic din Târgu Mureș. A fost profesor la școala din Corund, în celebrul sat cu tradiție în ceramica din lut. Aici a început să modeleze viața țărănească secuiască, chipuri, mișcări, stări, experiențe care trăiesc adânc în el. A participat la peste 60 de expoziții colective și personale, atât în țară, cât și în străinătate. Are lucrări în colecții particulare, galerii și muzee. Din 1998, își expune cu regularitate lucrările la expoziții individuale sau de grup, în țară sau în afara acesteia, la Cristuru Secuiesc, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Baraolt, Corund, Mărtiniș, Cluj-Napoca, Oradea; Budapesta, Székesfehérvár (Ungaria), Unna (Germania), Szepsi (Slovacia), Amiens (Franța). Este participant la taberele creative din Mărtiniș, Ajka și Unna. În prezent, locuiește și activează în Cristuru Secuiesc.

Robert Sebestyen, de asemenea sculptor, s-a născut în 1975, la Miercurea Ciuc, și a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Plastice, Secția Sculptură. Inițial profesor de sculptură și desen la Liceul de Arte Plastice și Muzică ,,Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc, este în prezent profesor de desen și sculptură la Liceul de Arte ,,Nagy István” din Miercurea Ciuc. A participat la tabere de creație de la Crivalia-Văliug, Caraș-Severin (1995), Macea, Arad (1996), Cetatea din Hunedoara (1997), Pădureni, Mureș (2005), Magyarbánhegyes, Ungaria (2006). A luat parte la multiple expoziții de grup: Aula Teatrului de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara (1995); Sala de Expoziții a Centrului Cultural de Tineret Josefin, Timișoara (1996); Aula Teatrului de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara și Sala de Expoziții a Editurii Academice Pallas, Miercurea Ciuc (1997); Aula Universității de Vest, Timișoara (1998); Holul Casei de Cultură a Sindicatelor, Miercurea Ciuc (2000-2001); Galeria Pro Art – Fundația Pro Armenia, Gheorgheni, Universitatea Sapientia, Miercurea Ciuc și Szigetszentmiklós, Ungaria (2003); Casa de Cultură Odorheiu Secuiesc – expoziția profesorilor de arte plastice ai liceului ,,Palló Imre” (2004); Liceul „Báthory István”, Cluj-Napoca, și Centrul Diaconic Reformat, Târgu Mureș, expoziția taberei de creație din Pădureni (2005); expoziția taberei de creație Magyarbánhegyes, Ungaria (2006). Artistul a deschis expoziții personale în 2002, la Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc, și are lucrări în colecții particulare din Ungaria și România. De asemenea, a realizat lucrări monumentale la Odorheiu Secuiesc, în 2004, și la Frumoasa – Biserica Catolică, în 2006.

Vladimir Kato, grafician, pictor, caricaturist, artist fotograf și ziarist, s-a născut în 1958, în Gheorgheni (Harghita). A absolvit Grafica la Universitatea ,,Nicolae Grigorescu” din București și Jurnalismul la Budapesta și este membru al U.A.P.R. din 1987. Din 1973 a participat la peste 270 de expoziții colective și de grup, în țară și în străinătate (München, Londra, Paris, Galanta, Bratislava, Györ, Budapesta, Praga), cu lucrări de grafică, acuarelă, pastel, gravură și pictură în ulei. A participat în taberele de creație organizate la Lăzarea, Komarno (1996), Bistrița (2017, 2018), Mărtiniș (1995, 2021-2023), Nyerges-tető (2022), Ipotești, Botoșani (2022, 2023) și Iași (2023). A avut prima personală în 1973, la Clubul Tineretului și apoi la Casa de Cultură din Miercurea Ciuc, urmată de altele, deschise la București, Bălan, Petroșani, Baia Mare, Târgu Mureș, Botoșani etc., precum și în Europa, la Viena, Leipzig, Berlin, Bratislava, Komarno, Somorja, Pécs, Londra, Madrid, Balcic, Varna, în Belgia, dar și în Asia – China, Vietnam și Coreea. Are expoziții permanente deschise la Lăzărești (30 de lucrări), la Harghita Vendégváró și Harghita Jazz Club (45 de lucrări). A ilustrat peste 85 de volume literare și peste 2.500 de articole, fotografii, caricaturi și ilustrații apărute în diferite reviste și ziare. A realizat o statuie în bronz pentru Inspectoratul Județean de Poliție Harghita. Este membru în diverse organizații culturale/profesionale: Fotoclub Prisma (1986), MURE/AZMR (1990), Asociația Artiștilor Fotografi – AAF, EFIAP (1994), Societatea Ziariștilor Români/Organizația Internațională a Jurnaliștilor/Federația Internațională a Jurnaliștilor – SZR/OIJ/FIJ(1994), Uniunea Ziariștilor Profesioniști – UZP (1995), Fotoclub Harghita (1995). Artistul este prezent în galeria Colecției de Artă din Botoșani, cu o expoziție personală, în al treilea an consecutiv: 2022 și 2023 – pictură în ulei pe pânză, 2024 – grafică alb-negru.

Vernisajul expoziției are loc sâmbătă, 3 februarie 2024, ora 11.00, la Colecția de Artă, incluzând un mini-concert de clarinet susținut de Gabriel Graur.

Prezintă: Ana Coșereanu, muzeograf. Curator: Liviu Șoptelea.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.

Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.

Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.

”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.

Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.

“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO (pr. Șoptică Ciprian)

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii Liceului Tehnologic „Elie Radu” Botoșani au dus daruri la Grădinița Girotondo și Centrul Maternal „Micul Prinț”

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.

Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.

Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.

Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.

Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 31 de ani din Botoșani, dată dispărută de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.

Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending