Connect with us
Publicitate

Cultura

Expoziția personală „Răsfrângeri” – Arcadie Răileanu, la Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, găzduiește, în perioada 15 martie – 7 aprilie 2023, în spațiul Colecției de Artă, expoziția personală „Răsfrângeri”, care prezintă lucrări de acuarelă semnate de artistul Arcadie Răileanu (Piatra-Neamț).

Aflat la a doua ,,personală” la Botoșani, după expoziția de pictură ,,Călătorie în imaginar” (1-15 iulie 2022, alături de artistul și prietenul Petru Diaconu, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian”), artistul aduce pe simeze o tematică variată: portrete, peisaje, artă abstractă, lucrări care se sincronizează într-un întreg armonios.

Referindu-se la acuarelele lui Arcadie Răileanu, Adrian Alui-Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene ,,G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamț, afirma, în februarie 2022, cu prilejul unei expoziții: „Arcadie Răileanu este un colorist prin excelență, acuarela fiind, de altfel, cea mai poetică expresie picturală. Expoziția de față este unitară, gestica plastică este introspectivă, conducând, de ce nu?, la meditație pe seama vulnerabilității frumuseții din lume și din suflet în fața unei realități în continuă agresiune”.

Născut în 1950, în Republica Moldova, pictorul Arcadie Răileanu a urmat Școala de Arte Plastice „A.V. Sciusev” din Chișinău, studiind desenul, pictura, compoziția, istoria artelor și sculptura. Din 1968, a urmat Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău. A făcut stagiul militar la Sankt-Petersburg (1973-1975), având posibilitatea de a studia arta modernă la Muzeul Ermitaj. În 1978 devine arhitect principal al raionului Florești din Republica Moldova, iar în 1981 se stabilește în orașul Dondușeni, fiind numit director al Școlii de Arte Plastice pentru Copii. În 1987 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. În 1989 vine în România, stabilindu-se la Piatra-Neamț. Din 2004 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și desfășoară o intensă activitate expozițională. Din 2006 începe să coordoneze clasa de pictură din cadrul Școlii Populare de Arte a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

De-a lungul carierei a participat la numeroase expoziții de grup, desfășurate la Tighina, Chișinău, Moscova, Călimănești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Piatra-Neamț, Botoșani etc. Printre expozițiile personale, le amintim pe cele de la Galeriile de Artă UAP din Râmnicu Vâlcea, Bălți (Republica Moldova) și Piatra-Neamț, Galeriile de Artă „Vollard” din Craiova, Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău, Muzeul Literaturii Române din Iași, Galeriile „Tonitza” din Bârlad, Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani. În 1999, a obținut premiul I, Secția Pictură, la Bienala Națională „Lascăr Vorel” de la Piatra-Neamț, iar în 2018 a primit titlul „Artistul anului”, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Neamț.

Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. […] Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli […]” a precizat criticul de artă, Valentin Ciucă.

Publicitate

Vernisajul va avea loc pe 15 martie 2023, ora 17.00, la Colecția de Artă a Muzeului Județean Botoșani (lângă Galeriile „Ștefan Luchian”).

Curatorul evenimentului: Ana Coșereanu, muzeograf. Prezentare: Ana Coșereanu și Ioan Serediuc, colecționar de artă

Intrarea este liberă.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție

Publicat

Publicitate
Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție!
Visezi la o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne? Acum este momentul să îți urmezi pasiunea! Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” deschide înscrierile pentru 880 de locuri disponibile, dintre care 39 la 𝗙𝗮𝗰𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶.
 Cererea-tip de înscriere, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmite exclusiv în format electronic pe adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro, 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 î𝗻 𝘇𝗶𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆. Cererea se descarcă de pe siteu-ul oficial al
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani
sau
📞 Pentru detalii suplimentare candidații se pot adresa Serviciului Resurse Umane la numărul de telefon: 0231508128, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a „Taberei Bucuriei”, organizată de Episcopia Daciei Felix și se va desfășura în localitatea Căsoaia, județul Arad, în cadrul Centrului pentru tabere de tineret.

Intrarea este liberă. Conferința va fi transmisă live, pe canalul de Facebook al Trinitas TV.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending