Connect with us

Actualitate

Expoziția „Călătorie în imaginar”, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 1-15 iulie 2022, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția „Călătorie în imaginar”, a artiștilor Petru Diaconu și Arcadie Răileanu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra-Neamț.

Petru Diaconu s-a născut pe 24 martie 1949, în comuna Dobreni. A debutat la Iași, în 1979, într-o expoziție colectivă. În 1986 a deschis la Iaşi o expoziţie cu caracter retrospectiv, iar în 1989 a colaborat la revista Flacăra din Bucureşti. Printre expozițiile din Piatra-Neamț s-au remarcat „Exerciții de culoare” I și II, din anii 2004-2005.

Artistul lucrează în tehnici cu dominanţă decorativă şi pictură murală. Operele sale numeroase, expuse de-a lungul anilor în galerii de artă din țară și din străinătate, risipite generos prin colecţii, demonstrează un evident simţ al culorii şi ilustrează arta creării unor contexte plastice unde cromatica poate juca un rol major. Începând din acest an, deschide expoziţii estivale în diferite spații din Mamaia.

Privitor la creația artistică a acestuia, criticul de artă Lucian Strochi preciza: „La Petru Diaconu lutul zboară, cântă, vorbeşte, se însufleţeşte, devine permanent altceva, sunet, culoare, ritm, nelinişte. Picturile lui plac, par calme, dar ele anunţă furtuni teribile, tornade, punând, în parantezele destinului, existenţa noastră prea liniară. Cu aripa de înger sau cu ghiara de diavol, Petru Diaconu scrijeleşte suprafaţa tabloului, redescoperind culoarea”.

Arcadie Răileanu s-a născut pe 28 noiembrie 1950, la Petreni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1992, în Chișinău, la Expoziția UAP Moldova.

Prezență constantă în spațiul cultural autohton, a obținut în 1999 premiul I la Bienala Națională „Lascăr Vorel”, secțiunea pictură. A primit în 2018 titlul „Artistul anului”, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra-Neamț. 

Publicitate

Referinduse la opera artistului, criticul de artă Valentin Ciucă afirma: „Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. […] Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli…”

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 iulie 2022, ora 12.30, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian Botoșani”. Curatorul expoziției: Ana Coșereanu, muzeograf. Prezintă: Ioan Serediuc.

Program de vizitare: zilnic, 9.30 – 16.30.

Intrarea este gratuită.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Expoziția de artă plastică „Tranzit 3”, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 16-30 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică „Tranzit 3”. Evenimentul cultural, organizat de Asociația de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG), în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, se află la cea de-a treia ediție.

Pe simeze sunt expuse lucrări de pictură și grafică (acuarelă și creion) cu tematică variată (peisaj, portret, natură statică, pictură abstractă) semnate de membri ai Asociației de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG): Loredana Axinte, Sorin Mihai Bârgăoan, Genoveva Maria Bogdan, Mihaela Crăciun, Lidia Dumitru, Cristina Iuliana Iacob, Alina Elena Lăzăreanu, Lila Lungulescu, Ana-Maria Ovadiuc Amo, Maria Ionela Pălimaru, Marina Pișta, Ioana Cezara Poiată, Claudia Maria Prelipcean și Mihai Varzari.

Proiectul este coordonat de dr. Ana-Maria Ovadiuc Amo – artist vizual.

Vernisajul va avea loc duminică, 20 iulie 2025, de la ora 12.00. Evenimentul va fi deschis de Ana-Elisabeta Coșereanu – muzeograf și Cristina Iuliana Iacob – membru TAG.

Intrarea la vernisaj și vizitarea expoziției sunt gratuite.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Liceeni botoșăneni la Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis

Publicat

Publicitate

IDEO IDEIS – 20 de ani de teatru tânăr. Oamenii ne fac să continuăm

Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis celebrează 20 de ani de existență în 2025. Două decenii de teatru, dialog și întâlniri memorabile, purtate de energia și curajul adolescenților.

Între 31 iulie și 5 august, orașul Alexandria devine, ca în fiecare vară, scena vie a unei generații care se exprimă cu sinceritate și pasiune prin teatru.

Ideo Ideis 2025: Creștem comunități prin Artă

Ediția din 2025 își propune mai mult decât un simplu schimb de spectacole – își dorește să creeze contexte de învățare, dialog și conexiune între tinerii artiști și comunitățile din care provin, contribuind astfel la dezvoltarea unui ecosistem cultural sustenabil la nivel național.

Ideo Ideis își propune să ajungă în locuri care încă își caută vocea culturală, unde inițiativele independente nu sunt doar binevenite – ci sunt necesare. Acolo unde un spectacol, un atelier sau o întâlnire pot aprinde o scânteie care durează.

Publicitate

Urmând acest traseu, în urma unui proces de selecție foarte competitiv – cu peste 40 de trupe înscrise din toată țara – au fost alese opt trupe de teatru tânăr, din opt orașe.

* ACT – Bacău
* Amprente – Brașov
* Artwork – Iași
* Atelierul de Teatru – Botoșani
* Gong – Roman
* Les Dilettantes – Alexandria
* Protha – Panciu
* Mircea Albulescu – Câmpina

Fiecare trupă va fi însoțită de mentori din lumea teatrului profesionist, care îi vor ghida și susține în procesul de creație și autocunoaștere:Judith State, Paul Ipate, Andreea Grămoșteanu, Andrei Huțuleac, Maria Obretin, Gabriel Răuță, Corina Moise și Liviu Pintileasa.

Oamenii ne fac să continuăm – este sloganul care stă în centrul ediției aniversare, reflectând esența festivalului: comunitatea, prietenia și forța transformatoare a teatrului, după cum explică Liviu Romanescu, directorul festivalului.

‘Timp de 20 de ani, energia, întrebările și întâlnirile dintre adolescenții care vin la festival și artiștii invitați ne-au arătat că teatrul este o formă vie de libertate și descoperire. Că pentru orașele mici și medii din România, expresia artistică potențată de efervescența tinerilor poate reprezenta gura de aer necesară revitalizării comunitare.

Într-un context socio-economic tot mai apăsător, întâlnirile autentice, cu interogări, cu priviri curioase, cu iz creativ, pot rămâne un instrument care să ofere sens adolescenților, care să cimenteze acel simț de apartenență și să dea contur vocii viitorilor adulți. La Ideo Ideis, nu le cerem să devină actori, ci să devină mai curajoși, mai empatici, mai ei. Iar asta le dă încredere să meargă mai departe.

De aceea, de 20 de ani, vin aici generații întregi de artiști – nu doar ca să dea mai departe, ci ca să se reconecteze cu începutul. De multe ori poate chiar cu începutul lor. Cu acel spațiu, interior sau exterior, în care arta, adolescența și comunitatea se întâlnesc și aprind scânteia. Asta ne face să continuăm. Pentru cel puțin încă 20 de ani…’

Ediția aniversară a pregătit o săptămână de spectacole, ateliere de dezvoltare personală, întâlniri inspiraționale, dialoguri între generații, momente de conexiune autentică și multă emoție, într-un oraș care a crescut odată cu festivalul.

Weekend-ul de festival e marcat de Seara Povestitorilor, un eveniment emblematic Ideo Ideis, care aduce pe scenă oameni cu voci autentice și povești care inspiră. Publicul din Alexandria are întâlnire cu:

* Maia Morgenstern (Vineri, 1 August, 20:30)

* Alina Ceușan & Ada Galeș (Sâmbătă, 2 August, 20:30)

* Jurnaliștii Recorder Cristian Delcea & Mihai Voinea (Duminică, 3 August, 20:30)

Pentru programul complet al proiecțiilor și detalii suplimentare, vizitați site-ul oficial și urmăriți paginile noastre de social media: Facebook si Instagram

Accesul este gratuit.

Ne puteți urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul / FB: ideoideis / Instagram: @ideoideis

Parteneri de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

Parteneri: Centrul Multifuncțional Pentru Tineri Alexandria, In a Relationship, Teatrul Național București, Teatrul Excelsior, UNATC, UNITER.

Proiect realizat cu sprijinul Catena.

Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, IQAds, Like5, Liternet, Life.ro, HAPP.ro

Partener de monitorizare: Media Trust

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

20 de ani de teatru tânăr. 20 de ani de Alexandria. 20 de ani de IDEO IDEIS.

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt) la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate astăzi, 15 iulie 2025, pe pagina https://definitivat.edu.ro/, la centrul de examen și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:

https://isjbotosani.ro/management/dezvoltarea-resurselor-umane/definitivat/anul-scolar-2024-2025-2.html

La nivelul județului Botoșani, 103 candidați (69,6%) au promovat proba scrisă a examenului de definitivat, obținând medii peste 8 (opt), iar 45 de candidați sunt nepromovați.

Un număr de 148 de lucrări au fost încărcate în platforma destinată evaluării digitalizate, lucrările fiind evaluate în centre constituite la nivel național pe discipline.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Precizăm că pentru a putea participa la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:

Publicitate
  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
  • să dețină pentru anul școlar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

 

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

  1. a) în data de 15 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00;
  2. b) în data de 16 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Transmiterea contestațiilor la centrul de examen se poate realiza și electronic (scanat), prin poștă electronică, în data de 15 iulie 2025 și în data de 16 iulie 2025 până la ora 12:00 la adresa de e-mail: contestatii.definitivat@isjbt.ro

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

 

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 21 iulie 2025 și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 400 de cazuri de furt de energie în județele Moldovei în primele 6 luni din 2025

Publicat

Publicitate

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică identificate în primele 6 luni din 2025, în zona de activitate a Delgaz Grid.

 

 Prejudiciul generat de aceste practici se ridică la aproape 8,5 milioane de lei;

 Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 mil. kWh;

 Intervențiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranța consumatorilor și a bunurilor lor, dar și alimentarea cu energie;

 Suspiciunile de consum fraudulos pot fi anunțate la raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, apelând la 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție;

Publicitate

 

 

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în 18 dintre cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.

 

Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).

 

Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.

 

Cantitatea sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice.

 

Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.

 

Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluție pentru consumatori deoarece consecințele unor explozii sau incendii depășesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menținerea siguranței este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc.

 

Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție ci și pentru consumatorii corecți, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervențiile ilegale afectând deopotrivă și calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

 

Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt și este sancționat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuție formulează și transmite plângeri penale către instituțiile abilitate.

 

Pentru siguranța consumatorilor și pentru evitarea situațiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:

 

 NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);

 NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;

 NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).

 

Cele peste 660 de cazuri de consum fraudulos identificate de la începutul anului până în prezent reprezintă tot atâtea situații cu potențial periculos care au fost prevenite. Contribuția cetățenilor care semnalează astfel de practici este esențială, toate sesizările fiind verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit.

 

Pentru o comunicare rapidă și eficientă, suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371 700 157 sau direct la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending