Connect with us

Actualitate

Duminica a 27-a după Rusalii: Tămăduirea femeii gârbove

Publicat

Mântuitorul Iisus Hristos a făcut o minune, vindecând o femeie care „de optsprezece ani avea un duh de neputință și  era gârbovă ” (Luca 13, 11). Dar a vindecat-o sâmbăta și a fost atacat de mai-marii spirituali ai iudeilor din acest motiv. Căci spuneau ei: „Acest Om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta” (Ioan 19, 16). Așa s-a întâmplat și la scăldătoarea Vitezda după vindecarea slăbănogului și spune Sfântul Ioan Evanghelistul: „Pentru aceasta iudeii prigoneau pe Iisus și căutau să-L omoare, că făcea acestea sâmbăta” (Ioan 5, 16).

Așadar mai marii iudeilor dobândiseră o atitudine hotărât negativă împotriva lui Iisus pe care și-o exprimau ori de câte ori aveau ocazia. Dar Mântuitorul le dă un argument de bun simț: „Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă oare, sâmbăta, boul său sau asinul său de la iesle și nu-l duce să-l adape?” (Luca 13, 15). Mântuitorul chiar spune că sâmbăta nu este un blestem, ci o binecuvântare: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27), căci „Fiul Omului este Domn și al sâmbetei” (Marcu 2, 28).

Deci sâmbăta nu este o piedică pentru lucrarea binelui. Prin aceste vindecări Mântuitorul nu voiește decât să restaureze porunca a patra din Decalog în rostul ei voit de Dumnezeu. Ca „Domn al Sâmbetei”, El are autoritatea divină de a opera o astfel de schimbare prin Însăși Învierea Sa, „după ce a trecut ziua sâmbetei, când se lumina de ziua întâi a săptămânii” (Matei 28, 1). Încă de la Învierea Domnului „ziua întâi a săptămânii” este numită de creștini „Ziua Domnească“ (Fapte 1, 10), în latină spunându-se Dies Dominica, de unde și avem în limba română denumirea de Duminică. Dacă ziua a șaptea (sâmbăta) încununa creația cea dintâi, Duminica este semn al noii creații, începute prin minunea Învierii lui Hristos din morți. Ea este deopotrivă și ziua întâi și a opta, semn al începutului, dar și al desăvârșirii. Odihna din Vechiul Testament prefigurează odihna viitoare, o „odihnă a poporului lui Dumnezeu” care intră prin Hristos, „o altă zi de odihnă” (Evrei 4, 8) și o „altă sărbătoare de odihnă a poporului lui Dumnezeu” (Evrei 4, 9). După trei secole de prigoniri, împăratul Constantin cel Mare dă o lege privitoare la Duminică, în atașamentul său față de Evanghelia lui Hristos și față de Biserica Sa, pentru toți locuitorii care cinsteau „mântuitoarea și sărbătoreasca zi a Duminicii”. Istoricul Eusebiu de Cezareea scria despre Edictul de la Milan din  anul 313 că: „acum chiar și soldații creștini puteau să zăbovească în voie duminica în Biserica lui  Dumnezeu”. Sfântul Apostol Pavel făcând o colectă, îndeamnă pe credincioșii din Corint: „În ziua întâi a săptămânii, fiecare din voi să-și pună deoparte, strângând cât poate” (1 Corinteni 16, 3). Iar Sfântul Evanghelist Luca scrie în Faptele Apostolilor (20, 6-7): „În ziua întâi a săptămânii, adunându-ne noi să frângem pâinea…”

Așadar, imediat după Înviere, Duminica devine ziua Domnului, ziua Învierii. Sfântul Iustin Martirul spune că sabatul este al iudeilor, iar duminica este a creștinilor. Fără masa Domnului nu putem trăi duhovnicește, ea este mai importantă decât viața pentru noi. Trebuie să ne aducem aminte și să-i dăm importanța cuvenită. Duminica parcurge săptămâna ca ziua a opta, după cele șapte zile, deschizând o fereastră spre veșnicie. Sâmbăta rămâne pentru noi o „umbră”, iar  duminica  devine  „însuși chipul lucrurilor” (Evrei 10, 1).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Județul Botoșani, doar o singură zi pe harta României. ProTV a scos județul de pe hartă de la rubrica meteo

Publicat

Doar o singură zi a rezistat județul Botoșani pe harta meteo a României din grila ProTV. Postul de televiziune făcuse ieri o surpriză micului recitator genial de la Botoșani, Rareș Prisacariu, care își dorea ca județul geniilor din România, în care s-au născut Eminescu, Iorga, Enescu sau Luchian, să apară pe harta meteo de la ProTv.

Prezent la emisiunea La Măruță, Rareș Prisacariu spunea că aceasta ar fi cea mai arzătoare dorință, iar postul tv renumit din România i-a îndeplinit dorința.

Pentru o zi botoșănenii au putut să se mândrească că județul face parte din România și nu mai sunt considerați ca fiind din “țara paielor” și nici “sârma wăi” și nici din Republica Moldova, cum îi consideră sudiștii de la București, însă doar atât.

Astăzi, ProTV a revenit la standardul hărții meteo, așa că botoșănenii care au așteptat cu sufletul la gură să vadă județul pe harta meteo, au avut parte de o mare dezamăgire, gestul de ieri ai ProTv fiind doar o mișcare de marketing.

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai periculoși: Infractorii cibernetici folosesc inteligența artificială pentru fraude online

Publicat

Noile tentative de fraudă din mediul online identificate la început de an au la bază texte în limba română din ce în ce mai bine scrise și adaptate rigorilor limbii, relatează alba24.ro.

Este un semn clar că atacatorii folosesc tehnologie din ce în ce mai avansată pentru a obține o rată de succes mult mai mare, inclusiv inteligența artificială, spun specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Astfel, mesajele-capcană devin aproape imposibil  de depistat doar prin analiza textului.

Printre cele mai utilizate metode folosite de infractori cibernetici pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor, se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”.

Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe platformele de social media și motoarele de căutare.

În trecut, greșelile gramaticale și exprimările neadecvate reprezentau semnale de alarmă care dădeau în vileag mesajele frauduloase. Odată cu apariția platformelor de inteligență artificială ce traduc sau pregătesc texte pe baza unor cerințe, tentativele de fraudă devin mai greu de detectat.

Sursă: dnsc.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, dispărut de ieri după ce a plecat de acasă, este căutat de familie cu poliția

Publicat

Familia și polițiștii din Flămânzi caută un bărbat din Frumușica dispărut în urmă cu o zi și care nu a mai dat niciun semn de viață, înciuda apelurilor disperate ale familiei.

La data de 28 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.8 Flămânzi au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 69 de ani, din comuna Frumușica, a părăsit domiciliul, la data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 17:00, iar până în prezent nu a revenit.

ROHOZEANU CONSTANTIN are aproximativ 1,80 m înălțime, păr grizonat, ochi căprui, constituție  astenică.

Vestimentație la momentul plecării era geacă de culoare închisă, hanorac de culoare portocalie, cu glugă, pantaloni închiși la culoare, în picioare purta adidași de culoare alb cu albastru.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO. Cosmin Andrei despre lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu: Avem parte de un constructor foarte serios

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a inspectat astăzi șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora, și dă asigurări că lucrările sunt în grafic.

Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, pentru a se asigura că această dată va fi respectată, constructorii erau la datorie și astăzi în ciuda temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile, desfășurându-și  activitatea cu precădere în interior, a explicat municipalitatea de la Botoșani.

Cosmin Andrei spune lucrările sunt în grafic iar până acum s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior, în timp ce la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari.

De asemenea, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite, în timp ce instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate. De asemenea, se lucrează la restul acoperișului și la refacerea sălii de spectacole, ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

“Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Edilul botoșănean a dat asigurări că va depune toate diligențele pentru ca toate plățile să fie efectuate la timp, astfel ca lucrările să se desfășoare fără întreruperi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate