Connect with us
Publicitate

Botoșani

Supărat că în vară comuna avea o rată infimă de imunizare, un preot a reușit să-şi convingă toți enoriaşii să se vaccineze

Publicat

Publicitate

Ioan Grosu, un preot din judeţul Botoşani, luptă cot la cot cu medicii pentru a-i convinge pe săteni să se vaccineze împotriva SARS-COV 2, relatează Adevarul.ro.  Părintele a fost dat ca exemplu şi de către specialiştii în domeniu, dar şi de reprezentanţii DSP, după ce a reuşit performanţa de a creşte foarte mult rata de imunizare în comună.

Situată la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Ştiubieni avea, în vară, o rată de vaccinare infimă. Ca şi în alte localităţi rurale din această parte a ţării, şi aici oamenii tratau cu scepticism campania de vaccinare, ca şi epidemia de COVID-19. Totul s-a schimbat însă în momentul în care preotul din sat, Ioan Grosu, un membru respectat al comunităţii, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, aşa că, la începutul lunii noiembrie, spun autorităţile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinaţi.

„Este în joc viitorul copiilor noştri”

Preotul Ioan Grosu slujeşte de o viaţă. A văzut şi a auzit multe, a sfătuit mii de credincioşi în tot soiul de probleme. Epidemia de COVID-19 s-a dovedit însă una dintre cele mai grele încercări şi pentru preotul paroh, dar şi pentru comunitatea pe care o păstoreşte. Ştiubieni a fost anul acesta în scenariul roşu, adică una dintre comunele cu indicele de infectare de peste 3 la mie şiuna dintre localităţile cel mai puternic lovite în valul al treilea al pandemiei de COVID-19. Inclusiv preotul Ioan Grosu s-a infectat cu SARS COV 2 şi a fost nevoit să stea în spital nouă zile.  Din acel moment, preotul din Ştiubieni s-a dedicat trup şi suflet promovării măsurile de protecţie, a vaccinării mai ales în rândul populaţiei vârstnice şi, în plus, a colaborat cât de poate de strâns cu medicul de familie din comună.

„Mi-am dat seama că treaba este cât se poate de serioasă şi avem de-a face cu o situaţie periculoasă, pentru care trebuie să ne unim eforturile ca să o biruim. Numai împreună putem face asta. Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva aşa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost şi mulţi tineri. Oamenii trebuie să înţeleagă că este în joc viitorul copiilor noştri, să ne unim şi să trecem şi peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul din Ştiubieni.

Nicio predică fără îndemnuri la vaccinare şi protecţie

Publicitate

Preotul Ioan Grosu mărturiseşte că de când a înţeles cu adevărat pericolul reprezentat de COVID-19 face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i convinge pe enoriaşi să se păzească de virus. Preotul o consideră o datorie morală faţă de enoriaşii săi şi un efort pentru a reduce numărul deceselor şi al cazurilor grave. „La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecţie să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomeraţie, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o şansă să nu mai pierdem oameni dragi”, spune Ioan Grosu.

Nu în ultimul rând, preotul botoşănean îţi îndeamnă enoriaşii să asculte doar de medici, de specialişti, şi nu de zvonurile de pe internet. „Sunt tot soiul de oameni care vin să dezinformeze, pe internet, pe la televizor, şi asta ne costă. Eu încerc să-i conving pe oameni să asculte doar de glasul specialiştilor. Doar ei ştiu cel mai bine, mai ales în domeniul medical, un domeniu de viaţă şi de moarte. Am o colaborare foarte bună şi cu medicul de familie din comună, Cornelia Lebădă, dar şi cu asistenta Paula Vâlcu”, a mai spus preotul botoşănean.

La rândul său, primarul din comună spune că datorită efortului medicului, profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil, iar, de exemplu, în luna octombrie, timp de cel puţin jumătate de lună nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 la Ştiubieni. „A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea ştie de măsuri de protecţie aici.”, spune edilul Paul Ştefanache.

Publicitate

„E foarte importantă implicarea preotului”

Efortul preotului din Ştiubieni a fost remarcat atât de către medicii specialişti, cât şi de către reprezentanţii DSP. „Este foarte important ajutorul preotului în comunităţile rurale. La ţară, oamenii ascultă de preot. Acolo unde avem sprijinul preotului şi al primarului, rata de vaccinare este în creştere”, precizează Monica Adăscăliţei. Importanţa campaniei voluntare derulată de Ioan Grosu este recunoscută şi de către medicul Valentina Morcov, şefa Secţiei de Boli Infecţioase de la Botoşani, o secţie care de doi ani este plină cu pacienţi COVID.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cristian Nistor și Cristi Dumitrașcu, despre Festivalul Național “Seri Eminesciene”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești va găzdui în perioada 9 – 11 august Festivalul Național de Muzică “Seri Eminesciene”, un festival care a devenit de tradiție la Botoșani și care va aduna în acest an nume de rezonanță din zona folk și blues din România.

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro au fost astăzi Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani și Cristi Dumitrașcu, prezentatorul Festivalului “Seri Eminesciene”, dar și realizatorul emisiunii “Folk Bun” de la radio Rock FM, care au acceptat un dialog pe marginea organizării acestui festival de la Botoșani.

Cei doi au vorbit despre invitații de marcă de la acest festival, care a devenit de marcă în România, despre surprizele din acest an, dar și despre ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase manifestări culturale de la Botoșani din acest an.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe cartiere din municipiul Botoșani nu vor avea apă vineri. Motivul anunțat de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de mutare a caminului de contor de branșament ce alimentează cu apă potabilă clădirea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 26 iulie 2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe Aleea Prieteniei, str. Vârnav, respectiv instituții publice și agenți economici: Școala Gimnazială nr. 7, Punct Termin Eminescu nr. 1, Punct Termic Cornișa, Serviciul Român de Informații.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

E gata: Bogdan Andone a plecat de la FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Colaborarea dintre FC Botoșani și antrenorul Bogdan Andone a ajuns astăzi la final, a anunțat clubul din nordul Moldovei într-un comunicat de presă.

Numit antrenor al FC Botoșani la sfârșitul anului trecut, Bogdan Andone i-a condus pe “roș-alb-albaștri” în 22 de partide. Cu Bogdan Andone pe bancă, FC Botoșani a câștigat opt meciuri, a remizat în cinci jocuri și a suferit nouă înfrângeri, a  mai transmis sursa citată.

Împreună am parcurs un drum dificil pentru a ne salva de la retrogradare, într-un moment în care nimeni nu mai credea că acest lucru ar fi posibil.

Împreună am reușit să ne îndeplinim obiectivul și să ne putem bucura acum de cel de-al 12-lea sezon consecutiv în elita fotbalului românesc.

Mulțumim, Bogdan Andone, pentru perioada petrecută la FC Botoșani și mult succes în carieră”, a mai adăugat clubul de la Botoșani.

Pe de altă parte, în prezent se vehiculează varianta că nol antrenor al “cailor lui Iftimie” va fi Liviu Ciobotariu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending