Connect with us

Actualitate

Examenele la colegii se vor da după Evaluarea Națională. Acestea vor fi mai devreme cu o săptămână

Publicat

Publicitate

Absolvenţii clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională mai devreme cu o săptămână. Concursul de admitere în colegii va fi susţinut pe baza programelor şcolare, relatează alba24.ro, ulterior examenului de Evaluare Naţională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unităţii de învăţământ” – conform măsurilor agreate în urma consultărilor Ministerului Educaţiei cu federaţiile sindicale.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat că au fost agreate următoarele 5 propuneri de îmbunătățire a textului proiectului Legii învățământului preuniversitar – „România Educată”, în urma discuțiilor cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Măsurile se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern:

Concurs propriu de admitere la colegii naționale

1. Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională, se constituie într-o veritabilă șansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admiși în colegiile dorite, fiind în același timp o oportunitate unică pentru acele colegii care își doresc și își asumă selecția în vederea susținerii performanței prin inițierea unui număr important de clase de excelență/specializare în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Evaluarea Națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD.

Publicitate

Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de Evaluare Națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii.

Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Aceste prevederi ar urma să fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

Bacalaureat 2027 – româna, inclusiv gramatica – probă distinctă

2. Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul acestui examen. Structura probei de limba română va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).

Referitor la proba E, prevăzută la art. 75 alin. (4), a fost agreat faptul că își va păstra caracterul facultativ, deoarece va avea un nivel de dificultate corespunzător pentru a putea fi baza acordării unei calificări de nivel 4, conform art. 76 alin. (5) și art. 76 alin. (3) și a putea fi luată în considerare atât la admiterea în învățământul superior în condițiile autonomiei universitare, cât și pe piața muncii.

Pentru încurajarea participării absolvenților de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiționa promovarea examenului național de bacalaureat.

A fost prezentată modalitatea în care evaluarea la bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator): acest fapt nu înseamnă că toți itemii vor fi de tip grilă! Vor fi și itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu etc. Esențiale sunt modalitatea de colectare a datelor și modalitatea de interpretare a informațiilor la nivel de competență – de exemplu, un răspuns care se referă la o cauzalitate (cauză-efect) va fi evaluat și în cadrul itemilor de la disciplinele istorie, geografie, fizică, matematică etc., iar interpretarea rezultatelor la nivel de competență va fi extrem de utilă în fundamentarea politicilor educaționale.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru și a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generație care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul școlar 2023-2024.

Liceele și filierele

3. Asumarea filierei la nivel liceal este apreciată ca fiind o măsură oportună, în măsură să susțină creșterea calității procesului de învățământ și profesionalizarea  resursei umane (un profil profesional adaptat al cadrului didactic).

Unitățile de învățământ liceal vor funcționa  cu respectarea principiului asumării filierei. Ministerul Educației stabilește criteriile de încadrare a unei unități de învățământ liceal într-una dintre cele trei filiere (teoretică, vocațională sau profesională) printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru.

Pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de  „Liceu tehnic și profesional” și asumarea integrală a acestei filiere, cu precizarea că pentru unitățile de învățământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educație al elevilor vor putea fi justificate și aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepții de la această măsură. Astfel, în proiectul de lege va fi reglementată această posibilitate prin raportare la motive obiective care țin de asigurarea dreptului la educație, dar și de nevoia de continuare, spre exemplu, a susținerii performanței sportive la nivelul unor licee tehnice și profesionale care au înregistrat performanțe în acest domeniu și nu numai.

Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate

4. Procesul de descentralizare va fi inițiat prin reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Personalul încadrat la nivelul acestor unități de educație extrașcolara își menține calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului național de învățământ.

Componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile unităților de educație extrașcolară, având în vedere specificul și răspândirea structurilor arondate, vor face parte din  domeniul public și vor fi administrate de către consiliile județene. Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației. Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităților de educație extrașcolară și vor fi administrate de către consiliile de administrație, conform legii.

Integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă se va face gradual

5. În condițiile evidențierii importanței susținerii învățământului special, integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă se va face gradual, doar în măsura în care la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de masă vor fi asigurate condițiile specifice din perspectiva existenței resursei umane calificate (consilieri, profesori de sprijin și cadre didactice formate pentru educația copiilor cu CES), precum și din perspectiva existenței infrastructurii dedicate (cabinete psihopedagogice, camere resursă) pentru asigurarea școlarizării elevilor cu CES, conform nivelurilor de sprijin care vin în întâmpinarea cerințelor educaționale ale acestora, oferindu-le atât flexibilizarea predării, cât si intervenții specifice: logopedie, kinetoterapie, consiliere școlară, intervenții psihologice, precum și adaptări și modificări curriculare, diverse tipuri de asistență psihopedagogică.

În funcție de nivelul de sprijin vor fi elaborate instrumente metodologice specifice care să asigure operaționalizarea și funcționalitatea acestora prin strategii de adaptare, augmentare, modificare, compensare, dispensare, tehnologii asistive și de acces, planuri educaționale personalizate, planuri educaționale individualizate și planuri de intervenție personalizată. Centrul Național de Educație Incluzivă va gestiona componenta de formare a cadrelor didactice în domeniul educației incluzive și componenta de programe naționale de cercetare cu impact major privind politicile incluzive, instrumentele administrative, programele și practicile incluzive.

Marți, 23 august, începând cu ora 10:00, va continua dezbaterea cu federațiile sindicale pe cele mai importante aspecte din proiectul Legii învățământului preuniversitar-România Educată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

surse: edu.ro, agerpres.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„O zi cât o îmbrățișare”: Deținuți din Suceava și-au regăsit copiii prin proiectul „Punți între inimi”

Publicat

Publicitate

Satul Moara din județul Suceava a găzduit recent un eveniment cu totul aparte, încărcat de emoție și speranță. În cadrul proiectului „Punți între inimi”, 19 deținuți și-au revăzut copiii, într-un spațiu sigur și cald, departe de zidurile reci ale detenției. Pentru câteva ore, timpul parcă s-a oprit în loc, oferindu-le părinților și copiilor șansa de a se reconecta, potrivit unui comunicat de presă remis redacției de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoșani.

Într-un colț de natură luminat de soare și de râsete de copii, 39 de micuți au redescoperit bucuria de a fi cu tatăl lor. S-au jucat fotbal, au urcat în leagăne, au cules cireșe, au cântat la pian și au încercat echitația. Dar mai presus de toate, au avut timp. Timp petrecut împreună.

Scopul activității a fost clar, acela de a întări legătura dintre tată și copil, într-un mod autentic, emoțional și profund. Iar reacțiile copiilor spun totul:

„Mi-a făcut tata masaj și m-a alintat.”
„Am stat mai mult cu tata decât într-o vizită.”
„L-am văzut după 6 luni.”
„Ne-am simțit ca acasă.”
„Am mâncat cireșe și ne-am jucat cu mingile.”
Acțiunea a fost organizată de sectorul de reintegrare socială, în parteneriat cu Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, prin implicarea profesorului Narcis Georgescu. Este un exemplu clar că reintegrarea poate începe cu gesturi simple, dar pline de sens , o privire, o îmbrățișare, o joacă.

„Le suntem recunoscători colegilor noștri din cadrul sectorului reintegrare socială și partenerilor noștri de la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava care, prin domnului profesor Narcis Georgescu au făcut posibilă această activitate și care ne-au fost alături în această călătorie a sufletelor”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Vești bune pentru Botoșani: Fonduri europene pentru spitalele de recuperare

Publicat

Publicitate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a încheiat, în această săptămână, 15 contracte pentru spitale de recuperare în toate regiunile țării, valoarea acestora fiind de 742 milioane lei, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de socializare, ministrul de resort, Marcel Boloș.

‘Bilanțul acestei săptămâni: 15 contracte, 742 milioane lei, spitale de recuperare în toate regiunile țării. Infrastructura de recuperare medicală va primi în sfârșit ce merită. Vorbim de cea mai mare investiție din ultimii ani în acest segment esențial al sănătății – adesea ignorat, deși exact aici, în centrele de recuperare, începe drumul real spre viața de după boală. Investim în spitale din Cluj, Bihor, Constanța, București, Harghita, Prahova, Argeș, Galați, Botoșani și Arad, care vor putea primi peste 260.000 pacienți anual’, a menționat Boloș pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, investițiile vor asigura dotarea acestor unități cu echipamente medicale de ultimă generație și implementarea standardelor de eficiență energetică nZEB.

‘Proiectele includ dezvoltarea serviciilor de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, modernizarea centrelor de balneologie și recuperare medicală, precum și extinderea și reabilitarea infrastructurii existente. Este o investiție în capacitatea României de a oferi tratamente de calitate după ce viața a fost deja dată peste cap..fie de un accident, o boală gravă sau o intervenție chirurgicală majoră’, a mai scris Marcel Boloș. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: „SEISM 2025”/ Exercițiu național de simulare a unui cutremur, resimțit în 23 de județe. Pagube mari în București

Publicat

Publicitate

Continuă exercițiul național ”SEISM 2025”, care constă în simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter în zona Vrancea, resimțit în 23 de județe, cele mai mari pagube fiind posibil să fie înregistrate în zonele București – Ilfov, Călărași și Ialomița.

”Vorbim de un exercițiu, care a început astăzi dimineață, la 7:41, prin simularea unui cutremur cu impact pe mai multe județe, dar în principal în București – Ilfov, Călărași și Ialomița. (…) A fost un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter, adâncime de 130,4 km în zona Vrancea. După ce cutremurul a avut loc, au început recunoașterile în teren de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și inspectoratele județene, cutremurul fiind resimțit în 23 de județe. Toate aceste inspectorate au recurs imediat la verificarea în teren a situației. (…) Trei zone afectate grav: București – Ilfov, Călărași și Ialomița. Inspectoratul General de Aviație a ridicat un elicopter și a făcut o evaluare a zonei București-Ilfov și a transmis imagini în direct. Au început și primele măsuri de salvare a persoanelor. La acest moment, datele, de la ora 11:00, arată așa: localități afectate – 35 de municipii și o comună, populație evacuată – 287, persoane rănite – 1.059, decedați – 401, persoane dispărute – 710, persoane sinistrate – nu aveam date încă. Asupra sistemului sanitar ne așteptăm să fie o presiune mai mare. Sfatul nostru către populație – să solicite sprijin la unitățile de primire urgență numai dacă este ceva serios sau grav”, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat, primele date ale acestui exercițiu.

Tot în cadrul acestei simulări, se ia în calcul faptul că acest cutremur a distrus 572 de locuințe, iar 155 de case au fost avariate. De asemenea, sunt afectate trei spitale din Capitală: Elias, Bagdasar și Pantelimon.

De asemenea, sunt distruse sau avariate clădiri ale administrației publice, sedii de firmă, DN1 – este blocat, trei poduri rutiere – avariate, două căi ferate sunt blocate, o pistă a Aeroportului Otopeni prezintă fisuri și este întreruptă alimentarea cu apă și energie a Capitalei.

Măsuri întreprinse de autorități până la ora 11,00: evaluarea situației din teren, verificarea gradului de afectare a unităților operative de răspuns, instituirea stării de alertă pe plan național, solicitarea de asistență internațională, scoaterea de materiale de la rezervele de stat pentru populația afectată, evaluarea spitalelor, au fost stabilite trei baze de operații pentru forțele de intervenție și se studiază unde vor fi localizate taberele de sinistrați, sunt mobilizate spitale mobile pentru a acorda ajutor de urgență răniților.

Publicitate

AGERPRES

* Sursa foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă / Facebook.com

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Durnești! Trei persoane, printre care și un copil, au primit îngrijiri medicale la fața locului

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Broșteni, comuna Durnești. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și două ambulanțe SAJ.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate.

 

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil, au primit îngrijiri medicale la fața locului. Acestea au refuzat transportul la spital.

 

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending