Connect with us

Eveniment

Etapa locală a Concursului Naţional Catehetic în Protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor

Publicat

Publicitate

În săptămâna 7 – 11 aprilie, în cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic la care au participat 60 de parohii cu proiecte finalizate. 

Fiecare protoierie a organizat evaluarea proiectelor participante, urmărind, potrivit recomandărilor din conceptul Concursului Național Catehetic, cum au fost puse în evidență „rolul, importanța și necesitatea cunoașterii trecutului relativ recent al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei misionară şi pastorală în cei 140 de ani de la dobândirea autocefaliei şi cei 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum şi rolul, importanţa, opera şi lucrarea pastoral misionară a duhovnicilor români cunoscuţi în ultimul secol, parte dintre ei propuşi spre canonizare în cursul anului 2025, promovând astfel în mod deosebit cunoaşterea şi înţelegerea adecvată a activităţii Bisericii şi grija ei faţă de cei păstoriţi în vremuri de cumpănă, precum şi lucrarea faptelor bune izvorâte din iubirea şi credinţa jertfelnică a duhovnicilor, care au purtat grijă de sufletele credincioşilor Bisericii.”

Protopopiatul Iaşi I

În data de 8 aprilie, începând cu ora 17.00, la Biserica „Sfântul Apostol Toma – Alexandru” din Iași a avut loc evaluarea și premierea la nivelul Protopopiatului Iași I a proiectelor participante. Au participat opt grupuri catehetice: Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” Copou, „Sfântul Mina” Probota, „Sfântul Ierarh Spiridon” Țigănași, „Sfânta Treime” Iași, „Sfântul Gheorghe” Vorovești, „Sfinții Voievozi” Borșa, „Sfinții Arhangheli” Icușeni, „Sfântul Dimitrie” Pleșani. Dosarele cu proiecte au fost prezentate și evaluate de comisia de concurs formată din pr. protopop Florin Călugăru, pr. Vasile Cristian, responsabil cateheză și prof. de religie Daniela Pleșca. În urma evaluării a fost desemnată câştigătoare și va participa la etapa eparhială Parohia „Sfânta Treime” Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței. Centenarul Patriarhiei Române în aniversarea copiilor și tinerilor, sub coordonarea părintelui Dragoș Ungureanu, a prof. Gabriela Fulvia Horobeț și prof. Parmena Orzetic. Proiectul câştigător a avut un număr de patru cateheze și douăsprezece momente catehetice care au abordat teme specifice anului omagial și comemorativ. Pe lângă acestea el a inclus şi diverse activități cu caracter cultural, literar, artistic, istoric și religios, grupul fiind format din 26 de copii.

Protopopiatul Iași II

La sediul Protoieriei Iași II, faza pe protopopiat a avut loc luni, 7 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Marius Daniel Profir, pr. Iulian Sorin Vornicu, responsabilul pentru catehizare și prof. Georgiana Niță. Au fost jurizate cele două proiecte depuse, lucrate de către Parohiile Tomești Deal și Gura Bohotin. În urma jurizării, a fost declarat câștigător proiectul Parohiei „Acoperămîntul Maicii Domnului” Tomești Deal, coordonat de pr. Nicolae Luchian și intitulat „Mărturisire și memorie”.

Publicitate

Protopopiatul Iași III

În cadrul Protoieriei Iași III, etapa locală a avut loc vineri, 11 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Mihail Roșu, prof. Daniela Pleșca și pr. Dan Pădure, responsabilul pe cateheză al protopopiatului. Au participat cinci grupuri: Parohia „Sfântul Gheorghe” Dumitreștii Gălății, „Sfânta Parascheva” Glodenii Gândului, Parohia „Sfânta Treime” Tansa, Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III și Parohia „Nașterea Domnului” Voinești II.

Proiectul câștigător al Protopopiatului Iași III a fost cel al Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III cu titlul Mărturisirea dreptei credințe – o moștenire de un secol pentru tinerii de astăzi, pr. paroh Cristin-Ioan Loghin. Locul al doilea a fost obținut de Parohia Glodenii Gândului, pr. paroh Lucian – Ștefan Vamanu, iar locul al treilea a fost ocupat de Parohia Tansa, pr. paroh fiind Eugeniu Onu. La finalul activității preoții participanți au primit diplome și premii.

Prin această activitate complexă, ne-am propus să chemăm pe tineri pentru a privi înapoi, în istorie, dar și spre viitor, deoarece această sărbătoare marcantă pentru Biserica noastră nu este doar o rememorare a trecutului, ci și un apel la responsabilitate. Tinerii sunt chemați să cunoască această moștenire spirituală, să și-o însușească prin viața și mărturisirea lor și să o transmită mai departe nealterată din dragoste pentru Hristos și Biserica Sa. Modele și mărturii ne stau înainte sfinții, care au lucrat neîncetat pentru mântuirea lor și a celor din jur. La fel suntem toți chemați ca prin credință, prin roadele ei ce sunt faptele bineplăcute Lui Dumnezeu și prin viața noastră curată să contribuim la binele comun și la dobândirea sfințeniei pentru Împărăția lui Dumnezeu, a declarat pr. Cristin Ioan Loghin.

Protopopiatul Pașcani

Majoritatea preoților au făcut o treabă reușită și mai ales folositoare, dintre cele nouă parohii înscrise, șapte dintre ele au reușit să pregătească proiectul conform indicațiilor. În data de 9 aprilie, la sediul Protopopiatului Pașcani, a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic, iar juriul a acordat locul I Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Alexandru Ioan Cuza, pr. paroh Adrian Rădeanu. Proiectul este intitulat „Biserica – Izvorul mărturisirii de credință și al binecuvântării peste veacuri”. Alte parohii evidențiate în acest concurs: Parohia Cristești (pr. paroh Bogdan Mihalachi) – locul 2, Parohia Vâlcica (pr. paroh Gheorghe Dănilă) – locul 3.

Protopopiatul Hârlău

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Hârlău, a avut loc etapa pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. La nivelul protopopiatului 9 parohii au reușit sa desfășoare activități specifice Concursului. Juriului format din părintele protopop Victor Pâslaru, pr. Petru Constantinescu și prof. Daniel Filimon, au desemnat câștigător proiectul Parohiei Deleni 2, grupul catehetic fiind coordonat de pr. paroh Ionuț Purcel.

Protopopiatul Piatra-Neamţ 

Desfăşurată, joi, 10 aprilie, la sediul Protopopiatului Piatra-Neamţ, faza locală a oferit juriului, alcătuit din pr. protopop Valentin Tofan, pr. prof. Cosma Sorin Amariei şi pr. Ştefan Zaharia, responsabilul Biroului cateheză în cadrul protoieriei, patru dosare cu proiectele catehetice ale Parohiilor Vlădiceni, Speranţa, Ţepeşeni şi Precista II Piatra-Neamţ. După jurizarea conformă criteriilor de concurs, proiectul „Credinţă şi Misiune în Biserica Ortodoxă Română” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Precista II a întrunit cel mai mare punctaj, fiind declarat câştigător al fazei locale şi reprezentant al Protopopiatului Piatra-Neamţ la faza eparhială. Proiectul a fost coordonat de pr. Constantin Cornel Iftimia, care alături de colaboratorii săi, prof. Raluca Vatră, prof. Adina Dumitrașcu, pr. paroh Andrei Toplicean şi prof. Brândușa Iftimia, au organizat alături de cei 32 de copii înscrişi patru cateheze şi şapte activităţi auxiliare.

Locul al II-lea a fost ocupat de Parohia Ţepeşeni, cu proiectul „Duhovnici mărturisitori din secolul XX și moștenirea lor spirituală” coordonat de părintele Grigore Guzun, locul al III-lea a fost oferit Parohiei Vlădiceni, pentru proiectul „Toți într-un gând să mărturisim” coordonat de părintele paroh Cosmin Melinte şi cel de al patrulea a fost decernat Parohiei Speranţa, cu proiectul „Cum îl mărturisim pe Hristos în societatea de astăzi?” coordonat de părintele paroh Livius Todiraşcu.

Protopopiatul Târgu Neamț

În Protopopiatul Târgu Neamț, etapa locală a avut loc în data de 8 aprilie și a reunit echipe de tineri din mai multe parohii din zonă. Au participat cu entuziasm și dedicare grupuri de la Parohia Sârbi, Parohia Pluton, Parohia Valea Seacă, Parohia Urecheni și Parohia Țibucani. Evenimentul a reprezentat o frumoasă ocazie de comuniune, de manifestare a credinței prin creativitate și implicare, dar și de consolidare a legăturii dintre tineri, preoți și comunitățile din care provin. Concursul a scos în evidență nu doar cunoștințele catehetice ale participanților, ci și spiritul lor de echipă, dragostea pentru valorile creștine și dorința de a contribui la viața parohială într-un mod activ și responsabil.

Proiectul câștigător al acestei ediții a fost realizat de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Seacă, coordonat de părintele Mihai Surugiu.

Împărtășind din experiența acestui demers, părintele a declarat: Am fost realmente impresionat de frumusețea și diversitatea activităților prezentate de colegii mei. Știm că este foarte multă muncă în spate, mai ales că suntem într-o perioadă destul de solicitantă, însă, în concluzie, consider că totul a fost un succes și o provocare pentru ceea ce vom încerca să aplicăm de acum înainte în parohiile noastre.

Astfel de inițiative nu doar că valorifică potențialul tinerilor și îi implică activ în viața Bisericii, ci contribuie și la dezvoltarea unui spirit de solidaritate, empatie și implicare socială în rândul noii generații.

Protopopiatul Roznov 

Marți 08 aprilie, începând cu ora 9.00, la sediul Protopopiatului Roznov s-a desfășurat jurizarea proiectelor parohiilor înscrise la faza pe protoierie. Din juriu au făcut parte pr. protopop Camelian Liviu Gurbet, pr. Cristinel Vasile Anăstasoaiei, responsabilul cu cateheza pe protopopiat, prof. Nuța Like și Anca Cioată. Din cele 6 parohii înscrise s-au evidențiat proiectele următoarelor grupuri: Parohia Mărgineni II, care cu proiectul „Oglindirea Bisericii în sufletul de copil” a obținut locul I, Parohia Borlești II, cu proiectul „Biserica și preotul din sat”, locul II și Parohia Slobozia I, cu proiectul „Cunoaștem împreună istoria străbună”, locul III.

Ceahlău

Marți, 8 aprilie, la sediul Protopopiatului Ceahlău, s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic. Evenimentul a reunit proiectele propuse de câteva parohii din cadrul protopopiatului. Jurizarea a fost realizată de o comisie formată din: pr. protopop Ionel Cuțuhan, pr. prof. Gheorghiță Anisiea și pr. Murariu Cezar-Ilie, responsabil cu activitatea catehetică la nivelul protopopiatului. În urma jurizării, premiile au fost acordate astfel: Parohia Boboteni, care cu proiectul „Jertfa și slujirea Bisericii în secolul Mărturisirilor ”, a obținut locul I; Parohia Soci – locul al II-lea; Parohia Ceahlău II – locul al III-lea; Parohia Poiana Teiului – mențiune. Cei implicați și-au exprimat nădejdea ca aceste inițiative să rodească în sufletele copiilor și tinerilor dorința sinceră de a trăi și mărturisi credința creștină cu bucurie, curaj și demnitate creștină.

Botoșani

Marți, 8 aprilie, începând cu ora 11.00, în sala mare a Protopopiatului Botoșani a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic 2025. Din juriu au făcut parte pr. Daniel Țăranu, misionar protopopesc, pr. Bogdan Azamfirei, responsabil al Biroului de catehizare din cadrul protoieriei și prof. Cătălin Purice. La această etapă au participat doua parohii din Protopopiatul Botoșani: Parohia „Sfânta Parascheva” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele Gabriel Țifrea și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele protopop Petru Fercal. Câștigătoare a acestei etape a fost Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, cu proiectul „Lumina credinței străbătând veacul”. Diplomele, însoțite probabil de un mic dar, vor fi înmânate la ședința din luna mai.

Dorohoi

La sediul Protopopiatului Dorohoi, etapa pe protopopiat a avut loc în data de 10 aprilie. Juriul, format din prof. Elena Chirilă, prof. Vasile Postolachi şi pr. Daniel Precob, a desemnat ca la etapa eparhială, Protopopiatul Dorohoi să fie reprezentat de către parohiile „Nașterea Maicii Domnului” şi „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Broscăuți, cu proiectul „Tinerii de astăzi, moștenitorii Centenarului”.

Darabani

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Darabani, a avut loc etapa pe protopopiat. Juriul format din pr. protopop Costică Pînzariu, prof. Elena Avârvărei și pr. prof. Ionuț-Viorel Pușcașu, au desemnat câștigător proiectul „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat”, al Parohiei „Înălțarea Domnului” Havârna.

Săveni

Miercuri, 9 aprilie, sediul Protoieriei Săveni a fost gazda etapei pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. Juriul, alcătuit din pr. protopop Constantin Macuc, prof. Iulia Tronciu și pr. Florin Cîtea, responsabil catehizare, a deliberat ca fiind câștigător proiectul „Mărturisitori în timpuri comuniste, modele spirituale pentru tinerii de azi”, lucrare elaborată, schițată și realizată la Parohia „Sfinții Voievozi” Românești, de către pr. paroh Iulian Moisii.

Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a, va avea loc la Iași în ziua de marți, 29 aprilie 2025, la Muzeul Mitropolitan. Proiectul care va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la etapa națională a concursului va fi desemnat în urma evaluării portofoliilor, iar parohiile participante vor avea prilejul să-și prezinte activitatea desfășurată și rezultatele obținute în fața tuturor participanților care reprezintă protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor. 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

9 mai 2025 – Ziua naţională a oinei

Publicat

Publicitate

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, potrivit https://legislatie.just.ro şi www.cdep.ro.

„Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, prevede actul normativ.

Potrivit iniţiatorilor, „oina este singurul sport naţional românesc, născut la sat şi posibil să moară la oraş”. „Oina, sportul nostru naţional, contribuie, alături de alte valori naţionale, cum ar fi cântatul şi dansul popular, la realizarea identităţii noastre de români. (…) Motivul pentru care ne dorim să sărbătorim pe 9 mai Ziua Naţională a Oinei, este datorat faptului că în 1899 oina s-a jucat pentru întâia oară oficial. La 9 mai 1899, la Bucureşti, s-a ţinut primul campionat naţional de oină, câştigătoare fiind echipa liceului Nicolae Bălcescu din Brăila”, conform iniţiatorilor grupului senatorial al PSD.

La 15 iunie 2022, Senatul României a adoptat cu 68 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 18 abţineri propunerea legislativă care are ca obiect instituirea zilei de 9 mai ca zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea direct de la bugetul de stat a programului naţional „Redescoperă Oina”.

În data de 14 martie 2023, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar data de 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei. Camera Deputaţilor a fost for decizional în ce priveşte adoptarea acestei legi.

La 11 aprilie 2023, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei.

Publicitate

Legea stabileşte că Federaţia Română de Oină va prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a Programului naţional „Redescoperă Oina”.

Potrivit legii, se înfiinţează Programul naţional „Redescoperă oina”, care constă într-un complex de activităţi necesare susţinerii practicării şi promovării acestui joc şi se desfăşoară prin intermediul Federaţiei Române de Oină şi a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Finanţarea programului urmează să fie asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocaţii bugetare, prin Ministerul Sportului, şi, în funcţie de posibilităţi, din fonduri de la bugetele locale. AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

„Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!” – A treia ediție a evenimentului dedicat antreprenorilor din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 8 mai 2025 – Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a găzduit cea de-a treia ediție a evenimentului „Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!”, organizat de Banca Comercială Română (BCR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani. Evenimentul, dedicat antreprenorilor din județ și din regiunea de nord-est a țării, a reunit sute de participanți interesați de dezvoltarea unor afaceri sustenabile, solide și aliniate la contextul economic actual.

 

„Ne dorim să oferim antreprenorilor contextul, resursele și parteneriatele necesare pentru a-și consolida afacerile. Credem în puterea planificării strategice și a educației financiare antreprenoriale, iar prin acest eveniment, BCR își reafirmă angajamentul de a susține antreprenorii români în drumul lor către succes. Suntem aici aici pentru ei, cu toată expertiza și cunoștințele noastre, astfel încât ei să se poată țină de planul de business și să reușească”, a declarat Liviu Țului, Director Grup Retail, BCR.

 

Structurat în jurul unor teme de actualitate pentru mediul de afaceri, evenimentul a oferit participanților acces la informații relevante despre finanțare, leadership, context socio-economic actual, oportunități și creștere de business. Antreprenorii au avut ocazia să interacționeze direct cu experți și lideri din domenii complementare, într-un format dinamic și aplicat.

 

Publicitate

Printre speakerii ediției s-au numărat:

  • Alexandru Vasilache, Director, Teatrul „Mihai Eminescu” – „Arta de a construi succesul: când cultura întâlnește business-ul”
  • Valeriu Iftime, Președinte, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani – „Direcții strategice pentru dezvoltarea inteligentă a județului Botoșani”
  • Mihai Zant, Coach & Trainer – „Liderii buni se văd în vremuri dificile”
  • Andrei Ovidiu Păun, Coordonator Zonal Micro, BCR – „Soluții inteligente de protecție și finanțare pentru antreprenori”
  • Vasile Asandei, Director General, ADR Nord-Est – „Accesarea fondurilor nerambursabile prin Programul Regional Nord-Est, PNS și PNRR”
  • Petronela Ciobanu, Consultant fiscal & Managing Partner, Expert Mind Iași – „Modificări fiscale și oportunități de optimizare pentru antreprenori”

Evenimentul a fost moderat de Liviu Țului, Director Grup Retail, BCR.

 

“Într-un mediu economic dinamic și adesea imprevizibil, CCIA Botoșani rămâne un partener de încredere pentru toți antreprenorii din județ. Vom continua să oferim acces la programe de formare și evenimente care să inspire și să motiveze afacerile locale să își atingă potențialul maxim.

 

Felicităm toți participanții la evenimentul “Dezvoltă afaceri inteligente. Tine-te de plan, vei reuși” pentru implicarea activă și îi încurajăm să rămână conectați la comunitatea noastră de business, unde vor găsi mereu sprijin, informații relevante și oportunități de creștere” . Valeriu Iftime, președinte CCIA Botosani.

 

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking și schimb de bune practici, oferind participanților oportunitatea de a consolida parteneriate și de a explora noi direcții de colaborare.

 

Prin inițiativele dedicate antreprenorilor, BCR își asumă un rol activ în dezvoltarea economică pe termen lung a României. Banca este unul dintre principalii parteneri ai celor mai importante evenimente de business din România, așa cum sunt IQ DIGITAL și  FOMO. Prin astfel de parteneriate, BCR contribuie la creșterea competențelor antreprenoriale, la accelerarea transformării digitale și la consolidarea unei culturi de business orientate spre inovație și responsabilitate.

 

De asemenea, în perioada 1 aprilie – 31 august 2025, BCR și George pentru afacerea ta au pregătit microantreprenorilor o ofertă unică la pachetul de cont curent de business în lei, credite digitale și non-digitale, polița de asigurare, POS și multe altele. Mai multe informații despre campania “Ține-te de plan. Vei reuși!” pot fi găsite pe site-ul BCR.

Citeste mai mult

Eveniment

Tainele pădurii, dezvăluite elevilor de la Liceul Trușești. ,,Profesorii” au fost reprezentanții ocolului silvic din zonă

Publicat

Publicitate

În cadrul Programului Săptămâna Verde, reprezentanții Ocolului Silvic Trușești au primit vizita elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești, în cadrul căreia a fost prezentat modul de organizare și funcționare a unui ocol silvic, precum și rolul acestuia în gestionarea durabilă a pădurii. Șeful ocolului, ing. Danilă Marius, dar și inginerii Ciobanu Cătălin, Mateescu Valdi, Spulber Alexandru și Pavăl Octavian le-au descris elevilor activitățile desfășurate în cadrul ocolului pe linie de regenerare a pădurii, lucrările de îngrijire și conducere a pădurii, vânătoare, recoltarea altor produse ale pădurii cum sunt ciupercile, plantele medicinale și fructele de pădure, dar și principalele specii forestiere întâlnite în zonă. Atenția copiilor a fost maximă atunci când au fost prezentate instrumentele principale întâlnite în activitatea zilnică: clupa forestieră cu care se masoară diametrele arborilor, clinometrul și dendrometrul cu pendul pentru măsurarea înălțimilor, precum și ciocanele de marcare a arborilor. Copiii trebuie să cunoască natura, să o respecte și să o sprijine în așa fel încât să o transforme în normativele unei bune relații de prietenie om-natură. Astăzi a fost predată una dintre cele mai frumoase lecții: să fie precum copacii, cu rădăcini adânci, mereu cu picioarele pe Pământ și să continue să crească indiferent de greutăți!

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

9 Mai, zi cu dublă însemnătate: Independența României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Publicat

Publicitate

9 Mai – o zi cu dublă semnificație pentru români: Ziua Independenței și Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Proclamarea Independenței în 1877 a marcat nu doar desprinderea de sub suzeranitatea otomană, ci și un moment definitoriu în conturarea României moderne și afirmarea ei ca stat suveran pe plan internațional, scrie alba24.ro.

Pe 9 mai 1877, România și-a proclamat independența față de Imperiul Otoman, marcând unul dintre cele mai importante momente din istoria națională.

Acest act curajos a reprezentat culminarea unui îndelungat proces istoric și a unor aspirații naționale care au animat generații de români.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”.

Independenţa astfel proclamată trebuia consfințită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene

Publicitate

Ziua Independenței României – 9 mai 1877

Pe 9 mai 1877, România și-a proclamat independența față de Imperiul Otoman, marcând unul dintre cele mai importante momente din istoria națională.

Acest act curajos a reprezentat culminarea unui îndelungat proces istoric și a unor aspirații naționale care au animat generații de români.

Independența a fost proclamată de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu în fața Parlamentului României, după ce cu o zi înainte Senatul votase o moțiune care recunoștea starea de război cu Imperiul Otoman.

În discursul său istoric, Kogălniceanu a declarat: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Contextul acestui moment crucial a fost războiul ruso-turc din 1877-1878, în care România a ales să participe alături de Rusia împotriva Imperiului Otoman.

Armata română, sub conducerea domnitorului Carol I, a demonstrat un remarcabil curaj în luptele de la Plevna, Rahova și Vidin, confirmând pe câmpul de luptă independența proclamată în Parlament.

Recunoașterea internațională a independenței României a venit prin Tratatul de la Berlin din 1878, deși cu prețul cedării sudului Basarabiei către Imperiul Rus în schimbul Dobrogei.

9 Mai – Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial
La 9 mai 1945, Europa a înregistrat sfârșitul celui mai devastator conflict din istoria modernă, odată cu capitularea necondiționată a Germaniei naziste, marcând victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european.

Actul de capitulare

În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin-Karlshorst, feldmareșalul Wilhelm Keitel, reprezentantul Înaltului Comandament al Wehrmachtului, a semnat actul de capitulare în fața reprezentanților marilor puteri aliate: mareșalul Gheorghi Jukov din partea URSS, generalul Carl Spaatz din partea SUA și generalul Jean de Lattre de Tassigny din partea Franței.

Deși o primă capitulare fusese semnată la Reims în 7 mai, Uniunea Sovietică a insistat pentru o ceremonie oficială la Berlin, epicentrul puterii naziste înfrânte.

Un preț uriaș

Victoria a venit după aproape șase ani de lupte sângeroase care au început în septembrie 1939, cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă. Al Doilea Război Mondial s-a transformat rapid în cel mai letal conflict din istoria omenirii, provocând între 70 și 85 de milioane de victime, dintre care aproximativ 50 de milioane au fost civili.

Uniunea Sovietică a suferit cele mai mari pierderi umane, cu peste 20 de milioane de morți. Polonia a pierdut aproximativ șase milioane de cetățeni, inclusiv trei milioane de evrei uciși în Holocaust. Germania a pierdut între șapte și nouă milioane de oameni.

Semnificația zilei în contextul european

În timp ce în Occident Victoria este sărbătorită pe 8 mai (VE Day – Victory in Europe Day), în Rusia și în multe țări din fostul bloc sovietic, comemorarea are loc pe 9 mai, datorită diferenței de fus orar în momentul semnării capitulării și tradiției stabilite în perioada sovietică.

Pentru Uniunea Sovietică și, ulterior, pentru Rusia, 9 mai reprezintă „Ziua Victoriei” (День Победы), una dintre cele mai importante sărbători naționale, marcată prin parade militare impresionante, în special în Piața Roșie din Moscova.

În Europa contemporană, 9 mai are o semnificație triplă: marchează Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Independenței României (proclamată în 1877) și Ziua Europei, în amintirea Declarației Schuman din 1950, care a pus bazele integrării europene.

O moștenire complexă

Victoria Aliaților în 1945 a reconfigurat fundamental ordinea mondială, conducând la împărțirea Europei în două blocuri antagoniste în timpul Războiului Rece. Germania a fost divizată, iar Europa de Est a intrat sub influența sovietică pentru următoarele patru decenii.

În același timp, experiența traumatică a războiului a condus la crearea Organizației Națiunilor Unite și a pus bazele cooperării europene care a evoluat ulterior în Uniunea Europeană, cu scopul de a preveni repetarea ororilor războiului pe continentul european.

La aproape opt decenii distanță, 9 mai rămâne o dată care ne amintește atât de oroarea războiului, de sacrificiile imense făcute pentru învingerea fascismului, cât și de aspirația către pace și cooperare între națiunile europene.

Ziua de 9 Mai mai reprezintă și Ziua Europei, care marchează declarația Schuman ce a pus bazele Uniunii Europene (1950).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending