Connect with us

Eveniment

Eurovision 2025 va avea 38 de participanţi, cu unul mai mult decât în 2024

Publicat

Publicitate

Cea de-a 69-a ediţie a concursului muzical Eurovision, care se va desfăşura în luna mai a anului viitor la Basel (Elveţia), va avea 38 de ţări participante, cu una mai mult decât în 2024, Muntenegru revenind după doi ani de absenţă, a anunţat joi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU), instituţia care organizează acest concurs, transmite joi EFE.

„Pregătirile pentru festival sunt deja în curs, în colaborare cu colegii noştri de la SGR SSR (televiziunea naţională elveţiană)”, a declarat directorul concursului, Martin Green, confirmând numărul participanţilor.

Potrivit listei cu ţările participante, Rusia va rămâne neeligibilă pentru participare, fiind sancţionată începând din 2022 pentru invazia în Ucraina, iar prezenţa Israelului, puternic contestată de fani şi activişti politici la ediţia din acest an din cauza războiului din Gaza, va fi menţinută.

Dintre cei 38 de participanţi, 32 vor trebui să treacă de semifinalele de la 13 şi 15 mai pentru a ajunge în finala de la 17 mai (St Jakobshalle din Basel va găzdui cele trei competiţii).

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au asigurat locul în finală, fiind cele mai mari contributoare la concurs, la fel ca şi Elveţia, în calitate de gazdă, după ce a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „The Code”, interpretată de Nemo.

Ţările au timp până la jumătatea lunii martie 2025 să îşi prezinte melodiile şi artiştii candidaţi, iar trei dintre ele au făcut-o deja – Cipru l-a selectat pe Theo Evan, Republica Cehă l-a selectat pe Adonxs, iar Muntenegru, ţară revenită în concurs, a selectat-o pe Nina Zizic.

Publicitate

Iniţial, NeonoeN fusese câştigătorul concursului muntenegrean pentru alegerea candidatului la Eurovision 2025, însă grupul s-a retras după ce s-a descoperit că piesa pe care o prezenta fusese lansată în 2023, ceea ce încălca regulile Eurovision conform cărora cântecele nu trebuie să fi fost lansate sau interpretate public înainte de selecţia naţională. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Congresul PSD. Ciolacu: Producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu. Să te îndrepți către înțelepciunea rusească este o erezie mizerabilă

Publicat

Publicitate

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, la Congresul partidului, că România produce, astăzi, de opt ori mai mult decât în timpul lui Ceaușescu și este ‘o erezie mizerabilă’ să contești aparteneța României la lumea occidentală și să te îndrepți către ‘înțelepciunea rusească’, relatează agerpres.ro.

„Astăzi producem de opt ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu, unde vor alții să ne întoarcă. Ce s-ar întâmpla dacă după alegeri am alunga toți investitorii din România? Ar putea oare suplini industria calului închiderea uzinelor Dacia și Ford și zecile de mii de șomeri, de exemplu? Suntem pregătiți să stăm iarăși la cozi să ne luăm vize pentru a petrece un banal concediu în Europa?”, a afirmat Ciolacu.

El a punctat că economia „nu crește prin firul divin”, ci cu bani, cu fonduri europene și cu multă seriozitate.

„De aceea este o erezie mizerabilă să contești apartenența României la lumea occidentală și să te îndrepți către înțelepciunea rusească”, a adăugat liderul PSD.

Citeste mai mult

Eveniment

Hai iarnă, HAI la Botoșani. ANM: Ninsoare, vânt puternic și temperaturi în scădere în toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara, relatează agerpres.ro.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 – 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminică pe arii extinse în jumătatea de nord a teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni și luni, local în centru, est și sud-est.

În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 1 – 5 cm, iar în Carpații Orientali, local de până la 10 cm. În celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță. Izolat se va forma polei sau ghețuș.

Vântul se va intensifica pe parcursul zilei de luni în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, unde vor fi viteze de 40 – 45 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu rafale de 60 – 80 km/h în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.

Temperaturile maxime vor scădea semnificativ duminică în nord-vestul și nordul țării și luni (3 februarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.

‘Pe tot parcursul săptămânii, vremea va fi rece, pe arii restrânse geroasă în depresiunile din nordul și centrul țării. Intensificări temporare ale vântului vor mai fi în regiunile estice și la munte‘, afirmă specialiștii ANM.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă eșuată de trecere ilegală a frontierei: Cetățean turc prins la Rădăuți Prut și returnat în Republica Moldova

Publicat

Publicitate

O acțiune comună între Poliția de Frontieră Română și autoritățile din Republica Moldova a dus la reținerea unui cetățean turc care încerca să intre ilegal în România, traversând râul Prut.

Incidentul a avut loc în data de 31 ianuarie, când, în urma unui schimb operativ de date și informații, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi au identificat și reținut persoana care încerca să treacă fraudulos frontiera.

Bărbatul voia să ajungă în vestul Europei

În urma verificărilor, s-a stabilit că persoana reținută este un cetățean turc, în vârstă de 24 de ani, care a declarat că intenționa să ajungă într-un stat din vestul Europei, folosind România ca punct de tranzit.

Autoritățile române au demarat cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar în baza acordului de readmisie, tânărul a fost predat autorităților moldovene.

Cooperare tot mai eficientă între România și R. Moldova în combaterea migrației ilegale

Acțiunea pare să demonstreze eficiența tot mai mare a cooperării între autoritățile de frontieră române și moldovene, în vederea prevenirii și combaterii migrației ilegale la granița de est a României, un punct strategic pentru securitatea frontierei Schengen.

„Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, iar tânărul a fost preluat de către autoritățile moldovene în baza acordului de readmisie”, a transmis Comisar șef de poliție Răcnea Minodora, purtător de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Caravana Faptelor Bune pornește din nou. Asociația Grup Civic relansează campania de solidaritate pentru familiile nevoiașe din Botoșani

Publicat

Publicitate

Voluntarii Asociației Grup Civic Botoșani au fost în aceste zile din nou în acțiune, pregătind cu grijă fiecare donație primită din partea botoșănenilor cu suflet mare.

Hăinuțele, încălțămintea și alimentele care vor ajunge la copiii și familiile aflate în dificultate sunt mai mult decât simple obiecte – ele sunt dovada că binele se face împreunăm, susțin membrii Asociației Grup Civic Botoșani.

20 de familii dintr-o comună botoșăneană vor primi ajutor

În curând, Caravana Faptelor Bune va porni din nou la drum, ducând sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie. De această dată, voluntarii vor ajunge la 20 de familii cu mulți copii, oferindu-le nu doar haine, ci și alimente de bază și dulciuri care să aducă un strop de bucurie în casele lor.

„Ne-am imaginat zâmbetele copiilor care vor purta aceste hăinuțe, bucuria părinților care știu că cineva, acolo, se gândește la ei. Pentru noi, binele nu este doar un cuvânt, ci o faptă, o mână întinsă, o inimă care bate pentru ceilalți”, a transmis Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani.

Cum poți ajuta? Orice donație contează!

Pentru ca această acțiune să aibă un impact și mai mare, asociația are nevoie de ajutorul vostru. Orice donație, indiferent cât de mică, poate face diferența. Alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez), dulciuri pentru copii sau un simplu share al acestei inițiative pot aduce speranță în viețile celor care au nevoie.

Donațiile pot fi făcute în conturile Asociației Grup Civic Botoșani:

Publicitate

RO03BTRLRONCRT0530156401 (LEI)

RO50BTRLEURCRT0530156401 (EURO)

RO08BTRLGBPCRT0530156401 (LIRE)

RO54BTRLUSDCRT0530156401 (USD)

Cod SWIFT: BTRLRO22

Sprijin din partea comunității și a partenerilor locali

Faptele bune nu se fac singure iar campania este sprijinită de parteneri locali. Botoșănenii care donează fie și 5 lei sau o sacoșă de alimente contribuie la un viitor mai bun pentru cei mai vulnerabili.

“Fii parte din Caravana Faptelor Bune! Un gest mic poate însemna pentru cineva o zi mai bună, un copil fericit, o familie cu speranță”, a mai adăugat Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani pe pagina de socializare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending