Connect with us
Publicitate

Administratie

DSVSA despre tăiatul porcului din bătătură. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancționează

Publicat

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat un set de recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Sfatul DSVSA este să cumpărăm produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscăm să îmbolnăvim alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, să nu riscăm vânzarea şi consumul cărnii, precizează DSVSA.

Este important de menţionat că este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora şi este interzisă vânzarea şi/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, de la „samsari” sau din locuri neaprobate sanitar veterinar.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

În condiţiile în care se apropie sărbătorile de iarnă şi consumul de produse alimentare creşte, filialele D.S.V.S.A au transmis un comunicat prin care recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

Tot aceştia recomandă să cumpărăm carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii D.S.V.S.A., garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

Eveniment

Elevii Școlii din Avrămeni, locul TREI la faza regională a “Cupei Satelor” la Bacău

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din comuna Avrămeni au reprezentat cu cinste județul Botoșani la faza interjudețeană a “Cupei Satelor“,   desfășurată la Bacăul, reușind un merituos loc III după mai multe meciuri crunt disputate în fața celor calificați la această etapă.

După ce la finele lunii martie 2024 reușeau să câștige etapa județeană a competiției “Cupa Satelor“, manifestare organizată în colaborare cu Federația Română de Fotbal, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Avrămeni au cedat în fața echipei din Miroslava, care va merge în faza următoare a competiției.

“În urma meciurilor disputate astăzi, terminăm competiția pe locul 3. SUNTEM MÂNDRI DE VOI! Felicitări organizatorilor și echipelor participante. Succes echipei din Miroslava în faza următoare a competiției! Mulțumim domnului Ioan Bucatariu, Beșliu Ion și Babii Dănuț pentru ajutorul acordat echipei și că au făcut posibil participarea acestor copii la această competiție”, au transmis profesorii coordonatori Grădinaru Tudor și Ignătescu Sorin.

Felicităm și noi pe această cale elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din comuna Avrămeni.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei

Publicat

Viața Sfântului Teodor a fost scrisă de ucenicul său Eleusie. Teodor s-a născut în jurul anului 530 în satul Sicheon din Galatia. Încă de la naștere a avut o relație aparte cu Sfântul Gheorghe sub a cărui ocrotire a stat și a cărui evlavie a purtat-o toată viața. Dedicat viețuirii austere și-a săpat o chilie în preajma unei biserici dedicate Sfântului Gheorghe.Mânat din prea multă râvnă, a exagerat cu nevoințele ajungând să-și pună viața în pericol. A fost dus fără întârziere la casa episcopului din Anastasiopol unde a primit îngrijiri. Uimit de devotamentul duhovnicesc al lui Teodor, îndată ce și-a revenit, episcopul l-a hirotonit. La câtva timp după, pentru întărirea sa duhovnicească, Teodor a plecat într-un pelerinaj la locurile sfinte. A vizitat Ierusalimul și Țara Sfântă, alegând mai ales să meargă să ceară sfat părinților monahi îmbunătățiți din acea vreme. Starețul mânăstirii Khoziba i-a dat schima monahală. Astfel întărit s-a întors în patria sa, și în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe a ridicat o mânăstire unde să se nevoiască el și ucenicii săi. Cunoscut pentru sporirea sa duhovnicească, Teodor a început să fie căutat de mulțime de oameni pentru sfat. Între cei ce l-au cercetat s-a aflat și un general bizantin numit Mavrichie, care l-a vizitat după o importantă victorie împotriva perșilor. Acestui general Teodor i-a profețit că se va urca pe tronul imperial, fapt ce s-a adeverit ulterior în anul 582. La moartea episcopului Timotei de Anastasiopol, clerul și poporul deopotrivă au cerut ca Teodor să îi urmeze demnității episcopale. Teodor a refuzat, însă după îndelungi insistențe, inclusiv ale episcopilor din eparhiile vecine, a acceptat înălțarea la episcopie. S-a dedicat datoriilor pastorale, însă inima sa a rămas iubitoare de rugăciunea în singurătate. Ca să poată lămuri pentru sine această luptă a mai făcut o călătorie la Ierusalim. Acolo s-a sfătuit cu un bătrân pustnic numit Antioh care l-a sfătuit să devină pustnic. Întorcându-se, i-a cerut mitropolitului Pavel de Ancira să îi numească un succesor însă lovindu-se de refuzul acestuia a trebuit să apeleze la Patriarh și la Împărat. Pentru multa sa smerenie i s-a acceptat cererea cu condiția să poarte în continuare însemnele episcopale. S-a întors fericit la mânăstire și la viața pustnicească. Restul vieții l-a petrecut în solitudine ajutând foarte multă lume prin rugăciunile și minunile pe care le-a săvârșit. A trecut la Domnul în anul 613 iar sfintele sale moaște au fost depuse în biserica Sfântului Gheorghe pe care a iubit-o atât de mult și care în onoarea Sfântului Teodor a primit și numele de Sikeota.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

VIDEO: Mâine, procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv pe străzile municipiului Botoșani. Unde vor fi așezate spre închinare

Publicat

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, aduce anul acesta bucurii duhovnicești deosebite credincioșilor din oraș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse spre închinare la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

La slujbele rânduite sărbătorii vor fi prezenți alături de ÎPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul și PS Gherontie Hunedoreanul.

Primirea moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv este rânduită pentru ziua de 22 aprilie, la ora 15.45. Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 16.15 slujba Vecerniei cu Litie, împreună cu alți ierarhii și un numeros sobor de preoți și diaconi.

„Cu deosebită Bucurie duhovnicească, vă invităm să ne rugăm împreună la slujbele oficiate cu ocazia hramului Bisericii noastre, după următorul program:

– Luni, 22 aprilie 2024

– ora 15:45 primirea raclei cu Sf. Moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv;

– ora 16:00 – primirea Î. P. S. Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei şi a ierarhilor invitaţi

– ora 16:15 – Slujba Vecerniei şi a Litiei

– ora 18:00 – Procesiune cu Sf. Moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţionala – Str. 1  Decembrie – Biserica Uspenia – Str. Poştei – Biserica Sf. Gheorghe

– marţi, 23 Aprilie 2024

– ora 09:00 – primirea Î. P. S. Teofan şi a ierarhilor invitaţi

– ora 09:30 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite oficiată de Î. P. S. Teofan şi un sobor de arhierei, ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu Binecuvântarea Î. P. S. Teofan, Sfintele Moaşte vor rămâne spre venerare la Biserica noastră până miercuri seara, 24 aprilie 2024” se arată în afișul dedicat sărbătorii.

Pelerinaj pe străzile municipiului Botoșani

După slujbă, în jurul orei 18.00, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.

A doua zi, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite, la care se va alătura ierarhilor pentru slujire un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei vor rămâne spre venerare la biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani  până  miercuri seară, 24 aprilie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

Rezultate LOTO 21 aprilie 2024. Care au fost numere câștigătoare

Publicat

Loteria Română a organizat duminică, 21 aprilie, noi extrageri Loto 6 din 49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5 din 40 și Super Noroc. 

Numerele LOTO de la extragerile din 21 aprilie 2024:

Numere câștigătoare la Loto 6/49: 47, 17, 28, 29, 26, 40

Numere câștigătoare Noroc: 5 5 8 2 3 7 9

Numere câștigătoare la Joker: 26, 14, 11, 1, 12 + 18

Numere câștigătoare la Noroc Plus: 1 7 6 3 1 4

Numere câștigătoare la Loto 5/40: 9, 19, 2, 14, 30, 25

Numere câștigătoare la Super Noroc: 3 4 1 6 7 0

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 9,14 milioane de lei (peste 1,83 milioane de euro).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending