Connect with us
Publicitate

Eveniment

EVOLUȚIE: Cetățenii vor fi anunțați înainte să le expire cărţile de identitate, permisul de conducere și paşaportul

Publicat

Publicitate

Înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere cetăţenii vor fi anunțați iar notificarea se va face prin SMS sau e-mail. Acest lucru după ce luni Senatul a adoptat, în plen, o propunere legislativă prin care instituţiile statului au această obligație, relatează alba24.ro.

Pentru cărţile de identitate şi permisul de conducere termenul pentru notificare este cu 90 de zile înainte de expirarea documentului şi şase luni pentru paşaport.

„Înainte de a sancţiona cetăţenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, ca unii cetăţeni pur şi simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.

Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, se explică în expunerea de motive a propunerii, potrivit Agerpres.

Notificarea va putea fi făcute și prin poștă

Proiectul prevede ca, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată şi prin intermediul poştei.

Potrivit iniţiatorilor, „transmiterea avertizărilor prin SMS şi e-mail uşurează şi viaţa cetăţenilor, dar şi pe cea a funcţionarilor statului”.

Publicitate

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Publicat

Publicitate

Sfântul, slăvitul și întru-tot lăudatul Apostol și Evanghelist Luca este autorul Evangheliei după Luca, însoțitorul Sfântului Apostol Pavel (Filimon 1, 24; 2 Timotei 4, 10-11) și este numărat printre Cei Șaptezeci de Apostoli. El s-a născut în Antiohia siriană și era medic. El este considerat a fi fondatorul iconografiei.

Emblema sa de evanghelist este un vițel, cea de-a treia figură simbolică menționată în Iezechiel (1, 10), care este un simbol al rangului sacrificial și preoțesc ale lui Hristos, așa cum sunt ele menționate de Sfântul Irineu. Prăznuirea sa se face la 18 octombrie, la 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel și Climent, la 20 iunie ziua în care moaștele sale, alături de ale altor sfinți, au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, precum și la 4 ianuarie, împreună cu soborul Celor Șaptezeci. Sfântul Luca s-a născut în Antiohia.

În tinerețe a studiat filozofia, medicina și arta. Sfântul Luca a venit în Ierusalim unde a venit la credința în Hristos. Conform tradiției, el și Cleopa l-au întâlnit pe Domnul înviat pe drumul spre Emaus (Luca 24 – unde numele lui Luca nu este menționat, de unde îndoiala unor bibliști). După Pogorârea Duhului Sfânt, Luca se reîntoarce în Antiohia, apoi călătorește spre Roma împreună cu Sfântul Pavel convertind mulțime de evrei și păgâni la credința creștină. “Luca, doctorul iubit, … te salută”, scrie Apostolul Pavel către Coloseni (Coloseni 4:14). La solicitarea creștinilor, Sfântul Luca scrie o Evanghelie. În conformitate cu anumite dovezi, aceasta se întâmpla în jurul anului 60 d.Hr., iar conform altora în jurul anului 80 d.Hr. După mucenicia Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca propovăduiește Evanghelia de-a lungul Italiei, Dalmației, Macedoniei și altor regiuni.

La bătrânețe merge în Libia și în Egiptul de Sus; din Egipt se reîntoarce în Grecia unde continuă să propovăduiască și să convertească cu mult zel în ciuda vârstei sale. În completare la Evanghelia sa, Sfântul Apostol Luca scrie Faptele Apostolilor și dedică amândouă aceste scrieri lui Teofil, guvernatorul din Ahaia. La vârsta de 84 de ani, idolatrii înrăiți îl prind și îl torturează pentru credința în Hristos, apoi îl spânzură de un măslin în orașul Teba, în Boethia.
El pictează trei icoane ale Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, dar și icoane ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din acest motiv, Sfântul Evanghelist Luca este considerat fondatorul iconografiei creștine. Conform Tradiției, Sfântul Luca este cel care a pictat prima icoană a Maicii Domnului zisă Povățuitoarea (sau „arătătoarea drumului” – gr. Hodigitria).

Moaștele sale făcătoare de minuni sunt mutate la Constantinopol în timpul împăratului Constanțiu (357 d.Hr.), fiul Sfântului Constantin.
Capul sfântului Luca este adus la Roma de sfântul Grigorie cel Mare la sfârșitul secolului al VI-lea.
În 1204, cruciații celei de-a IV-a Cruciade fură moaștele sfântului Luca de la Constantinopol și le aduc la Padova (Italia), unde se găsesc și acum, în biserica Santa Justina din centrul acestui oraș.
În 1992, mitropolitul Ieromin de Tebei și Livadia (devenit actualmente Arhiepiscop al Bisericii Greciei) a cerut Bisericii Romano-Catolice “un fragment semnificativ din moaștele Sfântului Luca, pentru a puse la închinare acolo unde se găsește mormântul sfântului evanghelist și unde este venerat astăzi”. Cu această ocazie, o cercetare științifică a moaștelor din Padova a arătat că ele sunt rămășițele unui bărbat de origină siriană, care a murit undeva între anii 130 și 400d.Hr. Episcopul romano-catolic de Padova a dăruit mitropolitului Ieronim coasta de lângă inimă din moaștele sfântului Luca pentru a fi păstrată și venerată la mormântul sfântului din Tebatomb in Thebes, Greece.

Mormântul sfântului Luca este făcător de minuni până astăzi. În 22 decembrie 1997 la orele 1.30 pm din marmura mormântului sfântului Luca a început să curgă mir.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Comunele Vlădeni, Corni și Vorona au scos la LICITAȚIE proiectarea și execuția lucrărilor de înființare sistem de distribuție gaze naturale

Publicat

Publicitate

Administrația publică din comunele Vlădeni, Corni si Vorona au scos la licitație într-un singur pachet proiectarea și execuția lucrărilor de înființare sistem de distribuție gaze naturale din această zonă a județului Botoșani.

Anunțul celor trei administrații publice locale a fost făcut pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, iar valoarea totală a lucrărilor este estimată la 27249382.17 (fără TVA), o sumă echivalentă cu aproximativ 5,4 milioane de euro.

Contractul are ca obiect servicii de elaborare a documentației tehnico-economice fazele DTAC,PT, DDE și asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții în cadrul proiectului ”Înființare sistem de distributie gaze naturale în comunele Vladeni, Corni si Vorona, județul Botosani” .

Obiectele contractului se referă la intocmirea documentaţiilor -suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii – realizarea Documentatiei Tehnice pentru obtinerea Autorizatiei de Construire – Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie – realizare proiect tehnic faza Proiect tehnic de execuție și Detalii de execuție – Asistența tehnică a Proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor (conform programului de control pe șantier, acolo unde prezența proiectantului este obligatorie și la solicitarea Contractantului sau a Autorității Contractante.

De asemenea, cuprinde realizarea tuturor lucrărilor care fac obiectul studiului de fezabilitate Valoarea estimată a fost calculată din adunarea următoarelor capitole bugetare: Capitolul 2: 105.000,00 lei Capitolul 3: Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica – 2.175.000,00 lei, din care: Subcapitolul 3.2– 105.000,00 lei Subapitolul 3.5.4. – 270.000,00 lei Subcapitolul 3.5.5 -150.000,00 lei Subcapitolul 3.5.6.–1.500.000,00 lei Subcapitolul 3.8. – 150.000 lei (Asistenta tehnica proiectant) Capitolul 4: Cheltuieli pentru investitia de baza – 24.699.382,17 lei; Cap 4.1 20.909.382,17 lei ; Cap 4.2 100.000,00 lei ; Cap 4.3 3.500.000,00 lei ; Cap 4.5 100.000,00 lei ; Cap 4.6 90.000,00 lei ; Capitolul 5.1 Organizare de santier–180.000 lei Subcapitolul 5.1.1 Lucrari de cosntructii si instalatii aferente organizarii de santier- 120.000,00 lei Subcapitolul 5.1.2 Cheltuieli conexe organizarii de santier- 60.000,00 lei Capitolul 6.2 Probe tehnologice si teste –90.000,00 lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Polițiștii botoșăneni: ATENȚIE la fraudele online. Au apărut NOI modalități de comitere a fraudelor cu investiții

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni atrag atenția cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.

Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude, denumite și investmentfrauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.

Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Persoanele vătămate accesează pe diferite rețele de socializare postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din afara graniţelor.

Publicitate

Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.

Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.

Publicitate

Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (cryptomonedă) deoarece se creează aparența că investițiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro „investiți” în astfel de scheme frauduloase.

În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.

În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.

Pentru prevenirea unor astfel de încercări de fraudare, vă propunem să aveți în vedere următoarele recomandări:

  1. Verificați cu atenție firma/platforma prin intermediul căreia urmează să vă plasați investițiile: Orice firmă sau individ care oferă servicii de investiții trebuie să fie licențiat și autorizat. Verificați întotdeauna background-ul unei companii și asigurați-vă că au licența adecvată.
  2. Atenție la promisiunile nerealiste: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Păstrați un simț critic și nu vă lăsați înșelați de promisiuni nerealiste de profituri. Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide, dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!
  3. Nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.
  4. Cerere de informații scrise: Solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant. Citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate.
  5. Nu cedați presiunii de transfer de bani: Promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”.
  6. Raportați fraudele: Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva vă încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.

“Prudența este cheia pentru a vă proteja de investmentfrauds”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 17 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 17 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 octombrie 2024:

Loto 6.49: 18, 41, 17, 39, 46, 8

Loto 5/40: 7, 39, 24, 4, 6, 35

Joker: 6, 30, 23, 26, 7  +7

Noroc: 9,9, 4, 6, 6, 9, 9

Publicitate

Noroc Plus: 8, 1, 0, 0, 2, 8

Super Noroc: 7, 4, 1, 2, 7, 4v

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending