Connect with us
Publicitate

Actualitate

Duminica a 27-a după Rusalii: Tămăduirea femeii gârbove

Publicat

Mântuitorul Iisus Hristos a făcut o minune, vindecând o femeie care „de optsprezece ani avea un duh de neputință și  era gârbovă ” (Luca 13, 11). Dar a vindecat-o sâmbăta și a fost atacat de mai-marii spirituali ai iudeilor din acest motiv. Căci spuneau ei: „Acest Om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta” (Ioan 19, 16). Așa s-a întâmplat și la scăldătoarea Vitezda după vindecarea slăbănogului și spune Sfântul Ioan Evanghelistul: „Pentru aceasta iudeii prigoneau pe Iisus și căutau să-L omoare, că făcea acestea sâmbăta” (Ioan 5, 16).

Așadar mai marii iudeilor dobândiseră o atitudine hotărât negativă împotriva lui Iisus pe care și-o exprimau ori de câte ori aveau ocazia. Dar Mântuitorul le dă un argument de bun simț: „Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă oare, sâmbăta, boul său sau asinul său de la iesle și nu-l duce să-l adape?” (Luca 13, 15). Mântuitorul chiar spune că sâmbăta nu este un blestem, ci o binecuvântare: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27), căci „Fiul Omului este Domn și al sâmbetei” (Marcu 2, 28).

Deci sâmbăta nu este o piedică pentru lucrarea binelui. Prin aceste vindecări Mântuitorul nu voiește decât să restaureze porunca a patra din Decalog în rostul ei voit de Dumnezeu. Ca „Domn al Sâmbetei”, El are autoritatea divină de a opera o astfel de schimbare prin Însăși Învierea Sa, „după ce a trecut ziua sâmbetei, când se lumina de ziua întâi a săptămânii” (Matei 28, 1). Încă de la Învierea Domnului „ziua întâi a săptămânii” este numită de creștini „Ziua Domnească“ (Fapte 1, 10), în latină spunându-se Dies Dominica, de unde și avem în limba română denumirea de Duminică. Dacă ziua a șaptea (sâmbăta) încununa creația cea dintâi, Duminica este semn al noii creații, începute prin minunea Învierii lui Hristos din morți. Ea este deopotrivă și ziua întâi și a opta, semn al începutului, dar și al desăvârșirii. Odihna din Vechiul Testament prefigurează odihna viitoare, o „odihnă a poporului lui Dumnezeu” care intră prin Hristos, „o altă zi de odihnă” (Evrei 4, 8) și o „altă sărbătoare de odihnă a poporului lui Dumnezeu” (Evrei 4, 9). După trei secole de prigoniri, împăratul Constantin cel Mare dă o lege privitoare la Duminică, în atașamentul său față de Evanghelia lui Hristos și față de Biserica Sa, pentru toți locuitorii care cinsteau „mântuitoarea și sărbătoreasca zi a Duminicii”. Istoricul Eusebiu de Cezareea scria despre Edictul de la Milan din  anul 313 că: „acum chiar și soldații creștini puteau să zăbovească în voie duminica în Biserica lui  Dumnezeu”. Sfântul Apostol Pavel făcând o colectă, îndeamnă pe credincioșii din Corint: „În ziua întâi a săptămânii, fiecare din voi să-și pună deoparte, strângând cât poate” (1 Corinteni 16, 3). Iar Sfântul Evanghelist Luca scrie în Faptele Apostolilor (20, 6-7): „În ziua întâi a săptămânii, adunându-ne noi să frângem pâinea…”

Așadar, imediat după Înviere, Duminica devine ziua Domnului, ziua Învierii. Sfântul Iustin Martirul spune că sabatul este al iudeilor, iar duminica este a creștinilor. Fără masa Domnului nu putem trăi duhovnicește, ea este mai importantă decât viața pentru noi. Trebuie să ne aducem aminte și să-i dăm importanța cuvenită. Duminica parcurge săptămâna ca ziua a opta, după cele șapte zile, deschizând o fereastră spre veșnicie. Sâmbăta rămâne pentru noi o „umbră”, iar  duminica  devine  „însuși chipul lucrurilor” (Evrei 10, 1).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

În sfârșit: Veste foarte bună pentru agricultori. Începe construcţia primelor CENTRE DE COLECTARE legume – fructe

Publicat

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi a fost să vadă unde va fi amplasat acest centru: „Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă”, relatează mediafax.ro.

“Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă. Astăzi (vineri – n.r.), am prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi am fost în teren pentru a vedea unde va fi amplasat acest centru”, scrie pe Facebook Florin Barbu.

Construcţia primelor şase centre, din cele 15 câte vor realizate în România, prin Casa Unirea, precizează ministrul Agriculturii, va începe în acest an.

„Fiecare centru va avea 3000 mp, 4 benzi se sortare şi spaţiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta şi pregăti pentru valorificare producţiile fermierilor. Este o promisiune făcută legumicultorilor şi pomicultorilor români, pe care o onoram, pentru că scopul nostru comun este sa producem hrană românească, sănătoasă şi gustoasă”, încheie Barbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean cu LEMNE în REMORCĂ prins de polițiști la Botoșani după ce a încercat să fugă pentru a nu a arăta actele

Publicat

Un tânăr de 27 de ani, din județul Suceava a rămas fără permis, fără lemnele pe care le transporta și fără 2.000 de lei, după un control al polițiștilor din Bucecea, au anunțat astăzi responsabilii IJP Botoșani.

La data de 23 septembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în localitatea Călinești, o autoutilitară condusă de un tânăr, 27 de ani , din județul Suceava care transporta material lemnos.

Inițial, conducătorul auto nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuându-și deplasarea, însă după ce a observat că aceștia au pornit în urmărirea lui, s-a conformat.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 2 metri cubi de material lemnos în plus, față de cantitatea pe care o avea trecută în documente.

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos pe care o transporta fără aviz a fost supusă confiscării.

“Totodată, conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 zile, întrucât nu a oprit la semnalul polițiștilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Flăcări până la cer la un GATER în Suceava. Toate utilajele de prelucrare a lemnului au fost distruse

Publicat

Un incendiu s-a produs, duminică dimineaţă, la o hală de prelucrarea lemnului din localitatea Vama, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, la sosirea echipajelor la faţa locului incendiul se manifesta generalizat la o construcţie din lemn.

Au ars hala construită din lemn și bunuri din interior, utilaje specifice procesului de debitare și prelucrare a lemnului, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați.

Intervin pompierii militari ai Detaşamentului Câmpulung Moldovenesc şi cei ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului, împreună cu lucrători ai SVSU Vama, cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD B2.

“Se lucrează pentru lichidarea incendiului şi pentru îndepărtarea efectelor negative”, a precizat ISU.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Botoșani oprit în Vama Petea când voia să intre în țară cu o armă neletală și muniție

Publicat

Un botoșănean a fost prins ieri la vama Petea în timp ce încerca să intre în țară cu un pistol cu calibrul de calibru de 9 mm și 63 de cartușe.

La 23 septembrie, în jurul orei 01.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pe sensul de intrare în România, un cetăţean român, domiciliat pe raza județului Botoșani. Bărbatul, în vârstă de 22 de ani, conducea un autoturism marca Audi, înmatriculat în Austria.

În urma efectuării unui control asupra autoturismului, într-un compartiment din portbagajul autoturismului au fost descoperite un pistol marca RETAY MOD 92 calibru 9 mm, pentru care persoana în cauză nu deținea permis de port armă, precum 63 de cartușe cu capsă nepercutată. Pistolul face parte din categoria armelor neletale, fiind destinat producerii zgomotului.

Polițiștii de frontieră au sesizat Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase al IPJ Satu Mare, iar bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și tentativă la contrabandă calificată, au anunțat polițiștii de frontieră de la Petea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending