Connect with us
Publicitate

Eveniment

Două proiecte județene la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”

Publicat

Publicitate

Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Gheorghe” Botoşani a lansat pe data de 27 ianuarie 2022 proiectele județene “Singing and Living” și “Educație pentru viață”. Acestea se vor desfășura în perioada ianuarie – iunie 2022, respectiv ianuarie – decembrie, 2022. Având în vedere faptul că misiunea Seminarului și deviza ”O școală pentru minte, suflet și trup” pot fi translatate spre practică și prin realizarea unor activități extrașcolare, colectivul de profesori oferă constant elevilor, pe lângă cunoștințele specifice disciplinelor predate, informații utile în dezvoltarea profesională și culturală, implicându-i în activități diverse.

 Realizarea acestor proiecte survine în urma identificării unor nevoi, așa cum au fost formulate în documentele strategice ale instituției și ale conducerii liceului și vizează formarea unor abilități de viață și culturale la adolescenți, atât de necesare pentru integrarea socio-profesională, precum și pentru succesul școlar.

“Singing and Living” Fiind un oraș cultural, parte a unui județ în care s-au născut genii artistice (Eminescu, Enescu și Luchian), oricâte evenimente ar fi organizate pentru copii, tineri sau adulți, acestea sunt încă puține, setea de cultură fiind recunoscută. Cu atât mai mult, suntem motivați, ca liceu vocațional, să susținem talentul în formele sale cele mai ingenue, să promovăm tinerii artiști, să le creăm condiții pentru afirmare, dezvoltare personală și recunoaștere a valorii, prin competiție deschisă  și transparentă cu alți tineri de același nivel. Activități din cadrul proiectului: Iubim românește, Mărțișor tradițional, Concert pascal, Festivalul-concurs ”Singing and Living”.

Publicitate

Prin acest proiect se urmărește:

  • dezvoltarea la elevi și la cadrele didactice, a abilitatilor de a proiecta și realiza în echipă activități de educație morală, culturală, civică si religioasă, cu impact în școală și în comunitate
  • sprijinirea elevilor mai putin motivați și cu mai puțin sprijin din partea familiei în vederea ameliorării rezultatelor școlare, a prevenirii abandonului școlar și a întăririi colaborării cu familia;

Proiectul vizează educarea copiilor prin muzică, integrarea limbilor străine în paralel cu păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, într-o lume a multiculturalității și diversității artistice. ”Țara de sus”, așa cum este numit pe bună dreptate județul Botoșani, este bogată în tradiții și obiceiuri, pe care tinerii au datoria de a le păstra și transmite pe mai departe. 

Coordonatori proiect: pr.prof. dr. Daniel Dascălu, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, Jeanina Cătălina Apostol, prof. Cezar Grădinaru, prof. Ștefan Crina Daniela, prof. Șcarlii Ioana.    .

Publicitate

“Educație pentru viață”. Sub coordonarea profesorilor, elevii vor participa la o serie de activități  printre care amintim: Drepturile și obligațiile cetățenilor europeniStop bullying, Start loving, Traficul de persoane – o amenințare reală,  Concursul județean ”Dosarul de angajare”

Abilitățile de viață cuprind un set de cunoştinţe, comportamente, atitudini şi performanţe necesare unei vieţi de calitate în orice context psiho-social. Dintre abilitățile vizate a fi dezvoltate tinerilor  prin implicarea în proiect amintim:

  • abilităţi de autocunoaştere
  • abilităţi de comunicare orală și scrisă în limba maternă, dar şi într-o limbă străină
  • abilităţi antreprenoriale (alegerea meseriei / profesiei, cum să administrezi un buget în familie)
  • abilităţi de luare a deciziilor, abilităţi de autogospodărire (mai ales pentru copiii din mediul rural şi cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate)
  • abilităţi TIC (de utilizare a calculatorului, alfabetizare digitală)
  • abilităţi de voluntariat (de a derula activităţi din proprie iniţiativă în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială)
  • abilităţi sociale (cunoșterea drepturilor și obligațiilor, de integrare socială, de interacţiune în societate, de cooperare în grupuri de apartenenţă, spirit de echipă, de respectare a regulilor sociale).

Într-o lume în care totul se învârte în jurul banilor și a internetului, încercăm să îi ajutăm pe elevi să fie conștienți de pericolul traficului de persoane, consecințele bullying-ului, dar și cum să reacționeze în cazul în care sunt victime ale acestora. Vrem să-i ajutăm să își creeze un viitor ținând cont de aptitudine și atuurile fiecăruia. Orele destinate educației civice și antreprenoriale sunt mult prea puține pentru a acoperi aceste aspecte, așa că activitățile din cadrul acestui proiect, își propun să vină în sprijinul elevilor, părinților și comunității pentru ca, împreună, să le putem crea un viitor mai bun și mai sigur. 

Publicitate

Coordonatori proiect: pr.prof. dr. Daniel Dascălu, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, Jeanina Cătălina Apostol, prof. Șcarlii Ioana.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Concertul de pricesne și cântări religioase „Răsărit-a primăvara”, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Organizat de Protopopiatul Dorohoi, la inițiativa Departamentul de Misiune și Tineret, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” prin susținerea pr. director Petru-Georgel Chichioacă, evenimentul, prezentat de prof. Marinela Ciucur, a avut loc în data de 21 aprilie, orele 17.00, în Sala Teatrului din Dorohoi, continuând tradiția concertelor dedicate praznicelor împărătești. 

Urcând pe scara postului, ne primenim cămările sufletelor noastre cu rugăciune, fapte bune și milostenie, iar cei care au darul cântului înalță glasurile lor, aducând slăvire Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, în municipiul Dorohoi, a avut loc un eveniment de suflet, un concert de pricesne și cântări religioase, intitulat Răsărit-a primăvara.

Pe scenă, în clădirea a cărei existență se datorează pr. prof. dr. Dumitru Furtună (1890 – 1965), folclorist, istoric și ctitor de cultură, întemeietorul seminarului dorohoian, au urcat numeroși tineri soliști talentați, precum și grupuri vocale, coruri din zona Protopopiatului Dorohoi:

Publicitate

-Corul Haris și Grupul psaltic Agnus ale Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi (dirijor, prof. Răzvan Sarafim)

-Grupul vocal Datina străbună de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți (dirijor, prof. Marinela Ciucur)

-Grupul vocal al Parohiei Dersca (dirijor, Cristian Maleș)

Publicitate

-Maria Mălășincu, de la Parohia Dumbrăvița

-Grupul vocal al Parohiei Mihăileni (dirijor, Sebastian Hrinciuc)

-Grupul vocal al Liceului „Regina Maria” – Dorohoi (dirijor, pr. prof. Ciprian Șoptică)

Publicitate

-Ana Maria și Ioana Ilaș, de la Parohia Prelipca

-Grupul vocal Trifoiașii de la Parohia Hilișeu Horia (dirijor, Anamaria Pînzariu Murariu)

-Lavinia Muraru, de la Parohia Satu Nou, Cordăreni

Publicitate

-Ansamblul Cordăreanca de la Cordăreni (dirijor, prof. Mirela Munteanu)

-Corul George Enescu, (dirijor, prof. Gheorghina Gușulei)

-Lorena Dupu-Andrișan & Grupul Cununița

-Corul Ecclesia al preoților din Protopopiatul Dorohoi

„Cu toții suntem împliniți sufletește de frumusețea acestor pricesne, termen care înseamnă în limba slavonă veche cântare de preaslăvire a lui Dumnezeu, cântate în momentul împărtășirii, sinonim al termenului chinonic, pentru ca mai târziu priceasnă să fie interpretată de popor și să devină apropiată sufletelor credincioșilor. Pricesnele ne pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Avem multe proiecte comune, între protopopiat și seminar, prin implicarea profesorilor și elevilor, care constituie un îndemn pentru alți copii să-și dorească să devină elevi ai Seminarului din Dorohoi, pentru că ne dorim să creștem valoarea acestei școli. Cei care doresc să ia contact cu școala pot face aceasta în cadrul zilelor porților deschise și să se înscrie pentru admitereea care se apropie. Dorim tuturor post cu folos, binecuvântat de Dumnezeu, iar bucuria primită astăzi în suflete să se adauge la ceea ce vom trăi în perioada care urmează, ca să întâmpinăm cu lumină în suflet sărbătoarea luminii și a bucuriei!”, a mărturisit pr. prof.  Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului din Dorohoi

„Aș vrea să cred că seara aceasta a meritat din plin, pentru că am încercat să punem înaintea dumneavoastră tot ce este mai frumos, mai curat și mai plin de lumină în sufletele noastre, ale celor care facem parte din familia Protopopiatului, preoți, credincioși, tineri și copii, pentru a ne bucura de taina Crucii și de taina Învierii lui Hristos, o taină cerească, dumnezeiască și mântuitoare. Mulțumim frumos tuturor participanților, dirijorilor și coordonatorilor de grup, prof. Marinela Ciucur, gazda evenimentului, partenerilor Primăria și Consiliul local al Municipiului Dorohoi, partenerilor media Doxologia Media, DorohoiNews, Realitatea Dorohoiană, fotograf Cosmin Gorgan, video pr. Ionuț Crețu, prof. Liviu Ciulei și Iustin Ciucur pentru sonorizare, redacției „Slova creștină de Dorohoi” pr. Cosmin Pristavu, pr. Teodor Budacă, pr. Ciprian Șoptică și pr. Ionuț Crețu. Calde mulțumiri și recunoștință pentru că ați ales să ne împărtășim împreună din frumosul tainei de credință ortodoxă!”, a declarat părintele Ionuț-Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi. (pr. prof. Cosmin Pristavu Constantin)

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Publicat

Publicitate

Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Sunt vizate:

Publicitate

– două posturi de ofițer la avizare-autorizare https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1678 ;

– un post de ofițer la control și activități preventive

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1698;

Publicitate

– un post de ofițer la comunicații și tehnologia informației

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1680.

Informații suplimentare despre condițiile pentru participarea la concurs, perioadele de înscriere, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat și organizarea concursurilor se pot obține accesând portalul „HUB de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Publicitate

La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulți pași, astfel:

– alegerea secțiunii „CARIERĂ MAI” – serciviul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcții vacante;

– selectarea județului Botoșani, a statutului profesional „cadru militar” și a armei „situații de urgență”;

Publicitate

– consultarea anunțurilor publicate, de unde se pot afla toate informațiile referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite și pașii de urmat pentru a participa la concursuri;

Cererile de înscriere și dosarele de recrutare, în volum complet, se transmit la adresa de e-mail specificată în fiecare anunț.

Persoanele intereste de participarea la concursuri trebuie să citească cu atenție anunțurile și celelalte documente postate pe HUB și, dacă îndeplinesc toate condițiile menționate, să completeze cererea de înscriere și să pregătească dosarele de recrutare în termenele indicate.

Alte informații pot fi obținute și la Serviciul Resurse Umane, la telefon 0231/508128, în fiecare zi lucrătoare, între orele 09.00 – 15.00.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Exercițiu de evacuare în caz de incendiu, la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani

Publicat

Publicitate

La ora 10:00, a sunat alarma de incendiu la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani. Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu organizat de pompieri, la solicitarea cadrelor didactice.

La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și, însoțiți de profesori, au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare.

Aici, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

Publicitate

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

Publicitate

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

 

Publicitate

În cazul unui incendiu în locuință, elevii au fost învățați să:

– anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

– să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

Publicitate

– să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

– dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

– să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de pompieri în misiuni, la fața locului fiind prezent și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!” și „Viziune 2020”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Activitatea s-a desfășurat la solicitatea unității de învățământ, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Momente emoționante la Grădinița Liceului „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii care deprind meseria de croitor la Liceul Textil din municipiul Botoșani au avut ocazia să învețe în timpul acestui post ce înseamnă să împletești  fapta de milostenie cu înmulțirea talantului ce ți-a fost dat de Bunul Dumnezeu. Beneficiarii au fost micuții de la Grădinița liceului amintit, care începând de săptămâna aceasta au pătuțurile primenite cu lenjerii nou-nouțe, cusute de frații lor mai mari de la Profesională.

Materia primă, aleasă cu motive tradiționale românești, a fost pusă la dispoziție prin grija enoriașilor din Parohia „Sfânta Cruce” din municipiul Botoșani, păstoriți de părintele paroh Ioan Iordachi. Doamna profesoară, inginerul Maria Baida, s-a ocupat de finisarea lenjeriilor, îndrumându-i cu pricepere și răbdare pe elevii de la clasa a III A de la Școala profesională din cadrului Liceului Textil.

Luni, micuții au fost vizitați de părintele Iordachi și de elevii mai mari de la Profesională care au predat 60 de seturi de lenjerii, iar copiii le-au mulțumit așa cum știu ei mai bine. Cu sfială și candoarea specifică, copilașii de la Grădinița Liceului Textil au cântat și au spus poezii cu specific pascal, reușind să ofere un adevărat spectacol plin de emoție care l-a surprins chiar și pe părintele Ioan Iordachi.

Publicitate

„Lăsați copiii să vină la Mine”

Micuții de Grădinița Liceului “Alexandru cel Bun” și copiii unei grupe de la Grădinița cu program prelungit Nr 23 din municipiu s-au întâlnit din nou cu părintele Ioan Iordachi, de această dată în casa lui Dumnezeu, la Biserica „Sfânta Cruce” din municipiul Botoșani.

„Astăzi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am săvârșit dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite (a Sfântului Grigorie Dialogul). Cu această ocazie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului copiii de la Grădinița Liceului “Alexandru cel Bun” și copiii unei grupe de la Grădinița cu program prelungit Nr 23 din municipiu. Cinste părinților, educatorilor și personalului de la aceste grădinițe iar pe copii să-i ocrotească Dumnezeu împreună cu toți sfinții și Măicuța Domnului, pentru că ei sunt viitorul Bisericii și al țării”, a spus la finalul slujbei părintele Ioan Iordachi.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending