Connect with us

Actualitate

Duminica dinaintea Naşterii Domnului. Genealogia Mântuitorului

Publicat

Publicitate

În duminica dinaintea Naşterii Domnului se citeşte primul capitol din Evanghelia de la Matei. Este un catalog al strămoşilor lui Hristos. Drept tată îl are pe Tatăl cel Ceresc. Dar odată ce s-a arătat pe pământ ca om desăvârşit în afară de păcat, înseamnă că a purtat trup omenesc dupa Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Şi s-a născut într-un mod supranatural. Tată pământesc nu are, ci doar mamă. Mama Sa este Preasfânta (Panaghia) noastră.

Iarăşi, părinţi ai Preasfintei sunt Ioachim şi Ana iar părinţii lui Ioachim şi ai Anei sunt alţii şi aşa mai departe. În felul acesta se formează un mare lanţ de strămoşi. Prin această înşiruire oamenii pot vedea şi înţelege în mod clar că izbăvirea din păcat s-a săvârşit prin voia lui Dumnezeu printr-un om care este în acelaşi timp şi Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Luca ne prezintă şi el o genealogie a Mântuitorului mergând însă în sens invers faţă de Evanghelistul Matei: începe de la Botezul Domnului şi coboară în linie până la Avraam.

Dacă genealogia de la Matei se adresează neamului evreiesc, cea de la Luca se adresează întregului neam omenesc. Şi atunci, aceste două genealogii ne descoperă legătura cu Dumnezeu şi a lui Dumnezeu cu noi. Dumnezeu, Care S-a făcut om şi, iată, firul neamurilor până la Avraam, ne arată cum Hristos Se înrudeşte după trup cu noi, cu toţi. Concluzia este clară: Iisus este Mântuitor şi Eliberator din robia păcatului pentru toți oamenii, nu numai pentru un popor-cel evreiesc în.

Cuvintele din finalul Evangheliei din această Duminică „Iată ,Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui Emanuel care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu” (Matei I,23) vin să sublinieze şi să concluzioneze că Iisus este Mântuitor pentru toţi. Noi cu toţii ne-am născut duhovniceşte prin Botez de la Dumnezeu şi ne naştem permanent în Hristos virtual din nou, la fiecare Sfântă Spovedanie. În aceste zile „steaua se pregăteşte să răsară pe cerul lumii. Arhanghelul Gavriil care a slujit la taina Întrupării se bucură. Lumea aşteaptă, diavolii se cutremură iar oamenii se pregătesc sufleteşte să primească pe Pruncul Iisus”.

Se cuvine spre a primi cu folos aceste roade să facem ca Dumnezeu să ne găsească pregătiţi încheind Postul Crăciunului în înălţare spre Hristos, în unire cu El prin Sfânta Euharistie, stăruind în rugăciune cu pioşenie zicând: Doamne Iisuse Hristoase, Mieluşelul lui Dumnezeu care ai venit în lume să mântuieşti pe cei păcătoşi, dinte care cel dintâi sunt eu, vino şi în ieslea săracului meu suflet şi luminează-l cu lumina strălucirii Tale, făcându-l locaş dumnezeiesc, ca să fiu cu Tine în toate zilele vieţii mele în vecii vecilor. Amin!

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O familie cu patru copii din localitatea Tătărășeni, comuna Havârna, are nevoie de ajutor după ce casa le-a fost afectată de un incendiu, noaptea trecută

Publicat

Publicitate

O familie cu patru copii din localitatea Tătărășeni, comuna Havârna, are nevoie de ajutor după ce casa le-a fost afectată de un incendiu, noaptea trecută. Cei șase au reușit să iasă la timp din locuință, însă pagubele sunt însemnate. Alarma a fost dată puțin înainte de miezul nopții.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii militari și voluntari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Havârna și Darabani, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că ardeau bunurile din bucătărie și o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Pompierii au înlăturat și pericolul de explozie, din interiorul bucătăriei fiind scoasă o butelie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultate alegeri parlamentare 2024: Județele câștigate de PSD, PNL, UDMR, AUR și USR. Situația voturilor în țară

Publicat

Publicitate

Rezultate alegeri parlamentare 2024: PSD a câștigat alegerile în majoritatea județelor din țară. PNL a obținut primul loc în județe din Ardeal, în Ilfov și Giurgiu. UDMR are cele mai multe voturi în cinci județe, AUR a câștigat în alte trei, iar USR în două județe, informează alba24.ro.

Peste 9,4 milioane de români au fost la vot în țară, la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Acestora li se adaugă peste 770.000 de români din diaspora. Prezența la vot a fost de 52,5%, mai mare ca acum patru ani (31,84%).

Românii și-au votat senatorii și deputații care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani.

Potrivit rezultatelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în urma înregistrării proceselor verbale din secțiile de votare, situația pe județe este următoarea:

Rezultate alegeri parlamentare 2024. Situația pe județe

PSD a câștigat în 25 de județe:

  • Maramureș, Bistrița-Năsăud
  • Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Brăila, Buzău
  • Ialomița, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea
  • Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara.

PNL a câștigat în 6 județe: Alba, Cluj, Sibiu, Bihor, Ilfov și Giurgiu

Publicitate

UDMR – 5 județe: Satu Mare, Sălaj, Mureș, Harghita, Covasna

AUR – 3 județe: Arad, Suceava, Constanța

USR – 2 județe: Brașov și Timiș

Citeste mai mult

Eveniment

Cum s-a prezentat un botoșănean la vot. Ținuta șocantă purtată de un alegător la cabina de vot

Publicat

Publicitate

Un alegător dintr-o comună botoșăneană s-a prezentat la vot într-o ținută inedită. Acesta s-a îmbrăcat în haine femeiești și a venit să-și exercite dreptul la vot spre stupoarea celorlalți alegători și a membrilor comisiei, scrie Adevărul.

Probabil cea mai inedită apariție într-o secție de votare din România la alegerile parlamentare 2024 s-a petrecut în județul Botoșani. Este vorba despre un bărbat care a venit să-și exercite dreptul la vot îmbrăcat în haine de femeie. Apariția a fost surprinzătoare atât pentru ceilalți votanți dar și pentru membrii comisiei, mai ales că era vorba despre o secție de votare din mediul rural unde astfel de apariții sunt ceva cu totul neobișnuit.

Vot cu rochie și pălărie

Botoșăneanul îmbrăcat în haine de femeie, dichisit cu rochie de seară și pălărie, dar cu sutienul la vedere, s-a prezentat la vot, la o secție de votare din comuna Havârna, județul Botoșani. Mai precis, în satul Tătărășeni, o localitate cu mai puțin de 700 de locuitori. Acesta, fără nicio inhibiție, deși nu este o prezență obișnuită pentru localnici, s-a prezentat la secția de votare. Avea actele într-o portmoneu de damă și le-a prezentat cât se poate de natural membrilor secție de votare.

Prezența botoșăneanului a provocat stupoare în rândul membrilor comisiei, dar și a alegătorilor prezenți la respectiva secție de votare. Discuția cu alegătorul s-a purtat în hohote de râs, pigmentată cu tot felul de glume. Acesta a intrat în hora glumelor. Deocamdată nu se știe dacă săteanul a vrut doar să facă o glumă sau a avut de transmis un mesaj. Nu este cunoscută o comunitate LGBTQ la Havârna și nici vreun membru asumat al acesteia. Este mai degrabă o zonă tradiționalistă. În orice caz, alegătorul excentric după ce și-a exercitat dreptul la vot a plecat liniștit acasă, fără niciun incident.

Sursa: Adevărul

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Publicat

Publicitate

Acest sfânt s-a născut în anul 1730, într-o familie de români credincioşi şi cu frica de Dumnezeu. La 19 ani părăseşte casa părintească şi pleacă la Bucureşti. Aici cunoaşte un ierarh grec cu care în 1750, pleacă la Constantinopol. După puţin timp, merge la Muntele Athos şi intră în mănăstirea Vatoped.

În această vatră monahală a fost hirotonit ierodiacon. Murind părintele său duhovnicesc şi auzind de vieţuirea sfântă a stareţului Paisie, în anul 1752, a cerut binecuvântarea acestuia să intre în obştea cârmuită de el. La numai doi ani a fost hirotonit ieroschimonah pe seama schitului Sfântul Ilie, întemeiat de Paisie şi de fraţi. La vârsta de 51 de ani, cuviosul părinte Gheorghe a fost numit să refacă schitul părăsit al mănăstirii Cernica.

După ce i-a fost încredinţat, împreună cu doi ucenici, Atanasie şi Gherasim, au început reamenajarea locului. Auzind din predicile arhimandritului Macarie, pe care mitropolitul îl pusese să cuvânteze, pe la biserici în duminici şi sărbători, că mănăstirea Cernica a fost redeschisă, au început să vină credincioşi pentru a primi binecuvântare şi a asculta cuvintele de învăţătură ale Cuviosului Gheorghe. Mulţi dintre ei au rămas aici, astfel încât, după 4 ani numărul călugărilor din obşte crescuse la 54.

Pentru că în anii următori numărul vieţuitorilor a crescut la 103 (călugări şi fraţi), au fost hirotoniţi trei preoţi şi trei diaconi şi s-a început săvârşirea continuă a sfintelor slujbe după modelul atonit. Vestea despre nevoinţele lor a ajuns şi la domnul Nicolae Mavrogheni (1789-1791), care i-a cercetat şi le-a dăruit 103 galbeni, pentru a-i ajuta la refacerea sfântului aşezământ, iar pe Cuviosul Gheorghe l-a numit „frate de cruce întru Hristos”. Acelaşi domnitor, care venea deseori la Cernica pentru a-i care sfat, îi încredinţează şi conducerea mănăstirii Curtea de Argeş, recunoscându-l arhimandrit în 1788.

În anul 1806, după ce s-a rugat împreună cu fraţii de la Căldăruşani, în plânsul tuturor a plecat la Cernica. Aici, la scurt timp s-a mutat la Domnul, în ziua de 6 decembrie 1806. A fost înmormântat în cimitirul făcut de el lângă biserica Sfântul Lazăr, în cadrul unei slujbe impresionante, la care au participat numeroşi clerici, monahi şi credincioşi. A fost canonizat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2006 cu ziua de prăznuire 3 decembrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending