Connect with us

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Botoșani, prins cu autorizația de circulație provizorie expirată

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Șoseaua Iașului, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea avea expirată autorizația de circulație provizorie, pe data de 2 decembrie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Moment solemn la Catedrala Patriarhală: Proclamarea celor 16 sfinți români. Printre aceștia, Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, născuți în Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie. Acest moment istoric a fost celebrat la Catedrala Patriarhală, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, scrie Doxologia.

În continuare a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români, precum și o slujbă de Te Deum, dedicată aniversării Centenarului, deschiderii lucrărilor ședinței Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești.

Data de 4 februarie 1925 reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română, prin ridicarea sa la rangul de Patriarhie, recunoașterea demnității câștigate prin secole de mărturisire jertfelnică a dreptei credințe ortodoxe de către ierarhii, preoții și credincioșii români. Astăzi se împlinesc 100 de ani de la acest moment istoric, iar cu acest prilej, a avut loc și proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori ortodocși din secolul al 20‑lea.

Sfinții români, printre care amintim și de Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au fost canonizați în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc în perioada 11-12 iulie 2024.

Alături de cei doi cuvioși de la Mănăstirea Sihăstria, au mai fost canonizați: arhimandritul Sofian Boghiu, preotul Dumitru Stăniloae, preotul Constantin Sârbu, protosinghelul Arsenie Boca, preotul Ilie Lăcătușu, arhimandritul Dometie Manolache, arhimandritul Serafim Popescu, preotul Liviu Galaction Munteanu, arhimandritul Gherasim Iscu, arhimandritul Visarion Toia, protosinghelul Calistrat Bobu, preotul Ilarion Felea, protosinghelul Iraclie Flocea și preotul Alexandru Baltaga.

După rugăciunea Amvonului a fost citit, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Tomosul sinodal al proclamării generale a celor 16 sfinți părinți mărturisitori și duhovnici români.

Publicitate

În continuare au fost prezentate celor prezenți icoanele sfinților și au fost interpretate troparele lor, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Centenarul Patriarhiei Române – timp de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu şi binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinților recent canonizați”.

După acest moment a avut loc slujba de Te Deum dedicată aniversării Centenarului Patriarhiei Române, deschiderii lucrărilor ședinței Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

Citeste mai mult

Eveniment

Beat la volan! Șofer de 57 de ani, din Coțușca, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, pe drumul național D.N. 29, în comuna Răchiți, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Coțușca.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Precizările CNPP

Publicat

Publicitate

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Modul în care se valorifică perioadele în care o persoană a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului a fost clarificat recent de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, informează alba24.ro.

Potrivit CNPP, în funcție de intervalul în care a fost acordat concediul, aceste perioade pot fi sau nu incluse în calculul stagiului de cotizare. De asemenea, femeile care au născut și au crescut copii pot beneficia de reduceri la vârsta de pensionare, reduceri ce se pot cumula cu alte facilități, însă valoarea totală nu poate depăși 11 ani.

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului

Potrivit CNPP, perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în intervalul 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 reprezintă stagiu de cotizare asimilat și nu se are în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv şi a stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, respectiv la acordarea punctelor de stabilitate.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 01.01.2006 (pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale) reprezintă stagiu de cotizare asimilat care:

Publicitate

prin excepție, se are în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege);
nu se are în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.
Exemplu prezentat de CNPP
O persoană, femeie, născută la data de 1 iulie 1963, se înscrie la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 51, la data de 1 ianuarie 2025, pe baza următoarelor elemente:

Stagiul total de cotizare realizat de 34 ani, din care:

30 ani 6 luni în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
1 an concediu creștere copil anterior 1 aprilie 2001, în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
6 luni indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)
2 ani concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)
Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de Anexa nr. 5 la lege (necesar în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru 2 copii): 33 ani 3 luni

Stagiul de cotizare contributiv realizat în vederea deschiderii dreptului la pensie (art. 47 alin. 4) din lege): 33 ani 6 luni (31 ani 6 luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil )

Total stagiu de cotizare contributiv în funcție de care se acordă puncte pentru stabilitate: 31 ani 6 luni (perioadele de concediu pentru creșterea copilului și indemnizația de asigurări sociale fiind excluse deoarece sunt perioade asimilate).

Conform art. 85 alin. (3) din lege, se acordă puncte de stabilitate pentru 6 ani 6 luni stagiu de cotizare contributiv (31 ani 6 luni – 25).

Citeste mai mult

Eveniment

Stațiile de călători și în trenurile care circulă pe secția de cale ferată 608 Dorohoi-Iași, luate la verificat de polițiști

Publicat

Publicitate

În perioada 01 – 03 februarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei din cadrul  Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au acționat pentru menținerea ordinii și liniștii publice și pentru prevenirea și combaterea traficului de substanțe interzise, în stațiile de călători și în trenurile care circulă pe secția de cale ferată 608 Dorohoi-Iași.

 

În cadrul activităților defășurate au fost verificate 24 de trenuri, prilej cu care au fost  legitimate peste 100 de persoane, dintre care, două persoane care erau date în urmărire de polițiști, ca urmare a plecării voluntare de la domiciliu.

 

De asemenena, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind normele de conviețuire socială și pentru nerespecatrea normelor privind transportul pe căile ferate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending