Connect with us
Publicitate

Eveniment

Durere mare într-o familie de tineri din Botoșani. Fetița lor de 2 luni a murit, după ce a fost diagnosticată cu COVID

Publicat

Publicitate

Durere mare în familia unor tineri din județul Botoșani. Copilașul lor de numai două luni şi trei săptămâni, diagnosticat cu COVID-19, dar care avea şi alte comorbidităţi s-a stins din viață pe Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, fetiţa, care s-a născut cu malformaţii congenitale de cord, a fost transferată de la Spitalul Municipal Dorohoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu insuficienţă respiratorie acută, iar după testare a fost declarată pozitivă la COVID-19.

“Pacientul de două luni, cu malformaţii congenitale de cord, se transferă de la Dorohoi la Botoşani, cu insuficienţă respiratorie acută. A fost testat, a ieşit pozitiv. A făcut multiple stopuri cardio-respiratorii resuscitate de colegii de pe terapie intensivă şi ieri (n.r.- marţi) a decedat”, a afirmat Adăscăliţei.

Publicitate

Ea susţine că virusul SARS-CoV-2 a fost determinant în ceea ce priveşte decesul fetiţei, având în vedere celelalte afecţiuni ale acesteia.

Sursa: AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica pe 8 noiembrie

Publicat

Publicitate

Ce nume se sărbătoresc de sfinții Mihail și Gavril: Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica în 8 noiembrie, de ziua numelui lor.

Sărbătoarea Sfinții Mihail și Gavril (scris uneori Gavriil), cunoscută și sub numele de Ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril, se celebrează în fiecare an în data de 8 noiembrie, atât de Biserica Ortodoxă cât și de Biserica Greco-Catolică.

Această sărbătoare este închinată Arhanghelilor Mihail și Gavril, al căror nume îl poartă peste 1,3 milioane de români.

Publicitate

Este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului și în toate bisericile au loc slujbe speciale.

În multe țări, oamenii poartă nume care celebrează Sfinții Mihail și Gavril și își sărbătoresc ziua numelui în această dată. În Calendarul Ortodox 2023, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.

Ce nume se sărbătoresc de sfinții Mihail și Gavril:

  • Mihai
  • Mihail
  • Mihnea
  • Gabriel
  • Gabriela
  • Gavril
  • Gavriel
  • Mihaela
  • Mihaiela
  • Mihăiță
  • Mișu
  • Mișa
  • Mihuț
  • Mihalache
  • Mihăilă
  • Mihu
  • Mihalcea
  • Michi
  • Gabi Găbiță
  • Găbița.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: Originea şi semnificaţia numelor

Semnificațiile numelor celor doi sfinți reflectă rolurile și atribuțiile specifice ale acestor arhangheli în tradiția creștină și în alte religii.

Publicitate

Arhangelul Mihail- căpetenia oștilor cerești

Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit.

Publicitate

Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăcește „Cine este ca Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim). În română, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiță, Misa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar ca nume de familie: MihăilăMihalache, MihalceaMihu etc.

Gavriil- Arhanghelul bunelor vestiri

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puterea mea”.

Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească.

Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni.

De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia.

Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.

Gabriel este numit în tradiția ortodoxă Gavriil. Numele este compus din ebraică, de unde cel de-al doilea ”i”.

Gavriil apare în ambele Testamente drept călăuzitorul spre adevar și vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca).

Gabri’El  înseamna în ebraică „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabar, „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Publicat

Publicitate

Începătorii și voievozii tuturor acestor trei cete mai de jos (Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii), după Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt rânduiți de Dumnezeu: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Mihail, ce se tâlcuiește „puterea lui Dumnezeu”, este voievodul oștilor cerești si cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poarta sabie de foc si are slujba de a păzi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrăjmașilor. Când Lucifer a greșit În cer Și au început a cădea mulțime de îngeri, atunci toate puterile cerești tulburându-se, a stat Arhanghelul Mihail in mijloc si a strigat: Să luam aminte! Din clipa aceea a încetat căderea îngerilor, caci toți luând aminte de glasul lui si la greșeala îngerilor rai, au căzut înaintea slavei lui Dumnezeu, preamărind numele Lui. Sf. arhanghel Mihail a făcut multe minuni, iar la sfârșitul veacului, tot el, împreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trâmbița, va scula pe cei morți si va aduna toate limbile la judecata.

Gavriil, ce se tâlcuiește „bărbat-dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești. El nu mai poarta sabie de foc, ci crin de neîntinata bucurie. El este foarte dulce la vedere si plin de dumnezeiasca blândețe. Pentru aceasta a si fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului dumnezeieștilor ei părinți Ioachim si Ana. El a vestit in templu Sfântului Zaharia ca soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. El a dus vestea cea buna Anei, mama proorocului Samuil. Sfântul Arhanghel Gavriil a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria când petrecea in templu. El i se arata adesea si-i descoperea taine negrăite. Ii aducea hrana îngereasca la Sfânta Sfintelor. El a auzit cel dintâi despre taina întrupării lui Hristos. El a rostit cel dintâi numele Preadulcelui Iisus. El a pus nume Sfântului Ioan Botezătorul. El a vestit pastorilor ca in Betleem s-a născut Mesia. El a cântat cel dintâi Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pământ pace, intre oameni bunăvoire! (Luca 2, 14). El a descoperit magilor taina întrupării. El a liniștit pe Iosif când voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarăși sa se întoarcă in Nazaret.

Publicitate

Sfinții Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori intre Dumnezeu si noi oamenii. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creștine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de lupta icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este protectorul fecioarelor creștine, al familiei creștine, protectorul mamelor care nasc copii, ca si protectorul copiilor si al călugăritelor iubitoare de feciorie și iubitoare de Hristos.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Hollywood la Botoșani, la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”: Tema aleasă pentru Balul Bobocilor 2024. Cine sunt câștigătorii

Publicat

Publicitate

Balul Bobocilor 2024, la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”din Botoșani, a avut tema Hollywood, iar directorul acestei unități de învățământ, profesor Beatrice Păpădie, are de ce fi mândră: elevii liceului au reușit organizarea celui mai frumos și spectaculos bal al bobocilor care a avut loc vreodată la Botoșani.

Organizatorii, elevi ai claselor a XI-a, au reușit în îmbine absolut incredibil muzica, luminile, sunetul și dansul, într-un joc demn de secolul XXI, și care în anumite locuri părea desprins din lumea spectacolului profesionist sau al filmului.

“Artele Better” a fost mesajul afișat de o generație absolut incredibilă de elevi de clasa a XI-a pentru celelalte licee din Botoșani, iar imaginile din spectacol sunt demne de cele mai serioase reviste de fashion din lume.

Publicitate

Alături de organiztori, pe scenă a urcat și a dansat inclusiv Alexia Tudose, fetița cu brațele replantate în urma accidentului teribil din Pașcani, tânăra care nu s-a lăsat pradă neputinței și care a început cu ambiție să cânte, din nou, la pian, iar acum și-a ajutat prietenii din acest liceu cu o parte din coregrafie.

În competiția pentru titlul de miss și mister boboc au intrat mai multe echipe iar câștigătorii au fost:

Miss și Mister Boboc: Grebenita Ilinca și Teodor Gireada

Publicitate

Pe locul doi al acestui Miss Boboc au fost Iacob Teodora și Luca Sulițanu iar pe locul trei s-au clasat Sara Pavăl și Casian Negru Petrosian.

Iată și câteva imagini:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu, Prim-Vicepreședinte AUR și candidat la Senat, printre oamenii din Botoșani (P)

Publicat

Publicitate

Botoșani, 7 noiembrie 2024 – Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și candidat la Senat, a fost astăzi prezent în mijlocul cetățenilor din municipiul Botoșani, alături de consilierii locali ai partidului.

Vizita a avut ca scop ascultarea nemulțumirilor locuitorilor și discutarea problemelor cu care aceștia se confruntă, în contextul apropierii alegerilor.În cadrul întâlnirii, Silegeanu a subliniat dezamăgirea oamenilor față de promisiunile neîndeplinite ale politicienilor din campaniile electorale anterioare. „Este dezamăgitor să vedem cum, după alegeri, cei care au fost aleși uită de angajamentele lor”, a declarat acesta, promițând că, spre deosebire de alții, el nu va face promisiuni goale, ci va fi vocea cetățenilor în Parlamentul României.

Candidatul AUR la Senat a accentuat faptul că partidul nu a fost niciodată la guvernare, dar acum oferă o alternativă prin oameni noi, tineri și dedicați, care își respectă cuvântul dat. „Partidul AUR este ca o familie, iar noi avem grijă de semenii noștri”, a adăugat Silegeanu, amintind de angajamentele respectate de partid în alte localități, cum ar fi Pechea.De asemenea, Silegeanu a făcut un apel către botoșăneni să îl susțină pe George Simion, candidatul AUR la președinție, și să participe activ la campania electorală pentru a contribui la schimbarea mult așteptată. „Avem șansa de a alege un președinte tânăr, care va reconstrui din temelii reformele de până acum”, a subliniat el.

Publicitate

Campania electorală a AUR continuă cu întâlniri directe cu cetățenii. Mâine dimineață, echipa AUR se va afla la piața din Trușești, iar după-amiază, de la ora 16:00, va reveni în municipiul Botoșani. „Vă invităm să ne cunoașteți! Vrei să ne cunoști? Dorești să discuți cu noi? Lasă un comentariu și vom veni la tine!”, a fost mesajul transmis de Cătălin Silegeanu.AUR își propune să fie aproape de cetățeni, să le asculte nevoile și să reprezinte cu fidelitate interesele acestora în Consiliul Local și în Parlamentul României. Încrederea în echipa AUR și sprijinul cetățenilor sunt esențiale pentru succesul lor în alegeri.

Pentru mai multe informații despre campanie și programul electoral, cetățenii sunt invitați să participe la în întâlnirile organizate de AUR sau să contacteze echipa de campanie.

Cmf: 1240014

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending