Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosarul de pensie se poate transfera dintr-un judeţ în altul. Care sunt condițiile

Publicat

Publicitate

Cum se transferă dosarului de pensie dintr-un județ în altul: Casa județeană de pensii de la care pleacă dosarul va plăti pensia în următoarele trei luni, pentru a permite casei de pensii la care ajunge dosarul să îl verifice, scrie alba24.ro

Dosarul de pensie se poate transfera dintr-un judeţ în altul, în situaţia în care pensionarul solicită efectuarea acestei operaţiuni printr-o cerere simplă, la care anexează :

  • copie a actului său de identitate din care rezultă noua adresă;
  • cupon de pensie – pentru evidenţa numărului de dosar de pensie la care va fi efectuată operaţiunea;

Cererea se va înregistra la sediul casei teritoriale de pensii unde se află în prezent în evidenţă. Solicitantul poate fi persoana îndreptăţită, precum şi mandatarul, desemnat prin procură specială.

Transferul dosarului se va face către casa de pensii aferentă noului domiciliu, iar aceasta din urmă va emite o nouă decizie de pensie, luînd astfel în evidenţă dosarul respectiv.

În situația transferului dosarului de pensie, conform procedurilor de comunicare la plată, casa teritorială care înregistrează acest dosar în evidențele sale are obligația să verifice dosarul administrativ, venit prin transfer, să valideze punctajul mediu anual și să comunice la  plată pentru a se achita drepturile de pensie pensionarului în cauză.

”Facem precizarea că plata drepturilor de pensie se va efectua, în continuare, de către casa expeditoare pentru o perioadă de încă 3 (trei) luni calendaristice, prin mandate poștale cu dungă albastră, la noua adresa de domiciliu.

Publicitate

Verificarea este necesară pentru a nu se introduce, eventual, în baza de date informatizată a casei teritoriale de pensii informații eronate care ar putea să afecteze, pe termen lung, drepturile de pensie ale celui venit prin transfer” precizează Casa Națională de Pensii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un jandarm pasionat de istorie, din Botoșani, a găsit la Tudora un vârf de lance din bronz, cu o vechime estimată de peste 3500 de ani

Publicat

Publicitate

Patrimoniul istoric botoşănean s-a îmbogățit cu un artefact datând cel mai probabil din Epoca Bronzului, care a fost predat în această dimineață de un jandarm la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani.
Vârful de lance din bronz, cu o vechime estimată de peste 3500 de ani, a fost găsit marți după-amiază de plutonierul Alexandru Corduneanu, lângă o veche potecă din pădurea Tudora.
Alexandru este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, promoția noiembrie 2019, iar pasiunea pentru istorie l-a determinat, în urmă cu un an de zile, să achiziționeze legal un detector de metale, pe care îl folosește când timpul liber îi permite, în zone cu potențial arheologic.
Un vârf de lance asemănător, cu o semnificație culturală și socială deosebită în epoca respectivă, a fost găsit în luna septembrie 2023 de un jandarm teleormănean la marginea unui câmp, sub un bulgăre de pământ.
Pe lângă satisfacția unei reușite personale de excepție și amintirilor de neuitat, plutonierul Alexandru Corduneanu va avea bucuria de a-și vedea numele scris lângă vârful de lance, în momentul în care acesta va fi expus la Muzeul de Istorie Județean Botoșani, după expertizare.
Este a doua descoperire arheologică de valoare, în stare foarte bună de conservare, făcută de jandarmii botoșăneni în doar câteva zile, după cea a fibulei dacice de aur găsită pe malul râului Siret de plutonierul adjutant Cristian Comănescu, un alt ,,detectorist” pasionat.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine va plăti lucrările de izolare termică a blocurilor

Publicat

Publicitate

„Prin excepție (…), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3] §1 (5)-(10) sau fără recuperarea sumelor în conditiile alin. (71)”, se arată în proiectul adoptat de Senat, scrie realitatea.net.

„Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari (…) poate fi asigurata integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, dupa caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se menționează în dcumentul citat.

În prezent, în cazul finanțării lucrărilor de izolare termică a locuințelor, autoritățile administrației publice locale pot acoperi, la cerere, cota de contribuție ce revine proprietarilor ori asociației de proprietari, dar vor recupera ulterior sumele de la aceștia. Această regulă va rămâne valabilă, dar este completată cu varianta în care sumele „împrumutate” asociațiilor de proprietari de către autoritățile locale să nu mai fie recuperate de la cei ce-și izolează locuințele.

Potrivit OUG 18/2009, cota de contribuție a asociației de proprietari nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenție și trebuie asigurată pe durata executării acestora, sumă pe care autoritățile trebuiau să o recupereze de la asociațiile de proprietari în cel mult 10 ani de la terminarea lucrărilor.

Lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe sunt considerate, printre altele, cele de reabilitare termică a anvelopei, de reabilitare termică a sistemului de încălzire sau a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de modernizare ori înlocuire a lifturilor, de reabilitare ori modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune etc.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

NU ţineţi banii, actele personale şi cheile în același loc. Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru prevenirea furturilor din

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru prevenirea furturilor din buzunare

La data de 9 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani  au organizat o acțiune pentru prevenirea faptelor de furt din buzunare sau genți, cetățenii fiind informați cu privire la modul în care pot evita să devină victimele unor astfel de infracțiuni.

 

Astfel, polițiștii au acționat în zonele aglomerate din oraș, precum și cele din proximitatea piețelor oferind recomandări cetățenilor despre cum ar trebui să se protejeze de astfel de fapte.

 

În cadrul activităților desfășurate s-a discutat cu peste 100 de persoane, fiindu-le oferite următoarele recomandări:

Publicitate

– portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;

– feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;

– când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

Publicitate

-tineți geanta in față, protejând-o cu mâna;

-nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;

– nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;

Citeste mai mult

Eveniment

Mită în Sănătate. Fostul ministru Nelu Tătaru, săltat de DNA. Este acuzat că a primit bani de la zeci de pacienți

Publicat

Publicitate

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, este acuzat de procurorii DNA că a luat mită de la zeci de pacienți. Nicolae Ciucă a cerut demiterea lui din funcția de președinte PNL Vaslui.

UPDTATE: Asistentele medicului Nelu Tătaru au ajuns la sediul DNA Iași, pentru a fi audiate, scrie Adevărul.

UPDATE: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că Varujan Vosganian va prelua conducerea filialei Vaslui.

„La propunerea mea (n. red. – deputatul Nelu Tătaru) a fost eliberat din funcția de președinte de filială și, desigur, la nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziția de președinte al Comisiei de Sănătate. Va asigura interimatul la filiala Vaslui domnul Varujan Vosganian. (…)Nu are cum să mai rămână candidat”, a declarat Ciucă.

Întrebat de ce nu a fost executat la fel de repede și Iulian Dumitrescu, de la Prahova, Ciucă a răspuns: „Nu aveam Birou Politic Național în acea zi”.

UPDATE: Liberalul Vasile Blaga spune că Nelu Tătaru, trebuie să se retragă de pe lista pentru alegerile parlamentare. „Trebuie să se retragă el. E act de demnitate până la urmă”, a declarat Blaga.

Publicitate

UPDATE:  Sunt percheziții cu mascații la farmacia pe care o deține soția lui Nelu Tătaru în Vaslui, dar și la spitalul unde acesta lucrează.

UPDATE Nicolae Ciucă a propus în ședința BPN demiterea din funcție de președinte PNL Vaslui a lui Nelu Tătaru. Propunerea a fost validată cu unanimitate de voturi.

UPDATE Dosarul este instrumentat de DNA Iași. Nelu Tătaru este acuzat că ar fi luat de la pacienții săi sume mici de bani, dar și ouă și găini.

Publicitate

Ar fi vorba de 100 de fapte, sume mici de bani de la pacienți. Acesta va fi audiat la DNA Iași.

Nelu Tătaru a fost numit ministru al Sănătății în 26 martie 2020 funcție pe care a ocupat-o până în data de 23 decembrie 2020.

În calitate de ministru al sănătății a luat măsuri pentru oprirea pandemiei de COVID-19.

Nelu Tătaru este în prezent parlamentar. El are imunitate, astfel că nu pot fi făcute percheziții în locuința sa și nici nu ar putea fi reținut.

Nelu Tătaru este președintele PNL Vaslui și este primul pe listă la alegerile parlamentare din decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending