Connect with us
Publicitate

Actualitate

Educaţie rutieră pentru copiii între şase şi 10 ani. Alte măsuri solicitate de școlile de conducere pentru a reduce accidentele

Publicat

Publicitate

O serie de măsuri solicitate de școlile de conducere defensivă ar trebui să reducă numărul accidentelor grave din România, relatează alba24.ro. Asta dacă autorităţile sunt de acord să folosească propunerile pentru a construi o strategie de educaţie rutieră şi conducere defensivă, în contextul în care țara noastră este primul loc în Europa în privinţa numărului de morţi cauzat de accidente rutiere.

Printre măsurile propuse se numără:

  • educaţia rutieră pentru copiii între şase şi 10 ani
  • cursuri de conducere defensivă pentru şoferi
  • utilizarea unor sisteme mai bune de supraveghere şi de aplicare a legii şi modernizarea infrastructurii, măsuri similare planului Vision Zero implementat de Suedia.

România, pe primul loc în Europa la decese din accidente rutiere

„Avem nevoie urgentă de un plan pentru a reduce numărul de accidente şi de victime din România. În 2020 am fost pe primul loc în Europa, cu 85 de decese raportat la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană de 42 la un milion de locuitori.

Publicitate

Ne-am gândit pentru România la o strategie similară celei din Suedia, care în 1997 a adoptat Vision Zero, un plan prin care şi-a propus să scadă la zero numărul de decese până în 2020. Şi ei mai au de lucru, dar diminuarea este de 165%”, a declarat Titi Aur, iniţiatorul planului.

El a menţionat că planul implementat de suedezi s-a bazat pe trei piloni, respectiv educaţia, infrastructura şi legislaţia.

„Noi am gândit deja o strategie similară, am fost în Suedia pentru a vedea ce fac specialiştii de acolo, am realizat chiar şi un documentar, iar acum ne dorim să începem cât de curând lucrul alături de autorităţile din România. Această iniţiativă are un impact major asupra tuturor: populaţie, mediul de business şi statul român”, a spus Titi Aur.

Publicitate

Potrivit documentelor prezentate, un plan centralizat pentru siguranţa pe şosele ar putea reduce cu 20% până la 50%, în cinci ani, numărul de accidente mortale în România.

Propunerile pentru reducerea accidentelor

Soluţiile propuse de şcolile de conducere defensivă din România sunt:

  • Educaţia permanentă a conducătorilor de autovehicule – în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat de curând legea nr 20/2022 privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 prin care şoferii pot participa la cursuri de conducere defensivă.
  • Educaţie rutieră pentru copiii care parcurg ciclul primar de învăţământ. Vârsta de 6 – 10 ani este perioada cea mai bună pentru a forma deprinderile necesare pentru o deplasare corectă ca pieton. Este relevant exemplul Franţei care a introdus „permisul de pieton” pentru copii.
  • Respectarea legilor în vigoare privind utilizarea dispozitivelor de fixare a copiilor în scaun.
  • Folosirea extinsă a cazierului rutier al conducătorului auto implementat în România în 2009 şi furnizat la cerere de către Poliţia Rutieră. Acesta ar trebui folosit în relaţia conducătorului auto cu angajatorii săi şi cu societăţile de asigurări.
  • Îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere şi impunere a legii prin implicarea mai activă a poliţiştilor rutieri alături de utilizarea frecventă a sistemelor automate de constatare a abaterilor. Lipsa de specialişti din cadrul Poliţiei poate fi acoperită cu sisteme automate de constatare a abaterilor pe drumurile publice, similar uzanţelor din multe state UE.
  • Întreţinerea infrastructurii rutiere şi asigurarea condiţiilor de siguranţă a acesteia. Existenţa şi menţinerea consecventă, completă a sistemelor de semnalizare rutieră, în conformitate cu standardele şi normele în vigoare (a marcajelor, indicatoarelor şi a amenajărilor de infrastructură rutieră, amplasate pe drumurile publice), duce la creşterea siguranţei pe drumurile publice.
  • Dezvoltarea continuă a infrastructurii rutiere prin construirea de autostrăzi, drumuri moderne, întreţinerea şi îmbunătăţirea corespunzătoare a celor existente.

Costuri imense din daune plătite de asigurători

„Dacă nu aplicăm acest plan, în fiecare an avem costuri sociale de aproximativ 3,32 miliarde de euro şi de 1,5 miliarde de euro ca daune materiale plătite de asiguratori. Nu avem încă o evaluare despre cât ar costa planul pe care îl propunem, dar ştim că rezultatele vor fi direct proporţionale cu investiţia făcută şi direcţiile pe care se vor face aceste investiţii.

Publicitate

De exemplu, investiţia unei companii în procesul de formare permanentă a şoferilor aduce o rentabilitate de minimum cinci ori suma investită prin reducerea costurilor rezultate ca urmare a unui accident rutier, dar şi a costurilor de exploatare. Un şofer va conduce mai sigur, mai economic, dar şi mai ecologic”, a explicat Titi Aur.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum

Publicat

Publicitate

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum.

Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum defect.

Publicitate

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum au votat botoșănenii la alegerile prezidențiale 2024

Publicat

Publicitate

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024, în Botoșani. ION-MARCEL CIOLACU a obținut cele mai multe voturi ale alegătorilor din județ, după centralizarea integrală din secțiile de vot. Urmează CĂLIN GEORGESCU  și  George Simion (AUR). 

ION-MARCEL CIOLACU 35.678 27,88 %
CĂLIN GEORGESCU 32.972 25,77 %
GEORGE-NICOLAE SIMION 20.914 16,34 %
ELENA-VALERICA LASCONI 12.778 9,99 %
NICOLAE-IONEL CIUCĂ 11.488 8,98 %
MIRCEA-DAN GEOANĂ 8.015 6,26 %
CRISTIAN DIACONESCU 2.690 2,1 %

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Răsturnare de situație: Lasconi îl învinge pe Ciolacu și intră în turul 2 cu Georgescu, la capătul unei numărători dramatice

Publicat

Publicitate

Elena Lasconi merge în turul doi al alegerilor prezidențiale, alături de Călin Georgescu. Marcel Ciolacu pierde alegerile și ajunge pe locul al treilea, la capătul unei nopți dramatice în care diferența dintre el și Lasconi s-a redus constant pe măsură ce erau numărate voturile din Diaspora și din marile secții din București, scrie alba24.ro

Nici unul dintre sondajele realizate în campania electorală, dar nici exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor nu au previzionat un astfel de rezultat.

După numărearea a 99,9% dintre voturi, Elena Lasconi are peste 150 de voturi peste Marcel Ciolacu

Publicitate

Călin Georgescu 22,94% – 2.117.573 de voturi

Elena Lasconi 19,16 % – 1.769.176 voturi

Marcel Ciolacu 19,16 % – 1.769.022 voturi

Publicitate

Călin Georgescu, un candidat pro-rus și cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, a câștigat 22% din voturi, utilizând intens rețelele sociale, mai ales TikTok, unde a beneficiat de suportul a mii de conturi asociate.

De ce a câștigat Georgescu? Explicațiile unui lider AUR: s-au folosit de o tehnologie avansată

Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR, a fost primul care a vorbit despre procentele mari ale lui Călin Georgescu, oferind și o explicație.

Rezultatul se datorează unui algoritm de influențare a votului pe TikTok, folosit înainte de Diana Șoșoacă și care acum a ajuns în mâinile lui Georgescu, iar algoritmul este foarte avansat, spune reprezentantul AUR.

Publicitate

”S-au folosit boți și troli. Noi am constatat încă din 2022, din partea a doua a anului, că sunt folosiți și la Diana Șoșoacă.

Generarea acestor boți se face automat pe baza unor softuri și echipamente performante și în momentul în care Șoșoacă a fost retrasă de pe scena politică boții au fost mutați pe Călin Georgescu” a spus Lulea, într-un interviu pentru Hotnews.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale: fost bancher la Citi, în prezent autor și educator naturopat

Publicat

Publicitate

Cristela Georgescu, soția câștigătorului din primul tur al alegerilor prezidențiale a lucrat peste 15 ani la subsidiara Citi în România, după care a ieșit din banking și s-a dedicat sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, scrie hotnews.ro.

În 2007, după ce petrecuse deja 10 ani în cadrul Citibank ca Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu a fost numită vicepreședinte al băncii. „Sub managementul său, divizia Global Transactions Services a lansat produse inovative de management al lichiditatilor, finantare si custodie valori mobiliare, oferind un portofoliu complex de servicii companiilor si institutiilor financiare. Cristela Georgescu este membru in board pentru numeroase ONG-uri dedicate dezvoltarii proiectelor comunitare”, arăta un comuniat al băncii din 2007.

În prezent, Cristela este autor și educator naturopat, cu 20 de ani de experiență personală directă în domeniul sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, apifitoterapiei, gemoterapiei, detoxificării regenerative, iridologiei clinice, biorezonanței și al tehnicilor de eliberare emoțională, potrivit site-ului propriu.

Publicitate

Tot de pe pagina personală aflăm că ea are studii postuniversitare și certificări profesionale de la Institute for Integrative Nutrition și Departamentul de Stat pentru Educatie din New York (Certified Integrative Nutrition Coach), prestigioasa Universitate Cornell – Catedra de Nutriție Vegetariană și Centrul pentru Studii în Nutriție “Dr. T. Colin Campbell” (Certificate in Plant Based Nutrition), American Association for Drugless Practitioners (Certified Holistic Health Practitioner), Școala Internațională de Detoxificare Regenerativă coordonată de Dr. Robert Morse (Certified Regenerative Detoxification Specialist).

Este absolvent al programului de formare profesională și de experimentare personală directă în domeniul detoxificării regenerative cu ajutorul dietei și al fitoterapiei, Școala Sănătate 5D coordonată de Dr. Sorina Soescu.

Are atestat de formare profesională în Germania ca Practician Organetik cu ajutorul metodelor de biorezonanță și al tehnologiilor de echilibrare energetică pe bază de impulsuri, este membru al International Association for Health Coaches, al American Association for Drugless Practitioners, al organizatiei Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington DC, al Dr. Morse’s Herbal Health Club si al Clubului Dr. Soescu – ”Iubim Fructele”. În cei peste 15 de ani de carieră în management executiv în mari corporații internationale, Cristela a urmat stagii intensive de formare și de certificare profesională ca trainer, leader de seminar, coach și mentor în domeniul leadershipului, al dezvoltării personale și al obținerii de rezultate în carieră, vânzări și marketing, comunicare, negocieri, organizare, management de conflicte, de proiecte și de echipe.

Publicitate

Cristela are studii universitare în economie și finanțe si peste 15 ani de carieră în banking, management executiv, public speaking si voluntariat in educatie pentru formarea noii generatii. Este căsătorită, are doi copii, a locuit și a profesat în Austria (AICI), iar din 2021 a revenit împreună cu familia ei în România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending