Connect with us
Publicitate

Eveniment

Efective sporite de jandarmi la Zilele municipiului Dorohoi și Festivalul Internațional de Muzică Populară ,,Mugurelul”

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele operative angrenate în misiunile de asigurare a ordinii și siguranței publice la manifestările cultural-artistice, sportive și religioase organizate în mai multe localități.

Zilele municipiului Dorohoi, Festivalul Internațional de Muzică Populară ,,Mugurelul” și Parada Portului Popular, care se va desfășura în municipiul Dorohoi, pe traseul Parcul Cholet – Bulevardul Victoriei – Pietonalul Grigore Ghica, vor fi în atenția jandarmilor și partenerilor instituționali (polițiști, pompieri, paramedici SMURD și polițiști locali), care vor acționa, potrivit competențelor, pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, fluidizarea traficului rutier și pietonal, prevenirea și stingerea unor incendii, precum și pentru acordarea primului-ajutor medical.

Duminică, începand cu ora 11.00, polițiștii rutieri vor lua măsuri de restricționare progresivă a circulației rutiere și pietonale pe traseul menționat, având în vedere că participanții la Parada Portului Popular se vor deplasa pe partea carosabilă, în vederea preîntâmpinării unor incidente nedorite.
Tot în acest week-end, jandarmii vor fi alături de spectatorii prezenți la demonstrația de drifturi auto organizată de Asociația Pro Car Racing în parcarea piscinei de la Cornișa Aqua Parc Botoșani, dar și lângă participanții la Cupa României la Cros din pădurea Rediu.

Pentru a preveni producerea unor accidente la evenimentul auto, vor fi luate măsuri de delimitare strictă a parcării, sens în care accesul spectatorilor nu va fi permis în interiorul acesteia.

De asemenea, efectivele de jandarmerie vor asigura măsurile de ordine la Festivalul de folclor ,,Mlădițe dângenene” și la manifestările religioase de la biserica Sfinții Voievozi din satul Ungureni.

Misiunile jandarmilor pentru siguranța cetățenilor, executate independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni, vor continua zilnic pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor, precum și pentru intervenția la apelurile făcute la numărul unic de urgență 112.
Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct, atunci când situația o impune.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 3 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 3 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 3 octombrie 2024:

Loto 6/49: 4, 7, 34, 6, 40, 12

Loto 5/40: 19, 14, 11, 34, 13, 37

Joker: 15, 25, 22, 31, 17 + 10

Noroc: 6 2 2 8 6 9 1

Publicitate

Noroc Plus: 5 2 5 1 2 1

Super Noroc: 6 4 0 9 8 6

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

10 decese în ultimele patru luni în urma infecției cu virusul West Nile. Patru în nordul Moldovei, din care unul la Botoșani

Publicat

Publicitate

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile – 3 iunie – până joi, au fost înregistrate 76 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care 68 confirmate şi opt probabile, relatează agerpres.ro.

Potrivit INSP, au fost înregistrate zece decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, câte unul în judeţele Botoşani, Brăila, Sălaj şi Vrancea şi câte trei în judeţul Suceava şi în Bucureşti.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire – 23 – s-au înregistrat la grupa de vârstă 70 – 79 de ani şi 21 la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani, a indicat INSP.

INSP face o serie de recomandări pentru populaţie – să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă prin plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei, precum şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Citeste mai mult

Economie

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță 2024 aproape de expirare. Turismul de weekend începe să devină o practică

Publicat

Publicitate

Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a transmis cum pot fi utilizate voucherele de vacanță, inclusiv când se apropie de data limită de valabilitate, relatează alba24.ro.

Potrivit ANAT, agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță.

Sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”. Acestea oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor.

La categoria rezervărilor „flexibile” pot fi modificate data sejurului și destinatia aleasă sau hotelurile, numai în interiorul României.

Iar pentru că din 2022 sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Publicitate

Reguli de utilizare

Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de:

  • 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public
  • 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat.

Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.

Cu voucherele de vacanță beneficiarii își pot rezerva și achita costurile de cazare, dar și alte facilități dacă sunt parte din pachetul turistic, precum:

Publicitate
  • transport
  • masa
  • agrement

Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în perioada de valabiltate.

Sancțiuni

ANAT reamintește tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanță că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în România.

Comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unități afiliate și structuri de primire turistică este contravenţie. Se sancţionează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut). Amenzile pot ajunge la 51.800 de lei.

Hotelurile și agențiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanță (să conțină minim o noapte de cazare) riscă amenzi de până la 51.800 de lei și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism.

 Preferințele românilor pentru turismul de weekend

Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când stațiunile erau mai puțin frecventate.

Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță alegând vacanțe scurte de weekend în zone turistice usor accesibile.

ANAT susține extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase.

Totuși, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat. Angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară.

„Cei care aveau salarii mari veneau în stațiune să consume voucherul și cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajați de voucher să petreacă vacanța în România.

Balanța valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara țării, relevă un studiu al Băncii Naționale, iar voucherele de vacanță ajută la păstrarea banilor în țară”, afirmă Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Câți angajați primesc beneficii extrasalariale

Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea.

În ultimii 10 ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice, potrivit ANAT.

Totodată, investitorii au căpătat încredere să construiască hoteluri noi și să modernizeze unități existente, valoarea contribuțiilor depășind 2 miliarde de euro, mai precizează sursa citată.

„Voucherele de vacanță sunt un adevărat “plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic, care de multe ori nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare și masă, plata transportului sau diferite activități de agrement și excursii opționale”, precizează Voican.

Citeste mai mult

Eveniment

Ca sălbaticii: Botoșănenii aruncă gunoaiele pe unde apucă și își pun animăluțele să își facă nevoile lăsând pe alții să curețe

Publicat

Publicitate

Poliția Locală a municipiului Botoșani a anunțat mai multe activități pentru identificarea și sancționarea persoanelor care abandonează deșeuri în alte locuri decât cele autorizate, în conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr. 155/2010.

Poliția Locală a municipiului Botoșani a anunțat că la platforma special amenajată pe Aleea Școlii nr.4, în ziua de 1 octombrie, ora 13⁰⁰, polițistul local care se afla de serviciu în Dispecerat, a observat pe camera de supraveghere instalată în zonă, cum două persoane de sex masculin descarcă dintr-un autoturism aparținând unei firme de curierat mai multe deșeuri din carton și le depozitează în containerele destinate deșeurilor menajere sau direct pe jos, cu toate că respectiva platformă este dotată cu container special pentru deșeuri din hârtie și carton. Datele de identificare ale autoturismului au fost transmise polițiștilor locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului pentru identificarea făptașilor și sancționarea în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 355/2011.

Și în dimineața zilei de 3 octombrie, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, pe timpul perioadei de patrulare, au depistat, mai mulți saci cu moloz rezultați din reparații în locuințe dar și alte obiecte sanitare, depozitate pe spațiul verde dintre blocuri (pe strada Alexandru Donici nr.3 și Aleea Parcul Tineretului nr.11). În urma verificărilor, numitul P.D. domiciliat pe strada Alexandru Donici a fost sancționat contravențional cu avertisment scris conform prevederilor HCL nr. 355/2011 și s-a mai aplicat termen de 24 ore pentru eliberarea a domeniului public, iar în cazul situației identificate în Parcul Tineretului, polițiștii locali au lăsat invitație de prezentare la sediul Poliției Locale a municipiului Botoșani, pe ușa locuinței persoanei asupra căreia există suspiciuni că ar fi încălcat prevederile legale, cu privire la depozitarea deșeurilor în alte locuri decât cele autorizate.

Tot pe strada Alexandru Donici, o persoană de sex feminin, care își plimba animalul de companie, respectiv un câine, a fost depistată și sancționată cu avertisment de polițiștii locali pentru încălcarea prevederilor art. 6.(1) din HCL nr. 221/2009 – “se interzice plimbarea pe domeniul public sau privat al municipiului a câinilor fără ca deținătorul acestora să dispună de obiectele necesare pentru curățirea locului şi evacuarea dejectelor fiziologice”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending