Connect with us
Publicitate

Educație

Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică

Publicat

Publicitate

Elevii români au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie, la Ohrid, în Macedonia de Nord.

”Echipa României se întoarce de la ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată în perioada 20 – 26 septembrie la Ohrid, Macedonia de Nord, cu premii importante. Lotul naţional a obţinut medalii prin toţi reprezentanţii, ajungând pe podiumul competiţiei, care a presupus participarea a 65 de elevi din 15 ţări”, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Cele trei medalii de argint au fost obţinute de: Andrei Boacă – Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi şi de Alexandru Gheorghieş – Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, Cristian Luchian de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a câştigat medalie de bronz.

Echipa României a fost însoţită în Macedonia de prof. Adrian Panaete de la Colegiul Naţional “A.T.Laurian” Botoşani, vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi membru al Comitetului Internaţional al Olimpiadei Balcanice de Informatică, şi de Liviu-Mihai Silion, student la Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, membru SEPI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce MĂSURI de ordine publică au anunțat jandarmii pentru meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București

Publicat

Publicitate

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani au anunțat că vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreună cu polițiști, pompieri și polițiști locali botoșăneni, precum și agenți de securitate și vor acționa în vederea asigurării unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor, duminică, 6 octombrie 2024, de la ora 18.15, pe stadionul Municipal din municipiul Botoșani unde se va disputa partida de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, meci contând pentru etapa a XII-a a Superligii României.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 16:15.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să între pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:

– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;

Publicitate

– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine;

– evitați deplasarea în grupuri mari, la sau de la arena sportivă;

– respectați locul, rândul, sectorul și tribuna, conform biletului, abonamentului sau invitației.

Publicitate

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:

– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;

– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.

– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.

– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Art.20-

Spectatorilor le este interzis:

  1. m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
  2. n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.

În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

  1. o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.

În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Eveniment

“Dorel” lasă localitățile Curtești, Hudum și Mănăstirea Doamnei, fără apă până mâine

Publicat

Publicitate

Localitățile Curtești, Hudum și Mănăstirea Doamnei rămân fără apă până mâine după o avarie generată în cursul lucrărilor efectuate în Parcul de Agrement de pe Versantul Pacea.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a transmis că în cursul zilei de vineri, 04 octombrie 2024, a avut loc o avarie la conducta de aducțiune apă potabilă, din PEHD cu diametrul de 140 mm, iar până în acest moment alimentarea zonelor afectate a fost asigurată din rezervoare.

Această avarie a fost cauzată de lucrările efectuate de către antreprenorul care desfășoară intervenții în Parcul de Agrement de pe Versantul Pacea (beneficiar Primăria Municipiului Botoșani).

Ca urmare a acestei avarii și a golirii rezervoarelor, furnizarea apei potabile va fi întreruptă către consumatorii din localitățile Curtești, Hudum și Mănăstirea Doamnei, de astăzi, 06 octombrie, orele 12:00.

În momentul de față, se estimează că lucrările de reparații vor fi finalizate în cursul zilei de mâine, 07 octombrie 2024, urmând ca furnizarea apei potabile să fie reluată treptat în zonele afectate, începând cu orele 12:00.

“Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și mulțumim utilizatorilor afectați pentru înțelegere”, a transmis Nova Apaserv S.A. Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

18 CANDIDAȚI pentru România. Cine sunt cei care vor să devină PREȘEDINTE. Termenul pentru depunerea candidaturilor s-a încheiat

Publicat

Publicitate

Termenul pentru depunerea, la Biroul Electoral Central, a candidaturilor la funcţia de preşedinte al României s-a încheiat sâmbătă seara, la ora 24,00, relatează agerpres.ro.

Potrivit calendarului electoral, pe data de 10 octombrie candidaturile rămân definitive.

În termen de 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor (12 octombrie), are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Pentru alegerile de la sfârşitul lunii noiembrie şi-au depus candidaturile (în ordinea înregistrării lor la Biroul Electoral Central):

* George Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor

* Elena Lasconi – Uniunea Salvaţi România

Publicitate

* Călin Georgescu – candidat independent

* Nicolae Ciucă – Partidul Naţional Liberal

* Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România

Publicitate

* Mircea Geoană – candidat independent

* Diana Iovanovici-Şoşoacă – Partidul S.O.S. România

* Cristian Diaconescu – candidat independent

* Cristian Terheş – Partidul Naţional Conservator Român

* Ana Birchall – candidat independent

* Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat

* Ludovic Orban – Forţa Dreptei

* Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

* Oana Creţu – Partidul Social Democrat Unit

* Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

* Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională

* Ciprian-Romeo Mega – candidat independent

* Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioţii Poporului Român

Singura înregistrare de candidatură respinsă până în prezent de Biroul Electoral Central a fost cea a lui Miron Cozma. Acesta a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente şi a precizat că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a BEC pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019. Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, însă lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzute de lege. De asemenea, candidatul nu a depus, pe lângă lista susţinătorilor, nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere, în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţi sau de colaborator al acesteia, după cum a informat BEC.

În urma unor contestaţii depuse la Curtea Constituţională a României, candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte a fost anulată, iar aceasta nu mai are o altă cale de atac.

Conform art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor şi a semnelor electorale, după caz, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

Astfel, în prezent se află încă în analiză, în termenul prevăzut de lege, candidaturile depuse vineri şi sâmbătă şi anume: Cristian Diaconescu, Cristian Terheş, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Silviu Predoiu, Oana Creţu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, Ciprian-Romeo Mega şi Răzvan-Nicolae Constantinescu.

Deciziile BEC pot fi contestate la Curtea Constituţională.

***

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru data de 24 noiembrie.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe oficial pe data de 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7,00.

Pe 22 noiembrie, la ora 12,00, începe votarea în diaspora. A doua zi a votării în străinătate este 23 noiembrie, românii din afară având dreptul să îşi exercite votul până la ora 21,00.

Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 8 decembrie.

Sura foto ilustrativ: Digitaliada.ro

Citeste mai mult

Educație

Sărbătoare la Toastmasters Botoșani. Clubul celor care și-au depășit frica de a vorbi în public împlinește 10 ani de la înființare

Publicat

Publicitate

Este sărbătoare mare la Toastmasters Botoșani, pentru că pe 9 octombrie clubul împlinește 10 ani de la prima întâlnire. Cu această ocazie, structura dedicată dezvoltării personale și susținerii tuturor celor care vor să lupte cu emoțiile vorbitului în public organizează o ședință festivă.

Evenimentul va avea loc joi în aula Colegiului Național „A.T. Laurian”, începând cu ora 18,30, când sunt așteptați actualii și foștii membri, musafirii de peste ani, precum și toți botoșănenii ce vor să afle ce înseamnă și, mai ales, ce a însemnat Toastmasters în acești ani. Întâlnirea va avea discursuri pregătite de acasă, dar și-a rezervat și  momente de sărbătoare, în cinstea numărului rotund de ani.

Clubul de oratorie și leadership este unul dintre cele 20 din întreaga țară și s-a înființat în 2014, când câțiva entuziaști au văzut distracția și spiritul de autodezvoltare al clubului din Suceava, invitându-i pe membrii de aici să vină la Botoșani și să ajute la nașterea unei noi familii Toastmasters. Prima întâlnire a fost, așadar, pe 9 octombrie 2014, iar deschiderea oficială a clubului s-a făcut pe 7 aprilie în anul următor. A funcționat de-a lungul timpului în Biblioteca Județeana „Mihai Eminescu”,  în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, în Irish Pub, Carrefour, a trecut prin online în perioada pandemiei, pentru ca acum să fie găzduit de Cambridge Star.

Membrii Toastmasters, alături de orice musafir doritor să lupte cu emoțiile și să încerce măiestria de a vorbi ca un adevărat leader, exersează în fiecare joi, creând un mediu de dezvoltare și sprijin reciproc, de divertisment și învățare în același timp.

Clubul botoșănean a avut în cei 10 ani câteva sute de membri și este mereu deschis. Oameni de afaceri, antreprenori, profesori, studenți, elevi, pensionari, polițiști, psihologi, actori și mulți alții au învățat să vorbească în public mai bine decât o făceau, au împărtășit din experiența lor. Cei mai curajoși au participat la concursurile organizate semestrial pe diferite niveluri și regiuni și au ținut să fie de față în taberele de instrucție și relaxare ce se țin frecvent în locuri impresionante, creând amintiri ce merită să fie povestite peste ani.

Toastmasters Botoșani s-a implicat, în acești ani, și în acțiuni de voluntariat, sprijinind comunitatea locală prin organizarea unor workshop-uri în liceele botoșănene, învățându-i pe tinerii botoșăneni trucurile necesare pentru a-și controla emoțiile și pentru a avea discursuri mai sigure și convingătoare. Unul dintre aceste proiecte s-a derulat chiar în acest an și s-a bucurat de mare priză în rândul liceenilor.

Publicitate

Sărbătoarea celor de la Toastmasters este dublă, chiar, pentru că tot în această lună se împlinesc 100 de ani de când s-a născut conceptul. Apărut în America și extins, mai apoi, în întreaga lume, clubul de oratorie și leadership poate fi surprins alături de societatea ultimului secol în toate marile momente prin care istoria le-a adus.

În acest moment sunt peste 14.000 de cluburi Toastmasters în întreaga lume, rețeaua punând la dispoziția celor interesați căi de dezvoltare personală, o structură complexă a ședințelor, cu momente educaționale dar și amuzante sau inspiraționale, cu roluri specifice asumate de voluntari ce găsesc timp să fie la dispoziția celor ce vor să învețe, să se relaxeze sau să-și găsească o a doua familie.

„Îi așteptăm pe toți botoșănenii ce au amintiri legate de Toastmasters să ne fie aproape joi seară, în aula Laurianului. Vrem să depănăm amintiri, să ne bucurăm din nou de marea familie care suntem. Sperăm că foștii membri vor afla și vor veni, ne vor povesti cât de mult au contat experiențele trăite împreună. Va fi o seară frumoasă!”, a declarat George Bogdan Pamparău, actualul președinte al Toastmasters Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending