Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, astăzi, la Viișoara. Potrivit scenariului, în zonă s-a produs un cutremur de mare magnitudine în urma căruia mai multe persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate.
Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au analizat felul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Viișoara a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației. A fost verificat, inclusiv, modul în care s-a realizat avertizarea populației cu privire la posibilitatea producerii unor replici ale seismului, respectiv transmiterea unor mesaje cu informații despre modul de comportare post dezastru.
Astfel de instruiri vor fi desfășurate și în alte comune din județ, în perioada următoare, în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2024, aprobat prin Ordin al Prefectului.
Reamintim faptul că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/
Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut. Printre acestea, se numără:
Înainte de producerea unui cutremur:
Publicitate
– fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;
– amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;
– asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);
– cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;
– participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;
– stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.
Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:
– păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
– nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;
– îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;
– dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;
– protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;
– dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;
– evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.
Dacă vă aflați la școală:
– adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
– protejaţi-vă capul şi faţa;
– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Dacă sunteți în exteriorul clădirii:
– adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
– staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă sunteți într-un mijloc de transport:
– opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
– opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm
1. Reguli generale de comportament în caz de cutremur
2. Reguli de comportament în caz de cutremur – pe stradă
3. Reguli de comportament în caz de cutremur – la școală
4. Reguli de comportament în caz de cutremur – în centre comerciale
5. Reguli de comportament în caz de cutremur – în locuințe
Mai multe informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sfânta Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Este considerată ocrotitoarea căsătoriilor.
Sfânta Irina (Penelopi, înainte de botez) a trăit în vremea părinților apostolici și a fost botezată de către Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Părinții săi, Liciniu și Licinia, erau oameni bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Amândoi erau însă păgâni și au primit botezul în urma mărturisirii credinței creștine de către Sfânta Irina.
Tată său, dorind să-și protejeze fiica de influențe dăunătoare asupra caracterului și creșterii sale, a izolat-o într-o clădire, un fel de turn construit în afara orașului.
”Deci, tatăl ei a zidit pentru ea un stâlp, afară din cetate, departe, într-un loc frumos și deosebit, care avea diferite camere, toate împodobite cu toată bunăcuviința și îndestulate cu multă bogăție, în care erau: scaune, mese, sfeșnice, paturi și toate vasele ferecate cu aur”. (Viețile Sfinților)
”Pe acel stâlp a așezat pe fiica sa, Penelopi, împreună cu treisprezece fecioare frumoase și a adus acolo pe zeii săi de aur, ca să păzească pe fiica lui. După ce a închis-o acolo, până la vârsta cea desăvârșită, cuviincioasă nunții, a pus lângă ea o cinstită bătrână, cu numele Caria, ca să-i fie învățătoare, care ședea și mânca împreună cu ea, fiind mai mare peste celelalte fecioare.
A mai pus încă și pe un bătrân, bărbat cinstit și înțelept, cu numele Apelian, ca s-o învețe carte în toate zilele. Acolo a petrecut astfel fecioara șase ani și trei luni și după al doisprezecelea an al vârstei ei, tatăl ei gândea s-o însoțească cu vreunul din cei mai luminați fii împărătești”. (Viețile Sfinților).
Sfânta Irina, supusă la mai multe torturi
Penelopi a trăit astfel departe de oraș și de ispitele lui șase ani, urmând ca după acest timp, tatăl ei să-i găsească un soț pe măsură.
Publicitate
Era însoțită de treisprezece fecioare și toate se aflau în grija unei bătrâne, Caria, și a unui dascăl, Apelian, care era creștin în taină. De la el a auzit despre Mântuitorului Hristos. Atunci când în cetate se afla Sfântul Timotei, din voința lui Dumnezeu acesta a ajuns și în preajma construcției unde se afla Penelopi, care l-a primit cu bucurie. A fost botezată de acesta, primind numele de Irina.
Aflând că fiica sa este creștină, Liciniu a poruncit să fie torturată. Îndurând chinurile, Sfânta Irina și-a convertit întreaga familie la creștinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităților. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulțime mare de popor la creștinism, propovăduind tot timpul pe Hristos.
A murit în Efes, intrând singură într-un mormânt nou și cerând să fie astupată ușa încăperii și să fie deschisă după patru zile. După acest timp creștinii care au deschis ușa mormântului l-au găsit pe acesta gol.
Sfânta Irina: semnificația numelui
Semnificația principală a numelui Irina este ”pace”.
„Eirene” venea din ebraica, cuvântul de bază fiind „salom”, ce ar reprezenta de fapt binecuvântarea lui Dumnezeu dată oamenilor. Sensul cuvântului „salom” se extinsese chiar la o definiţie dată de credincioşi lui Iisus Hristos şi anume „El va fi pacea noastră”.
Alte derivate ale numelui de Irina sunt şi Irinca şi Irena.
Corespondentele sale masculine – Irineu și Irinel – sunt foarte rar întâlnite.
Irina este întâlnit sub formă de Irene (în limbă engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), Iren, Irina, Jerne (în limbă maghiară), Erina (în bulgară) și Orina, Arină (în rusă). Derivatele sale masculine au câteva echivalente: Irenee (în limbă franceză), Irenaus (în germană), Irineo (în spaniolă) și Ireneusy, Jerno (în maghiară).
Sfânta Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită. În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.
Peste 300 de elevi, cadre didactice și membri ai personalului auxiliar au fost evacuați astăzi, în cadrul unui exercițiu de simulare a unui cutremur, organizat la Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” din Pomârla.
Exercițiul a urmărit testarea reacției în caz de seism și consolidarea cunoștințelor privind comportamentul adecvat în astfel de situații. Participanții s-au evacuat în mod organizat și s-au deplasat către punctul de adunare, unde au primit informații utile din partea reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.
Elevii au avut ocazia să observe îndeaproape o autospecială de intervenție și să afle detalii despre echipamentele folosite în misiunile operative de către pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi. Paramedicii SMURD i-au învățat cum să execute corect manevrele de acordare a primului ajutor și le-au prezentat acestora autospeciala de intervenție.
De asemenea, elevii și cadrele didactice au fost instruiți de către inspectorii de prevenire în privința pașilor ce trebuie urmați înainte, în timpul și după un cutremur sau incendiu. În cadrul activității au fost distribuite materiale informative din campania națională „Nu tremur la cutremur”.
Recomandări pentru siguranța în timpul unui cutremur, dacă vă aflați la școală:
•Adăpostiți-vă sub pupitre, departe de ferestre, pereți exteriori sau obiecte periculoase;
•Protejați-vă capul și fața;
•Nu părăsiți sala de clasă în timpul seismului;
•Cadrul didactic trebuie să deschidă ușa și să se adăpostească lângă un perete de rezistență;
•Evacuarea se face doar după încheierea cutremurului și verificarea căilor de ieșire.
Dacă sunteți în exterior:
•Apropiați-vă de un loc sigur, departe de clădiri, copaci, cabluri sau alte obiecte care pot cădea;
•Stați la cel puțin 10 metri distanță de firele electrice rupte sau căzute.
Hramul de vară al Mănăstirii Coșula, sărbătorit pe 16 mai: Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați la un eveniment de mare încărcătură spirituală
Pe 16 mai, Mănăstirea Coșula din județul Botoșani își deschide larg porțile pentru a celebra hramul de vară în cinstea Sfântului Cuvios Sila, ale cărui moaște se află în incinta așezământului monahal. Sute de credincioși din întreaga regiune a Moldovei sunt așteptați să participe la manifestările religioase dedicate acestui sfânt cuvios, cunoscut pentru darurile sale de rugăciune și povățuire duhovnicească.
Ceremoniile religioase vor debuta joi, 15 mai, la ora 18:00, cu slujba de Vecernie și Utrenie, iar vineri, 16 mai, începând cu ora 08:00, se vor oficia Ceasurile, Acatistul, Sfânta Liturghie și o agapă frățească.
„Cu bucurie, noi, viețuitorii Sfintei Mănăstiri Coșula, vă invităm la hramul de vară al mănăstirii noastre, închinat Sfântului Cuvios Sila. Să-l rugăm să ne lumineze sufletele prin rugăciunile lui și să ne călăuzească pe calea mântuirii”, a transmis arhimandritul Calinic Chervase, starețul Mănăstirii Coșula.
Sfântul Cuvios Sila
Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.
Un monument istoric cu rădăcini adânci în istoria spirituală și culturală a Moldovei
Situată la 20 de kilometri sud-est de municipiul Botoșani, Mănăstirea Coșula a fost întemeiată în anul 1535 de marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnic al domnitorului Petru Rareș. Ansamblul arhitectural, reprezentativ pentru stilul feudal moldovenesc, este inclus pe lista monumentelor istorice și are o semnificație aparte în patrimoniul spiritual al regiunii.
Publicitate
După reînființarea sa în anul 1991, mănăstirea a cunoscut o amplă revitalizare. Începând cu 2022, a devenit un punct de atracție turistică major în județul Botoșani, odată cu finalizarea unui proiect de restaurare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene. Din aceste fonduri au fost restaurate clădirile existente și s-a amenajat un muzeu în fosta casă egumenească, unde cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.
Un alt proiect, în valoare de 2,89 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, a permis construirea unor spații moderne de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări, precum și un paraclis folosit în sezonul rece.
În perioada sa de glorie, între secolele XVII-XVIII, Mănăstirea Coșula a fost unul dintre cele mai importante centre monahale din lumea ortodoxă, cu peste 1.000 de călugări. Aici a fost tradusă pentru prima dată în limba română lucrarea istoricului Herodot. Din patrimoniul de odinioară s-au păstrat puține obiecte, multe dispărând în perioada regimului comunist, când mănăstirea a fost abandonată, iar o parte a bisericii „Sfântul Nicolae” a fost transformată în depozit de cartofi.
Biserica mănăstirii adăpostește fresce vechi de aproape 500 de ani, cu o valoare artistică remarcabilă. Restauratorii au descoperit o culoare unică, denumită „galben de Coșula”, iar stilul pictural amintește de marile mănăstiri din Bucovina, precum Sucevița, Voroneț sau Arbore.
Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani au participat la o sesiune de informare organizată în cadrul campaniei cu tema „Economia socială – oportunități pentru comunitate” de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani în data de 05.05.2025.
În cadrul întâlnirii, tinerii au primit informații esențiale despre:
🔹 Rolul serviciului public de ocupare în alegerea unei cariere;
🔹 Etapele stabilirii unui traseu profesional sigur și sustenabil;
🔹 Importanța finalizării studiilor pentru reușita profesională și exploatarea fiecărei optunități care să le asigure competențe în domeniile de activitate în care doresc să se afirme;
🔹 Alegerea unei meserii căutate pe piața forței de muncă ;
🔹 Motivele pentru care merită să își construiască o carieră aici, în România.
🔹Antreprenoriatul social o alternativă în creearea unei cariere de succes
Activitatea a avut un caracter educativ și inspirațional, contribuind la dezvoltarea unei viziuni realiste și motivate asupra viitorului profesional al elevilor precum și la dezvoltarea încrederii din partea acestor tineri de a apela in viitor la serviciile oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani .