Connect with us
Publicitate

Actualitate

Duminica a 27-a după Rusalii: Tămăduirea femeii gârbove

Publicat

Mântuitorul Iisus Hristos a făcut o minune, vindecând o femeie care „de optsprezece ani avea un duh de neputință și  era gârbovă ” (Luca 13, 11). Dar a vindecat-o sâmbăta și a fost atacat de mai-marii spirituali ai iudeilor din acest motiv. Căci spuneau ei: „Acest Om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta” (Ioan 19, 16). Așa s-a întâmplat și la scăldătoarea Vitezda după vindecarea slăbănogului și spune Sfântul Ioan Evanghelistul: „Pentru aceasta iudeii prigoneau pe Iisus și căutau să-L omoare, că făcea acestea sâmbăta” (Ioan 5, 16).

Așadar mai marii iudeilor dobândiseră o atitudine hotărât negativă împotriva lui Iisus pe care și-o exprimau ori de câte ori aveau ocazia. Dar Mântuitorul le dă un argument de bun simț: „Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă oare, sâmbăta, boul său sau asinul său de la iesle și nu-l duce să-l adape?” (Luca 13, 15). Mântuitorul chiar spune că sâmbăta nu este un blestem, ci o binecuvântare: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27), căci „Fiul Omului este Domn și al sâmbetei” (Marcu 2, 28).

Deci sâmbăta nu este o piedică pentru lucrarea binelui. Prin aceste vindecări Mântuitorul nu voiește decât să restaureze porunca a patra din Decalog în rostul ei voit de Dumnezeu. Ca „Domn al Sâmbetei”, El are autoritatea divină de a opera o astfel de schimbare prin Însăși Învierea Sa, „după ce a trecut ziua sâmbetei, când se lumina de ziua întâi a săptămânii” (Matei 28, 1). Încă de la Învierea Domnului „ziua întâi a săptămânii” este numită de creștini „Ziua Domnească“ (Fapte 1, 10), în latină spunându-se Dies Dominica, de unde și avem în limba română denumirea de Duminică. Dacă ziua a șaptea (sâmbăta) încununa creația cea dintâi, Duminica este semn al noii creații, începute prin minunea Învierii lui Hristos din morți. Ea este deopotrivă și ziua întâi și a opta, semn al începutului, dar și al desăvârșirii. Odihna din Vechiul Testament prefigurează odihna viitoare, o „odihnă a poporului lui Dumnezeu” care intră prin Hristos, „o altă zi de odihnă” (Evrei 4, 8) și o „altă sărbătoare de odihnă a poporului lui Dumnezeu” (Evrei 4, 9). După trei secole de prigoniri, împăratul Constantin cel Mare dă o lege privitoare la Duminică, în atașamentul său față de Evanghelia lui Hristos și față de Biserica Sa, pentru toți locuitorii care cinsteau „mântuitoarea și sărbătoreasca zi a Duminicii”. Istoricul Eusebiu de Cezareea scria despre Edictul de la Milan din  anul 313 că: „acum chiar și soldații creștini puteau să zăbovească în voie duminica în Biserica lui  Dumnezeu”. Sfântul Apostol Pavel făcând o colectă, îndeamnă pe credincioșii din Corint: „În ziua întâi a săptămânii, fiecare din voi să-și pună deoparte, strângând cât poate” (1 Corinteni 16, 3). Iar Sfântul Evanghelist Luca scrie în Faptele Apostolilor (20, 6-7): „În ziua întâi a săptămânii, adunându-ne noi să frângem pâinea…”

Așadar, imediat după Înviere, Duminica devine ziua Domnului, ziua Învierii. Sfântul Iustin Martirul spune că sabatul este al iudeilor, iar duminica este a creștinilor. Fără masa Domnului nu putem trăi duhovnicește, ea este mai importantă decât viața pentru noi. Trebuie să ne aducem aminte și să-i dăm importanța cuvenită. Duminica parcurge săptămâna ca ziua a opta, după cele șapte zile, deschizând o fereastră spre veșnicie. Sâmbăta rămâne pentru noi o „umbră”, iar  duminica  devine  „însuși chipul lucrurilor” (Evrei 10, 1).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un copil de 18 zile

Publicat

Elicopterul SMURD a fost chemat,miercuri, la Botoșani pentru a prelua un copil de 18 zile,aflat în stare gravă.

Medicii l-au diagnosticat cu ocluzie intestinala. Pacientul este transportat de la spital, la elicopter, cu ambulanta de terapie intensivă mobilă SMURD.

Citeste mai mult

Eveniment

21 februarie – Începutul Răscoalei țăranilor din 1907. Revolta a început în satul Flămânzi, județul Botoșani

Publicat

Revolta a început în satul Flămânzi, județul Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala de la 1907 este cunoscută drept o revoltă eminamente ţărănească îndreptată împotriva abuzurilor arendaşilor.

În primăvara anului 1907, pe moşiile ţinute în arendă de fraţii Fischer, la Flămânzi, judeţul Botoşani, izbucnea ultima mare răscoală ţărănească din Europa. În doar câteva luni, focul răscoalei s-a întins în toată ţara, fiind înregistrate izbucniri violente la adresa moşierilor, distrugeri şi atacuri. În cele din urmă, Guvernul de la acea vreme a trimis armata pentru potolirea răscoalei, înăbuşind-o sângeros în câteva locuri, inclusiv cu folosirea artileriei. Cu un an înainte de izbucnirea răscoalei, în nordul Moldovei arendaşii îşi disputau şi ultimele moşii ale boierilor. Majoritatea celor cu ”sânge albastru” prefera viaţa la oraş, lăsând moşiile din mediul rural pe mâna arendaşilor. Mihalachi Studza avea, de exemplu, o întinsă moşie la Flămânzi.

Ca toţi ceilalţi boieri s-a mutat la oraş. Pe terenurile sale se băteau arendașii Mochi Fischer şi cumnatul său, Berman Juster. Pentru a obţine sprijinul ţăranilor şi a-l convinge pe boier, Mochi Fischer împreună cu omul tocmit de acesta drept viitor administrator, Gheorghe Constantinescu, promite oamenilor învoieli avantajoase. Mochi Fischer a câştigat sprijinul ţăranilor, dar nu şi-a ţinut cuvântul. Din contră, a refuzat să încheie înţelegerile convenite cu ţăranii. Oamenii pământului erau dependenţi de aceste contracte.

Când amânarea învoielilor s-a transformat într-o crasă bătaie de joc, iar ţăranii riscau să rămână muritori de foame, s-a aprins scânteia răscoalei. Grupuri de ţărani din jurul Flămânziului s-au dus să ceară socoteală arendaşului, ba chiar i-ar fi bătut şi funcţionarii. În scurt timp de la Flămânzi, răscoala s-a întins în tot judeţul, nemulţumirile ţăranilor fiind asemănătoare, iar ura împotriva arendaşilor, comună. Arendaşii trebuiau să-şi scoată cheltuielile cu arenda, dar şi profit pe deasupra. Ţăranii foloseau pământul moşiilor în baza unor învoieli agricole cu arendaşii. În principal, era vorba de zile de muncă pe care ţăranul trebuia să le presteze pe pământurile arendaşului. Acestea puteau fi răscumpărate cu bani, însă sumele practicate de arendaşi erau exorbitante. Din dorinţa de a scoate profit de pe aceste pământuri, arendaşii şi administratorii exploatau crunt ţărănimea şi o păcăleau la învoieli. La 18 martie autoritățile de la București declară starea de asediu, urmată apoi de mobilizarea generală.

Încercând încă să calmeze lucrurile, ministrul de interne, Ion Brătianu, îi scrie prefectului de Suceava:Guvernul nici nu vrea, nici nu poate să considere starea de asediu ca o situațiune normală sau de lungă durată. Situația din țară nu se normalizează însă, guvernul condus de Dimitrie Sturdza trecând la acțiuni de reprimare a revoltei. Acțiunile întreprinse de guvern devin repede violente, mai ales că se preciza într-o broșură publicată de Ministerul de război că:misiunea trupelor în acțiunile de pacificare a răscoalelor trebuie să fie privită de aceștia întocmai ca și o operațiune de război.(…) întrebuințarea trupelor în contra răscoalelor(…) se va face cu toată rigoare, dând operațiunilor caracterul ofensiv cerut de asemenea împrejurări. Au existat numeroase victime și situația în care trăiau locuitorii satelor a devenit un subiect de interes pentru clasa politică, problema ce își va găsi rezolvarea după Primul Război Mondial.

Evenimentele tragice din 1907 au arătat întregii societăți românești și, mai ales, clasei politice, că este necesară o soluție pentru problema agrară. Aceasta își va găsi rezolvarea prin reforma agrară din 1921.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi, zeci de persoane verificate

Publicat

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomârla și cu jandarmii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru prevenirea accidentelor rutiere în zona de competență.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 50 de persoane și au fost controlate 33 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 23.000 de lei.

 

Exemplu:

În cadrul activităților desfășurate de către polițiști, au fost identificate asupra unui bărbat, de  41 de ani, peste 40 de pachete de țigarete, de proveniență extracomunitară, pentru care acesta nu deținea documente legale.

 

Astfel, față de bărbat a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind Codului fiscal, iar țigaretele au fost confiscate.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 25 de ani din municipiul Botoșani, băgat după gratii după ce a încălcat măsura arestului la domiciliu

Publicat

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale- Compartimentul Urmăriri s-au sesizat din oficiu, marți, pentru săvârșirea infracțiunii de evadare și au propus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului la domiciliu, în cazul unui tânăr, de 25 de ani.

 

Astfel, deși se afla în arest la domiciliu, tânărul a fost depistat de polițiștii botoșăneni pe Bulevardul Mihai Eminescu, încălcând astfel obligațiile impuse de lege, respectiv aceea de a nu părăsi domiciliul decât cu aprobarea organelor judiciare.

 

Față de acesta a fost dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending