Connect with us
Publicitate

Eveniment

EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la ROMÂNĂ. Teste de antrenament pentru elevii de clasa a VIII-a

Publicat

Publicitate

Evaluare Națională 2023 – modele de subiecte: elevii continuă pregătirea pentru examenul de Evaluare Națională, din luna iunie. Acesta va conta 100% pentru admiterea la liceu.

Examenul de Evaluare Națională se desfășoară într-o singură sesiune, cu probe organizate în perioada 19-22 iunie. Primele rezultate vor fi disponibile în 28 iunie, iar cele finale, după contestații, în 4 iulie.

Vezi și Modele de subiecte și bareme Evaluare Națională 2023. Teste de antrenament utile pentru examenul din acest an

Publicitate

Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului

  • 6 – 9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională (înscrierea elevilor la examen se face de către secretariatele școlilor)
  • 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16.00-19.00) – 29 iunie 2023 (orele 8.00-12.00): depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Evaluare Națională 2023: Programele pentru examen. Ce trebuie să învețe elevii

Programele pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limbi ale minorităților sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației nr.4730/2022.

La Română, sunt prevăzute elemente de lectură, redactare, gramatică, ortoepie și ortografie, vocabular, variație stilistică și interculturalitate, pe care trebuie să le cunoască elevii, în urma anilor de studiu de până acum.

La Matematică sunt prevăzute identificarea unor date, mărimi și relații matematice, în contextul în care acestea apar (inclusiv geometrie), efectuarea de calcule, utilizarea regulilor de calcul și a metodelor specifice de rezolvare a problemelor, dar și exprimarea în limbaj matematic.

Publicitate

Mai multe informații, AICI.

Evaluare Națională 2023: Modele de subiecte

Limba și literatura Română

Subiectele la ROMÂNĂ – Simulare Evaluare Națională 2023 – clasa a a VIII-a – județul Alba

Subiecte și bareme simulare Evaluare Națională 2023:

Modele / subiecte și bareme EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a VIII-a ani anteriori

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 1 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 18 aprilie

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 2 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 2/6 mai

TESTE de ANTRENAMENT  și BAREME setul 3 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 9/13 mai

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 4 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 16/20 mai

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 5 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 23/27 mai

TESTE de ANTRENAMENT  și BAREME setul 6 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 30 mai/3 iunie

SUBIECTE și BAREME – SIMULARE Evaluare Națională 2022 clasa a VIII-a – proba de Limba și literatura Română

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Din nou praf saharian deasupra României. Depuneri de praf în zonele în care va ploua

Publicat

Publicitate

Încă o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, iar meteorologii atrag atenția asupra momentelor în care depunerile de praf vor fi observabile.

În perioada 23 aprilie ora 9-24 aprilie ora 13.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană.

Aceasta va avansa către sud-estul Europei.

Publicitate

Va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie).

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

Miercuri după-amiaza, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Gheorghe, este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului, sărbătorit de ortodocși la 23 aprilie, dar și patronul spiritual al municipiului Botoșani.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru, 26 octombrie, este vara păstorilor, începutul anului pastoral.

Publicitate

Sfântul Gheorghe este cunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor săraci și al celor bolnavi. Este patronul forțelor terestre, scrie alba24.ro.

Este un sfânt îndrăgit, după numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, dar și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Publicitate

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că dacă ieşi cu capul descoperit te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă. Se luptă cu meliţele din gospodăria omului şi fură laptele vacilor.

Publicitate

Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul

De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua „somnul mieilor”.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

Credințe popular și tradiții de Sfântul Gheorghe:

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Publicitate

Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor.

Fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Exista şi obiceiul ca în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coroniţe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coroniţe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Brazdele şi coroniţele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiş în pădure pentru a culege mătrăguna şi năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi.

Flăcăii căutau în dimineaţa zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de ei ştiut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită.

Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Ce se spune când cântă broaștele

În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.

Dacă e ploaie – se face grâu şi fân.

Citeste mai mult

Eveniment

Operațiune la Botoșani și în cinci județe. Obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au anunțat astăzi că la data de 23 aprilie a.c., cu sprijinul polițiștilor Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Botoșani, Cluj, Mureș, Bihor, Bacău și Bistrița au efectuat 29 de percheziții domiciliare, în judeţele Botoșani, Sălaj, Cluj, Bihor, Bacău și Bistrița, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii  infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2022, persoanele cercetate și-ar fi constituit mai multe societăți comerciale, în județul Sălaj, preluând totodată societăți comerciale din alte județe, în scopul obținerii de fonduri publice, respectiv a ajutorului de minimis, printr-un program de finanțare. Totodată, s-a stabilit faptul că, încă de la înființare, respectivele societăți comerciale nu ar fi desfășurat niciodată o activitate economică și nu ar fi întreprins nicio măsură asumată în planurile de afaceri, folosindu-se în acest scop de documente false. De asemenea, persoanele cercetate ar fi indus în eroare diverse unități bancare, în vederea obținerii unor credite punte.

În urma celor 29 de percheziții domiciliare efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 45.000 de euro, 19.070 de lei, carduri bancare, laptopuri, telefoane mobile, documente contabile, precum și alte înscrisuri utile cauzei.

Publicitate

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de peste 2.300.000 de lei.

Au fost puse în executare mai multe mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării materialului probator, 3 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Publicitate

Mâine, 24 aprilie a.c., cele 3 persoane vor fi prezentate unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Serviciului Criminalistic, ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Zalău – Biroul de Investigații Criminale și Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, cei din cadrul Secțiilor de Poliție Rurală Zalău și Nușfalău, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj continuă cercetările, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate în cauză.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum funcționează ȚEAPA cu ”coletul la 9,93 de lei”. O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Publicitate

O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele a apărut e internet. Mai exact, a primit chiar și un nume: Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”, în fond, o tentativă de fraudă online în numele Poștei Române, relatează alba24.ro.

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!” Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de fraudă online, menită să păcălească cetățenii care vor să cumpere chilipiruri.

Publicitate

Pagina de Facebook are un link, care duce de asemenea pe o pagină care utilizează imaginea Poștei Române.

Atenție însă: numele linkului nu se potrivește nici pe departe cu adresa Poștei Române.

Reprezentanții insitituției au confirmat pentru Alba24 că nici contul Facebook și nici linkul pe care duce nu aparțin Poștei Române.

Publicitate

Atenție la detalii

Infractorii știu foarte bine ce fac și sunt atenți la detalii. La fel de atenți trebuie să fiți și dumneavoastră.

Sub postare, primul comentariu este au unui cetățean mulțumit. El este din Bratislava, dar comentariul său este în română.

”Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim Poșta Română pentru că ne-ați dat posibilitatea de a obține lucruri utile la doar 9,93 lei. Uscător de păr, ceas, laptop, lucruri de la branduri celebre. A fost un cadou frumos pentru fiecare din familia noastră” a scris acesta, în încercarea de a induce oamenii pe o pistă falsă.

Publicitate

La fel sunt și restul comentariilor, unele dintre ele cu poza unor așa zise produse cumpărate de la Poșta Română.

”Wow, am primit un macbook nou-nouț cu 9,93 lei, sunt șocată! Mulțumesc foarte mult, sunt incredibil de fericit”, a scris un bărbat, care se pretinde client și care a postat și o fotografie cu ”produsul”.

De pe site, sunteți redicționați spre un chestionar, după care trebuie să încercați cutii.

Publicitate

După ce dați click pe o cutie, vă apar ”premiile”, tot felul de obiecte, fiecare cu prețuri reale foarte mari.

Ulterior sunteți redirecționat spre o pagină unde ar trebui să plătiți 15 lei și să vă introduceți toate datele personale, inclusiv ale cardului.

Evident, dacă o faceți, veți rămâne rapid fără toți banii în cont.

Reclamele false de acest fel sunt distribuite fără restricții de Facebook și sunt chiar sponsorizate, pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending