Connect with us
Publicitate

Botoșani

Supărat că în vară comuna avea o rată infimă de imunizare, un preot a reușit să-şi convingă toți enoriaşii să se vaccineze

Publicat

Ioan Grosu, un preot din judeţul Botoşani, luptă cot la cot cu medicii pentru a-i convinge pe săteni să se vaccineze împotriva SARS-COV 2, relatează Adevarul.ro.  Părintele a fost dat ca exemplu şi de către specialiştii în domeniu, dar şi de reprezentanţii DSP, după ce a reuşit performanţa de a creşte foarte mult rata de imunizare în comună.

Situată la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Ştiubieni avea, în vară, o rată de vaccinare infimă. Ca şi în alte localităţi rurale din această parte a ţării, şi aici oamenii tratau cu scepticism campania de vaccinare, ca şi epidemia de COVID-19. Totul s-a schimbat însă în momentul în care preotul din sat, Ioan Grosu, un membru respectat al comunităţii, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, aşa că, la începutul lunii noiembrie, spun autorităţile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinaţi.

„Este în joc viitorul copiilor noştri”

Preotul Ioan Grosu slujeşte de o viaţă. A văzut şi a auzit multe, a sfătuit mii de credincioşi în tot soiul de probleme. Epidemia de COVID-19 s-a dovedit însă una dintre cele mai grele încercări şi pentru preotul paroh, dar şi pentru comunitatea pe care o păstoreşte. Ştiubieni a fost anul acesta în scenariul roşu, adică una dintre comunele cu indicele de infectare de peste 3 la mie şiuna dintre localităţile cel mai puternic lovite în valul al treilea al pandemiei de COVID-19. Inclusiv preotul Ioan Grosu s-a infectat cu SARS COV 2 şi a fost nevoit să stea în spital nouă zile.  Din acel moment, preotul din Ştiubieni s-a dedicat trup şi suflet promovării măsurile de protecţie, a vaccinării mai ales în rândul populaţiei vârstnice şi, în plus, a colaborat cât de poate de strâns cu medicul de familie din comună.

„Mi-am dat seama că treaba este cât se poate de serioasă şi avem de-a face cu o situaţie periculoasă, pentru care trebuie să ne unim eforturile ca să o biruim. Numai împreună putem face asta. Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva aşa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost şi mulţi tineri. Oamenii trebuie să înţeleagă că este în joc viitorul copiilor noştri, să ne unim şi să trecem şi peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul din Ştiubieni.

Nicio predică fără îndemnuri la vaccinare şi protecţie

Preotul Ioan Grosu mărturiseşte că de când a înţeles cu adevărat pericolul reprezentat de COVID-19 face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i convinge pe enoriaşi să se păzească de virus. Preotul o consideră o datorie morală faţă de enoriaşii săi şi un efort pentru a reduce numărul deceselor şi al cazurilor grave. „La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecţie să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomeraţie, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o şansă să nu mai pierdem oameni dragi”, spune Ioan Grosu.

Nu în ultimul rând, preotul botoşănean îţi îndeamnă enoriaşii să asculte doar de medici, de specialişti, şi nu de zvonurile de pe internet. „Sunt tot soiul de oameni care vin să dezinformeze, pe internet, pe la televizor, şi asta ne costă. Eu încerc să-i conving pe oameni să asculte doar de glasul specialiştilor. Doar ei ştiu cel mai bine, mai ales în domeniul medical, un domeniu de viaţă şi de moarte. Am o colaborare foarte bună şi cu medicul de familie din comună, Cornelia Lebădă, dar şi cu asistenta Paula Vâlcu”, a mai spus preotul botoşănean.

La rândul său, primarul din comună spune că datorită efortului medicului, profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil, iar, de exemplu, în luna octombrie, timp de cel puţin jumătate de lună nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 la Ştiubieni. „A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea ştie de măsuri de protecţie aici.”, spune edilul Paul Ştefanache.

„E foarte importantă implicarea preotului”

Efortul preotului din Ştiubieni a fost remarcat atât de către medicii specialişti, cât şi de către reprezentanţii DSP. „Este foarte important ajutorul preotului în comunităţile rurale. La ţară, oamenii ascultă de preot. Acolo unde avem sprijinul preotului şi al primarului, rata de vaccinare este în creştere”, precizează Monica Adăscăliţei. Importanţa campaniei voluntare derulată de Ioan Grosu este recunoscută şi de către medicul Valentina Morcov, şefa Secţiei de Boli Infecţioase de la Botoşani, o secţie care de doi ani este plină cu pacienţi COVID.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (239)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Contemporanul. Ideea europeană” nr. 4 din 2024 publică un „Remember Alex Ştefănescu. Ioan – Aurel Pop vine cu „Un gând bun la marea trecere…”. Reţinem. 1. „Alex Ştefănescu era opusul criticului înfricoşător, sever sau chiar rău, care te lasă fără grai”; 2. „Cine doreşte să înţeleagă poeziile lui Eminescu şi se loveşte de limitele propriei educaţii literare trebuie să citească gândurile lui Alex Ştefănescu, acele comentarii decente asupra fiecăreipoezii eminesciene.  Universul marelui poet se deschide generos în faţa noastră prin mintea şi pana criticului. Simplitatea comentariilor ne face să credem că toate judecăţile de valoare curg de la sine, fără nici un efort, ne face să ne mirăm că nu ne-am gândit singuri la taina „codrilor de aramă”, la „buciumul” care sună cu jale, la „steaua” stinsă „pe drum, în depărtări albastre”;

Episcop-vicar Timotei Prahoveanul în „Prin cuvinte, spre lumină”: „Domnul Alex Ştefănescu a fost căutător neobosit al luminii din viaţa şi opera celorlalţi. După ce a terminat o „Istorie” extinsă a „literaturii române contemporane”, ce acoperă mai bine de o jumătate de veac, paginile prozatorului au realizat o pertinentă  incursiune în viaţa literară românească din secolul al XX-lea, scriind mult şi păstrând un ton pozitiv, vădind îndeosebi şi darul povestirii”;

Aura Christi în „Imperiul lui Alex”: 1. „Eu l-am botezat Omul-Munte şi i-am făcut un elogiu, mulţumindu-i pentru darul făcut tribului Conte. Acest ferment al literaturii române a creat emisiuni literare, a sprijinit şi lansat zeci de tineri. A scris şi a citit tot timpul, dăruind literaturii române un raft de cărţi, dintre care menţionăm „Preludii”, „Dialog la bibliotecă”, „Jurnal de critic”,  „Introducere în opera lui Nichita Stănescu”,  „Întâmplări”,  „Ceva care seamănă cu literatura””; 2. „Îi mulţumesc lui Alex Ştefănescu, un mare critic, care are ceva ce au puţini scriitori: el iubeşte literatura.  În tot ce face, până şi în modul în care se supără câteodată pe literatură sau pe unii colegi – uneori, pe bună dreptate – se vede că o iubeşte şi această dragoste rămâne de nedespărţit. „Istoria literaturii…” scrisă de acest critic rămâne o carte esenţială peste care mă îndoiesc de faptul că o să se treacă vreodată. Îi admir curajul şi acribia cu care s-a aruncat în literatura postdecembristă – aici îi dau dreptate – rău cunoscută acasă. Publicul român nu-i cunoaşte pe scriitorii ţării sale. Ceea ce este grav.”; 3. „Alex Ştefănescu  e un profesionist de prim rang, are cultul lucrului bine făcut, ăi sunt străine lenea şi lucrul lăsat la jumătatea „facerii”. Ca şi Adrian Marino, detestă fuşereala şi atacurile la persoană. Alex adoră singurătatea şi are mulţi prieteni”;

Citeste mai mult

Educație

Educație financiară în școli. Solicitarea vine de la Ministerul Educației

Publicat

Educație financiară în școli. Unitățile de învățământ trebuie să organizeze mese rotunde, simpozioane sau alte tipuri de activități pe teme de educație financiară.

Solicitarea vine de la Ministerul Educației, care a alocat un buget total de 268.000 de lei.

Termenul limită este 26 aprilie, potrivit unei note obținute de edupedu.ro.

Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să organizeze manifestări publice, simpozioane, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare în perioada 11-26 aprilie 2024, folosit sumele alocate.

Ulterior, inspectoratele trebuie să transmită Ministerului Educației un raport cu activitățile organizate, școlile implicate și modul de utilizare a fondurilor:

Este al doilea an când este celebrată Ziua Educației Financiare în școli.

Data de 11 aprilie a fost instituită Ziua educației financiare, prin lege adoptată de Parlament în 2022.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii de la Școala Nr.2 Botoșani au învățat de la jandarmi cum pot evita atacul unui câine agresiv

Publicat

În această dimineață, elevii din clasele primare de la Școala Gimnazială nr.2 Botoșani au învățat de la jandarmi cum pot evita atacul unui câine agresiv, dar și cum trebuie să se comporte atunci când atacul acestuia s-a produs.

De asemenea, jandarmii le-au explicat copiilor care sunt misiunile pe care le execută zilnic și le-au arătat, pe înțelesul lor, cum pot preveni săvârșirea unor fapte antisociale care i-ar putea afecta.

Plutonierul adjutant șef Parasca Ovidiu, comandantul grupei conductori câini de serviciu din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, le-a dat elevilor următoarele sfaturi ce le pot fi de folos în cazul interacțiunii cu câinii:
– Dacă ai observat de la distanță câinii agresivi, ocolește-i sau îndepărtează-te de ei fără să alergi, păstrând contactul vizual și anunță autoritățile competente prin apel la numărul unic de urgență 112 pentru a fi luate măsurile ce se impun în vederea înlăturării pericolului;
– Nu te panica și nu fugi, nu faci decât să agravezi situația. Câinele este mai rapid decât omul;
– Vorbește cu câinele agresiv pe un ton hotărât, păstrează contactul vizual cu acesta și încearcă să te protejezi, limitând posibilitatea de a fi atacat din spate, în cazul în care sunt mai mulți câini, prin retragerea treptată către un gard, o mașină, un copac etc.;
– Folosește un obiect pe care îl ai asupra ta, un ghiozdan sau o haină ori o creangă căzută dintr-un copac, așează-l între tine și câine, fără a-l lăsa din mână și strigă după ajutor;
– În cazul în care ai fost atacat de o haită, identifică liderul – câinele alfa și protejează-te în primul rând de acesta;
– La câinii de luptă se intervine apăsând pe ochi, dacă nu dă drumul mușcăturii, pentru a lăsa priza pe care o face;
– În cazul în care ai fost mușcat, solicită în cel mai scurt timp asistență medicală la Unitatea de Primire a Urgențelor, deoarece câinele poate transmite rabia, o boală foarte periculoasă care necesită tratament de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Primele detectoare au ajuns în casele botoșănenilor din Cristești

Publicat

Casele a patru familii din comuna Cristești sunt mai sigure, de astăzi, datorită campaniei „Detector pentru viață”. Pompierii militari și voluntari, dar și reprezentanți ai DELGAZ GRID au instalat, în aceste locuințe, detectoare de monoxid de carbon și fum.

Astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, vor fi montate și în alte 495 de case din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona și Ștefănești, zilele următoare.

Pe lângă instalarea detectoarelor, pompierii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întrebuințare a acestor dispozitive. La fiecare casă, vor lăsa și materiale informative din campanile naționale – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Vă reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează, în 20 de județe printre care și Botoșani, campania „Detector pentru viață”. Aceasta se adresează persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare și constă în instalarea, cu titlu gratuit, a unor detectoare de fum și de monoxid de carbon.

Totodată, urmărește să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaze în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending