Connect with us

Botoșani

Supărat că în vară comuna avea o rată infimă de imunizare, un preot a reușit să-şi convingă toți enoriaşii să se vaccineze

Publicat

Publicitate

Ioan Grosu, un preot din judeţul Botoşani, luptă cot la cot cu medicii pentru a-i convinge pe săteni să se vaccineze împotriva SARS-COV 2, relatează Adevarul.ro.  Părintele a fost dat ca exemplu şi de către specialiştii în domeniu, dar şi de reprezentanţii DSP, după ce a reuşit performanţa de a creşte foarte mult rata de imunizare în comună.

Situată la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Ştiubieni avea, în vară, o rată de vaccinare infimă. Ca şi în alte localităţi rurale din această parte a ţării, şi aici oamenii tratau cu scepticism campania de vaccinare, ca şi epidemia de COVID-19. Totul s-a schimbat însă în momentul în care preotul din sat, Ioan Grosu, un membru respectat al comunităţii, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, aşa că, la începutul lunii noiembrie, spun autorităţile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinaţi.

„Este în joc viitorul copiilor noştri”

Preotul Ioan Grosu slujeşte de o viaţă. A văzut şi a auzit multe, a sfătuit mii de credincioşi în tot soiul de probleme. Epidemia de COVID-19 s-a dovedit însă una dintre cele mai grele încercări şi pentru preotul paroh, dar şi pentru comunitatea pe care o păstoreşte. Ştiubieni a fost anul acesta în scenariul roşu, adică una dintre comunele cu indicele de infectare de peste 3 la mie şiuna dintre localităţile cel mai puternic lovite în valul al treilea al pandemiei de COVID-19. Inclusiv preotul Ioan Grosu s-a infectat cu SARS COV 2 şi a fost nevoit să stea în spital nouă zile.  Din acel moment, preotul din Ştiubieni s-a dedicat trup şi suflet promovării măsurile de protecţie, a vaccinării mai ales în rândul populaţiei vârstnice şi, în plus, a colaborat cât de poate de strâns cu medicul de familie din comună.

„Mi-am dat seama că treaba este cât se poate de serioasă şi avem de-a face cu o situaţie periculoasă, pentru care trebuie să ne unim eforturile ca să o biruim. Numai împreună putem face asta. Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva aşa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost şi mulţi tineri. Oamenii trebuie să înţeleagă că este în joc viitorul copiilor noştri, să ne unim şi să trecem şi peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul din Ştiubieni.

Nicio predică fără îndemnuri la vaccinare şi protecţie

Publicitate

Preotul Ioan Grosu mărturiseşte că de când a înţeles cu adevărat pericolul reprezentat de COVID-19 face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i convinge pe enoriaşi să se păzească de virus. Preotul o consideră o datorie morală faţă de enoriaşii săi şi un efort pentru a reduce numărul deceselor şi al cazurilor grave. „La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecţie să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomeraţie, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o şansă să nu mai pierdem oameni dragi”, spune Ioan Grosu.

Nu în ultimul rând, preotul botoşănean îţi îndeamnă enoriaşii să asculte doar de medici, de specialişti, şi nu de zvonurile de pe internet. „Sunt tot soiul de oameni care vin să dezinformeze, pe internet, pe la televizor, şi asta ne costă. Eu încerc să-i conving pe oameni să asculte doar de glasul specialiştilor. Doar ei ştiu cel mai bine, mai ales în domeniul medical, un domeniu de viaţă şi de moarte. Am o colaborare foarte bună şi cu medicul de familie din comună, Cornelia Lebădă, dar şi cu asistenta Paula Vâlcu”, a mai spus preotul botoşănean.

La rândul său, primarul din comună spune că datorită efortului medicului, profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil, iar, de exemplu, în luna octombrie, timp de cel puţin jumătate de lună nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 la Ştiubieni. „A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea ştie de măsuri de protecţie aici.”, spune edilul Paul Ştefanache.

„E foarte importantă implicarea preotului”

Efortul preotului din Ştiubieni a fost remarcat atât de către medicii specialişti, cât şi de către reprezentanţii DSP. „Este foarte important ajutorul preotului în comunităţile rurale. La ţară, oamenii ascultă de preot. Acolo unde avem sprijinul preotului şi al primarului, rata de vaccinare este în creştere”, precizează Monica Adăscăliţei. Importanţa campaniei voluntare derulată de Ioan Grosu este recunoscută şi de către medicul Valentina Morcov, şefa Secţiei de Boli Infecţioase de la Botoşani, o secţie care de doi ani este plină cu pacienţi COVID.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending