Connect with us

Botoșani

Supărat că în vară comuna avea o rată infimă de imunizare, un preot a reușit să-şi convingă toți enoriaşii să se vaccineze

Publicat

Publicitate

Ioan Grosu, un preot din judeţul Botoşani, luptă cot la cot cu medicii pentru a-i convinge pe săteni să se vaccineze împotriva SARS-COV 2, relatează Adevarul.ro.  Părintele a fost dat ca exemplu şi de către specialiştii în domeniu, dar şi de reprezentanţii DSP, după ce a reuşit performanţa de a creşte foarte mult rata de imunizare în comună.

Situată la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Ştiubieni avea, în vară, o rată de vaccinare infimă. Ca şi în alte localităţi rurale din această parte a ţării, şi aici oamenii tratau cu scepticism campania de vaccinare, ca şi epidemia de COVID-19. Totul s-a schimbat însă în momentul în care preotul din sat, Ioan Grosu, un membru respectat al comunităţii, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, aşa că, la începutul lunii noiembrie, spun autorităţile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinaţi.

„Este în joc viitorul copiilor noştri”

Preotul Ioan Grosu slujeşte de o viaţă. A văzut şi a auzit multe, a sfătuit mii de credincioşi în tot soiul de probleme. Epidemia de COVID-19 s-a dovedit însă una dintre cele mai grele încercări şi pentru preotul paroh, dar şi pentru comunitatea pe care o păstoreşte. Ştiubieni a fost anul acesta în scenariul roşu, adică una dintre comunele cu indicele de infectare de peste 3 la mie şiuna dintre localităţile cel mai puternic lovite în valul al treilea al pandemiei de COVID-19. Inclusiv preotul Ioan Grosu s-a infectat cu SARS COV 2 şi a fost nevoit să stea în spital nouă zile.  Din acel moment, preotul din Ştiubieni s-a dedicat trup şi suflet promovării măsurile de protecţie, a vaccinării mai ales în rândul populaţiei vârstnice şi, în plus, a colaborat cât de poate de strâns cu medicul de familie din comună.

„Mi-am dat seama că treaba este cât se poate de serioasă şi avem de-a face cu o situaţie periculoasă, pentru care trebuie să ne unim eforturile ca să o biruim. Numai împreună putem face asta. Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva aşa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost şi mulţi tineri. Oamenii trebuie să înţeleagă că este în joc viitorul copiilor noştri, să ne unim şi să trecem şi peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul din Ştiubieni.

Nicio predică fără îndemnuri la vaccinare şi protecţie

Publicitate

Preotul Ioan Grosu mărturiseşte că de când a înţeles cu adevărat pericolul reprezentat de COVID-19 face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i convinge pe enoriaşi să se păzească de virus. Preotul o consideră o datorie morală faţă de enoriaşii săi şi un efort pentru a reduce numărul deceselor şi al cazurilor grave. „La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecţie să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomeraţie, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o şansă să nu mai pierdem oameni dragi”, spune Ioan Grosu.

Nu în ultimul rând, preotul botoşănean îţi îndeamnă enoriaşii să asculte doar de medici, de specialişti, şi nu de zvonurile de pe internet. „Sunt tot soiul de oameni care vin să dezinformeze, pe internet, pe la televizor, şi asta ne costă. Eu încerc să-i conving pe oameni să asculte doar de glasul specialiştilor. Doar ei ştiu cel mai bine, mai ales în domeniul medical, un domeniu de viaţă şi de moarte. Am o colaborare foarte bună şi cu medicul de familie din comună, Cornelia Lebădă, dar şi cu asistenta Paula Vâlcu”, a mai spus preotul botoşănean.

La rândul său, primarul din comună spune că datorită efortului medicului, profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil, iar, de exemplu, în luna octombrie, timp de cel puţin jumătate de lună nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 la Ştiubieni. „A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea ştie de măsuri de protecţie aici.”, spune edilul Paul Ştefanache.

„E foarte importantă implicarea preotului”

Efortul preotului din Ştiubieni a fost remarcat atât de către medicii specialişti, cât şi de către reprezentanţii DSP. „Este foarte important ajutorul preotului în comunităţile rurale. La ţară, oamenii ascultă de preot. Acolo unde avem sprijinul preotului şi al primarului, rata de vaccinare este în creştere”, precizează Monica Adăscăliţei. Importanţa campaniei voluntare derulată de Ioan Grosu este recunoscută şi de către medicul Valentina Morcov, şefa Secţiei de Boli Infecţioase de la Botoşani, o secţie care de doi ani este plină cu pacienţi COVID.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vineri, 24 ianuarie, zi LIBERĂ pentru angajații din România. O nouă minivacanță la finalul săptămânii viitoare

Publicat

Publicitate

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță la sfârșitul săptămânii viitoare. După pauza de la începutul lunii ianuarie, angajații din România vor beneficia din nou de câteva zile libere, relatează alba24.ro. Vineri, 24 ianuarie, când este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, este declarată prin lege zi liberă.

Această sărbătoare legală oferă o oportunitate pentru salariații din sectorul public și privat să se bucure de o minivacanță în weekend, însă există și excepții în cazul anumitor categorii de angajați.

O nouă minivacanță pentru angajații din România, la finalul săptămânii viitoare. Cine trebuie să muncească?

Conform legislației muncii, majoritatea salariaților vor avea liber pe 24 ianuarie, însă există sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă. Printre acestea se numără:

  • Unitățile sanitare, care trebuie să asigure continuitatea serviciilor medicale;
  • Unitățile de alimentație publică, care deservesc consumatorii;
  • Locurile de muncă cu activități ce nu pot fi suspendate din cauza specificului producției sau al serviciilor.

Pentru acești angajați, legea prevede compensații pentru munca prestată în ziua liberă legală.

Cum sunt compensați cei care lucrează pe 24 ianuarie?

Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să ofere compensări adecvate pentru munca efectuată în zilele libere legale. Acestea includ:

  • Acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
  • În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul.

De asemenea, sporurile pentru orele suplimentare, munca de noapte sau activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare pot fi negociate între angajator și angajat.

Publicitate

Sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă legea

Angajatorii care nu respectă prevederile legale privind acordarea timpului liber sau a compensațiilor riscă sancțiuni semnificative.

Astfel, potrivit art. 260, alin (1), lit. g din Codul Muncii, încălcarea de către angajator a prevederilor privind acordarea zilelor libere legale este sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

O nouă minivacanță pentru angajații din România

În 2025, salariații vor beneficia de 13 sărbători legale care cad în timpul săptămânii. Acest lucru oferă mai multe ocazii de relaxare pentru cei care lucrează după un program standard, de luni până vineri.

Următoarea minivacanță este în perioada 24 – 26 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. Vor fi libere ziua de vineri (24 ianuarie) și cele din weekend (25 – 26 ianuarie).

Apoi va fi minivacanța de patru zile de Paște 2025. Vinerea Mare va fi în 18 aprilie și Paștele ortodox și cel catolic, în 20 aprilie. Va fi liberă și a doua zi de Paște.

Calendar zile libere 2025

  • miercuri 1 ianuarie și joi 2 ianuarie;
  • luni 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • marți 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • vineri 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • vineri 18 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • duminică 20 aprilie și luni 21 aprilie – prima și a doua zi de Paști (atât cel ortodox, cât și cel catolic);
  • joi 1 mai – Ziua Muncii;
  • duminică 1 iunie – Ziua Copilului;
  • duminică 8 iunie și luni 9 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • duminică 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean urmărit internațional pentru trafic de minori, adus în țară de polițiști. A fost deja încarcerat

Publicat

Publicitate

Pe 16 ianuarie 2025, Poliția Română a adus în țară trei persoane urmărite internațional, fiecare cu mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Printre cei aduși se numără un bărbat de 40 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiunea gravă de trafic de minori.

Acesta a fost escortat din Marea Britanie, având emis pe numele său un mandat de executare a pedepsei de 5 ani și 6 luni de către Tribunalul Suceava.

De asemenea, au mai fost aduși în țară un bărbat de 39 de ani, din Dolj, condamnat la 8 ani de închisoare pentru tentativă de omor, și un bărbat de 25 de ani, din Olt, care avea o pedeapsă de un an și 5 luni pentru infracțiuni rutiere.

Toți cei în cauză au fost introduși în unități de detenție pentru executarea pedepselor.

“Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor”, relatează agerpres.ro, citând un comunicat al Poliției Române.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

E gata! TikTok, blocat în SUA: Aplicația OPRITĂ înainte de intrarea în vigoare a interdicției

Publicat

Publicitate

TikTok nu mai este funcțional în SUA. Sâmbătă seara, aplicația TikTok a devenit inaccesibilă în Statele Unite, cu mai puțin de două ore înainte de intrarea în vigoare a interdicției. Deși legea impunea doar eliminarea aplicației din magazinele virtuale, compania a decis să oprească imediat serviciile, încercând astfel să exercite presiune asupra autorităților.

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, era folosită de circa 170 de milioane de americani.

TikTok nu mai funcționează în SUA

Utilizatorii aplicației au fost întâmpinați cu mesajul: „Ne pare rău, TikTok nu este disponibilă momentan. O lege care interzice TikTok a fost adoptată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu poți folosi TikTok pentru moment. Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluție de restabilire a TikTok, odată ce își va prelua funcția”.

Vineri, Curtea Supremă a SUA a confirmat legea privind interzicerea TikTok începând de duminică, 19 ianuarie, dacă ByteDance, compania care deține aplicația, nu o vinde către o firmă americană.

Aplicația a fost acuzată că este supusă legilor chineze ce impun companiilor tehnologice să contribuie la colectarea de informații. Astfel, teoretic, ar oferi autorităților chineze acces la datele utilizatorilor americani.

Judecătorii au respins apelul companiei chineze, dar termenul de aplicare ar putea fi amânat de Donald Trump, care va fi învestit pe 20 ianuarie.

Publicitate

Președintele ales a transmis sâmbătă seară că, „cel mai probabil”, va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la o interdicție odată ce va prelua mandatul.

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Ripiceni. O bătrână de 82 de ani a murit în flăcări seara trecută în urma unui incendiu produs de un scurtcircuit

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Ripiceni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu actiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, femeia a fost găsită decedată într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, o ambulanță SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ripiceni.

“Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru evitarea unor tragedii, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending