Connect with us
Publicitate

Eveniment

DSP Botoșani: Tulpina Omicron este prezentă la 99% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19

Publicat

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, Tulpina Omicron este prezentă la 99% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, DSP Botoşani a solicitat, săptămâna trecută, laboratorului de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi secvenţierea genomului virusului SARS-CoV-2 în cazul a 42 de pacienţi diagnosticaţi pozitiv la testul de depistare a virusului, iar în toate cazurile a fost identificată tulpina Omicron.

“Această tulpină este o tulpină dominantă, având în vedere că în ultima săptămână din cele 42 de probe trimise la secvenţiere toate au ieşit pozitive la tulpina Omicron. Este o tulpină dominantă în momentul de faţă în judeţul Botoşani”, a afirmat Adăscăliţei.

Oficialul DSP susţine că prezenţa acestei tulpini la bolnavii de COVID-19 explică contagiozitatea ridicată şi numărul mare de infectări din ultimele două săptămâni.

În judeţul Botoşani existau, marţi, 3.253 de persoane infectate cu COVID-19, ceea ce face ca rata medie de infectare să fie de 7,09 cazuri la 1.000 de locuitori.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Atenție! O nouă metodă de înșelăciune în numele Netflix, cu conturile bancare

Publicat

În ultimele zile circulă o nouă metodă de înșelătorie pe internet. Mesajul este distribuit prin e-mail-uri și acesta vine în numele gigantului serviciu de streaming Netflix. În acest mail este atașat un text în care se specifică faptul că abonamentul respectivului client urmează să expire dar, „ca parte a programului de fidelitate”, acesta poate fi prelungit gratuit 90 de zile… asta dacă introduci toate datele cardului.
Internetul a început să vuiască în ultimul timp de tot mai multe înșelătorii în numele a mai multor mari societăți. În general, țeparii promit fel de fel de cadouri sau vouchere, iar cei care pe moment nu oferă destul de multă atenție, se pot trezi cu conturile de la rețelele de socializare sparte, sau chiar conturile bancare, virusându-și astfel și dispozitivele de pe care accesează linkurile.
„Acum puteți prelungi abonamentul gratuit 90 de zile”
Mai multe persoane au primit în ultimul timp, pe adresele de e-mail un mesaj, de la Netflix, gigantul de streaming, în care se specifică faptul că „Abonamentul dumneavoastră este pe cale să expire. Abonamentul dvs. Netflix a fost dezactivat. Din păcate, nu am putut să vă reînnoim abonamentul. Dacă alegeți să vă mențineți abonamentul activ, trebuie să vă actualizați profilul. Dar, ca parte a programului nostru de fidelitate, acum puteți prelungi gratuit 90 de zile.” În continuare, pentru a putea accesa „prelungirea gratuită”, Netflix solicită introducerea tuturor datelor cardului pentru validarea contului.
Mare atenție! Toate acestea sunt tehnici de înșelăciune, la fel cum au fost și mesajele celor de la Kaufland, Profi, Lidl, Poșta Română, OMV, H&M, și multe altele, ne transmit reprezentanții Poliției Române.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citeste mai mult

Eveniment

Data până la care românii vor plăti prețuri subvenționate la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE

Publicat

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) au anunţat data până la care preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate relatează alba24.ro.

Românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi jumătate, până la sfârşitul lunii martie 2025.

Măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

În plus, românii primesc asigurări că ţara noastră va trece cu bine peste această iarnă. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 90%.

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate, până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat, la Sibiu, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Tarife plafonate la energie până în martie 2025

  • 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar,
  • 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi,
  • 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi,
  • Pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Brăești. Un grajd și o bucătărie de vară au ars din temelii. O femeie a suferit un atac de panică

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au fost solicitați în această dimineață pentru a interveni la un incendiu ce a cuprins mai multe anexe gospodărești în localitatea Brăești.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardeau generalizat un grajd de animale, o bucătărie de vară și un foișor, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați, dar și o parte din acoperișul casei.

Pompierii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul locuinței. Incendiul a fost stins după mai bine de 2 ore, iar cauza probabilă o constituie autoaprinderea materialelor combustibile de pe o sobă.

Proprietara a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

🙏 Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă să respectați următoarele reguli:
– Nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
– Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
– Nu lăsați ușa sobei deschisă.
– Nu supraîncălziți soba.
– Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
– Nu puneți materiale combustibile pe sobe sau în imediata lor apropiere, deoarece se pot supraîncălzi și se autoaprind.
– Stingeți focul pe timpul nopții.

Citeste mai mult

Eveniment

În primul weekend din octombrie se numără păsările. Observarea migrației de toamnă

Publicat

De mai bine de 30 de ani, în primul sfârşit de săptămână din octombrie, pe întregul continent, se desfăşoară EuroBirdwatch, un eveniment anual de observare a păsărilor migratoare.

Deşi în accepţiunea generală migraţia presupune în primul rând plecarea păsărilor spre ţările calde, există şi o migraţie a păsărilor care vin în România. Cu această ocazie, pot fi observate specii care ne consideră ţară caldă, precum acvila ţipătoare mare, eretele vânăt sau şoimul de iarnă.

În acest sfârşit de săptămână, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează la Agigea o nouă ediţie a maratonului “Big Day”. Însă toţi iubitorii de natură sunt invitaţi să se bucure de migraţia de toamnă şi să observe cât mai multe păsări. Cei care cunosc speciile pot folosi aplicaţia gratuită Ornitodata, iar cu ajutorul datelor introduse aici se vor realiza clasamente naţionale. Anul trecut, în România, cu ocazia EuroBirdwatch, au fost observate peste 13.000 de exemplare de raţă mare, urmată de graur (peste 12.000 de exemplare) şi codobatura albă (5.124 de exemplare).

Evenimentul anual EuroBirdwatch este organizat de BirdLife International, al cărei partener în ţara noastră este Societatea Ornitologică Română.

“EuroBirdwatch este o tradiţie a BirdLife International care face de peste 30 de ani această observare a migraţiei de toamnă, în primul weekend din octombrie. Îi chemăm şi pe români să iasă şi să observe migraţia de toamnă. Pot să vadă păsările sedentare, care stau la noi; păsările care pleacă acum spre ţările calde, dar şi păsări care ne tranzitează teritoriul. Pleacă rândunica, prigoria, lăstunul; a plecat barza. Dar avem şi păsări care ne consideră ţară mai caldă şi vin la noi: acvila ţipătoare mare, eretele vânăt, şoimul de iarnă. Mai este gâsca cu gât roşu, o gâscă foarte frumoasă – cea mai mică. Vin foarte multe raţe în perioada de iarnă la noi: raţa fluierătoare, raţa mică, raţa moţată, raţa catifelată, ferestraşul mic, ferestraşul mare”, a precizat Andreea Oprea, responsabil comunicare la SOR.

Potrivit acesteia, în anul 2022, în România s-au desfăşurat 59 de evenimente în contextul EuroBirdwatch, în cadrul cărora au fost observate 67.725 de păsări, de către 258 de participanţi. Aceste evenimente au avut loc la: Alba, Brăila, Cluj, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Satu Mare şi Timişoara. Foarte important în acest context este maratonul “Big Day”, organizat de SOR împreună cu Staţiunea Biologică Marină ”Ioan Borcea” Agigea. Evenimentul se desfăşoară de sâmbătă de la ora 5,00 dimineaţa, până duminică, la aceeaşi oră, şi reuneşte avansaţi, dar şi începători. Toţi pasionaţii de păsări se pot înscrie la Maratonul ornitologic – ”Big Day”, fără limită de vârstă.

“E important ca oamenii să iasă, să se bucure de migraţie şi le recomand, pentru a vedea aglomerări de păsări, să iasă în zonele cu râuri, lacuri sau mlaştini. Păsările se adună în aceste zone cu luciu de apă, având nevoie să se hrănească, să se adape”, a menţionat Andreea Oprea.

Zone recomandate pentru observarea păsărilor sunt:

* Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei;
* Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiştea, Lacurile de baraj de pe Argeş, Bistreţ, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit;
* Moldova – Jijia-Miletin, Pângăraţi-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Maţa-Cârja-Rădeanu;
* Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni;
* Banat-Crişana – Lunca Turului, Aleşd, Cefa, Lunca Mureşului, Satchinez.

“Aglomerările mai mari de păsări din sezonul de migraţie, în special în locurile denumite sugestiv rute de migraţie, fac ca observarea şi numărarea speciilor să fie mai interesantă şi pe alocuri spectaculoasă. Iar colectarea acestor informaţii – specii, număr de indivizi, locaţie, perioadă – ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine procesul de migrare a păsărilor. În consecinţă, pot fi elaborate planuri şi proiecte de conservare a speciilor vulnerabile, cu mai mari şanse de reuşită. Astfel, putem împleti un frumos sfârşit de săptămână petrecut în natură, cu prietenii sau familia, cu o activitate de citizen science sau ştiinţă cetăţenească. Datele colectate, despre toate speciile de păsări sălbatice observate, nu doar despre cele migratoare, se vor adăuga celor deja colectate ani la rând de către BirdLife International, în cadrul programului eveniment EuroBirdwatch, derulat încă din 1993”, reiese dintr-un comunicat postat pe www.sor.ro. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending