Connect with us
Publicitate

Actualitate

Duminica dinaintea Naşterii Domnului. Genealogia Mântuitorului

Publicat

În duminica dinaintea Naşterii Domnului se citeşte primul capitol din Evanghelia de la Matei. Este un catalog al strămoşilor lui Hristos. Drept tată îl are pe Tatăl cel Ceresc. Dar odată ce s-a arătat pe pământ ca om desăvârşit în afară de păcat, înseamnă că a purtat trup omenesc dupa Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Şi s-a născut într-un mod supranatural. Tată pământesc nu are, ci doar mamă. Mama Sa este Preasfânta (Panaghia) noastră.

Iarăşi, părinţi ai Preasfintei sunt Ioachim şi Ana iar părinţii lui Ioachim şi ai Anei sunt alţii şi aşa mai departe. În felul acesta se formează un mare lanţ de strămoşi. Prin această înşiruire oamenii pot vedea şi înţelege în mod clar că izbăvirea din păcat s-a săvârşit prin voia lui Dumnezeu printr-un om care este în acelaşi timp şi Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Luca ne prezintă şi el o genealogie a Mântuitorului mergând însă în sens invers faţă de Evanghelistul Matei: începe de la Botezul Domnului şi coboară în linie până la Avraam.

Dacă genealogia de la Matei se adresează neamului evreiesc, cea de la Luca se adresează întregului neam omenesc. Şi atunci, aceste două genealogii ne descoperă legătura cu Dumnezeu şi a lui Dumnezeu cu noi. Dumnezeu, Care S-a făcut om şi, iată, firul neamurilor până la Avraam, ne arată cum Hristos Se înrudeşte după trup cu noi, cu toţi. Concluzia este clară: Iisus este Mântuitor şi Eliberator din robia păcatului pentru toți oamenii, nu numai pentru un popor-cel evreiesc în.

Cuvintele din finalul Evangheliei din această Duminică „Iată ,Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui Emanuel care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu” (Matei I,23) vin să sublinieze şi să concluzioneze că Iisus este Mântuitor pentru toţi. Noi cu toţii ne-am născut duhovniceşte prin Botez de la Dumnezeu şi ne naştem permanent în Hristos virtual din nou, la fiecare Sfântă Spovedanie. În aceste zile „steaua se pregăteşte să răsară pe cerul lumii. Arhanghelul Gavriil care a slujit la taina Întrupării se bucură. Lumea aşteaptă, diavolii se cutremură iar oamenii se pregătesc sufleteşte să primească pe Pruncul Iisus”.

Se cuvine spre a primi cu folos aceste roade să facem ca Dumnezeu să ne găsească pregătiţi încheind Postul Crăciunului în înălţare spre Hristos, în unire cu El prin Sfânta Euharistie, stăruind în rugăciune cu pioşenie zicând: Doamne Iisuse Hristoase, Mieluşelul lui Dumnezeu care ai venit în lume să mântuieşti pe cei păcătoşi, dinte care cel dintâi sunt eu, vino şi în ieslea săracului meu suflet şi luminează-l cu lumina strălucirii Tale, făcându-l locaş dumnezeiesc, ca să fiu cu Tine în toate zilele vieţii mele în vecii vecilor. Amin!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: Spectacolul „Vasilache și Mărioara”, în regia lui Ion Sapdaru

Publicat

Teatrul „Vasilache” invită botoșănenii șa premiera spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” după următorul program:

– joi, 18 aprilie 2024, de la ora 18:00;

– sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 11:00

– duminică, 21 aprilie 2024, de la orele 11:00 şi 12:30

Textul şi regia spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!

„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasilache şi Mărioara. După mulți ani Vasilache, ctitorul teatrului pentru copii din Botoșani se întoarce în casa lui. Se întoarce pentru a-şi juca propria poveste, doldora de aventuri comice. Şi mai mereu se ceartă cu năbădăioasa lui nevastă, Marioara. Uneori conflictul ii aduce chiar la bastonade haioase, în care ambii soți nu se lasă bătuți, dar până la urmă se împacă pentru că se iubesc. Iar atunci când cineva încearcă sa-i dezbine, şi Vasilache şi Mărioara fac front comun împotriva dușmanului şi bineînțeles că-l înving. Vasilache şi Mărioara, poveste cu final fericit, muzica, dans şi voie bună. Acest spectacol este un omagiu celor care au creat această mișcare, a teatrului de bâlci, predecesorilor noștri din care s-au născut teatrele de păpuși. Este onorant pentru Teatrul Vasilache să aibă în repertoriu un spectacol cu personajul care a inspirat denumirea acestui teatru.” (Ion Sapdaru – regizor)

Preţul unui bilet este de 20 lei.

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/…/teatrul-pentru-copii-si…

sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer din municipiul Botoșani a luat pe capotă un pieton mort de beat

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani s-a produs un accident rutier soldat cu victime omenești.

În urma deplasării la fața locului, s-a stabilit următoarea situație de fapt:

Un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Săvenilor ar fi acroșat un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile, prin loc nepermis și fără să se asigure.

 

În urma impactului, victima, un bărbat, de 73 de ani, a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Atât conducătorul auto, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul victimei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Dersca, fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat

Publicat

Luni, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, drumul comunal DC 77, în comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Polițiștii de frontieră curăță Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 400 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

 

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 400 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Lucrătorii noştri au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending