Connect with us
Publicitate

Educație

Este Ziua Drepturilor Copilului. Sondaj: ELEVII se PLÂNG că profesorii le cer bani la școală pentru FONDUL CLASEI

Publicat

Publicitate

Mai mult de jumătate dintre copiii din comunitățile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale pentru clasă (de la burete şi cretă la topuri de hârtie sau alte materiale), arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România, citat de Mediafax.

Sondajul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în întreaga lume astăzi, pe 20 noiembrie.

Drepturile Copilului, stipulate în Convenţia ONU pentru drepturile Copilului şi alte acorduri internaţionale, cât şi în legislaţia naţională, sunt încălcate zi de zi în rândul copiilor din România, situaţia fiind cu atât mai gravă în comunităţile vulnerabile, spune organizaţia.

Publicitate

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România a realizat un sondaj în rândul a 659 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, majoritatea din mediul rural sau din oraşe mici, mai relatează Mediafax.

Unul din cinci copii (21%) petrece zilnic, în medie, între trei şi patru ore pentru teme şi alte activităţi de învăţare în afara programului şcolar. Un adolescent din zece (14%) petrece chiar şi mai mult de patru ore.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România atrage atenţia că un astfel de program poate fi extenuant pentru elevi şi cere aplicarea Ordinului de ministru privind temele pentru acasă în învăţământul preuniversitar. Actul normativ prevede foarte clar că timpul petrecut de un elev pentru teme nu trebuie să depăşească două ore pe zi.

Publicitate

Mai mult de jumătate dintre copiii respondenţi (52%) spun că ei sau colegii lor au fost daţi afară din clasă de către profesori ca pedeapsă pentru un comportament pe care pedagogii l-au perceput ca deranjant sau deviant. În acelaşi timp, patru din zece copii spun că profesorii lor dau note mici ca pedeapsă.

Motivul cel mai des întâlnit pentru ambele practici ale profesorilor este legat de gălăgia pe care copiii o fac în clasă, urmat de întârzierea lor la ore. Pe de altă parte, conform Statutului Elevului (aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei), singurele sancţiuni pe care le pot primi elevii sunt: observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei, mutarea la o altă clasă, preavizul de exmatriculare şi exmatricularea.

Mai mult de două treimi (70%) dintre copii spun că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri şi alte caiete speciale cu exerciţii de lucru. În plus, jumătate (51%) spun că li se cer bani şi pentru fondul clasei ca să cumpere materiale pentru desfăşurarea orelor (de la topuri de hârtie şi markere la bureţi, cretă şi altele).

Publicitate

„Accesul la învăţământul obligatoriu de stat ar trebui să fie gratuit. Este un drept garantat prin Consituţie şi prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Profesorii care cer bani de la elevi şi părinţi comit o ilegalitate şi exercită o presiune enormă, mai ales asupra familiilor dezavantajate. Avem mai multe reglementări şi în ROFUIP (Art. 170), cât şi în Codul de Etică pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar (Art. 6), care interzic profesorilor colectarea de bani de la părinţi sau de la elevi ori chiar cer recomandarea, cu precădere, de auxiliare curriculare (culegeri şi alte asemenea) deschise şi gratuite. Din păcate, vedem că aceste prevederi nu sunt respectate de toţi profesorii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

45% dintre copii spun că, în clasa lor, au colegi care discriminează alţi elevi în baza capacităţii intelectuale, apectului fizic, îmbrăcăminţii, religiei sau dizabilităţii. Totodată, o treime dintre elevii respondenţi spun că şi profesorii discriminează din motive similare.

Copiii discriminează cel mai des în funcţie de greutatatea sau înălţimea corpului şi de îmbrăcăminte. În schimb, profesorii discriminează cel mai mai mult în funcţie de capacitatea intelectuală a elevilor, mai arată sondajul realizat de World Vision România.

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, nu doar că orice formă de discriminare este interzisă în unităţile de învăţământ, ci ar trebui ca la nivelul fiecărei şcoli să existe o comisie permanentă pentru „prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii”.

Mai mult de patru din zece (43%) dintre elevii respondenţi spun că nu au fost consultaţi, anul trecut, nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea şi evaluarea din clasă. Alţi 28% spun că li s-a cerut doar o singură dată feedback în anul şcolar trecut.

În conformitate cu Statutul Elevului, elevii au dreptul să acorde feedback de două ori pe an (semestrial după vechea structură a anului şcolar) prin fişe anonime care să fie completate la clasă.

Aproape jumătate (47%) dintre copii simt că nu se pot exprima liber în faţa profesorilor, iar 18% au aceeaşi părere vizavi de părinţi.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România solicită participarea copilului în procesul de luare a deciziilor să fie clar şi specific definită în legislaţia privind Protecţia şi Drepturile Copilului şi să devină obligatorie pentru fiecare structură a autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniu, asigurarea unei metodologii care să permită şi să susţină procesele participative cu copiii, în parteneriat cu ONG-urile care au expertiză în acest domeniu, crearea unei platforme informatice pentru copii care să integreze: informaţii la zi despre proiectele şi modificările legislative/administrative, posibilitatea transmiterii opiniilor copiilor şi a grupurilor formale sau informale care promovează participarea copiilor, precum şi asigurarea finanţării programelor dedicate participării copiilor de la bugetul autorităţilor centrale şi naţionale, mai precizează Mediafax.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Angiograful ultraperformant ajunge săptămâna viitoare la Spitalul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Dotarea sistemului sanitar cu aparatură medicală ultraperformantă a fost prioritară pentru Administrația Federovici și echipa de parlamentari PSD.

 

Cei patru parlamentari PSD de Botoșani – Marius Budăi, Dan Şlincu, Alexandra Huțu și Lucian Trufin au depus și susținut la dezbaterea Legii Bugetului pe 2024 un amendament prin care s-au alocat 2 milioane de lei, iar, la începutul anului, Doina Federovici a alocat Spitalului din bugetul județean alte 6,2 milioane de lei pentru achiziționarea unui angiograf coronarian de ultimă generație.

Publicitate

 

Încă o promisiune onorată de echipa PSD, echipa faptelor bune. În această săptămână se finalizează lucrările de amenajare a spațiului în care va fi amplasat angiograful coronarian, care va ajunge la Botoșani în cursul săptămânii viitoare. Sunt convinsă că echipa de la Spitalul Județean va urgenta punerea lui în funcțiune și va angaja un medic specialist. Când este vorba de sănătate, timpul nu are răbdare!”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, care a ținut să le mulțumească celor patru colegi parlamentari, care au depus și susținut amendamentul prin care s-a deschis calea achizițiotării acestui aparat medical ultraperformant.

 

Publicitate

Reamintim că, Spitalul Județean Botoșani nu avea angiograf și nici nu putea primi fonduri de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui astfel de aparat vital pentru pacienți, pentru că nu avea un medic specialist care să facă angiografii. Pe de altă parte, niciun medic specialist nu putea fi angajat, pentru că Spitalul Județean nu avea angiograf. „Împreună cu colegii parlamentari PSD am găsit soluția să rupem acest cerc vicios, iar Spitalul Județean va avea acest aparat care poate face diferența între viață și moarte. Botoșănenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte județe sau să plătească investigații medicale la clinici private”, a mai spus  Doina Federovici.

 

Suntem echipa faptelor bune, iar fiecare investiție realizată vorbește despre angajamentul nostru față de comunitate și față de cei care au nevoie de noi. Pe 1 decembrie, votați candidații PSD, poziția 3 pe buletinul de vot! Împreună, suntem mai puternici și mai uniți!”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

 

Raportul de activitate al Doine Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Podriga a fost în pericol, în această dimineață, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Publicitate

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Dăruind vei dobândi!”: Elevii Școlii Gimnaziale Cătămăresti Deal au dus daruri bătrânilor din azil și mamelor din Centrul Maternal „Micul Prinț”

Publicat

Publicitate
Perioada postului Crăciunului aduce cu sine o avalanșă de fapte bune, care împletite cu rugăciunea aduc tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu, dar și bucuria semenilor mai puțin avantajați în această viață.
Încep să prindă contur și mai vioi misiunile de binefacere în care sunt implicați în mod frecvent reprezentanții bisericilor, dar și cadrele didactice, elevii și părinții. Parohia „ Pacea”, prin preoteasa Ana Maria Macuc, profesor de religie, împreuna cu elevii din clasele primare, de la Școala Gimnazială Cătămăresti Deal ( Structura a Sc. Gimn. ” Mihai Eminescu” Ipotesti), au distribuit, miercuri, în jur de 150 de pachete, copiilor cu dizabilitati ( abandonati de familie) de la Complexul de case de tip familial ” Sf. Mina”, mamelor singure cu copii de la Centrul Maternal ” Micul Print”, copiilor de la C.P.R.U. Botosani, batranilor de la Azilul de batrani ” Sf. Mihail” si câtorva familii in care mamele suferă de cancer sau de alte boli grave.
Bucuria a fost reciproca.
Beneficiarii s-au bucurat de prezenta copiilor, de colinde si de darurile oferite, iar copiii s-au bucurat de dragostea si caldura cu care au fost primiți
Elevii au învățat sa daruiasca si sa pretuiasca si mai mult familia și tot ce le-a dăruit Dumnezeu.

„Biserica Pacea împreună cu Școala Gimnazială ” Mihai Eminescu” Ipotești isi doresc, în saptamana S.N.A.C., sa ofere PESTE 1.200 DE ZÂMBETE in CENTRELE SOCIALE, AZILELE DE BATRANI și SPITALELE din judetul Botosani.

„DAR DIN DAR SE FACE RAI!”
Astăzi, impreuna cu elevii din clasele primare, de la Școala Gimnazială Cătămăresti Deal ( Structura a Sc. Gimn. ” Mihai Eminescu” Ipotesti), am distribuit în jur de 150 de pachete, copiilor cu dizabilitati ( abandonati de familie) de la Complexul de case de tip familial ” Sf. Mina”, mamelor singure cu copii de la Centrul Maternal ” Micul Print”, copiilor de la C.P.R.U. Botosani, batranilor de la Azilul de batrani ” Sf. Mihail” si câtorva familii in care mamele suferă de cancer sau de alte boli grave.
Bucuria a fost reciproca.
Ei s-au bucurat de prezenta noastra, de colinde si de darurile oferite, iar noi ne-am bucurat de dragostea si caldura cu care ne-au primit.
Elevii au învățat sa daruiasca si sa pretuiasca si mai mult familia și tot ceea ce au.
Multumim mult dl-ui director prof. Eugen Vasiliu , d-nei coordonator de structura prof. Teofilia Atanasoae, tuturor profesorilor, parintilor și elevilor implicați, precum și sponsorilor și tuturor celor ce au donat si vor mai dona!
Multumim d-lui sofer Culiniuc Titi și d-nei prof. Claudia Aprotosoaie care ne-au insotit!
Cu cât vom avea mai multe produse, cu atât vom putea bucura mai multi oameni.
Pana marți, ne dorim sa ajungem la majoritatea centrelor sociale din judetul Botosani.
Fiecare pachet oferit contine:
– 7 clementine
– 1 banana
– 1 portocala/1 mar
– 1 pachet de biscuiti
– 1 eugenie
– 5 bomboane moi ( tip jeleu)
– 1 punga pufarini
– 1 punga pufuleti
Cei care doriti sa ne ajutati cu produse din lista de mai sus, le puteti lasa la Biserica Pacea, vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 8:00-13:00, luni si marti 9:00-16:30 sau puteti suna la nr de telefon +40722179366 pentru a va sincroniza la o alta ora.
Vom face pachete pana cand vom termina ultimele produse primite pana marți.
DUMNEZEU POARTĂ DE GRIJĂ!
IMPREUNA, oamenii, pot face o lume mai frumoasa, mai buna și mai fericita!”, a scris preoteasa ANa MAria MAcuc pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de ceață și polei pentru judeţul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață și polei pentru judeţul Botoșani. Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Avertizarea este valabilă până la ora 09:00

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Publicitate

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending