Connect with us
Publicitate

Eveniment

Elicopter SMURD solicitat la Botoșani pentru o femeie cu Sindrom Coronarian Acut

Publicat

Publicitate

Un elicopter SMURD a fost solicitat astăzi la Botoșani, pentru a prelua un pacient aflat în stare gravă, a anunțat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Este vorba despre o femeie de 78 de ani cu Sindrom Coronarian Acut.

Elicopterul SMURD va ateriza la Unitatea Militară 01189 de pe strada Petru Rareș, unde pacientul este adus de un echipaj de la Ambulanță.

Publicitate

Măsurile de prevenire a oricărui incident la aterizare și decolare sunt luate de pompierii Gărzii de Intervenții din Botoșani.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DECIZIE. Este OFICIAL: Salariul minim brut crește la 3.700 de lei de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei începând cu 1 iulie, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu. Aceasta este una dintre măsurile adoptate împreună cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Tripartit, relatează alba24.ro.

”De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european.

Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Salariul minim brut de la 1 iulie. Precizările Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Tema centrală a fost nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, a anunțat Executivul.

Ciolacu a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024.

Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului.

Publicitate

” Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.

Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În cadrul întâlnirii au fost discutate și alte teme, precum asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planului Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.

Publicitate

Salariul minim european. Varianta de majorare

Salariul minim european va fi introdus în România, până la sfârșitul anului. Trebuie pusă în aplicare directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Termenul limită este 15 noiembrie 2024.

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.

”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.

Publicitate

PSD menționează că majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.

Salariul minim ar putea ajunge, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei brut.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD și fuga de dialog constructiv: Președintele Consiliului Județean nu crede ca botoșănenii merită o dezbatere publică privind problemele din județ

Publicat

Publicitate

PSD demonstrează că nu poate să participe la dialog deschis! PSD nu crede că botoșănenii merită o dezbatere publică privind proiectele și lipsa abordării responsabile a neajunsurilor din județ. Nu vor să își asume dezinteresul care ne-a adus la coada fiecărui clasament; ignoră exodul care a ajuns să caracterizeze județul. Trâmbițează că sunt singurii cu experiență, dar când vine vorba de o dezbatere, dau bir cu fugiții.

Nu am înțeles de ce mi-a fost refuzată invitația la dialog deschis. Dacă eram un candidat atât de lipsit de experiență, cum am auzit că am fost etichetat, cred că o astfel de invitație ar fi însemnat un mare avantaj pentru adversari, nu?

Doamna Federovici,

Publicitate

Botoșănenii merită o discuție deschisă, asumată cu privire la lucrurile care s-au făcut și prea multele care nu s-au făcut. Vă dau ocazia să demonstrați că Botoșaniul nu este un eșec de când ați preluat frâiele județului, vă dau ocazia să demonstrați că în 4 ani nu ați făcut doar lucrări de suprafață, prezentate ostentativ ca să pară că ați făcut ceva. Vă dau ocazia să demonstrați că nu ați ignorat cu desăvârșire nucleul problemelor cu care se confruntă de fapt județul. Dacă răspunsul dumneavoastră la aceste afirmații este tăcerea… Ei bine, și aceasta este un răspuns.

Voiam să purtăm o discuție despre câți investitori ați adus până acum în județ și ce ați făcut mai exact pentru a realiza “dezvoltarea” cu care vă mândriți. Voiam să văd dacă sunteți la curent cu disperarea botoșănenilor care trăiesc de pe o zi pe alta și care nu își găsesc un loc de muncă.

Discuții simple, mă gândesc, mai ales pentru oameni cu experiență, așa ca dumneavoastră.

Publicitate

Poate vă întrebați de ce invitația mea la dialog nu a fost adresată contracandidatului meu, Lucian Trufin. Vă mărturisesc sincer că nu știam dacă va primi permisiunea doamnei președinte, în umbra căreia șade liniștit de la începutul campaniei.

Apelez cu această ocazie la toate televiziunile din Botoșani, poate ei au mai mult succes să o convingă pe doamna Federovici să ia parte la o dezbatere alături de mine. Până la urmă, suntem doi oameni care își doresc în egală măsură să preia sau să mențină frâiele județului, iar lupta aceasta trebuie să aibă loc în fața botoșănenilor, cu argumente și contraargumente, la aceeași masă a discuțiilor.

Acest material fost realizat la comanda PNL – filiala Botosani. Cod unic de identificare:  C.M.F. 21240015

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii au promovat măsurile de protecţie a locuinţei şi a bunurilor aflate în gospodărie. Acțiune în Cătămărăști Deal

Publicat

Publicitate

În perioada 20-24 iunie a.c, poliţiştii botoşăneni derulează Săptămâna prevenirii criminalităţii, acţiune ce vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni.

 

În data de 23 iunie a.c. , poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.1  au desfăşurat activităţi preventive pe raza localităţii Cătămărăști Deal, accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie a locuinţei şi a bunurilor aflate în gospodărie.

Publicitate

 

Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt abordați de către “voiajori” – persoane care doresc să le vândă anumite lucruri sau să cumpere diverse bunuri de la ei.  Cetățenii au fost informați că eventuala tranzacție poate constitui punctul de plecare a unei infracțiuni, “comercianții” putându-se transforma în autorii unor furturi din locuințe sau tâlhării. Polițiștii au discutat, în special, cu persoanele in vârstă, care locuiesc singure, în zone relativ izolate și care constituie grupul țintă al “voiajorilor”.

 

Publicitate

Polițiștii au oferit pliante și informații referitoare la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furt din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

 

Un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauție care trebuie avute în vedere în mediul online, cetățenii fiind sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările de acasă pentru perioade mai lungi de timp sau imagini cu bunurile de valoare din locuință.

Publicitate

 

Acţiuni similare au avut loc la nivelul subunităţilor de poliţie din judeţ.

 

Publicitate

               RECOMANDĂRI

 

Pentru evitarea furturilor din locuinţe în această perioadă , poliţiştii vă recomandă:

 • Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
 • Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
 • Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
 • Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
 • Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
 • Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!
 • Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
 • Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
 • Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.
 • Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
 • Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!

 

Dacă situaţia o impune, nu ezitaţi să apelaţi 112 – apelul unic de urgenţă !

Citeste mai mult

Eveniment

Cresc salariile pentru unele categorii de bugetari și indemnizațiile pentru persoane cu handicap

Publicat

Publicitate

Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane.

Cresc salariile pentru unele categorii de bugetari și indemnizațiile pentru persoane cu handicap. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi, informează alba24.ro.

”Astăzi, în ședința de guvern începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

Publicitate

Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori.

Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a anunțat și majorarea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.

Publicitate

”Majorăm indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav, începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere, după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință, din martie.


Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane. Repet, pentru copiii și adulții cu handicap grav”, a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit ordonanței de urgență, se majorează cu 10% nivelul indemnizației lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv al prestației sociale pentru copilul cu handicap grav.

Publicitate

Celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu sunt menținute la aceeași valori.

Premierul s-a referit și la subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari.

Publicitate

”Dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari, care costă mii de lei”, a precizat Ciolacu.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending