Connect with us
Publicitate

Economie

Eroii din umbră: Românii au printre cele mai mici salarii și cea mai mică putere de cumpărare din Europa

Publicat

România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, dar se află pe la mijlocul clasamentului european în privinţa puterii de cumpărare, în aceeşi categorie cu Portugalia, Grecia, Ungaria sau Cehia.

Din cele 27 de ţări membre, 21 au prag de salariu minim naţional, singurele excepţii fiind Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Dintre cele 21 de ţări, 13 state din sud şi est au salarii minime sub 1000 de euro pe lună: Bulgaria (€332), Letonia (€500), România (€515), Ungaria (€542), Croaţia (€624), Slovacia (€646), Cehia (€652), Estonia (€654), Polonia (€655), Lituania (€730), Grecia (€774), Malta (€792) şi Portugalia (€823), scrie ZF.

Slovenia (€1 074) şi Spania (€1 126) au uşor peste pragul de 1000 de euro pe lună, în timp ce restul de şase state depăşesc 1500 euro: Franţa (€1 603), Germania (€1 621), Belgia (€1 658), Olanda (€1 725), Irlanda (€1 775) şi Luxemburg (€2 257).

Comparativ, în SUA salariul minim la nivel federal este de 1110 euro în ianurie 2022.

Practic, cel mai mare salariu minim din UE este de 7 ori peste cel mai mic. Dar, diferenţele dintre ţări sunt considerabil mai mici dacă se ia în calcul nivelul preţurilor.

Exprimat în funcţie de puterea de cumpărare (PPS), ţările cu preţuri mai mici stau mai bine decât cele cu preţuri mari, dincolo de nivelul salariului minim.

Salariile minime pornesc de la 604 PPS pe lună în Bulgaria la 1707 PPS în Luxemburg

Eliminând diferenţele în privinţa preţurilor, salariile minime pornesc de la 604 PPS pe lună în Bulgaria la 1707 PPS în Luxemburg, ceea ce înseamnă că cel mai mare salariu minim este de doar 3 ori peste cel mai mic.

În acest context, Eurostat a împărţit ţările membre UE în două mari categorii: cele cu salarii minime de peste 1000 PPS (putere de cumpărare) şi cele sub acest nivel.

Din prima categorie fac parte Luxemburg, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Irlanda, Slovenia, Spania, Polonia şi Lituania.

Al doilea grup include România, Portugalia, Malta, Croaţia, Grecia, Ungaria, Cehia, Estonia, Slovacia, Letonia şi Bulgaria. Calculat în acest fel, cel mai mare salariul minim din categorie aparţine României, cu 949 PPS, iar cel mai mic BUlgariei, cu 604 PPS.

În acest segment ar intra şi SUA, cu 920 PPS.

Sursa: Mediafax

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

După închiderea bazei Wizz Air de la Suceava, o altă companie își va anula zborurile din mai multe orașe

Publicat

Dupa inchiderea bazei Wizz Air de la Suceava, o alta companie isi va anula zborurile din mai multe orase, inclusiv de pe Aeroportul Stefan cel Mare.

Potrivit Boarding Pass, Air Connect suspenda de la 1 octombrie toate zborurile comerciale operate din Bucuresti catre Suceava, Timisoara si Baia Mare. Cele doua avioane ale Air Connect vor zbura pentru o companie italiana.

Aceeasi companie anuntase zboruri comerciale intre Constanta si Suceava, in timpul sezonului estival dar au fost anulat

Citeste mai mult

Eveniment

Pedepse aspre pentru traficanții de droguri. Premii pentru poliţiştii care duc la capturarea unor cantităţi mari de droguri

Publicat

Ministerul de Interne anunţă înăsprirea Legislaţiei pentru combaterea cosnumului şi traficului de droguri. Agenţii MAI vor avea atribuţii sporite şi bonificaţii în funcţie de rezultatele obţinute în teren. Cresc amenzile, iar pedepsele se înăspresc pentru cei care fac trafic de subtanţe stupefiante, dar şi pentru consumatorii prinşi drogați şi băuţi la volan se ajunge până la confiscarea autovehicului, informează AGERPRES

Ministerul de Interne anunţă înăsprirea Legislaţiei pentru combaterea cosnumului şi traficului de droguri. Agenţii MAI vor avea atribuţii sporite şi bonificaţii în funcţie de rezultatele obţinute în teren. Cresc amenzile, iar pedepsele se înăspresc pentru cei care fac trafic de subtanţe stupefiante, dar şi pentru consumatorii prinşi drogați şi băuţi la volan se ajunge până la confiscarea autovehicului.

Bonificaţii pentru poliţişti la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri

Ministerul Afacerilor Interne doreşte introducerea unor reglementări în lege prin care poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie să poată primi bonificaţii, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

“La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”, a spus Despescu, într-o conferinţă la sediul MAI.

DIICOT să se degreveze de cauzele de complexitate scăzută, pe care le  va ancheta poliția

El a precizat că, în urma dezbaterilor la nivelul Ministerului, vor fi propuse măsuri de consolidare a cadrului legislativ pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi combaterea infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri, traficul de persoane, arme, siguranţă rutieră şi migraţie ilegală.

Una dintre modificările avute în vedere prevede ca poliţia să poată dispune din oficiu urmărirea penală în anumite situaţii, pentru ca DIICOT să se degreveze de cauzele cu un caz de complexitate scăzut, poliţistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte.

Reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri

Potrivit lui Despescu, în pachetul de măsuri ar intra şi înăsprirea condiţiilor în care traficanţii de droguri pot beneficia de reducerea pedepselor.

“Pachetul de măsuri propune pedepse adecvate pentru traficanţii de droguri, respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame”, a afirmat secretarul de stat.

Incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor

Totodată, Despescu a arătat că este vizată şi eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, dar şi incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor.

“Instituirea unor noi situaţii agravante referitoare la deţinerea de droguri în spaţii publice în care au acces tinerii şi copii. Concret, persoana care deţine droguri pentru consum în şcoală, la festivaluri este sancţionată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situaţia în care este depistat singur, în maşină, cu droguri”, a afirmat Despescu.

Confiscarea autovehiculelor şoferilor băuţi sau drogaţi care au provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane

Se mai propune, conform secretarului de stat în MAI, confiscarea autovehiculelor şoferilor băuţi sau drogaţi care au provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane.

“În domeniul siguranţei rutiere, măsura vizează măsura confiscării vehiculelor folosite ca armă de conducătorii auto. Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule situaţia în care, în mod repetat, şoferul este depistat sub influenţa alcoolului şi drogurilor sau şoferul aflat sub influenţa alcoolului sau substanţelor psihoactive provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane”, a declarat Bogdan Despscu.

Poliţiştii ar putea da sancţiuni pe baza imaginilor de pe camerele de bord din autovehicule

Secretarul de stat în MAI a mai spus că Ministerul Afacerilor Interne doreşte introducerea unor reglementări în lege, printre care şi posibilitatea ca poliţiştii să poată aplica sancţiuni pe baza imaginilor înregistrate de dispozitivele deţinute de persoane fizice în autovehicule.

“Valorificarea resurselor tehnice deţinute de către administraţiile publice locale (…). Există un act normativ adoptat în Parlament, este în vigoare şi ne pregătim să operaţionalizăm anumite sisteme. Prin folosirea acestor sisteme stradale ale administraţiei publice locale vom veni cu un plus din punct de vedere al siguranţei rutiere în zonele urbane. De asemenea, vrem să utilizăm dispozitivele deţinute de persoane fizice în mijloacele auto. Bineînţeles, atât cele din administraţia publică locală, cât şi cele deţinute de persoane fizice, vor avea o aplicare pe anumite genuri de fapte, fapte cu grad de pericol ridicat. Toate sancţiunile vor fi aplicate în cadru legal, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale şi numai de poliţişti”, a spus Bogdan Despescu, într-o conferinţă la sediul MAI.

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”, la Casa Tineretului din municipiul Botoșani

Publicat

Sâmbătă 30 septembrie și  duminică, 1 octombrie de la ora 1800, botoșănenii sunt invitați la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioșiși niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (AndroEnukidze)

Andro Enukidze s-a născut pe 9 ianuarie 1965 la Tbilisi. În 1987 a absolvit Universitatea de Teatru din Georgia „Shota Rustaveli” (clasa de regie a lui Dimitri Aleksidze și Temur Chkheidze). Andro Enukidze a regizat optzeci și șase de spectacole montate la teatre din Georgia, Polonia, Turcia, Rusia, România. Din 2014 până în 2022 a fost director artistic la Teatrul de Stat din Batumi „Ilia Chavchavadze”. Împreună cu Robert Sturua este co-fondator al facultății de regie, prima din istoria Turciei (Universitatea Bilkent, Ankara).

AndroEnukidze a scris și piese de teatru, uneori împreună cu dramaturgul MihoMosulishvili, care au fost prezentate în teatrele din Georgia și au fost publicate în reviste literare.

AndroEnukidze este fondator și director artistic al Festivalului Internațional de Teatru din Batumi, Georgia. Profesor-doctor și Decan al Facultății de Dramă la Universitatea de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia.

Premii:

Câștigătorul Festivalului de Teatru Rustavi „Mască de aur” în nominalizarea „Cea mai bună regie” pentru spectacolul „Este omul uman?!” (Montat împreună cu Robert Sturua) în 2003.

Câștigătorul Festivalului de Teatru al Țărilor Mării Negre din Trabzon (2002-2005).

Marele Premiu pentru spectacolul de la al IX-lea Festival de Teatru Dostoievski din Novgorod în 2005.

Spectacolul „Livada de vișini” de A.P.Cehov montat de AndroEnukidze în 2021 la Rzeszow, Polonia, a intrat în top 10 cele mai bune premiere din anul 2021 din Polonia.

Premiul cel Mare pentru „Cel mai bun spectacol al anului” în 2021 cu spectacolul „Pescărușul” de A. P. Cehov.

 

Durata spectacolului: 1h 25 min.

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-19:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-19:00

Citeste mai mult

Eveniment

Mai puține accidente grave anul acesta în județul Botoșani, potrivit unei statistici la nivelul IPJ

Publicat

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au ca prioritate siguranța rutieră și siguranța tuturor participanților la trafic. Reamintim faptul că scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație precum și pentru a-i identifica și scoate din trafic pe cei care nu înțeleg să le respecte.

 

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri au desfăşurat atât activităţi stabilite în planurile realizate la nivelul instituției noastre, ca urmare a analizării evenimentelor înregistrate  în cursul anului trecut, cât și activități prevăzute în Programul Operațiunilor Europene al Organizației polițiștilor Rutieri din Europa – ROADPOL, precum și cele din Calendarul de acțiuni al Inspectoratului General al Poliției Române.

 

Prin toate aceste activități s-a urmărit reducerea riscului rutier la nivelul județului nostru.

 

Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative și necesitatea prevenirii și combaterii evenimentelor rutiere, în primele opt luni ale acestui an, pe raza întregului județ s-au organizat 187 de  acţiuni.

 

În cadrul acestora acțiuni s-a avut în vedere eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acestea fiind organizate si desfașurate punctual, pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp.

 

În  cadrul  activitaților  de control  și  supraveghere  a  traficului  rutier  cât  și  prin  exploatarea  unor  informații cu valoare operativă,  la  nivelul  întregului  județ,  polițiștii  rutieri  au  descoperit  și  instrumentat 496  de  infracțiuni.   Ponderea infracțiunilor constatate o reprezintă conducere sub influența alcoolului, fiind înregistrate 106 fapte.

 

Subliniem faptul că în cadrul acestor activități, polițiștii au confiscat 800 de țigarete și 43.69 m.c. de material lemnos.

 

În această perioadă a fost înregistrată o creștere a faptelor contravenționale constatate de polițiști, respectiv peste  21.000, cu 4.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Astfel, 9.648 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2.642 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță, alte 540 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de către pietoni, 555 pentru abateri comise de bicicliști, 185 pentru conducere sub influența alcoolului și 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

În aceeași perioadă, au  fost  reţinute 2.654  de permise  de  conducere, dintre care 2.339, în  vederea  suspendării  exercitării  dreptului  de  a  conduce  autovehicule,  141 de permise de conducere  au fost  anulate și 16 permise au fost retrase din motive medicale.

 

De asemenea, s-a  procedat  la  retragerea  temporară  a  872  de  certificate  de înmatriculare.

 

 

  1. Evoluţia dinamicii accidentelor de circulaţie

 

Analiza dinamicii accidentelor de circulație grave  produse în primele 8  luni ale anului 2023 relevă faptul că acestea se află pe un trend descendent.

 

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 269 de accidente rutiere, cu 10 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.  Dintre acestea, 49 de accidente au fost grave și 210 accidente au fost ușoare.

 

În ceea ce privește consecințele accidentelor rutiere, respectiv victimele rezultate, precizăm faptul că anul acesta au fost 259 de victime rănite ușor, cu 4 mai puține decât anul trecut și 39 de victime rănite grav, tot cu 4 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

De asemenea, în urma producerii accidentelor rutiere au decedat 12 persoane.

 

În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a neadaptării vitezei la condițiile de drum sau de trafic, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor și conducere sub influența alcoolului.

 

 

ROADPOL – Safety Days

 

În perioada 16 -22 septembrie la nivelul județului Botoșani s-a desfășurat Proiectul ROADPOL Safety Days, aflat la a patra ediție, destinat conștientizării tuturor participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun în momentul în care nu respectă normele rutiere, în vederea adoptării unei conduite responsabile și preventive la volan.

 

Astfel, în fiecare zi, s-a acționat punctual, pe diferite teme, respectiv viteză, alcool, nefolosirea centurii de siguranță, folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv ”hands free”, neacordare prioritate vehicule, neacordare prioritate pietoni, abateri ale pietonilor și abateri ale bicicliștilor.

 

În total, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 425 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 97 de permise de conducere.

 

 

     Total sancțiuni contravenționale aplicate pe tematica acţiunii, din care: 425
    –   Total ALCOOL: 4
    –   Total VITEZĂ, din care: 255
–          sub 50: 208
–          peste 50 47
–          Nefolosirea centurii de siguranță: 98
–          Telefoane mobile: 20
–          Neacordare PRIORITATE VEHICULE: 6
–          Neacordare PRIORITATE PIETONI: 10
–          Abateri PIETONI: 11
–          Abateri BICICLIŞTI: 21
Total permise de conducere reţinute, din care: 97
–          Alcool: 4
–          Viteză: 47
–           Neacordare prioritate pietoni: 10
Neacordare prioritate vehicule: 6
–          Alte abateri: 26
–          Infracţiuni: 4
Total certificate de înmatriculare reținute, din care: 20
–          Lipsă ITP: 11
–          Defecțiuni tehnice: 5
–          Lipsă RCA: 4
Total infracțiuni constatate, din care: 20
–          La regimul circulației 9
–          Altă natură 11

 

Ziua de 20 septembrie 2023 a avut în calendarul activităților ROADPOL Safety Days obiectivul de a fi o zi fără persoane decedate în accidente rutiere. La nivelul județului, în ziua de 20 septembrie s-a înregistrat un singur accident rutier din care a rezultat o victimă rănită ușor.

 

 

*        *        *

 

Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de miercuri și luni au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere, iar raportat la intervalul orar, accidentele s-au produs cu precădere între 12:00-16:00.

 

De asemenea, cele mai multe accidente rutiere s-au produs în mediul urban, municipiul Botoșani, soldate cu 8 răniți grav și 66 răniți ușor, iar în mediul rural, se remarcă comuna Stăuceni, cu 10 accidente soldate cu un rănit grav și 13 răniți ușor.

 

În ceea ce privește categoria de drumuri pe care s-au produs accidentele rutiere, cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe drumurile naționale.

 

Reducerea riscului rutier rămâne unul dintre obiectivele principale ale Poliției Române, iar activitățile pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru impunerea și menținerea unui climat de siguranță rutieră au caracter permanent și vor fi desfășurate, în mod constant, pe arterele rutiere din întreg județul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending