Connect with us

Educație

Este Ziua Drepturilor Copilului. Sondaj: ELEVII se PLÂNG că profesorii le cer bani la școală pentru FONDUL CLASEI

Publicat

Mai mult de jumătate dintre copiii din comunitățile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale pentru clasă (de la burete şi cretă la topuri de hârtie sau alte materiale), arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România, citat de Mediafax.

Sondajul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în întreaga lume astăzi, pe 20 noiembrie.

Drepturile Copilului, stipulate în Convenţia ONU pentru drepturile Copilului şi alte acorduri internaţionale, cât şi în legislaţia naţională, sunt încălcate zi de zi în rândul copiilor din România, situaţia fiind cu atât mai gravă în comunităţile vulnerabile, spune organizaţia.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România a realizat un sondaj în rândul a 659 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, majoritatea din mediul rural sau din oraşe mici, mai relatează Mediafax.

Unul din cinci copii (21%) petrece zilnic, în medie, între trei şi patru ore pentru teme şi alte activităţi de învăţare în afara programului şcolar. Un adolescent din zece (14%) petrece chiar şi mai mult de patru ore.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România atrage atenţia că un astfel de program poate fi extenuant pentru elevi şi cere aplicarea Ordinului de ministru privind temele pentru acasă în învăţământul preuniversitar. Actul normativ prevede foarte clar că timpul petrecut de un elev pentru teme nu trebuie să depăşească două ore pe zi.

Mai mult de jumătate dintre copiii respondenţi (52%) spun că ei sau colegii lor au fost daţi afară din clasă de către profesori ca pedeapsă pentru un comportament pe care pedagogii l-au perceput ca deranjant sau deviant. În acelaşi timp, patru din zece copii spun că profesorii lor dau note mici ca pedeapsă.

Motivul cel mai des întâlnit pentru ambele practici ale profesorilor este legat de gălăgia pe care copiii o fac în clasă, urmat de întârzierea lor la ore. Pe de altă parte, conform Statutului Elevului (aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei), singurele sancţiuni pe care le pot primi elevii sunt: observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei, mutarea la o altă clasă, preavizul de exmatriculare şi exmatricularea.

Mai mult de două treimi (70%) dintre copii spun că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri şi alte caiete speciale cu exerciţii de lucru. În plus, jumătate (51%) spun că li se cer bani şi pentru fondul clasei ca să cumpere materiale pentru desfăşurarea orelor (de la topuri de hârtie şi markere la bureţi, cretă şi altele).

„Accesul la învăţământul obligatoriu de stat ar trebui să fie gratuit. Este un drept garantat prin Consituţie şi prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Profesorii care cer bani de la elevi şi părinţi comit o ilegalitate şi exercită o presiune enormă, mai ales asupra familiilor dezavantajate. Avem mai multe reglementări şi în ROFUIP (Art. 170), cât şi în Codul de Etică pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar (Art. 6), care interzic profesorilor colectarea de bani de la părinţi sau de la elevi ori chiar cer recomandarea, cu precădere, de auxiliare curriculare (culegeri şi alte asemenea) deschise şi gratuite. Din păcate, vedem că aceste prevederi nu sunt respectate de toţi profesorii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

45% dintre copii spun că, în clasa lor, au colegi care discriminează alţi elevi în baza capacităţii intelectuale, apectului fizic, îmbrăcăminţii, religiei sau dizabilităţii. Totodată, o treime dintre elevii respondenţi spun că şi profesorii discriminează din motive similare.

Copiii discriminează cel mai des în funcţie de greutatatea sau înălţimea corpului şi de îmbrăcăminte. În schimb, profesorii discriminează cel mai mai mult în funcţie de capacitatea intelectuală a elevilor, mai arată sondajul realizat de World Vision România.

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, nu doar că orice formă de discriminare este interzisă în unităţile de învăţământ, ci ar trebui ca la nivelul fiecărei şcoli să existe o comisie permanentă pentru „prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii”.

Mai mult de patru din zece (43%) dintre elevii respondenţi spun că nu au fost consultaţi, anul trecut, nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea şi evaluarea din clasă. Alţi 28% spun că li s-a cerut doar o singură dată feedback în anul şcolar trecut.

În conformitate cu Statutul Elevului, elevii au dreptul să acorde feedback de două ori pe an (semestrial după vechea structură a anului şcolar) prin fişe anonime care să fie completate la clasă.

Aproape jumătate (47%) dintre copii simt că nu se pot exprima liber în faţa profesorilor, iar 18% au aceeaşi părere vizavi de părinţi.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România solicită participarea copilului în procesul de luare a deciziilor să fie clar şi specific definită în legislaţia privind Protecţia şi Drepturile Copilului şi să devină obligatorie pentru fiecare structură a autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniu, asigurarea unei metodologii care să permită şi să susţină procesele participative cu copiii, în parteneriat cu ONG-urile care au expertiză în acest domeniu, crearea unei platforme informatice pentru copii care să integreze: informaţii la zi despre proiectele şi modificările legislative/administrative, posibilitatea transmiterii opiniilor copiilor şi a grupurilor formale sau informale care promovează participarea copiilor, precum şi asigurarea finanţării programelor dedicate participării copiilor de la bugetul autorităţilor centrale şi naţionale, mai precizează Mediafax.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Incendiu la Dângeni. Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri după ce a încercat să-și salveze bunurile din flăcări

Publicat

Un bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu arsuri, după ce în casă lui s-a produs un incendiu. S-a întâmplat în această seară, în localitatea Dângeni.

Bărbatul a povestit că a făcut focul în sobă și a plecat să-și viziteze mama, care locuiește în aceeași gospodărie. Când s-a întors acasă, bunurile dintr-o cameră și tavanul erau cuprinse de flăcări.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Astfel, au oprit propagarea flăcărilor la celelalte încăperi ale casei, dar și la alte construcții din apropiere, au anunțat responsabilii ISU Botoșani.

“Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza coșului de fum necurățat de funingine”, au mai adăugat responsabilii ISU Botoșani.

ISU Botoșani a mai precizat că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Ca măsura preventive, ISU Botoșani recomandă:

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa foto ilustrativ: Arhiva

Citeste mai mult

Economie

Nu mai suntem ultimii. Cu o creștere de 11%, Botoșaniul urcă în TOPUL salariilor MEDII nete din România

Publicat

Botoșănenii nu mai sunt ultimii din România în privința salarizării, sau cel puțin a salariilor medii. Cu o creștere de 11%, Botoșaniul urcă TOPUL salariilor MEDII nete din România până pe locul 27, din 42 de unități teritorial administrative din țara noastră.

Cele mai mari salarii medii nete lunare sunt în București, Cluj, Timiș și Sibiu, respectiv de peste 4000 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul trecut au fost înregistrate la Sălaj (+25%) și Covasna (+20%).

În clasamentul salariilor medii nete lunare (inclusiv București), județul Botoșani se află pe locul 27. Salariul mediu net la nivelul lunii septembrie 2022 în Botoșani este de 3.208 lei, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică. Comparativ, salariul mediu pe țară este de 4.003 lei.

În Botoșani, față de luna septembrie 2021, creșterea este de 11%, potrivit unei analize zf.ro, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

TOP salarii medii nete lunare

 • București: 5.243 lei (15%)
 • Cluj: 4.791 lei (13%)
 • Timiș: 4.335 lei (13%)
 • Sibiu: 4.152 lei (19%)
 • Ilfov: 4.047 lei (14%)
 • Iași: 3.910 lei (13%)
 • Mureș: 3.872 lei (17%)
 • Brașov: 3.754 lei (15%)
 • Prahova: 3.656 lei (10%)
 • Bacău: 3.652 lei (9%)
 • Alba: 3.542 lei (15)
 • Argeș: 3.523 lei (14%)
 • Gorj: 3.520 lei (18%)
 • Galați: 3.503 lei (7%) / Călărași: 3.503 lei (16%)
 • Olt: 3.457 lei (12%)
 • Dolj: 3.449 lei (14%)
 • Sălaj: 3.472 lei (25%)
 • Arad: 3.439 lei (15%)
 • Constanța: 3.377 lei (7%)
 • Mehedinți: 3.327 lei (13%)
 • Covasna: 3.306 lei (20%)
 • Giurgiu: 3.299 lei (11%)
 • Brăila: 3.284 lei (18%)
 • Bihor: 3.249 lei (13%)
 • Satu Mare: 3.247 (13%)
 • Buzău: 3.233 lei (14%)
 • Botoșani: 3.208 lei (11%)
 • Tulcea: 3.177 lei (6%)
 • Maramureș: 3.163 lei (18%)
 • Ialomița: 3.162 lei (14%)
 • Caraș-Severin: 3.102 lei (16%)
 • Bistrița-Năsăud: 3.099 lei (14%)
 • Dâmbovița: 3.081 lei (12%)
 • Neamț: 3.078 lei (10%)
 • Suceava: 3.071 lei (14%)
 • Hunedoara: 3.060 lei (9%)
 • Vaslui: 3.055 lei (10%)
 • Vâlcea: 2.976 lei (5%)
 • Teleorman: 2.967 lei (12%)
 • Vrancea: 2.955 lei (7%)
 • Harghita: 2.886 lei (5%)

Salariile din Bucureşti au crescut cu 15% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul 2021, iar cele din Cluj şi Timiş au crescut cu 13%. Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20%, până la puţin peste 3.300 de lei net, şi cele din Sibiu, cu 19%, până la o valoare medie lunară de aproape 4.200 de lei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Decizie la Comisia Europeană: Persoanele care călătoresc cu avionul în UE vor putea vorbi la telefon și în timpul zborului

Publicat

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol, a anunțat recent Comisia Europeană, citată de alba24.ro.

Asta ar putea însemna că pasagerii companiilor aeriene cu zboruri în UE vor putea să-și folosească telefoanele, pe timpul zborurilor, și pentru apeluri sau aplicații de muzică/video/streaming, potrivit BBC.

Într-un comunicat recent al Comisiei Europene, se arată că, în urma actualizării care vizează spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor. Astfel, CE a desemnat anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul avioanelor, permiţându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice şi de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale, pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol, arată CE, potrivit Mediafax.

De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvenţă de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme şi autobuze.

Decizia deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor şi, eventual, pentru aplicaţii în metavers. În conformitate cu decizia, statele membre vor pune la dispoziţie benzile de frecvenţă de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 84 de ani, la un pas de moarte după ce s-a izbit într-un camion care transporta cereale

Publicat

Un bărbat, în vârstă de 84 de ani, a fost rănit astăzi, în urma unui accident rutier, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un tir.

Evenimentul s-a produs în această după-amiază, pe raza localității Santa Mare.

Chemați în ajutor, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești s-au deplasat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat că bătrânul era ieșit din autoturism, rănit, dar conștient.

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea elementelor de caroserie de pe partea carosabilă, astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, dar și pentru înlăturarea pericolului de izbucnire a unui incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor, au anunțat reprezentanții ISU Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate